Inlägg

Inlägg som LaZi3b0y har skrivit i forumet
Av LaZi3b0y
Skrivet av hasenfrasen:

Evolutionsteorin t.ex, hunger är stress som ökar frisättandet av kortisol och allt vad det innebär. Det är inte så enkelt som att "bara ha" självdisciplin men det är en bekväm förenkling av ett komplext system. Fråga någon som har övertränat och samtidigt hållit strikt diet, t.ex. Kalla eller Elovsson. Själv hamnade jag på HIA med kortisolinducerat flimmer som 45-årig gubbe som då skidade milen på 24 minuter. Min självdisciplin höll på att ha ihjäl mig.

Nja, kan hålla med om att det är en förenkling, men som i stort stämmer i de flesta fall.
Självdestruktiva beteenden kan vara farligt ja, som att underäta eller överäta. Det låter snarare som det var ditt självdestruktiva beteende som gjorde att du hamnade i den situationen, sen hjälpte det säkert dig att vidbehålla din diet för att du vara disciplinerad, men tycker det är konstigt att det är självdisciplinen som är boven i din anekdot.

Av LaZi3b0y
Skrivet av hasenfrasen:

Det beror ju på vad man menar med självdisciplin. Jag som har sex hojar i garaget, är det självdisciplin att inte sälja av någon eller att inte köpa ännu en hoj? De senaste rönen säger "heritability of obesity ranges from 30% to 70%".

Fast om du inte äter mer än vad du ska så spelar det ingen roll hur dina anlag ser ut, att du har lättare för att lagra fett blir ju bara ett problem om du inte har självdisciplinen att stoppa dig själv från att äta mer kalorier än vad du förbränner.
Eller missar jag något?

Av LaZi3b0y

Dessa pratar ju om läsk med socker i och inte sötningsmedel dock, men det kanske var det du pratade om hela tiden?

Av LaZi3b0y
Skrivet av Kilroy:

Det är exempel på andra faktorer som dom inte har kompenserat för i studien.
Jag hade kunnat nämna en rad andra faktorer också men det var dom jag kom att tänka på först där det finns ett samband med läskdrickande...

Vart kan jag läsa om det?

Av LaZi3b0y
Skrivet av Ande78:

Nya rön: Sötningsmedel en större bov än man tidigare trott?
FORSKNING 25 juli, 2017

Fakta
Sötningsmedlet aspartam (E 951) togs fram 1965 och introducerades på den svenska marknaden i början av 1980-talet
Aspartam får användas till en lång rad produkter, till exempel desserter, glass, konfektyrer, frukt- och grönsaksberedningar, frukostflingor med högt fiberinnehåll, sylt, marmelad, gelé, läsk, vissa soppor, såser, kosttillskott, bordssötningsmedel och spritdrycker med låg alkoholhalt. Sötningsmedlet får även användas som smakförstärkare i tuggummi.

Källa: Livsmedelsverket
Med jämna mellanrum kommer påståenden att syntetiska sötningsmedel som till exempel aspartam som bland annat används i lightläsk är helt ofarliga, något som backas upp både av Livsmedelsverket och EUs myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA. Men nästan lika ofta kommer forskningsresultat som visar på motsatsen. Sötningsmedel pekas nu ut som möjlig orsak till både vuxendiabetes, stroke, alzheimers och cancer.

Vid Boston university har man funnit samband mellan dagligt intag av lightläsk och ökad risk för stroke och demens. Enligt en studie som nyligen publicerades i amerikanska hjärtförbundets tidning Stroke, har konsumtion av drycker sötade med socker och sötningsmedel sedan tidigare länkats till ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdom.
I denna studie valde man att undersöka om regelbundet intag av drycker sötade med artificiella sötningsmedel ökade risken att drabbas av stroke och att utveckla alzheimers sjukdom. Man fann att förekomsten av demens och stroke var tre gånger högre hos de som drack lightläsk dagligen jämfört med de som drack det mindre än en gång i veckan. Även om man inte kunde styrka ett direkt orsakssamband, då andra faktorer kan spela in, tror forskarna att sötningsmedel kan ha en negativ inverkan på blodkärlen som triggar sjukdomsutvecklingen. Sötningsmedel som ingick i studien var bland andra sackarin och aspartam.

Säger ingenting om mängden som har konsumerats, mer än att det skett dagligen? Men som andra har sagt så har den ingen större vikt utan att liknande resultat hittas på annan väg.

Skrivet av Kilroy:

Det har en väldigt stor vikt, som studien själv säger så säger den ingenting om orsakssamband.
Men om en tittar på alltifrån kost, till utbildning, klass, och massa andra saker osv så finns det ett väldigt stort samband mellan att dricka läsk dagligen och sällan.

