Inlägg

Inlägg som patrikringdahl har skrivit i forumet
Av patrikringdahl
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Disclose
Man tackar och bugar! just nu är jag på jakt att sälja mina 4870 samt ett P183 chassi. annons finns i marknaden. tänkte uppgradera mig till ett 5870 istället. tempraturerna jag har nu är bra men en GPU frestar mer. om jag ska ha block på den så är ju fullcover det jag är ute efter. dels för det är snyggare och dels för det är bättre än med kylflänsar.

en 360 radd räcker väl för att kyla CPU och GPU? GPU ska inte klockas. CPU ska upp i 4 tänkte jag.

Låter som en bra idé att sälja bort dem för ett singelkort. Hade föreslagit det i min första version av inlägget som tyvärr försvann när jag råkade trycka på en länk ^^. Jag tycker också fullcover är mkt snyggare och om du bara har en gpu att köpa till så blir det inte överdrivet dyrt ändå. Det är värt att lägga några slantar på vettig kylning till 5870. Antec 1200 är ett spännande chassi med många möjligheter.

Om du inte får tillräcklig kylning så kan du alltid montera en 240 radde över de 2 bakre fläktarna. Man kan ägna mycket tid åt att finjustera och mixtra med fläktar i det chasit. Vilka fläktar ska blåsa in och vilka ska blåsa ut luft osv. T.ex kan man kapa bort en del av 5,25" racket och modda sidoplåten för att montera fläktar och på så sätt isolera främre radiatorns värme från resten av systemet. Såg någon som hade monterat 2st 360 radiatorer i fronten där de plockade luft från fronten och blåste ut åt sidorna.

Du sa något om en tyst pump. Laing ddc 10w är både stark och tyst om man monterar den rätt. Ställ den på en skumgummi platta eller skruva fast den med gummidistanser. Laing pumpen är väl beprövad och älskad av många ett säkert kort med andra ord. 10w modellen går enkelt att löda om till den kraftigare 18w modellen. Sedan kan man låta en fläktkontroller modell starkare (typ sunbeam rheobus) eller en mcubed fanAmp styra hastigheten på pumpen.

Phobya verkar vara någon slags budget märke som gör kopior av andra märkens populära produkter. Ofta med lyckat resultat. Man kan se dem som vattenkylningens euroshopper. Phobya pumpen liknar t.ex EK's DCP pumpar. Den har ett väldigt attraktivt pris och erbjuder styrka och flöde vid låg ljudnivå. Det finns 2 varianter av phobya pumpen med olika flöde och lyfthöjd. Den kraftigare låter nog lite mer, skulle tippa att skillnaden är ungefär samma som mellan laing pumparna. Båda är ganska billiga så även om man i många fall klarar sig på den klena hade nog jag satsat några kronor extra på den lite starkare.

Av patrikringdahl
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Andreas Ph
Det var ju skönt.
Har någon något att säga om http://www.watercoolinguk.co.uk/.
Det verkar ju vara en bra butik, är den populär eller köper folk bara av aquatuning och chilled pc?

Skulle någon kunna bygga ett paket där som är bra?
Många av de delar som jag vill ha finns där men det skadar ju inte att se vad andra skulle bygga på den siten med de varor som finns där.

Alla bidrag är välkommna.

Har inte hört så mkt om den men bara de skeppar internationellt till vettiga priser så är nog allt frid och fröjd.

Vad var det för fel på chilled PC nudå :P? Satsa på ungefär samma paket som du knåpade ihop på chilled pc senast.

Thermochill radde
Laing ddc pump
ek res
ek gpu block
HK 3.0 LT
lite slang och lite nipplar samt nån fläktkontroller. Det mesta verkar finnas på den sidan också.

De verkar ha något som heter PT UV die. ( Petras Tech UV dye). I beskrivningen står det "particle free" och "non clogging" vilket verkar lovande.

