Miniprojekt - styra Windows 8 på HTPC med Wiimote som mus

En av mina första tankar när jag såg Metrointerfacet i Windows 8 var att det här skulle förmodligen funka grymt bra att köra med en Wiimote. Startade en tråd där jag frågade om någon testat, men där fick jag inget direkt konkret svar till en början.

Hursomhelst, när jag byggde ny HTPC under senhösten valde jag att köra W8 på den bara för att kunna testa loss, det har ju funnits projekt för att köra Wiimote under tidigare Windowsversioner och även Linux. Efter många timmars knycklande gav jag upp, lyckades kort och gott inte få Windows 8 att hooka wiimoten med den programvara som fanns då.

Flera månader senare postade användaren iSimon ett inlägg i tråden om att han satt ihop ett programvarupaket för detta.

Bestämde mig för att testa, och beställde hem en billig sensorbar från Dealextreme. Bluetoothdongle hade jag sedan gammalt, också den beställd på DX, för det facila priset av 90 cent. Nu kostar den förvisso det dubbla, men det är ju inte så man behöver sälja sig på stan för att få råd det heller

Det hade säkert gått med en bluetoothdongle till något tangentbord eller så också.

Detta är grejerna jag kör med:

Sensorbar
Bluetoothdongle

Totalkostnad 6.50 USD. Knappt ens en öl på en någorlunda respektabel sylta. Ja, och så är det väl förstås Wiimoten då, men jag utgår från att ingen köper en sådan bara för att trixa runt med detta, utan det har säkert den nyfikna liggande hemma redan. Vill man bara testa först kan man ju använda en omodifierad sensorbar också, men då får man ha Wiin igång parallellt med HTPC:n för matningens skull, eller bygga en adapter (vilket nog inte är superbökigt det heller, kontaktdonet mot Wiin är ganska simpelt).

Utöver det behöver man tanka hem och installera Touchmote, en enligt min åsikt mycket smidigare lösning på mjukvaruproblemet än vad som funnits tidigare. För bara ett halvår sedan innebar det installation av en fullsize blåtandstack, massa scriptmotorer, osv, om man ville köra Wiimote under Windows. Touchmote är mycket prydligare, 5 MB installer, och helt self contained. För att inte tala om hur löjligt lätt det var att konfigurera. Me like!

Tänkte mig detta främst som någon slags guide för den som känner för att testa samma sak. I korthet är det två saker som behöver göras, 1) sätta en USB-kontakt på sensorbaren, och 2) installera och konfigurera Touchmote.

Jag förutsätter lite förkunskaper i och med att detta trots allt är ett IT-forum. Går exempelvis inte igenom installationen av Touchmote, vilken borde vara självförklarande för den som inte är helt IT-handikappad. Jag är inte heller överdrivet detaljerad för att hålla omfattningen nere lite. Är det några oklarheter är det bättre att ni frågar i galleritråden.