Miniprojekt - styra Windows 8 på HTPC med Wiimote som mus

4.5
135 röster
Skapat
2013-02-28
Senast ändrat
2013-03-05
Visningar
14 673

En av mina första tankar när jag såg Metrointerfacet i Windows 8 var att det här skulle förmodligen funka grymt bra att köra med en Wiimote. Startade en tråd där jag frågade om någon testat, men där fick jag inget direkt konkret svar till en början.

Hursomhelst, när jag byggde ny HTPC under senhösten valde jag att köra W8 på den bara för att kunna testa loss, det har ju funnits projekt för att köra Wiimote under tidigare Windowsversioner och även Linux. Efter många timmars knycklande gav jag upp, lyckades kort och gott inte få Windows 8 att hooka wiimoten med den programvara som fanns då.

Flera månader senare postade användaren iSimon ett inlägg i tråden om att han satt ihop ett programvarupaket för detta.

Bestämde mig för att testa, och beställde hem en billig sensorbar från Dealextreme. Bluetoothdongle hade jag sedan gammalt, också den beställd på DX, för det facila priset av 90 cent. Nu kostar den förvisso det dubbla, men det är ju inte så man behöver sälja sig på stan för att få råd det heller

Det hade säkert gått med en bluetoothdongle till något tangentbord eller så också.

Detta är grejerna jag kör med:

Sensorbar
Bluetoothdongle

Totalkostnad 6.50 USD. Knappt ens en öl på en någorlunda respektabel sylta. Ja, och så är det väl förstås Wiimoten då, men jag utgår från att ingen köper en sådan bara för att trixa runt med detta, utan det har säkert den nyfikna liggande hemma redan. Vill man bara testa först kan man ju använda en omodifierad sensorbar också, men då får man ha Wiin igång parallellt med HTPC:n för matningens skull, eller bygga en adapter (vilket nog inte är superbökigt det heller, kontaktdonet mot Wiin är ganska simpelt).

Utöver det behöver man tanka hem och installera Touchmote, en enligt min åsikt mycket smidigare lösning på mjukvaruproblemet än vad som funnits tidigare. För bara ett halvår sedan innebar det installation av en fullsize blåtandstack, massa scriptmotorer, osv, om man ville köra Wiimote under Windows. Touchmote är mycket prydligare, 5 MB installer, och helt self contained. För att inte tala om hur löjligt lätt det var att konfigurera. Me like!

Tänkte mig detta främst som någon slags guide för den som känner för att testa samma sak. I korthet är det två saker som behöver göras, 1) sätta en USB-kontakt på sensorbaren, och 2) installera och konfigurera Touchmote.

Jag förutsätter lite förkunskaper i och med att detta trots allt är ett IT-forum. Går exempelvis inte igenom installationen av Touchmote, vilken borde vara självförklarande för den som inte är helt IT-handikappad. Jag är inte heller överdrivet detaljerad för att hålla omfattningen nere lite. Är det några oklarheter är det bättre att ni frågar i galleritråden.

Sensorbaren. Ganska konstigt namn Nintendo gett den, med tanke på att det enda som sitter i den är en bunte IR-LED:s. Det är själva Wiimoten som är sensorn, IR-dioderna i baren är bara referenspunkt eller vad man ska kalla det.

Kontakten man ansluter denna till på Wii är en enkel strömkälla som ger 5 volt. Perfekt, samma som strömförsörjningslinan på en USB-kontakt, bara att trycka dit en USB-hane utan att behöva trassla med spänningsregulatorer och sådant.

Hade kvar en gammal USB-hane från ett tidigare projekt, då jag behövde andra ändan av sladden.

Ledarna brukar vara färgade i olika färger. Rött brukar vara +5v och svart jord. Dataledarna brukar vara vita och gröna. Har dock sett andra varianter på kabelfärgerna, så det kan vara säkrast att googla rätt pinouten för USB och ringa upp ledarna.

Det är förstås +5v och jord som är intressanta här, dataledarna använder vi öht inte alls.

Klippt av den proprietära kontakten som passar i Wii. Sparade lite sladd på den, för den händelse att man vill använda den till nåt, eller kanske till och med återställa sensorbaren till originalskick.