Av patrikringdahl

Disclose, När du väljer slang är det egentligen bara 2 saker att tänka på. Att det är ett bra fabrikat (Tygon, Clear-flex, Masterkleer) som tillverkar slangar i silikon och inte PVC samt att det är samma dimension som de fittings du valt (t.ex 3/8" 1/2" etc)

Jag ser att du tänker köra crossfire. Fullcover block som är smidigast när man kör crossfire är tyvärr väldigt dyra och platsar nog inte i din budget. Det finns dock alternativ. Danger Den Maze 5 t.ex är ett GPU-only block som bara kostar en dryg tredjedel av ett fullcover block. Kombinera det med såna här http://www.inet.se/artikel/5321242/scythe-vga-chip-heatsinks och såna här http://www.chilledpc.co.uk/shop/product_info.php?cPath=64_73&... samt 2st 45 eller 90 graders fittings för att dra slang mellan grafikkorten. Med lite fantasi kan du nog få till det på ett snyggt sätt. Det går säkert att lösa utan extenders men då kan det bli svårt att dra slangen snyggt mellan grafikkorten.

När du väljer fittings så spelar det inte så stor roll vilket märke du väljer. De flesta är tillverkade i någon form av nickel och designen är rätt okomplicerad och svår att misslyckas med. Bitspower är ett populärt märke med snygg design och hög kvalitet. Man kan använda såna där det syns som mest och lite billigare där man inte ser lika tydligt. Compression fittings kan vara lönt att snegla på, där används en stor "mutter" för att klämma fast slangen och ge en vattentät försegling. Smidigt att slippa använda slangklämmor men i vissa fall, där monteringshålen sitter tätt, kan det bli svårt att få plats med 2 compression fittings brevid varandra (särskillt vanligt problem med 1/2" fittings). Många löser det genom att använda 45 graders , 90 graders eller en kombination av de 2 för att inte "muttrarna" ska slå i varandra.

Det kan också vara bra att tänka på hur långa gängor man har att jobba med i respektive komponent. De kortaste gängorna funkar till det mesta och bjuder sällan på några problem men när man skruvar fast anslutningarna i mjukare material, som plast eller acryl, känns det säkrare med lite längre gängor om det får plats (tankar, och pumpar brukar ha längre gängor). Hur långa gängor en fitting har brukar inte stå nånstans men man kan lätt se det på produktbilden. Diametern på gängorna kommer i ett par olika standarder men numera är det nästan bara G1/4" som används.

Man bör även ha koll på hur man tänkt dra slangen för att veta om man behöver vinklade fittings eller ej. Om man ska ha vinklade fittings 45 / 90 graders så ska man se till att man köper fittings där infästningsdelen med gängor kan vridas oberoende av den sida där man fäster slangen. Det brukar stå "revolvable" eller "rotary" i produktnamnet. Om man väljer att inte köpa rotary fittings är risken stor att "böjen" pekar åt fel håll när den väl är fullt inskruvad.

3500 borde gå. Du kan även scouta marknaderna på techsweden och sweclockers efter begagnade vattenkylningsdelar för att spara en slant.

Av patrikringdahl

"Internethandel med ett EU-land
Varor som beställs från ett EU-land räknas, i de flesta fall, som inrikeshandel. Du
behöver inte betala någon tullavgift och Posten tar inte ut någon speditionsavgift.
• Fraktkostnad tillkommer.
• Momsen betalar du i avsändarlandet. Hur stor momsen blir beror på land och vara.

Däremot finns det områden inom EU som har särskilda avtal med EU. Detta innebär att när du köper varor från något av dessa områden måste du betala moms, och ibland även tull, på varorna. Dessa länder innefattar dock inga av de vanligaste handels länderna såsom england danmark tyskland frankrike, utan mer ovanliga såsom gibraltar grönland andorra färöarna etc.

Du behöver alltså inte be butiken skriva ner värdet om du handlar inom eu.

Av patrikringdahl

Grabbarna på sidewinder är säkert vana att skeppa till länder inom EU och skriver säkert ner priset lite så att du, ifall du åker på moms, inte behöver betala lika mycket :D.

