Inlägg

Inlägg som 1qaz2wsx har skrivit i forumet
Av 1qaz2wsx

Är det någon som har en länk till, eller mer information om den redan existerande 9W enkelkärniga Sempron 2100+ som omnämns i artikeln?

Jag kan inte hitta den listad hos någon av de vanliga webbutikerna.

Av 1qaz2wsx
Citat:

Ursprungligen inskrivet av VirtualIntent
Bästa på länge, jättesnygg design och inspirerande!

Lägg gärna upp fler bilder! Det är lite svårt att få en bra känsla för hur den är byggd från dom bilderna.

Jag har några frågor; vad kostade alltihopa, alltså med alla komponenter också? Vad skulle du säga var det svåraste med hela bygget?

Kul att du gillade den!

Egentligen är konstruktionen väldigt enkel.

-Bottenplattan är av 2mm aluminium, inköpt på Clas Ohlsson för ca 80:-

-Ena sidan av 8mm plexiglas som jag gängat upp 3 st M3 i och i det hålen skruvat fast bottenplattan. Även locket är i plexiglas fast i 3mm tjocklek. Jag betalade 100kr för båda de bitarna.

-Den andra sidan är en kylfläns inköpt på Elfa (prod nr KS 160 pris 273:-) Den kylflänsen passade inte så bra egentligen då den är för kort (160mm)och för hög (100mm). Så jag kapade av den på längden så en bit blev 60mm hög. Sedan delade jag den kvarvarande biten och satte jag ihop de två på höjden. Det var ju egentligen helt onödigt arbete om jag köpt en fläns som passade direkt från början istället.

-Knappen på framsidan är också inköpt på Elfa för 17kr (art.nr 35-525-02)

-Vinkelprofilen i aluminium som jag kopplade ihop processorn med kylflänsen med köpte jag på en skrot för typ 15kr, jag tror de hade ett kilopris på 40kr för aluminium

-Under datorn har jag gummifötter som jag klistrat på som jag köpte på Kjell & Co för 35kr

-Dvd sitter med dubbelhäftande tejp direkt mot botten på lådan.

-Hårddisken sitter skruvad i fyra gängade hål som finns på undersidan på den på en liten aluminium platta som i sin tur är skruvad i botten.

-Tv kortet och moderkortet och nätaggregatet sitter på M3 skruvar (skruv och mutter inköpt på Clas Ohlson)som är fastdragna med mutter i bottenplåten sedan har jag gängat på muttrar som distans som komponenterna vilar på på lämplig höjd också en mutter ovanpå som håller fast. Det var smidigt för då kunde man justera in lämpliga höjder på komponenterna

Själva datorkomponenterna har jag köpt på lite olika webbutiker, bl.a Komplett och Webhallen. Tvkorter köpte jag på www.digibox.nu. Dom rekommenderar jag starkt. Morgan som driver den butiken har helt otrolig servicenivå och god koll på Tv-kort och Windows Mediacenter. Nätaggregatet köpte jag på www.tvpc.se det är ett sådant som sitter i HFX maskinerna och i Silverstone LC19. Jag tror att deras ordinariepris är ca 1100:- men det var halva priset när jag köpte det så jag gav 550:-. Vid en snabb titt nu så såg jag den inte hos tvpc men jag vet att andra för den bl.a Webhallen. Men skulle jag bygga om den i dag så skulle jag köpa en pico-psu istället som man sätter direkt i ATX kontakten (säljs i Sverige av www.icd.se) och för halva deras pris på webbutiker i USA.

Så för att sammanfatta kostnaderna:
Byggmaterial: Alu 80:-, Plexi 100:-, Kylfläns 273:-, Knapp 17:-, gummifötter 35:-, skruvar & muttrar ca 40:- => totalt: 545:-
Datorkomponenterna (ungefärliga priser): Slot in DVD 650:-, moderkort 700:-, Nätagg 550:-, tv-kort ca 1200:- (m. tecknande av Boxer abb.), processor 750:-, 2GB minne 700:-, 250GB 2,5" hårddisk 1100:- => totalt: 5650:-

Så totalt har datorn kostat: ca 6200:-

Egentligen var inget speciellt svårt med att bygga den. Ett tips är att förborra med lite mindre diameter i plexin om ni tänker gänga i den då det annars är lätt att det blir lite glapp gänga. 3mm plexin kan också vara lite lurig att borra i om man är nära en kant. Det är lätt att det spricker om man inte är försiktig. Jag fick några spillbitar som jag provade att borra och gänga i samt värma och böja innan jag började med de "skarpa" bitarna.

En annan slutsats var också hur tyst datorn var även med originakylaren på. Jag började så när jag installerade operativsystem osv. I.o.m. att processorn går så pass sval med cool n' quiet aktiverat och moderkortet har aktiv fläktkontroll så låg fläkten hela tiden på 1000rpm även under en del belastning och den lät faktiskt väldigt lite. Jag kunde inte höra den på 1,5 m håll utan "huven" på och jag tror att jag är normalhörande. Det var ju egentligen lite tråkigt när jag lade mig ut och gjorde den helt passivt kyld Men det är ju ändå grejen att vara passivt kyld som är kul. SSD hårddisk när de finns för rimliga pengar tillsammans men extern lagring via det trådlösa nätverket vore ju idealt. Då är den ju helt utan rörliga delar och iom i princip ljudlös.

Det var allt. Skriv en kommentar om ni har några frågor och tack ni som har gett beröm, det har varit riktigt kul!

Av 1qaz2wsx
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kon87
ser bra ut, synd att det var så kasst med bilder :/

Vad jag förstår så kan man bara ha 6 st bilder i ett galleri. Är det någon speciell detalj du vill se bilder på så skriv en rad så byter jag ut någon av de nuvarande bilderna.

Vad gäller övriga detaljer som andra har frågat om så har jag uppdaterat den beskrivande texten på ett antal punkter, bl.a om CPU kylaren.