Permalänk
Medlem

Hjälp. Datorn bootar inte!

Hej och gott nytt år.

Då jag har haft lite strul med mitt grafikkort så bestämde jag mig för att felsöka det genom att sätta i ett annat och kolla om problemen bestod. Det gjorde de inte, så jag satte tillbaka mitt gamla och beställde ett nytt kort. (Som jag nu avbeställt, tack och lov)

Då vägrar datorn boota helt plötsligt. Däremot får den ström och börjar surra så fort jag sätter i strömkabeln. POWER-knappen har helt slutat fungera.

Det enda jag gjort är att bytt grafikkort fram och tillbaka.

Jag har även testat starta helt utan grafikkort i, med samma resultat.

En sak som kanske är noterbar är att det går en liten sladd ifrån grafikkortsfläkten till moderkortet, och strömuttaget för den sitter precis bredvid den där raddan kontakter för POWER-led osv (Precis bredvid POWER-knappsuttaget).

Har jag pajat nån krets eller vad tusan är det frågan om?

Edit: Nu har jag även testat cleara CMOS. Inget resultat. Även prövat tagit ut minnena ett efter ett, inget resultat. Prövat med alla olika grafikkort jag har, inget resultat. Datorn bara står och surrar och vägrar börja boota.

Permalänk

Hade du dragit ur strömkabeln när du bytte kortet? Powerknappen på fronten bryter ju ingen ström. utan säger bara till operativet att stänga ner, så du har fortfarande kvar spänning från nätagget till moderkortet.
Att byta kort med stömmen på kan lätt knäcka något. Testa med att låna ett annat nätagg till att börja med. Lätt att testa utan att ens skruva ut det gamla.

Sådanan här gånger handlar ju det mesta om gissningar, så man får prova sig fram, och då börjar man ju med det som är enklast.

Undrar för överigt vad du menar med att den "surrar när du ska starta. Är det bara fläktarna som startar, eller varvar håddisken upp också? kommer det några pip-signaler?

Permalänk
Medlem

Jag är rätt säker på att jag drog ut kabeln innan ja, det brukar jag vara noga med. Men jag minns inte helt säkert, och misstag kan ju alltid göras.

Jag har ju ett lite finare nätagg i ett annat chassi jag kan pröva, kan det vara själva nätagget som är paj alltså?

Nej, det piper ingenting. Men dioderna börjar lysa (grönt) och fläktarna börjar surra.

Edit: Okej, jag har testat med det andra nätagget nu (650W) men det är precis likadant ändå.

Permalänk

Som jag sa tidigare så handlar det ofta om en massa gissningar. En tråkig gissning vore om det är moderkortet som gett upp.
En annan gissning är ju att grafikkortet gav upp vid sista bytet. Visst kör du på det gamla nu? Testa att byta igen.

Lyckas du höra om hårddisken går igång? (Man brukar kunna märka det om man håller ett finger på kanten av den och känner ett uns av vibrationer när den varvar upp, om den inte hörs tänkte jag)
Att kolla moderkortet är ju bland det jobbigaste, för det har man ju sällan ett till liggande, så det bästa är ju att prova med andra bitar, bit för bit. Om du tex testar en annan disk, så behöver den ju inte ens vara installerad med windows, för då ser du ju i alla fall om datorn försöker starta, och säger något i stil med "No boot disc".