Inlägg

Inlägg som Ness har skrivit i forumet
Av Ness
Skrivet av palusa:

Jag använder iPhone för att jag ringer, skickar sms, kollar youtube och använder typ 3-4 appar.

Alla i familjen har iPhone och nästan hela släkten med. Den lilla grabben har en ipad men inget abbonemang. Bara att använda FaceTime eller imessage. Sjukt smidigt.

Ser var alla är i familjen i realtid på hitta appen. Funkar flawless.

Har airtags i plånbok osv

Har appleTV till alla tv apparater i hemmet. Går styra från alla enheter. Bara att ta den närmsta.

Har aldrig haft problem med att ansluta något nytt till apples ecosystem. Allt fungerar direkt på sekunder och ställer in allting automatiskt.

Jag kan hitta allas enheter i familjen med min telefon på sekunder om någon kommer bort.

Appstöd och uppdateringar lanseras först på iOS.

Enheterna blir inte slöa efter några år. Rullar på precis lika bra som alltid.

Detta är inte fallet med android. Oavsett vad ni säger. Jag vet. Har haft otaligt många android enheter. Bara problem om man jämnför med apple.

Haha, det tragiska är att jag inte kan vara helt säker på om du trollar eller om det här faktiskt är på riktigt? xD

Av Ness
Skrivet av Hakinger:

Det som jag gillar med iPhone är gesterna. Fast hela konceptet egentligen. Det är mycket trevligare helt enkelt. Och det som "bara fungerar" är naturligtvis det att alla deras prylar är i samma "universum" och gjorda för att fungera tillsammans. Säger inte att grejer inte fungerar i Android, bara att jag tycker att Apples sätt att hantera allt är mer naturligt (gesterna framförallt) Många gillar inte det, och då är det ju bra att android finns som de kan använda istället. Jag ser inte poängen med att apples grejer måste fungera med andra märken. Jag skulle tippa att anledningen till att så många föredrar Apple, och är beredda att betala vad det kostar, mycket beror på att Apple inte behövt ta hänsyn till andra utan kunnat göra som de vill inom sin sfär. Med tanke på att det är så många som är villiga att betala de överpriser de tar så vill jag nog påstå att Apple har någonting som är ganska unikt, nåt som de inte finner hos android (nåja, nu använder jag mig som måttstock här ).

Gesterna? Vad menar du då, typ "pinch to zoom"? Det mesta är väl universalt?

Jag tror anledningen till varför många väljer Apple är att det räknas som en statussymbol. Har hört om allt från mobbing till tjejer som vägrar date:a killar som använder Android...

Jag är helt med på vad du säger med Apples ekosystem, och jag förstår hur det kan kännas nice. Men det man blundar för är vad det innebär för i stort. Att ett företag ska ha full kontroll, äga alla produkter och monopol inom sitt ekosystem är extremt negativt för oss konsumenter. Kolla bara hur Apple lyckades trissa upp priset på telefoner mellan 2007-2017.. 10 år och priserna ökade med över typ 400-500% där Apple tar ~85% vinst per lur. Och det lyckades man göra trots att man inte var ensam på marknaden. Tänk dig hur det hade varit ifall vi det inte fanns något alternativ? Det är där vi kommer hamna när tillräckligt många gått all in för ett och samma märke.

Men återigen, sedan tror jag många som använder Apple och tycker det fungerar så smidigt, egentligen jämför med hur saker var för 10 år sedan snarare än nu. Min erfarenhet är att alla smarta enheter, trådlösa hörlurar, streaming-boxar etc "bara fungerar" oavsett om man köpt in sig i Apples ekosystem eller kör med något annat.

Av Ness
Skrivet av Hakinger:

Min första iPhone för dryga 10 år sen "hatade" jag för att man blev så inlåst. Så den sålde jag snabbt och körde på Androidtelefoner. Men sen började jag tilltalas av estetiken efter att ha använt AppleTV i några år så jag köpte en iPhone för några år sen (2019 vill jag minnas) Märkte att jag plötsligt ville vara inlåst då allting bara fungerade så mycket enklare på så vis. Vi tvingas använda Android på jobbet och jag är nu så van att ha det mycket enklare, så nej, jag har svårt att se att jag skulle gå tillbaka till Android. Jag har en Pixel 6 liggande som jag fick gratis från Telia när jag band telefonabonnemanget, men det finns inget som lockar.

