Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det är ett usb minne som är konstruerat för att man ska kunna ha med den ute i tuffa miljöer. Och den är väl skyddat emot vatten och fysiska påfrestningar.

Men långtidslagring så var har den för retention time? D.v.s. hur läge kan man lita på att den behåller sin information utan ström?
Jag vet inte om detta usb minne, men den skulle mycket väl kunna vara lika dåligt som ett riktigt billigt. Det finns minne som man bara kan lita på i ett år.

*edit*
Detta med att de flesta av lagringsmedia som vi idag använder på en lokal dator är inte konstruerade för långtidslagring utan ström, är något som man bör tänka på. En hdd ska dock vara hyfsat pålitlig, men usb minne, ssd, hembrända cd/dvd etc, ja de är inte ens "konstruerade för detta". Alltså vi vet om att de suger för denna långtidslagring och därför så sparar vi ej data så länge utan ström. Det är en brist vi accepterar, då minnestyperna ändå är bättre för våra behov.
Detta problem är gammalt och man pratar även om arkivbeständigt bläck och papper. https://sv.wikipedia.org/wiki/Arkivbest%C3%A4ndighet

Om man får kvitto från en vanlig butik och sedan låter den ligga i solljus så kan kvittot bli oläsligt, min känsla är nästan att vissa butiker har med flit valt kass bläck. (såklart de ej har, men det känns så) Kvitton från pantmaskiner är nog värst. Man pantar får kvitto, handlar, glömmer använda kvittot när man ska betala. Märker detta hemma, man lägger ifrån sig pantkvittot och tänker nästa gång. Om nästa gång av någon anledning är om ett halvår, ja då kan kvittot vara oläsligt.

kvitton skrivs på termopapper, som svartnar när det värms upp. De har snålat in på bläcket helt!

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Inaktiv
Permalänk
Avstängd

Lite beroende på vad du faktiskt ska gräva ner så hade jag kört något liknande detta.

Kör ut informationen på olika media. band, usbdisk (snurrevarianten) och hålkort i titan. Exempelvis.

Göm dessa förpackade på lämpligt vis på olika ställen.

Byt disk i datorn och installera om. Lägg in saker som kanske bara har böter på straffskalan och göm hela maskinen lite halvdåligt så att den hittas vid genomsökning. Ovanpå ett undertak kanske. Med lite tur nöjer den som söker efter den sig med detta.

Detta fungerar ju inte för alla ändamål. Ett dåligt gömt lik ovanför undertaket är en dålig idé

En annan variant är att du blir Sveriges Kung för då kan du inte straffas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jagdgruppe_nord:

Hej. Satt att dagdrömde om man hade en laptop med säg 10 miljoner dollar i kryptovaluta lagrad på den eller vad som helst egentligen som är värdefullt. Polisen är efter mig och jag måste gömma den på ett säkert ställe. Jag bestämmer mig för att jag ska gräva ned den i en låda i skogen för att snuten inte ska hitta den.

Hur bör en sådan låda konstrueras för att en laptop ska klara sig i säg två, tre år gömd i skogen mot fukt, kyla, tjäle etc?

Mvh

Varför krånglar du till det? Skriv ner dina 24 ord, använd en passphrase som du inte skriver ner. "glöm bort" passphrase.

USB-minnen är värdelösa för långtidslagring. Etsa/gravera ditt seed på en stålplatta istället.

Permalänk
Inaktiv

Vad komplicerat du gör det, köpa en extern disk och kopiera allt till den samt kryptera innehållet.
Gör sedan två kopior på denna.

Ha en kopia hemma, en i ett bankfack och den andra hos dina föräldrar kanske.

Problemet löst.

Permalänk
Medlem

Bara tänk att batterier kan bli lite ostabila efter x antal år, värt o ta bort.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aphex:

kvitton skrivs på termopapper, som svartnar när det värms upp. De har snålat in på bläcket helt!

kvitto på termopapper har används i över 30 år trots att det är dyrare än alternativet vanlig pappersremsa med färgband.

varför - den mekaniska slagverket eller nålprinterhuvudet är mycket dyrare att tillverka än en termohuvud för termopapper och det är butiksutrustningsföretagen som 'tvingat ut' användningen av termopapper som kvittopapper.

butikerna har knappast haft någon val i det avseendet.

Permalänk

Lagra information länge i taskig miljö är svårt. Bästa tipset är att du vill ha så låg densitet som är praktiskt genomförbart för den datamängd du har, så att du kan återskapa informationen exakt även efter att den delvis förstörts.