Inlägg

Inlägg som _gabbEE har skrivit i forumet
Av _gabbEE
Skrivet av Enoxikon:

Hej! tack för alla svar

V-syncen + en fps_max gräns löste problemet. Har nu spelat Cs 8t utan ett enda fryslagg, får hoppas det fortsätter så.

Har aldrig läst någon annanstans om v-syncen, någon som haft liknande problem?

Hej!

Bumpar den här tråden då jag nu 2023 har exakt samma problem som trådskaparen. Dock med en ryzen 5 5600x samt ett asus rog strix 2080 super. Grejer som egentligen ska vara väl så bra för att klara utav CS:GO utan problem.

Är det V-syncen som är problemet? Och om jag förstår den rätt så ska V-sync vara PÅ för att GPU eller CPU inte ska gå på 100%?

Av _gabbEE
Skrivet av Dalton Sleeper:

Det är nog större chans att det är minnena som spökar om det smäller, dvs kolla om de kör rätt spänning, timings osv.
Senaste bios är nog att föredra i vilket fall då Ryzen har haft problem med minneskompatibilitet.

Jag hade problem med att minnena bara körde i typ 1866mhz eller något i början vilket också tror begränsade processorn. Det avhjälpte jag dock genom att pilla lite i BIOS genom att studera någon tutorial på youtube. Men om dom kör i rätt spänning har jag dessvärre ingen aning om. Antar att det går att se även detta i BIOS?

Av _gabbEE
Skrivet av Söderbäck:

Ja det ser högt ut. Men ja, temperaturer utan belastning är mindre intressanta än när systemet belastas.

Kör gärna en benchmark som belastar processorn och visa vad du får för temperaturer - och klockhastigheter.
Exempelvis OCCT (eller om du föredrar annan mjukvara/mätningar).

Uppdaterat BIOS? Överklockat eller nå liknande?

Är det så att temperatuerna är väldigt höga under belastning (vilket det ju låter som) så är väl frågan hur bra grejerna sitter monterade, om heatpipes kan vara skadade och hur cirkulationen i chassit ser ut. Fungerar fläktarna som de ska? Har chassi eller CPU märkligt lågt ställd fläktkurva kanske?
Finns många möjliga felkällor. Vi får kanske beta av en i taget.

När jag var inne i msconfig under systemstart och avancerat kunde jag där se att bara 1 processor av "12" var upplåsta. Det är bland det första jag brukar kika när jag installerat windows på en ny dator eller vid ominstallation, men jag hade tydligen glömt det den här gången. Kan detta vara en anledning till den höga tempen?

Efter upplåsning körde jag ett benchmark-test. Se mer ingående siffror nedan:

Ovan ser ni HWmonitor precis efter 40 sekunders benchmark-test i OCCT.

OCCT scores efter 40 sekunders benchmark-test.

Vad jag kan se verkar den inte ha blivit varmare än dryga 70 grader?
Det har även blivit en markant ökning i fps nu efter upplåsningen av fler kärnor och jag tycker att datorn flyter på bättre generellt, även om man inte ska underskatta placebo när det kommer till subjektiv upplevelse haha.

Av _gabbEE
Skrivet av Knotvillage:

Vad har du för vcore. Den brukar vara väldigt hög i stock. På min 3400G låg den på 1.45.

Skriver till dig med =D Livet kom emellan och har inte hunnit kika. Jag är också inne på att det kan vara något sådant. Ska se om jag kan undersöka saken vidare imorgon!

Tack!

Av _gabbEE
Skrivet av Decster:

Kan du faktiskt kolla upp vad temperaturerna blir på de flesta komponenter först? Det är inte ovanligt att temperaturen kan hoppa upp till 60C under korta perioder. Det är också vanligt att Ryzen boostar till en hög klockhastighet när få kärnor används.

Vad har du för övrig hårdvara?

Läs gärna svar på inlägg ovan om du har tid Tack Decster!

Av _gabbEE
Skrivet av Söderbäck:

Ja det ser högt ut. Men ja, temperaturer utan belastning är mindre intressanta än när systemet belastas.

Kör gärna en benchmark som belastar processorn och visa vad du får för temperaturer - och klockhastigheter.
Exempelvis OCCT (eller om du föredrar annan mjukvara/mätningar).

Uppdaterat BIOS? Överklockat eller nå liknande?

Är det så att temperatuerna är väldigt höga under belastning (vilket det ju låter som) så är väl frågan hur bra grejerna sitter monterade, om heatpipes kan vara skadade och hur cirkulationen i chassit ser ut. Fungerar fläktarna som de ska? Har chassi eller CPU märkligt lågt ställd fläktkurva kanske?
Finns många möjliga felkällor. Vi får kanske beta av en i taget.