Lött ihop ledarna och dragit på lite krympslang för säkerhets skull. Säkert helt onödigt. Glöm inte att dra på eventuell krympslang som ska skydda hela skarven innan lödningen (man ser slangen jag använde suddigt nere på bordet, påträdd på sladden), blir väldigt tjurigt att få dit det i efterhand

Här stötte jag på en riktig luring; ledarna i sensorbarens sladd var av samma typ som brukar användas till hörlurar, lackade kardeler kring en syntetfiberkärna. Det fula var att de hade använt rödlackad ledare som jord, och klarlackad ledare som +5v. Precis motsatsen till vad man räknar med.

Att löda dessa ledare kan vara lite marigt om man inte känner till knepet: smält en blobba lödtenn på lödkolven, och för in ledaren långsamt i smältan. För på mer lödtenn på smältan under tiden, för att få dit fräscht fluss. Lacken smälter av, och ändan blir förtent. Bra grej att känna till om man vill laga ett par hörlurar med kabelbrott också. Givetvis kan man också doppa ledarna i "riktigt fluss" innan lödningen om man har det, det tål mer värme än kolofoniumet som är inbakat i lödtennet. Orkade själv inte hålla på och slabba med det.

Kletat på lite smältlim för att få dragavlastning och fixera ledarna så man slipper kortis och sådana tråkigheter.

Har man smednypor kan man om man vågar lätt forma smältlimmet medans det är varmt genom att väta ett par fingrar och bearbeta det. Man ska dock passa sig för att få det på torra fingrar medans det är varmt, det kletar som bara den, och brännblåsor är nästan garanterade.

Krympslangen påvärmd. Blir mycket bra i kombination med smältlimmet där under, minst lika starkt som en "riktig" dragavlastning. Värm på ordentligt så limmet under smälter igen, så formar det sig fint efter krympslangen, vilket ger en slät och fin yta. Eventuellt överskott tränger ut i ändan av krympslangen, bara att pilla bort när det stelnat.

Klart att koppla in det hela då!

Test. Funkar precis hur bra som helst. Här kan man också se ett trevligt litet knep när man jobbar med IR-ljuskällor; IR-ljuset kan som säkert bekant inte ses med ögonen, men digitalkameran snappar upp det. Lek loss lite med TV-fjärren och någon lämplig digitalkamera (mobilkameran?) så märker du hur det funkar. Man behöver inte ta några bilder, det syns i sökaren också

Apropå IR man inte ser, har du en Kinect hemma, så testa att dra igång den, släcka ner rummet, och spana runt lite med mobilkameran. Ganska fascinerande, om din kamera är ljuskänslig nog.

Då var vi klara med hårdvaran. Plugga in sensorbar och bluetoothdongle i lämpliga USB-portar om du inte redan gjort det. Installera sedan Touchmote, detta är precis som att installera vilket program som helst, så går inte igenom det. När det är installerat börjar vi med konfigurationen.

Starta Touchmote och gå ut på desktopet. Nere i systray någonstans bör det nu finnas en grön ikon. Klicka på den, så bör fönstret på bilden ovan dyka upp. Dags att konfigurera lite.

Börja med att klicka Configure. Välj hur sensorbaren är placerad relativt tv:n från dropdownmenyn. Klicka nånstans på det vita för att komma tillbaka till föregående fönster.

Klicka på det lilla kugghjulet, så dyker detta fönster upp. Bocka i rutorna så sköter det hela sig självt efter eventella omstarter och sådant i framtiden. Klicka på det vita för att återigen komma tillbaka till det första fönstret.

Dags att para Wiimoten med datorn. Klicka på Pair Wiimote i Touchmotefönstret. Plocka loss batteriluckan på Wiimoten och tryck på den röda lilla knappen. Nu ska datorn och Wiimoten bli kompisar, och det bör se ut som på bilden ovan när det är klart.

Dubbelkoll i device managern (lättaste sättet att hitta den i W8 är att söka efter devmgmt.msc). Det borde se ut något liknande detta.

Då var det bara att dra igång Wiimoten då. Klicka på Connect, och tryck vilken knapp som helst på Wiimoten. Om allt vill sig väl är det nu klart, och du kan styra muspekaren (eller ja, det blir snarare ett litet hårkors) med Wiimote!

Sisådärja, då var det up & running då!

Ringen med korset i mitten, strax under väderfältet, är muspekaren. Zooma in bilden så syns den tydligt.