Har du läst något annat än det som står i kommentaren, för jag ser inte att kost, utbildning eller klass nämns? Eller vad är det du menar?

Av LaZi3b0y
Skrivet av Yorg:

Hela frågan han ställde var ju dock utifrån att många verkar INTE ha tyckt att det var gott direkt utan behövde lära sig tycka om det, då blir det lite märkligt varför man då inte tog chansen att istället välja att vänja sig vid att dricka vatten.

Visst, det är väl bra att vänja sig vid vatten. Jag gjorde det. Men sen så började jag dricka även Pepsi max, för vatten blev enormt tråkigt att dricka hela tiden. Och nu tycker jag Pepsi Max är godare än sockrade motsvarigheter.

Av LaZi3b0y
Skrivet av Yorg:

Läste du ens hans inlägg? Hur kan du komma till den frågan?

Om man vill sluta med sockervatten, varför då lägga energin på att få behålla massa andra dåliga saker för en istället för att bara vänja sig vid vatten istället?

För att söta saker kommer antagligen vara godare än vatten för många?

Av LaZi3b0y
Skrivet av BattleGeek:

Det verkar finnas konsensus i att man måste vänja sig vid smaken av sötningsmedel.

Min fråga är bara varför?

Om man inte vill dricka sockervatten - varför ska man vänja sig vid att dricka "svart vatten"?

Personligen dricker jag hellre kranvatten än sötningsmedelsläsk - ser bara inte poängen med att vänja mig vid läsk som inte innehåller socker.

Finns det en poäng med att dricka sockervatten menar du?

Av LaZi3b0y
Skrivet av DeadMeat1234:

Om jag förstår det hela rätt så smakar inte sötningsmedel just någonting, smaklökarna reagerar inte alls på dem utan det är din hjärna som gör det och skapar en snarlik sensation som när smaklökarna känner av sött.

Nä, det där är jag skeptisk till

Av LaZi3b0y
Skrivet av F77:

Jo, fett har annan inverkan på insulinresistans, mättnadskänsla osv. Du får en kick, kraschar, bli hungrig utan att behöva äta. I västvärlden äter vi ungefär lika mycket kalorier som för 20-30 år sedan, men vi har minskat andelen fett och ökat andelen kolhydrater, och folk har i snitt gått upp i vikt proportionellt till den utvecklingen.

Din kropp kommer gå upp lika mycket i vikt av att du äter 100 kalorier av smör som om du äter 100 kalorier av sallad. Om du har studier som säger annorlunda tittar jag gärna på dom.

Av LaZi3b0y
Skrivet av Neon:

Elitismen är stark här och då pratar vi inte bara om nicket.

Men han har ju dock rätt.

Av LaZi3b0y
Skrivet av Jonas79:

Detta expriment har många faktiskt testat som att bara äta på Mcdonalds en tid & jämfört hur detta påverkar kroppen & orken och kan säga att det är skrämmande och inget jag skulle testat på.

Varationen i kosten & vad man äter som grönsaker, frukt, nötter, vilka vitaminer som kroppen får i sig är viktigt som från fisk får du i dig amino3 & därför jag äter detta varje vecka.

Äter du en ensidig kost eller processed mat kommer det påverka kroppen & kommer inte ändra min åsikt på detta & säga att de är enbart kalori intaget som har en roll.

Hoppas du diskutterat dina åsikter men en dietist lovar att dom inte kommer hålla med dig då jag varit dit med barn & dom har inte samma tänk som du delar med dig av.

Om du vill gå ner i vikt är det endast kaloriintaget som spelar roll.
För att förbättra din kropps hälsa utöver vikten så krävs det att du övervakar vilka näringsämnen du får i dig, helst ska du testa dig för att få en uppfattning av vilka ämnen du saknar osv också.
Men jag pratade endast om hur du går ner i vikt.

Påtal om mcdonalds så finns det dokumenterat ett experiment där en person endast åt mcdonalds mat men såg till att få i sig de näringsämnen man behövde samt inte åt mer än 2000 kalorier om dagen. Han gick ner i vikt, och minska sitt kolesterol.
https://www.today.com/health/man-loses-nearly-40-lbs-eating-o...

Av LaZi3b0y
Skrivet av Mortac:

Vilken läsk man än väljer så är läsk dåligt för kroppen. Speciellt när man som jag börjar komma upp i åren.

Min värsta period var för 10-15 år sedan när jag drack 2-4 energidrickor om dagen. Det var när man började få nypningar i hjärtat av för mycket koffein samt när man började se säckarna med pantburkar bli fulla som man började undra vad fan man håller på med och inse att det här inte kan vara bra för kroppen.