Vad är det som inte fungerar eller är svårare med Android?
Att teknik "bara fungerar" skulle jag säga gäller generellt nu för tiden och är inte på något vis unikt med Apple. (Förutom (ironiskts nog) när det gäller just Appleprylar då som man medvetet gjort sämre ifall de inte används med andra apple-enheter).

Av Ness
Skrivet av THB:

Jag har Youtube Premium och betalar gladeligen för en tjänst jag använder mig av flera timmar om dagen och stödjer de kanaler jag följer.

Har noll förståelse för folk som tror att man skall kunna använda en tjänst som Youtube helt gratis och utan reklam, det är inte gratis att drifta tjänsten, tänk alla servrar, bandbredd, el, personalkostnader osv samt att de som laddar upp till sina kanaler skall ha en inkomst, väx upp.

Håller i grund och botten med, men problemet är att det normala priset för Youtube premium i alla år varit alldeles för högt. Att man bakar in YT red, och music i priset visar bara på att det engentligen hade kunnat vara mycket lägre om det bara är Youtube utan reklam man är intresserad av. Sedan är reklamen utformad på ett sådant sätt att det inte går att använda tjänsten med reklam. Så med det i åtanke tycker jag att Google får skylla sig själva när många kör adblock.

Nu har man dock lanserat Youtube Lite, som förvisso saknar viss (enligt mig) självklar funktionalitet, som att kunna stänga av skärmen utan att klippet pausas. Men som åtminstone är billigare än premium.

Jag betalar för Youtube Lite just nu, och det fungerar bra. Det ska dock sägas att man inte direkt känner sig uppskattad som kund när Youtube automatiskt sänker upplösningen på klippen från 4K till 1440p, med ursäkten att "De flesta märker ändå inget".. Att behandla sina kunder som skit är liksom inget som får mig att vilja lägga mer pengar på tjänsten/företaget. 🤷‍♀️

Det Google behöver göra är att se till så att betalversionerna av Youtube ger dig en bättre upplevelse och/eller utökad funktionalitet. Lite som Spotify gjorde för illegal nerladdning av musik och Steam för spel. Visst det kostar pengar, men pga mervärdet så känns det värt det. Google verkar inte ha fattat det ännu.

Av Ness
Skrivet av Swedman18:

Menar mer att det är en spök stad i WoW fram till end game

Ja det är väl som vanligt att siffrorna är skyhöga vid release och sedan droppar av kraftigt efter ett par månader. Men så länge de får sälja expansionen och någon/några månadsprenumerationer så är det ju en win.

Av Ness
Skrivet av Swedman18:

Det enda rimliga i den här ekvationen är att Diablo 4 har sålt så mycket WoW har störtdykit till mobiltransaktioner och det är väl kanske Diablo Immortal som har hjälpt till kortsiktigt

Står ju dock att just WoW är en av anledningarna till att det gått så bra. Men ja, wow-expansion, Diablo 4 & Overwatch 2. Det är många stora releaser på kort tid.

Av Ness
Skrivet av segafreaktwo:

Hellre beta testare för dem. Sjukt hur bra Valheim är jämfört spel som släpps.

För mkt som släpps ofärdigt idag och efter Cyberflopp så har jag slutat förboka och köpa spel vid release.
Hoppas folk börjar inse det.

Ja jag håller helt med om att Valheim är ett grymt bra spel, även om jag inte är ett fan av "early access". Det känns mest som en ursäkt för att få släppa ett ofärdigt spel som ingen kan kritisera.

Nu för tiden så väntar jag ofta med att köpa nya spel tills något år efter release. Då kan man passa på när det är någon trevlig rea och spelet är oftast helt klart samt bättre optimerat.

Av Ness
Skrivet av segafreaktwo:

Glad man börjat skippa köpa nysläppta spel.
Håller mig till Valheim

Valheim har ju inte ens släppts än!

Av Ness
Skrivet av Dinkefing:

Diablo 4 är i många anseenden precis som Diablo 3 alltså ett Diablo 3.5. Nej känslan och miljön från de två första spelen är som bortblåsta.