Du kommer nog behöva 10st nipplar till ditt paket för att få det att gå ihop. Kanske en vinklad? Beroende på hur du har planerat dra dina slangar. Det verkade ju ingå 2 pluggar till tanken så det behövs inga extra såna, om du inte vill ha någon annan färg eller en fillport i taket lr dyl. Detta har du nog bäst koll på själv, så jag ska inte blanda mig i. Men 1 till fitting behöver du iaf om du inte ska ha ett vattenfall mitt i loopen lr nåt ^^.

radiator - 2 nipplar/fittings
cpu block - 2 nipplar/fittings
gpu block - 2 nipplar/fittings
tank - 2 nipplar/fittings
pump - 2 nipplar/fittings
= 10st nipplar/fittings.

Snygg topp du hittade till pumpen btw! Kommer matcha HK blocket perfekt.

Angående bilden så använder han UV ljus och UV reaktiv blå slang och även UV reaktiv blå primochill vätska. Han har även lysdioder i tankarna. Om du ska använda UV reaktiva slangar och vätska etc är det den här typen av lyse du vill ha för att uppnå effekten där det ser ut som att slangarna och vätskan är självlysande. http://www.sidewindercomputers.com/loduuv12incc.html . De lysrören du har valt är helt vanliga röda och kommer endast sprida ett rött sken i lådan.

Här är de grejer han på bilden använder.

"Loop 01 (Blue)

* Tubing PrimoFlex Pro LRT UV Blue Tubing -3/8in. ID X 5/8in. OD (10ft)
* Coolant PrimoChill ICE Non-Conductive Water Cooling Coolant (32 oz.) - UV Blue
* Reservoir XSPC 5.25" Black Reservoir Bay w/ Blue LED

Loop 02 (Green)

# Tubing PrimoFlex Pro LRT UV Green Tubing -3/8in. ID X 5/8in. OD (10ft)
# Coolant PrimoChill ICE Non-Conductive Water Cooling Coolant (32 oz.) - UV Green
# Reservoir XSPC 5.25" Black Reservoir Bay w/ Green LED"

Feser 1 verkade inte funka så bra i det där fallet :P. Det verkade som att problemet uppstår vid höga temperaturer. En kraftigt överklockad CPU+ färgat vatten = dålig idé. Om samma problem hade uppstått med ett annat fabrikat på vätskan är svårt att säga. Jag har inte så bra koll faktiskt. Men det är sannorlikt att ingredienserna är liknande för de flesta tillverkare.

Man kan ju tycka att de borde testa sina produkter innan de hamnar på marknaden. Du kan ju maila och fråga kundtjänst på butiken du handlar ifrån och höra vad de rekommenderar. De borde ha koll på vilka produkter folk har klagat på och säkerligen hänger även de som jobbar i branschen med i svängarna på communitys och dyl.

I övrigt ser paketet mkt bra ut

Av patrikringdahl

Det blir nog lite färglöst om du har färgglada slangar och ingen färg i vattnet. Ett alternativ är att lysa upp tanken med färgade LED's. Det kan nog bli snyggt om du använder rätt färg och sätter dem på rätt ställe. Tror det finns såna här pluggar / lock med ett litet hål i där man sticker in en LED.

Om du gärna vill ha färg i vattnet så får du söka /fråga på xtremesystems. Där finns många som använt färg i vattnet utan problem. De borde veta vilka fabrikat som är bra samt hur man ska göra för att undvika problem. Det är ganska begränsat utbud på kunniga personer inom ämnet på sweclockers :P. Det finns många fler kunniga entusiaster på xtremesystems och framförallt är det fler som har erfarenhet av vattenkylning och allt kring det.

Som tatus_se säger så är det inte särskillt komplicerat att sätta ihop ett vattenkylningssystem. Tag din tid och ha kul samt se till att få det ordentligt gjort. Stöter du på problem så sätt dig och tänk igenom dina alternativ och pröva dig fram. De största modifikationer du kan tänkas behöva göra är att borra några hål.

Viktigt att tänka på är att tanken ska sitta precis innan pumpen med hänsyn till flödesriktningen. Vattnet ska alltså sugas ur tanken och in i pumpen. Det gör att det blir lätt fylla systemet utan att pumpen behöver gå torr. Om du ska använda en Ek res som monteras ovanpå pumpen kommer det automatiskt bli rätt :).

