HTPC/NAS - Datorbygge

Det började med att min laptop/htpc brann upp, så jag blev tvungen att ta in min hemmabyggda NAS/Hemmaserver och använda den som arbetsstation. Eftersom den ändå stod på 24/7 tänkte jag att skulle vara perfekt att använda servern även som Htpc och surfdator. Skönt att slippa uppstartstider och enkelt slå på skärmen när man ska använda internet eller se på en film.

Nu när datorn skulle stå framme dög inte det trächassi jag hastigt snickrat ihop och placerat i garderoben, utan jag ville ha något snyggare. Förutsättningen var att jag inte skulle lägga några pengar på nya, mindre komponenter. Jag hade t ex kunnat använda mig av ett ITX moderkort och ett mindre nätaggregat för att få ner storleken på ett enkelt sätt. Men enkelt är tråkigt!

Chassit skulle rymma 6st 3,5 Hdd och en 2,5 hdd som systemdisk. Vara näst intill ohörbart, extremt kompakt och helst riktigt snyggt. Efter en omfattande sökning hittade jag inget chassi som passade mig så jag bestämde mig för att bygga ett själv. Däremot hittade jag en enhet från LG som inspirerade till den slutgiltiga formen. Allting är gjort för hand på fönsterbrädet i mitt sovrum med verktyg och material från Claes Ohlson och med tanke på det är jag väldigt nöjd med resultatet.

Efter en hel del pusslande fick jag ihop komponenterna på ett bra sätt. Det blev lite ihopklämt, men temperaturen på hårddiskarna överstiger inte 46 C, vilket ändå måste ses som tillräckligt säkert.

Yttermåtten på det lilla underverket är 13,5cm X 29,5cm X 36cm.