Jag förstår ärligt talat inte hypen för Diablo 4 och speciellt hypen från Sweclockers och deras läsare, de flesta av dem. Både 3an och 4an är som ett Path of Exile snarare än någonting som fanns i de två första spelen.

Diablo dog när de gamla gänget från Blizzard North gick andra vägar.

Path of Exile har ju dock tagit väldigt mycket inspiration från D2, inte D3. Vilket utvecklarna alltid varit öppna med själva också.

Av Ness
Skrivet av Xverminator:

Kanske inte jättekul, men det är stabil avkastning. Nu pysslar jag inte med mining, men kan tänka att hårdvara och elräkningar kostar en hel del eller om man hyr in sig på datacenter? Man slipper iaf allt detta joxx.

Har man tex 150.000 kr skulle jag nog hellre stoppa in det på ett sparkonto, tex SBAB som har 2.50% ränta just nu och det lär öka till 3% sätter man in någon tusenlapp eller mer per månad så blir det gratis pengar varje år.

Läste detta nyligen

”Svenska datacenter måste säga nej till kryptovalutor”
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.777640/svenska-datacen...

Tror det CFSsss menar är att istället för att sätta in pengarna på ett sparkonto så hade du kunnat investera dem. Inte i cryptovaluta alltså, utan på börsen. Finns flera sätt att spara i aktier relativt säkert och utan att själv behöva ha någon djupare kunskap, exempelvis en fondrobot eller en bra indexfond.

Av Ness
Skrivet av Laxpudding:

Hur signalöverföring[*] fungerar ned på minsta nivå och hur problemen kan fortplanta sig i ändarna – det är bortom min kunskapsnivå. Helt klart finns det situationer där det är konkreta problem med signalöverföring[*], likaväl som det finns situationer där man kan diskutera när man når inbillningens gräns.

När jag i mitt jobb får möjlighet att träffa på dem som kan sin sak försöker jag fånga pusselbitar av information och förklaringar så gott det går. Ämnet är i alla fall så pass komplext att man kan bygga en hel livstid av kunskap och karriär på hur signalöverföring[*] fungerar i teori och praktik. Vilket jag inte har tiden och plats i hjärnan för.

Effekten blir ett kunskapsglapp som slår åt två håll. Jag kallar dem för enkelhetens skull typ A och B. Samt varianten + vilka uttrycker sig på forumet:

(A) Positiva vibbar av samma sort som med quantum woo-principen. Man läser in mer personliga värderingar och känslor om "värme," "renhet", "naturligt" etc. än vad den neutrala fysiken någonsin har kunnat underbygga. Här på Swec är det kanske ett inlägg på hundra eller färre som uttrycker dessa åsikter. Det är en typ av fördummelse som jag personligen starkt ogillar när det handlar om kvacksalveri i ordets ursprungliga betydelse.

(B) Negativ skepsis åt andra hållet går ut på att raljera om "snake oil" och att avfärda allt annat som bluff. Signalöverföring[*] är ettor och nollor i sladden och allting har absoluta svar. Vilket är en annan typ av fördummelse även det. Och vad jag skulle säga är ännu starkare knutet till känslor och identitet.

(+) Pusselbitaren har några faktiskt pusselbitar om ämnet och kan ge ett delsvar. Inser ofta sin egen begränsning och lyckas därför undvika allt för stora känslor. Men kan också vara A+ och B+ och använda favoritpusselbiten som slagträ i diskussionen om sanningen om signalöverföring[*]

Med andra ord: Det är väldigt få här på forumet som egentligen kan ämnet på djupet och har en saklig inställning. De personer som verkligen kan förklara kommer istället dra sig från att svara. Jag förstår varför eftersom när de personerna öppnar munnen möts de av antingen typ (A) eller typ (B) där typ (B+) oftast är den värsta.

[*]"Signalöverföring" kan förstås ersättas av vilket annat komplicerat ämne som helst.

Det här märks så tydligt så fort en diskussionen handlar om ett mer obskyrt eller komplext ämne där man faktiskt har riktig kunskap själv, (exempelvis utbildning eller professionella erfarenheter). Då ser man plötsigt hur många som uttalar sig självsäkert och "kunnigt", i själva verket har noll koll, eller åtminstone har extremt bristande kunskaper.