Att starta pumpen med nätagget är inga problem. Se bara till att inget annat som är i närheten av vattenkylningssystemet drivs på samma nätagg och kan ta skada vid en läcka. Jag brukar montera hela datorn men låta bli att koppla in några kablar, utom till pumpen såklart. Sen monterar jag vattenkylningssystemet och alla block samt fyller vatten. Efter det tjuvkopplar man nätagget med strömbrytaren avstängd. När man är säker på att pumpen har vatten kan man slå på strömbrytaren igen så att pumpen går igång. Var dock snabb med att slå av igen ifall du hör att pumpen går torr. Du kommer behöva fylla på vatten i omgångar mer än en gång. Det mesta är rätt logiskt och jag tror du kommer förstå när du väl håller på.

Av patrikringdahl
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Andreas Ph
okej, det får bli chilled pc då även om det blir typ 500kr dyrare.
Jag såg att de hadde några fittings som var svarta men till ett mycket bättre pris. Det kan ha varit gjorda av plast. Om de nu är av plast, är de fortfarande bra då eller är ska man skippa plastfittings. Kanske kan köpa lite fittings här hemma. Får kolla om indomo har några.

http://www.chilledpc.co.uk/shop/product_info.php?cPath=64_170...

Du måste inte handla från chilled PC bara för att vi säger det :P. Jag tycker det är lite av en moralfråga men om man inte bryr sig utan bara vill ha sina grejer till bästa möjliga pris så går det självklart bra att handla från vem man vill. Om jag inte hade vetat om den där fadäsen hade jag antagligen handlat från aquatuning.

Av patrikringdahl

Bitspower är ganska exklusivt märke, därav prislappen. De gör jäkligt snygga och välbyggda grejer så om du köper dem blir du garanterat nöjd. 650kr för bara fittings är väldigt mycket, du behöver kanske inte ha compression fittings på allt :P. Sätt vanliga fittings där det inte syns t.ex. Om man ber om 1/2" fittings på allt tror jag att de skickar med någon standardmodell, antagligen inte svart nickel. Det säkraste sättet att få de fittings du vill ha är genom att låta bli att välja 1/2" fittings på varje komponent du köper och sedan köpa alla nipplarna separat.

Jag har egentligen inget emot aquatuning men det är lite fult det de gjort så jag tycker gott man kan markera det genom att inte handla därifrån, även om det i övrigt är en bra butik. De måste lära av sina misstag. Chilled PC är en bra butik och frakten därifrån blir inte så fasligt hög. Hyffsat bra priser har de också. Det är bara de 2 butikerna jag har handlat ifrån så jag hade valt Chilled PC om man nu ska bojkotta aquatuning.

Av patrikringdahl
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lideri
Du kan nog utan vidare plocka ihop ett nästan identiskt paket på ChilledPC, skulle tro att enklast är att bara välja att man vill ha med 1/2" nipplar på alla grejer man beställer och sen välja 1/2 DI slang av valfri sort och färg.

Phobaya raden finns inte på Chilled skulle ta en Thermo Chill rad säkert och prisvärt val från ChilledPC, Skulle även rekommenderar 1900 rpm Gentle Typhoon i stället för Slipstream, lite dyrare mycket bättre. Släng med en flaska PT-nuke algdödare när du ändå är i farten så slipper du färdigblandat skit.

Tror phobya är något märke som bara aquatuning säljer eller om det var ett tyskt märke som bara säljs i tyskland, minns inte riktigt.

Thermochill PA120.3, XSPC RX360, och Feser X-changer 360 är alla bra radiatorer. Det var bra pris på Thermochill radiatorn så jag håller med lideri. Se bara till att du får en med 15mm fan spacing och inte 20mm som de brukade köra med förut (verkar bara vara PA140.3 som har 20mm spacing i deras sortiment). Hålen i chassit är nämligen borrade för att passa radiatorer med 15mm hålavstånd.

