Inlägg

Inlägg som Sockiplast har skrivit i forumet
Av Sockiplast
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jynsson
funkar alla spel och program som man använder i pc också i mac?

Nej, inte i os x (mac os). Däremot går det ju att installera windows på intel macarna också om man föredrar det (eller vill ha både och). I os x finns det lite olika program (crossover t ex) som gör det möjligt att köra windowsprogram men det finns aldrig någon garanti för att alla windowsprogram funkar till 100% (eller alls).

Provade att köra counter strike:source i os x genom crossover för någon vecka sen och det funkade finfint; några smärre glitchar med fönsterhanteringen men det var fullt spelbart.

Av Sockiplast

Här finns lite info om mini-Displayport --> HDMI: http://forum.macworld.se/index.php?showtopic=87973
Eftersom det är en helt digital signal lär inte kvalitén påverkas alls. Däremot har apples mini-displayport för närvarande inte stöd för audio som alltså får kopplas separat (vissa hdmi-adaptrar kan tydligen ta audio via usb eller audiojacket istället).

Jag säger mac, fast jag är partisk (macägare).

Av Sockiplast

Haha, vad bitchiga alla är.
Hur som helst, mediet du installerar från måste vara bootbar. Minneskort är normalt inte det. USB-minne är det mest självklara, alternativt en extern DVD/CD-enhet eller extern hårddisk.

Av Sockiplast

ASUS har ju sina seashellmodeller (särskilt 1008HA som är mycket tunn), fast det beror ju på om du klarar dig med en netbook och Atom-processor. Just tjocklek är annars lite av en prestigegrej när det gäller laptops och kostar ofta. Sony Vaio P är ju extremt slimmad (på alla sätt och vis, väger runt 700 gram) men den är rätt dyr om man enbart ser till hårdvaran (också Atom), det är främst det slimmade yttret man betalar för. Tunnare än MSI X320, med liknande prestanda för under 12.000:- kan nog bli svårt.

Av Sockiplast

Nu spelade ju libretto i en lite annan prisklass än netbooks. Men jag håller med TS och saknar också riktigt portabla datorer med en mer genomtänkt konstruktion. Sony Vaio P är väl det närmaste man kommer libretto idag (0.7 kg), tyvärr också prismässigt. Det verkar inte vara helt lätt att kombinera lågt pris och bra design.

När netbooksen kom var de i mina ögon det mest intressanta som hänt på år och dar, sen dess tycker jag utvecklingen gått åt fel håll. Det jag vill ha är en billig (vilket antagligen också betyder rätt slö) maskin, okomplicerad utan rörliga delar, liten SSD (mängden lagringsutrymme är inte så viktigt), och ett minimalistiskt OS. Dock gärna i ett någorlunda genomtänkt (och stabilt) chassi med massor av batteritid. Kommer fortfarande ihåg när bärbara datorer utan problem kunde klämma ur sig 20+ arbetstimmar på en laddning, och det med dåtidens i jämförelse rätt dåliga batteriteknik. Men istället börjar netbooks mer och mer likna vanliga laptops, fast med slöare CPU. Vilket väl inte nödvändigtvis är fel det heller, men när man börjar tumma på mobiliteten allt för mycket försvinner hela poängen med konceptet. Då kan man ju lika gärna köpa en vanlig laptop för 5000:- och få en riktig processor istället.

Netbook-konceptet föddes mer eller mindre ur OLPC-projektet (One Laptop Per Child). Tanken var att producera små superbilliga laptops och optimera mjukvaran efter de begränsade systemresurserna och på så vis få ut maximal funktion ur väldigt låg kostnad. Men istället rycks de med i prestandakapplöpningen för att kunna köra windows till någorlunda acceptabel prestanda. I mina ögon är mjukvaran den största begränsningen med mobila datorer överlag. Sätter mina förhoppningar till de ARM-netbooks som är på gång istället. ARM-arkitekturen är för övrigt mycket bättre anpassad för konceptet än Atom.

Missförstå mig inte, jag har inget emot små portabla x86-kompatibla windowsburkar heller. Men när det gäller ren mobilitet känns det som en rätt dålig kompromiss. Det som verkligen behövs är en ny plattform helt anpassad för mobilitet som kan fylla luckan mellan handdatorer (vars användningsområde ofta är tvivelaktigt eftersom de saknar tangentbord, dessutom tillför de inget idag som man inte kan göra med en mobil) och laptops.

Har en själv en 12-tummare som väger runt 1.2 kg. Den är visserligen mindre än det mesta i laptopväg och har aningen bättre prestanda än de flesta netbooks (men antagligen inte så länge till). Men den är fortfarande tillräckligt opraktiskt för att oftast bli lämnad hemma på vardagsrumsbordet där den faktiskt fungerar bäst. Den är fortfarande tillräckligt stor för att fungera bäst i en datorväska, batteritiden är sorglig och vill man klara en halv dag måste det till en stor klump till batteri som gör den ännu mindre mobil. Dessutom gör man bäst i att klocka ned processorn för att spara ström och datorn blir tokslö även vid till synes enkla operationer i windows. Dessutom blir den onödigt varm och har en fläkt som låter illa enbart för att kyla en processor som till stor del används för att kånka runt på det mest systemresursineffektiva operativsystemet i mannaminne snarare än att faktiskt användas till faktiska arbetsuppgifter.

Sådär. Nu har jag fått ventilera lite frustration.

Av Sockiplast
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kyre
[B]Jag tycker den är så otroligt ful, men det är upp till henne. Jag ska visa Acer Timeline också.

Dessutom är det ju en Acer. Varför köpa en sån om man kan köpa något annat?