Sorry för seg återkoppling, men så är det ibland när livet kommer emellan.. här är mina specs utöver processor och moderkort. Alla delar är nya utom CPU och GPU (GPU dock obetydligt använt enligt tidigare ägare). Värt att nämna som inte nämns ses i bilden är att PSUn är på 650w. Jag har därtill 2st m2 diskar på 1TB vardera. Enligt PSU-kalkylator som jag använde innan köp bör jag klara mig med 650w?

Processorn är förvisso köpt begagnad, men jag har inte fått någon information om att den skulle vara överklockad, och den kör ju för det mesta i 3.6ghz som den ska. Den har dock spikes upp till 4.65 som mest som du kan se i bilden, trots knappt någon load som jag beskrev i ursprungsinlägget.

Ska köra en benchmark imorgon hoppas jag när jag förhoppningsvis får tid!

Tack för att du/tar er tid!

Av _gabbEE

Jag har lite att kolla när jag kommer hem märker jag. Tack hörrni! Återkommer.

Av _gabbEE

Varm CPU - Ryxen 5 5600x

Hej!

Lång historia kort:
Dels tycker jag att processorn är ovanligt varm vid mycket låg load. Upp emot 60 grader utan att jag egentligen belastar datorn överhuvudtaget. Vid gaming, i mitt fall nästan uteslutande CSGO har datorn vid flera tillfällen frusit in-game och jag har inte haft något annat val än att reboota datorn med knappen. Här har jag dessvärre inga siffror att dela med mig av, men jag misstänker att processorn blir för varm, även om det såklart kan bero på annat.

Jag trodde först att det berodde på att jag hade haft för mycket kylpasta på vid montering, men problemen kvarstår tyvärr efter ommontering. Möjligen att det har gjort några graders skillnad i rätt riktning. Jag inbillar mig att problemen har blivit lite värre efter uppdatering till windows 11, men det kan vara just inbillning.
En annan sak som jag upplever som märklig (kanske inte alls är det, mer min okunskap i sådana fall) är att turbon "kickar igång" allt för ofta även vid knappt någon load alls? Varför ska den gå upp till nästan 4.7ghz när datorn knappt används?

Kylare till min 5600X är Be Quite Pure Rock 2 Slim. Förvisso inte den allra bästa, men nog tycker jag att den borde göra sitt jobb i det här fallet om man inte ska klocka en massa?

Jag har också googlat runt lite och förstått att 5600X i kombination med ASUS motherboard, vilket jag har (ASUS TUF 550-pro) kan ge för mycket ström varpå processorn blir för varm därav. Är det någon som har haft liknande problem eller hört om någon som haft? Har ni hört/hittat någon lösning?

Om tråden bör ligga i annat underforum så ber jag om ursäkt och ber admin att flytta tråd till rätt ställe.

Tack på förhand!
/Gabbe

Av _gabbEE
Skrivet av perost:

Det beror på processorn, men standard för 5600X är DDR4-3200. Så allt över det räknas officiellt som överklockning, även om minnena är specade att klara mer. Vilken hastighet du får ut om du inte ställer in något kan variera, men risken är att du istället för 3200 hamnar på lägsta hastigheten 2133 om minnena inte har någon profil för 3200.

Men du löser det som sagt genom att aktivera minnesprofilen, vilket är bra att göra oavsett. Det heter dock inte XMP utan DOCP på Asus AMD-moderkort (p.g.a. att XMP är en Intel-teknik), det bör gå att välja det direkt på första sidan i BIOS.

Tack, det ska jag göra! 🙏😊

Av _gabbEE
Skrivet av Nozomi:

Aktivera XMP så är det väl inga bekymmer. Moderkortet stödjer tydligen över 4000.

Stort tack! 👍

Av _gabbEE

Tack för svar!

Läst lite recensioner om kortet och där går att läsa att minnen som är på 3600mhz som standard körs som 3200mhz. Vi får se när jag testar nya burken hur det blir. Jag har egentligen inte behov av 3600mhz, men kom över dom till ett bra pris.

Av _gabbEE

Väldigt spännande!

Jag vet inte vad det är med CS. Men jag provade nog första gången på en kompis dator runt år 2000 och spelar än idag, om än att det nuförtiden är relativt sparsamt då det är mycket annat som tar tid.
Enkelheten, tävlingsmomenten, att allting är så skillbaserat och att det inte är några konstiga attribut eller tur som avgör, det är grejen för mig. Alla börjar med 100hp och samma summa pengar i början av matchen. Sen är vägen till att vinna oändlig (ingen match är den andra lik). Något annat som gör CS så otroligt bra är ekonomisystemet. Det utmanar verkligen att behöva ta en eco-runda ibland och samla gubbarna för att försöka göra något bra av den ändå!