Vad gäller fläktar så är thermochill radiatorn egentligen optimerad för långsamma fläktar och har ganska glest mellan flänsarna. Det betyder dock inte att den inte kan dra nytta av fläktar med bättre flås. Välj ett par fläktar som har låg startspänning och kan köras i låga varvtal utan att "knacka" eller stanna helt. Du vill nog kunna köra fläktarna i åtminstone 800rpm vid lägsta spänning fläktkontrollern ger, för att sedan kunna varva upp dem till max när det behövs. Det beror lite på hur pass höga krav du har på ljudnivån. Själv hade jag aldrig stått ut med 1900rpm fläktar jag tycker mina slipstream låter som ett flygplan i 1600rpm.

Gentle Typhoon fläktarna är speciellt anpassade för restriktiva ändamål såsom radiatorer och kylflänsar. Jag har dessutom hört att ljudnivån ska vara väldigt komfortabel (jämfört med andra fläktar i samma varvtal) även om de knappast är tysta i 1850rpm :P. Däremot har de lite lägre CFM-tal, drygt 60% av det för Slipstream fläkten i samma varvtal. Det kompenseras dock av den lägre ljudnivå och högre statiskt tryck. Det är svårt att bedömma vilken som är bäst utan att se tester men min gissning är att Slipstream kyler lite bättre mtp högre luftflöde medan gentle typhoon är tystare och kanske tjänar in lite effektivitet vid högre RPM då motståndet från radiatorns flänsar spelar större roll.

Min röst går på Gentle Typhoon. Jag hade valt den långsammare 1450rpm varianten eftersom jag är lite kinkig med ljudnivå, men det är som sagt en smaksak.

Av patrikringdahl

Jag kan inte göra annat än tala av egna erfarenheter. Har bestället flera gånger från aquatuning utan problem. Har handlat från Chilled PC också, även där utan problem. Man får ändra lite i varukorgen bara då de inte har samma utbud. Även om punden står lågt är det lite högre priser på Chilled PC vilket gör att det blir dyrare i vilket fall.

Jag har inte hört talas om det här tidigare, måste säga att det är väldigt fult gjort av aquatuning. Jag måste iväg en sväng men om någon kan hjälpa TS hitta ett likvärdigt paket på ChilledPC så är han nog tacksam.

Jag tycker inte heller du ska ha färgad vätska, det blir bättre med vanligt batterivatten och glykol från närmaste bensinstation. Som sagt så kan viss färg i vattnet gegga igen de hårfina "flänsarna" eller "piggarna" i vissa kylblock. Har aldrig använt färg i vattnet själv men jag har läst att vissa haft problem. Det finns även många som använt och fortfarande använder färg problemfritt, det verkar skilja lite på olika fabrikat. Antagligen är det mindre problem med de dyrare. Själv skulle jag undvika färgad kylvätska helt och hållet. Den kommer ändå inte göra så stor skillnad bakom röd slang. Vad du än gör, häll inte karamellfärg i vattnet det kommer färga slangarna inifrån och göra dem fläckiga.

Du kan ju försöka hitta icke genomskinlig röd slang om det var det du var ute efter egentligen. Annnars kommer masterkleer slangen lysa fint med lite UV ljus oavsett vad för vätska du kör i. se här t.ex http://alexiel.stor.li/externe%20wakue/uv.jpg .

Av patrikringdahl

Inget fel på kylningspotentialen hos obsidian. Smäller man in 3st 120mm fläktar i taket samt vänder den bakre 140mm fläkten så den blåser inåt borde man se en förbättring i luftflödet. De här 3 fläktarna måste ju monteras även om man ska köra vattenkylning

Än bättre blir det om man monterar ventilerade PCI brackets. Då kommer luften komma in genom dessa, den övre bakre fläkten samt genom golvet och 140mm fläkten.

Ventilerade PCI brackets gör rätt stor skillnad i processen att skyffla sval luft förbi grafikkorten.

Av patrikringdahl

Aquatuning är ett stort företag med bra priser. Frakten blir inte dyrare än om du beställer från danmark. Det kostar ca 12 Euro att skeppa ett paket som väger 8kg från Aquatuning hit till sverige.