Nu dricker jag nästan aldrig läsk eftersom för mycket läsk lätt får andra drycker, t.o.m. vatten, att kännas tråkiga att dricka. Man får ett konstant sug efter mer läsk.

Men om det väl händer att jag köper så är det Cola Zero som går före vanlig kola. Smakmässigt föredrar jag nog vanlig Cola fortfarande, men Zero är nästan lika gott nu när man är van. Ska jag ändå få i mig mängder av socker så köper jag nästan hellre juice.

Men ingen ska inbilla sig att Cola Zero på något sätt är ett hälsosamt alternativ. Artificiella sötningsmedel kan fortfarande bidra till insulinresistans (diabetes) och kan även medföra andra problem än vad vanligt socker gör. För mig ökar också aptiten oerhört eftersom kroppen blir lurad av det artificiella sötningsmedlet, så att dricka Cola Zero gör mig hungrig, vilket i sin tur ökar kaloriintaget.

Själv dricker jag egentligen bara vatten, kaffe och Oatly numera. Det blir knappt en flaska läsk om året längre.

Har desto svårare för att undvika chips och fikabröd...

Jag hade en period mellan 20-25 där jag inte tränade och konsumerade kopiösa mängder läsk (sockerfritt). När jag väl började gå till gymmet igen så började jag automatiskt uppskatta vatten igen.
Så det är något jag skulle rekommendera, dels för att röra på dig är bra men också för att du kommer säkert att uppskatta vatten på ett annat sätt samt att du kommer då också uppskatta din läsk mer för du itne dricker det lika ofta, så är det i alla fall för mig.

Av LaZi3b0y
Skrivet av Jonas79:

Jag är över 40 år idag och traskat upp & ner i vikt i mitt liv & vet att man inte kan snöa in sig enbart på kalori intaget som jag försökt klargöra i mina inlägg utan det har med hur lätt vi kan bryta ner maten tillsammans med portions storleken & motion.

får man en bra balans på detta så går man ner i vikt.

Cashew nötter är bättre en jordnötter är ett sådant exempel

Så klart ska du försöka hitta det som funkar för dig, men i slutändan är det alltid samma sak som gör att du lyckas gå ner i vikt, och det är kaloriintaget. Finns inget stöd för att något annat skulle påverka din vikt.
Däremot är vi alla olika så hur du lyckas hålla dig under det kaloriintag som krävs för att du ska gå ner i/bibehålla vikt får man ju såklart komma fram till själv (LCHF, intermittent fasting, medelhavskost osv. osv.).

Av LaZi3b0y
Skrivet av muSashi:

Håller med, man ska inte behöva "vänja" sig vid en smak, då är det något som är fel, och då kan man hellre dricka vatten eller något annat som smakar gott från första början.

Något som är fel? Jag gillade inte gullök tills jag var 25 år gammal och då började vänja mig vid smaken igenom att aktivt inkludera det i min kost. Vad var det som var fel där?

Vad du tycker är gott är inget annat än vad du är van vid. Pretty simple. Sen kan jag köpa att vissa har lättare för att tycka/ogilla vissa smaker, men att försöka vänja sig vid att tycka om något är inte i sig fel.

Av LaZi3b0y
Skrivet av Jonas79:

Smör är en naturlig råvara från ren grädde medans margarin är en artificiell råvara på palmolja, konserveringsmedel & hård processad därför du får äta naturligt smör, grädde, ägg m.m i en kost jag glömt namnet på utan bröd & basvaror som potatis, ris, pasta.

Men margarin ska ej ingå i denna kosten.

Om du vill gå ner i vikt spelar det ingen roll om du äter margarin eller smör så länge ditt kalori/energi intag är mindre än vad du spenderar.

Av LaZi3b0y
Skrivet av zan76:

Jag har en billig Asus RTX 3080 TUF bara för 12.500kr 😉 först till kvarn 🤠

Av LaZi3b0y

Ger 1650kr om denna inte redan är såld

Av LaZi3b0y
Skrivet av Minisulan:

Så du vill betala begagnatpris för ett kort som inte finns att köpa i butik och som går för 10-15000 beggat/nytt?
Lycka till med den

I stort sett, möjligen att jag kan ge vad det kostade att köpa nytt om lådan är oöppnad. Så otålig är jag inte så att jag är villig och betala mer än vad jag får ge i butik om jag bara väntar lite längre. Är dessutom inte intresserad av att uppmuntra beteenden som att köpa in flera kort för att sen sälja dyrare.

Av LaZi3b0y

RTX 3080 Köpes

Tjena,

Söker ett grafikkort av RTX 3080 varianten. Kommer inte betala några priser som är över eller lika med vad ett nytt kort kostar.

Läs hela annonsen här