20" HackiMac med Intel NUC

Kan börja med att säga att det här bygget inte på något sätt var planerat utan är resultatet av allmän uttråkning framåt morgontimmarna. Det finns utrymme för förbättringar då jag tog det som fanns tillgängligt för att få till något av ett "proof of concept". Tanken nu är att fixa kortare kablar och möjligen sleeva dem för att få ett mer enhetligt utseende. Kanske ta det steget längre och faktiskt bygga in NUCen i en skärm istället.

Spec:

Intel NUC DC3217IYE
- Intel Core i3 3217U 1.8GHz
- 2x4GB Cruical 1333MHz RAM
- Intel 525 Series mSata SSD 30GB

Dell 2007FP
- 1600x1200
- S-IPS panel
- 4 USB 2.0 Portar

Apple wired keyboard
Logitech Performance MX
Swec's musmatta såklart

Apple OS X 10.8.3 Mountain Lion

Då jag personligen gillar att jobba i Apples operativsystem OS X men har svårt att motivera priset för deras hårdvara alla gånger har jag sedan länge experimenterat med hackingtosh i diverse olika former. Så ett plus är att NUCen är en utmärkt plattform för att köra OS X på.

Bygget:
Med Intel NUCen följer det med en platta för att montera den på ett vesa fäste men eftersom det tas upp av skärmens egna fot var jag tvungen att hitta en annan lösning. Den blev att ta ett plattjärn och ett par längre bultar och klämma fast plattan längst upp på skärmens fot. Kanske inte den snyggaste lösningen men det funkar och gör ingen direkt åverkan på skärmen. Viktigast av allt så sitter NUCen stadigt och det är ingen risk att den skulle lossna. Enda nackdelen är att skärmen inte går att få upp i sitt högsta läge men det är inget som gör mig något då jag vanligtvis har den i lägsta läget.

Syfte:
Tanken med maskinen är att den ska vara den centrala punkten för att hantera och administrera media så som filmer, serier, musik och bilder. Exakt hur är inte helt klart än förutom att den kommer stå och tugga igenom konverteringar av videoklipp med handbreak och iFlicks för att förse en Apple TV med rätt format. Musiken kommer spelas via Spotify och skickas via Airplay till stereon i vardagsrummet och köket.

Ekonomi:
För den intresserade kommer här en sammaställning över vad hela paketet har kostat än sålänge. Tar endast med datorn och skärmen då kringutrsutningen är ganska ointressant i sammanhanget.

Intel NUC DC3217IYE 1800kr
Cruical 2x4GB 1333MHz KIT 200kr
Intel 525 mSata SSD 20GB 478kr
Strömkabel 27kr
Dell 2007FP (beg.) 500kr
OS X Mountain Lion 149kr
Totalt: 3154kr

Framtidsplaner:
Några samlade idéer för att bygga vidare på konceptet.

- Kortare sleevade kablar
- Bättre och snyggare fastsättning
- Trådlöst tangentbord
- WLAN kort i NUCen för att slippa nätverkskabeln
- Gemensam strömkabel till NUCen och skärmen.
- Någon form av låda/inkapsling för att få det mer "cleant"
- Större skärm, förslagsvis en där foten inte sitter i vesafästet
- Kanske ta det steget längre och bygga in NUCen i skärmen
- Montera några mindre högtalare på skärmen

Många idéer finns det men vi får se vad det blir av det.

Det må kanske inte vara den snyggaste skapelsen men den fyller sitt syfte och det till ett humant pris

//wurpan