Hur många fittings du ska ha beror lite på hur du planerat dra slangarna osv. Kanske vill du ha en fillport/dränerings-port någonstans för lättare påfyllning/tömmning av systemet. De flesta nöjer sig med att koppla på en nippel på tanken och dra en slang som de fyller systemet genom första gången och sedan täpper de igen hålet med en plugg.

Om du t.ex tänkt köra följande slinga: Tank>pump>CPU>GPU>Radiator>Tank så kommer du behöva ha en fitting för inlopp och en för utlopp på varje komponent i vattenkylningssystemet. Eftersom tanken och pumpen är sammankopplade utan slang i ditt fall blir det bara 2st fittings för tank + pump tillsammans och 2st per övrig komponent vilket ger oss 2+2+2+2=8 :P. Om du sedan ska ha en extra för påfyllning uppifrån på tanken så ska vi alltså ha 9st. En plugg/lock kan vara bra att ha för igentäppning av hålet i toppen på tanken http://www.aquatuning.co.uk/product_info.php/info/p4872_screw... som denna t.ex.

Hur många vinklade fittings man behöver är alltid svårt att säga utan att veta hur systemet ska se ut. Om du tror att du har det hela klart för dig borde det inte vara några större problem att lista ut vad som kan vara smidigt att ha för att underlätta bygget. Rita som sagt gärna en bild i paint eller liknande för att få bättre överblick :P.

Av patrikringdahl
Citat:

Ursprungligen inskrivet av id_hunter
Verkar dumt att inte köra på ett lika bra kort prestandamässigt men som har stöd för DX11, är strömsnålare, tystare och mer klockvänligt.

Lika bra? Då har du nog sett fel. Hd5770 ligger mellan hd4850 och hd 4870 i prestanda. Hd4890 ligger ytterligare en bit förbi hd4870. Kylaren på HD4890 är riktigt bra och tyst. Visst drar det lite mer ström, men var mer ser man det än på elräkningen och inte heller där blir det någon stor skillnad. Visserligen kostar det lite mer också, men så är det ju alltid om man ska ha snabbare grejer.

Frågan är dock hur CF-X funkar då 1 kort stödjer dx11 och det andra inte gör det. Tar det kortet med dx11 stöd över de beräkningarna eller stängs dx11 av helt. Om det är det andra fallet är det helt klart mer värt att köpa hd5770 och sedan komplettera med ett hd5850 lr dyl när de börjar hamna i lager / när man har råd.

Av patrikringdahl

Slagit på strömbrytaren på nätagget :P? Hur hanterade du moderkortet när du monterade / ställde det åt sidan osv. Använde du ESD armband eller tog du i något metallföremål innan du rörde moderkortet? Prova koppla resetknappen till pwr och tryck på den för att starta. Kan vara fel på kabeln / kontakten till startknappen.

Om det är fel på någon komponent så är det antagligen moderkortet. Fläktar och liknande ska slå igång när man trycker på powerknappen även om någon annan komponent är trasig. När datorn då går igång ger bios felmeddelande om vilken komponent det är fel på

Nätagget testar du genom att koppla ihop mörkgrön/grön(ska bara finnas en) kabel med valfri svart kabel på ATX 24 pins kontakten. Detta görs enklast med ett gem eller om du har en kabelstump liggandes.

Av patrikringdahl
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jooelhoglund
Okej , men när börjar hårddiskar med usb 3.0 komma då?

Externa kabinetter med stöd för usb 3.0 finns redan, men de är inte gratis. Räkna med ett par månader till innan standarden har etablerat sig. USB 2.0 räcker fortfarande för de flesta användare. Många använder externa hddiskar som backup och liknande och låter bara datorn stå på, tar det 3 timmar istället för 5 timmar så kvittar det eftersom de flesta redan lämnat datorn långt tidigare :P.

Prisjakt ger bara 1 träff när man söker på usb 3.0 >_<.

Av patrikringdahl
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Andreas Ph
Okej men dessa laing dcc pumparna då?
Är de nått att ha för man kan ju kombinera dom med ek reservoarer.