Av Sockiplast

MSI X340. Lite utanför budget, men jag nämner den ändå eftersom den är så tydligt inspirerad av Macbook Air. http://www.webhallen.com/prod.php?id=97572

ASUS EEE 1101HA. Asus seashellnetbook i aningen större format (11.6"), i övrigt ungefär samma innehåll som de mindre varianterna och samma pris. Innehåller precis som mindre netbooks ingen CD/DVD men för det priset blir det ju pengar över till en extern DVD.
http://www.dustin.se/pd_5010315670.aspx
http://www.dustin.se/pd_5010315662.aspx

Av Sockiplast

Gillar den. Ser ut som en blandning mellan en Thinkpad och en Dell Latitude. Den tjocka ramen runt skärmen såg lite poänglös ut, men bidrar den till att skydda skärmen så är det väl okej antar jag. Hoppas SSD-tillvalet inte är för dyrt samt att det finns här i Sverige också. Det enda jag saknar nu är en Trackpoint. Vilket för övrigt borde vara en självklarhet på en netbook eftersom de inte är lika utrymmeskrävande som en touchpad. Hur kul är det med en frimärksstor touchpad som dessutom gör datorn större än den behöver vara?

Av Sockiplast
Av Sockiplast
Av Sockiplast
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Megaman9
Fan att man inte kan välja SSD hårdisk till mini 10...

Mhm, visst är det irriterande. Gick och funderade på en Mini 9 av den anledningen men den försvann ur sortimentet innan jag fick tummen ur *****. Känns som om nästan alla netbooktillverkare övergett SSD nu, väldigt tråkigt. HP mini finns ju t ex i snikversion med SSD men tyvärr inte här i Sverige.

Fast det är ju iofs skönt att ha en anledningen mindre till att göra av med pengar i onödan. Min vanliga laptop får nog duga tills vidare även om den är ett par tum för stor.

Av Sockiplast

Enda nackdelen med den som jag noterat är att batteriet tydligen inte är utbytbart (på ett enkelt sätt) vilket känns som en idiotkonstruktion (antagligen för att spara värdefulla "prestige-tjockleks-millimetrar"). I övrigt är jag också nyfiken på Asus nya seashell-modeller, dock främst på 1005HA som jag hoppas inte har samma dumma batterikonstruktion men som också är aningen tjockare. Ska tydligen ha 8-10 timmars batteritid enligt Asus (antagligen kortare i verkligheten) och samma storlek på tangentbordet som HP:s netbooks (92% full size).

Av Sockiplast

Den största begränsande faktorn är helt klart processorkravet. Quad core finns väl i princip nästan enbart i stora härkar (17-tum) i kombination med ungefär lika monstruösa grafikkort. D v s stora dyra släpbara workstations och överdådiga spelmaskiner. Är quad väldigt viktigt skulle jag hellre välja att bygga en stationär burk istället för att betala minst det dubbla för ett laptopmonster med en massa funktionalitet jag inte behöver (men ändå betalar för).

Som bärbar arbetshäst skulle jag sannolikt välja en Thinkpad eller Dell Latitude. Särskilt thinkpads brukar ha bra linuxstöd. Men då får man sannolikt vara lite mer flexibel i valet av cpu. De enda alternativen med quad är väl lite mer obskyra tillverkare, som t ex cizmo.

Av Sockiplast
Citat:

Ursprungligen inskrivet av uncle buck
Tack för lyckönskningarna! Fick hjälp med en xp installation via usb minne. Datorn flyger verkligen fram med den nya kingspec SSDn Windows laddas så snabbt och är klart för användning bara några sekunder efter att skrivbordet syns, underbart! Word kallstartas på under en sekund.
Det känns som jag hade lite hmm "smidigare" animationer förut på fönstren men jag kan inte riktigt avgöra om det är inbillning eller ej.
SSD i laptop är ju en verklig höjdare! Så tyst och fort går det, svalare dator, fläkten startar betydligt mindre ofta och då på låga varvtal.

Låter helt underbart.

Av Sockiplast

Kanske är old news, men nu finns Vaio P på Sony's svenska hemsida. Kan förbeställas för 11.990,00:-.

Av Sockiplast

Macbook Air är väl rätt "exklusiv".

Vad det gäller Dell hade jag hellre kollat på Latitude istället för det vanliga konsumentsegmentet. Den "ultralätta" är faktiskt rätt stilig (för att vara en Dell): http://www1.euro.dell.com/content/products/productdetails.asp...

Latitude ATG är det säkert inte så många som har heller (gjord för att vara extra tålig): http://www1.euro.dell.com/content/products/productdetails.asp...

Annars är ju en Thinkpad aldrig fel. Men det är ju inte datorer vars design fångar blickar direkt.

Av Sockiplast

Hur ser innehållet i din xorg.conf ut?

Av Sockiplast

http://en.thinkwiki.org/wiki/Installing_Ubuntu_6.04_on_a_Thin...

Om man är intresserad av att (försöka) få en del specialfunktioner/specialtangenter att fungera:
http://en.thinkwiki.org/wiki/How_to_get_special_keys_to_work

Av Sockiplast

Sweet!

Fan, blir ju nästan tvungen att köpa en själv.

Av Sockiplast

Jag kan som sagt absolut nada om allt vad hemmabio och surroundljud heter (äger inte ens en TV) så jag vågar inte rekomendera något alls. Däremot hittade jag ett test av 4 usb-ljudkort här: http://www.idg.se/2.1085/1.151558

Creative SB1090 X-Fi Surround 5.1 EGS såg bra ut på papperet men en del ägare verkar ha problem med fördröjning på ljudet, så den kanske man ska akta sig för. Creative verkar ha snikat lite för att slippa betala licenskostnader för Dolbyformatet.