Av _gabbEE

Rätt RAM-minnen till moderkortet?

Hej SWECLOCKERS!

Jag är lite av en novis på datorbyggande (även om jag byggt datorer för många år sedan) och har lite svårt att tyda om dessa ram-minnen passar till mitt moderkort som jag kom över för en bra peng.

Moderkort

RAM-minnen

Jag tror att dom passar iallafall, men blev lite osäker på minneshastigheten. Hur ”känsligt” är det? Det står i specifikationen att moderkortet ska klara 3600mhz O.C.

Om det är bra att veta är processorn en Ryzen 5 5600x 😊

Stort tack på förhand! 🙏

Av _gabbEE

Hej Sebastian!

Jag budar 4000:- + frakt för CPU+PSU+MB+RAM.

Mvh Gabriel

Av _gabbEE

ASUS ROG STRIX B550 GAMING + Ryzen 5 5600/5600X (Eller något som presterar likvärdigt)

Hej!

Jag var på vippen att göra en beställning hos en väl vald näthandel, men då dom surt förvärvade slantarna ska räcka till mycket här i världen har jag istället valt att försöka få tag på dessa delar begagnade.
Om det någon som efter nyligen gjord uppgradering eller dylikt, har ovan nämnda komponenter/eller komponenter som presterar likvärdigt till salu, är jag intresserad av att göra affär.

Jag är iallafall ute efter ett MB med två M2-platser.

Bor själv i Karlstad och kan tänka mig att åka en mindre sträcka för att hämta. I annat fall betalar jag självklart frakten själv när vi kommit överens om pris för delarna.

Skicka mig gärna ett PM

Allt gott!
Mvh Gabriel

Läs hela annonsen här

Av _gabbEE

En vän vill säljer ett 2060 strix super (8gb) för 2000:-. Inte det bästa av kort såklart. Men det är betydligt bättre än vad jag har nu och ett alternativ till att börja med.. någon som har en uppfattning kring om det är det värt 2000:-

Av _gabbEE
Skrivet av jonaz_81a:

Jag tycker nog inte riktigt de delarna är värda 3700.

Man kan få liknande prestanda nytt för samma pris även om det blir med ett mindre påkostat moderkort.

Stort tack för ditt snabba svar. Har du något exempel på vad jag kan få för ungefär samma peng som är likvärdigt prestandamässigt?

Av _gabbEE

Sneglar på det här "paketet" för att börja en ny build. Någon som kan uttala sig om det faktum att om man skulle få det för 3700:-~, är det värt pengarna? Har så förtvivlat dålig koll på vad är bra value på begagnade delar nuförtiden...

Tradera

Tack på förhand!

Av _gabbEE

Har själv en Volvo v50 1.6D. Kör man längre körning ligger den utan problem under 0.5, kanske 0.46-0.47. Billiga i inköp dessutom vilken också bör tas i beaktning med tanke på värdeminskning etc.

Nu till det negativa. Jag har hört från flera att det är en skitbil rent byggnadsmässigt och delar slits och går sönder lätt. Jag har dessvärre fått erfara detta till viss del, men nu är det mesta bytt hoppas jag.
Min poäng är att det kan vara ett vettigt alternativ om du får tag i ett exemplar som är fullservad och där mycket av det som tenderar att slitas och går sönder, redan är bytt. Hyggligt med plats i bagaget, känns fräsch rent interiörmässigt för att i år bli 13 år gammal och den drar väldigt lite. Förhållandevis låg skatt 1500/år~. Brukar inte kosta mycket i inköp heller vilket ger mycket bil för pengarna, med nackdel enligt ovan då..

Av _gabbEE
Skrivet av griffin83:

Tack för svar, ni verkar vara ganska negativa till en färdigbyggd dator, såg bland annat att det var ett specialbyggt moderkort och att det inte var bra (varför?), jag vill dock helst inte bygga själv(det är ganska många år sen jag byggde en dator).

Den dator jag har nu köpte jag 2012 från Mrpc och då fanns det en "grunddator" som man sen kunde ändra specs på, finns det inga såna alternativ nu? Skulle t.ex kunna tänka mig att lägga till en slant för 32gb och lite annat.

Vi har förvisso olika preferenser vad vi nöjer oss med. Om du bortser från vad jag och flera har påtalat ovan, dvs. det faktum att du kan tänka dig att byta upp dig igen om 3-5 år beroende på, kommer du säkert bli nöjd med datorn så länge du inte spelar allt för krävande spel på höga inställningar med tanke på ev. värmeproblem samt att den sannolikt låter en del. Ska du spela CS:GO (bara ett exempel) kommer du säkert vara jättenöjd!