Laing DDC pumparna är väldigt bra men man vill ju ha dem med annan topp än den fula som sitter på orginal. Då kostar det en slant, drygt 68 euro för den lite klenare varianten. De 2 modellerna ultra och pro är i grund och botten samma pump, så den billigare går att löda om till den kraftigare modellen rätt så enkelt. Guide för detta är lätt att googla fram.

Phobya pumpen jag la till i paketet ovan är faktiskt inte så pjåkig. Den är inte särskillt vacker, men specifikationerna är klart imponerande för det priset.

Color: Black
Casing material: Plastic
Outer dimensions: (L x W x H): 75 x 66 x 54mm
Connection thread size: G1/4"
Power connector: 3-Pin
Nominal operating voltage: DC 12V
Starting voltage: DC 8V
Power consumption: 18W
Current draw: 1.8A
Max. pressure head: 4m
Flow rate: 800 l/h
Lifespan: 50.000hrs
Noise emission: below 25 db

Jämför detta med Laing DDC ultra med acryltopp som kostar nästan dubbelt så mkt: (jag har inget emot denna pump, utan tvärtom. Använder den själv i mitt system)

Dimensions: (WxLxH) 62x62x38mm () Without connectors
Motor type: Electronically commutated spherical motor
Rated voltage: 12 V DC voltage
Perm. Voltage range 6 to 13.2 V
Power consumption: 18W
Head at 12V: 4,7 m
max. Flow: 600L / h
Fluids: water, water-/glycol *
Max System Temperature: 60 ° C. C
Wetted parts: stainless steel 1.4571, PPS-GF40, EPDM O-rings,
Aluminum oxide, hard carbon
Ports: 2x 10/8mm hose connection (no grommet required)

Av patrikringdahl
Citat:

Ursprungligen inskrivet av shagy
Montera aldrig slangar i din dator utan någon form av slangklämmor, oavsett vad någon säger eller har gjort innan, jag lovar det ångrar man förr eller senare ! Sen hittar du bättre snyggare motsvarigheter för allt utom cpu blocket til en lika billig peng på http://shop.aquacomputer.de/

närmre nedan
http://www.microplex.no/Avdelinger/Datakomponenter/Kj%C3%B8li...
och här hittar du altihop pluss riktiga amerikanska niplar i alla former och storlekar++ allt ditt hjärta kan begära av högklassig vattenutrustning
visserligen i norge utanför eu, men det bjude inte på svårigheter eftersom sverige och norge har egna handelsavtal.

Jag kan fixa superflexibel transparant codaspring industrislang med ingjuten rostfri spiral som aldrig kan vikas eller vridas til kvävning.
typ denna http://www.dunlophiflex.no/produkter/12/120313.html

Visst är det säkrast med slangklämmor men jag har kört utan på samtliga komponenter i över ett år nu utan problem. Jag får knappt loss slangarna om jag försöker, de sitter som berget, även när datorn är igång och slangarna blir uppvärmda. Det kan vara riskabelt om man ska ha snäva böjar och liknande men det går ju att undvika mha 45 graders fittings och dyl.

Ett alternativ är compression fittings, men smakar det så kostar det. Lite olika paket med svarta nickel fittings kan du hitta här: http://www.aquatuning.de/index.php/cat/c694_Black-nickel.html

Microplex.no är säkert en kanonbra sida, men jag tyckte de hade lite tunnt utbud och ganska höga priser. TS efterfrågade fittings med black nickel look. Detta finns på aquatuning, dock hittade jag inga på microplex. Såg dock att microplex hade ett par grafikkort med medföljande vattenblock.

Varken pumpen eller tanken är de bästa på marknaden (hur bra eller dålig en tank nu kan vara). Men priset tilltalar mig helt klart. Hade jag haft obegränsat med pengar så hade jag hellre valt en eller ett par laing DDC pump(ar), som jag förövrigt sitter på just nu och är väldigt nöjd med. De kostar några hundra kr extra.

Tanken kan bytas mot nånting annat om så önskas. Den jag valde är tänkt att byggas ihop med phobya pumpen och på så sätt får man ett lite kompaktare system. EK har annars många snygga tankar med klassisk cylinder look. Detta är t.ex en väldigt smidig liten tank med många in/utlopps portar vilket är trevligt då man kan dra sina slangar på många olika sätt. http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p2923_EK-Water...

Radiatorn finns som sagt även med svarta sidor och säljs även utan fläktar. Det där var bara ett av många alternativ.
Här är t.ex samma radiator i svart och utan medföljande fläktar: http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p8179_Phobya-G...
Samma radiator i svart fast med renare sidor utan nitar:
http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p8180_Phobya-G...

Om du vill ha större, biffigare slang så kan du köra på 1/2" slang. 1/2" och 3/8" är de vanliga dimensionerna folk kör med och därför är det även bäst utbud på slangar och nipplar i de dimensionerna. 1/2" slangen är tjockare och svårare att jobba med, men sålänge man undviker skarpa vinklar är det inte några större problem. Det brukar inte gå att använda 1/2" slang utan slangklämmor. Så ett gäng sådana eller compression fittings är att rekommendera.

Här är en röd UV slang. http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p4609_Masterkl...
Masterkleer är ett bra märke som håller god kvalitet. Den här slangen är också rätt böjbar enligt recensionerna.

Sätt dig och tänk igenon / planera ditt bygge ordentligt så att du inte gör några misstag. Tänk över var du ska montera pump / tank och hur många fittings du ska ha samt hur du ska dra slangarna. Rita gärna upp det, i paint, på papper eller i något 3d program innan du beställer.

Av patrikringdahl
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bfmv_tobbe
vadå usb 3. usb 3.0 har fan precis kommit, och det är långt efter asus släpp av P7P55D pro

Det lär inte vara alla portarna som är Sata III och USB 3.0. Det kanske bara är 2 av varje.

Så är det iaf på Gigabyte's P55A moderkort.

Av patrikringdahl

Man behöver inte kyla moderkortet på p55. p55 kretsen drar typ 5watt så det skulle vara mosfets'en isf men det räcker fint med luft även där.
Dessutom är det väldigt dåligt utbud när det gäller kylblock till MSI's p55 kort.

Att kyla hddiskarna med vatten är ganska meningslöst, gör bara allt rörigare(och dyrare). Använder man en SSD som OS disk så jobbar de mekaniska knappt något och blir därför knappt ljummna med en långsam 400rpm 120mm fläkt. Har man en mekanisk som OS disk så blir den däremot lite varmare men inte tillräckligt för att motivera vattenkylning.

Jag har slängt ihop ett paket till dig här.

http://www.imagehost.se/images/haoyj8gs.jpg

Heatkiller LC 3.0 är bättre än supreme LT och kostar typ lika mkt / nån euro mindre. Dess storebröder är för tillfället kung respektive prins i CPU-block genren.

Phobya 360 radiator. Biffig radiator med bra kylförmåga, se tester ifall du tvekar. Kyler lika bra / bättre än thermochill PA 120.3 men till ett mkt lägre pris. Finns även i svart med sidor utan synliga nitar. (du påpekade att utseendet spelar roll.)

Phobya pump, ganska ny på marknaden. Har visat sig prestera riktigt bra. Väldigt prisvärd. Kombineras med tillhörande tank för lättare blödning av systemet.

Ek fullcover hd5870 block, vunnit flertalet tester och ser dessutom mkt snyggt ut.

Tygon R3400, enligt mig ett givet val bra kvalitet, lätt att jobba med, stor innerdiameter samt att den går att montera utan slangklämmor på 3/8" nipplar. (gick för mig iaf)

Billigare än såhär kommer du inte undan.

Av patrikringdahl

http://www.imagehost.se/images/hdmu2gtt.jpg

+ http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=420214
Tyvärr är det svårt att få tag på atm men det kommer väl förr eller senare.

Resterande tusenlappar kan du lägga på en 30" skärm.

Jag kan montera för en 5-hunka om du betalar och låter mig köpa in alla komponenter alternativt att du köper in och sen lämnar dem hos mig, sen hämtar du grejerna när det är klart.