Av Ness
Skrivet av SCORPIUS:

" inbränning i praktiken är ett mycket litet problem vid normal användning."

Hur litet?
Jag tänker att många spel har en statisk Hud och att den är på i många timmar.
Samma i skrivbordsmiljö.

Jag köpte min LG OLED48CX för ca 2½ år sedan, jobbar hemma hela dagarna och spelar rätt mycket på kvällarna. Många långa timmar med statiska element. Ser inte skymten till inbränning, även om jag försöker hitta med testbilder. Så länge man inte stänger av pixel shift, maxar ljusstyrkan och lämnar den på så ska det inte vara någon fara.

Skrivet av Ryssfemma:

Ja om det bara vore lösningen på allt, då skulle nog varje gamer sitta med en OLED - monitor idag och butikerna skulle slippa reklamationer.

Fast det är inte så det fungerar. Att OLED är bättre än LCD och att inbränningar inte är ett problem på nya modeller är ju ingen nyhet direkt. Men när det gäller monitorer så är det ny teknik. LG's 48-tummare har funnits i några år, men alla vill inte ha en 48" TV på skrivbordet, för att inte tala om priset. Nu börjar det komma lite mer anpassade modeller men priserna är fortfarande höga. Det kommer dröja innan priserna och tillgängligheten är på en sån nivå att majoriteten sitter på OLED. Det är bara att titta på grafikkort. Även om snacket på forum ofta är om toppmodellerna så är det inte vad gemene gamer sitter på. (Enligt Steam hardware survey så är den vanligaste gpu:n GTX 1650, det säger en del).

Av Ness

Jag är nog mer så att jag försöker välja bort vissa märken/tillverkare snarare än att jag är fast i någon favorit.
Kinesiska tillverkare väljer jag exempelvis bort om det är möjligt, samt företag jag anser vara "anti-consumer".

Men ja, det är väl mer ett riktmärke än skrivet i sten.

Av Ness

Var på G att köpa en Switch när det snackades om en PRO-version. Men eftersom det aldrig blev av så slog jag till på en Steam Deck istället. Blir nog inget Nintendo förrän tidigast nästa generation.

Av Ness
Skrivet av Schluug:

Hade gärna köpt ett AMD-kort om de inte var så långt efter på raytracing, vilket jag ändå tror är en viktigt funktion för många spel de kommande åren. För oss om inte köper korten för att få 500+ fps i CS-go..

Absolut tråkigt att det inte presterar likvärdigt när det kommer till RT. Men å andra sidan så är det knappt att 4090 gör det i 4K...
Om det man däremot vill ha är bra prestanda i 4K, (och RT inte är livsviktig) så är 7900 XTX väldigt mycket mer prisvärt.

Så att dela upp det mellan RT och 500+ fps i CS:GO är inte så rättvist. Tror de flesta som funderar på detta kort helt enkelt är ute efter att få hyffsad fps i 4k snarare än att pusha fps i 1080p till månen.

Av Ness
Skrivet av Allexz:

Trolleri, trollera, trollar du så trollar jag!

Tror du har missuppfattat en pytteliten variabel eller två....

Testerna du hänvisar till syftar till att testa oled tv apparater som oled apparater. Dvs det de är ämnade för, rörliga bilder.

Om du helt plötslig ändrar den pyttelilla variabel att använda en tv dagligen för rörande bilder.... Till en datorskärm som en mycket stor del, ofta mesta delen av tiden visar en statiskt bild så säger de andra testerna inte ett skvatt.

Om oled Används för film så är det nästan ingen chans för inbränning längre.

Om oleds används för gaming så ökar risken då viss static content existerar.

Om du använder oled som generic datorskärm för t. Ex arbete Där du har dina fönster på samma plats 8h om dagen så går det mindre än ett år innan problemen uppstår.

Finns en anledning till att man säger att oled datorskärmar är lite övre klassens skärmar.... Lägg ut mycket pengar på dyr skärm och köp en ny varje år.

Sorry men du har helt fel.
Som jag skrev i ett annat svar, jag har en OLED-skärm som monitor till datorn och har haft det i ca 2 år nu. Jobbar hemma 8h om dagen + att jag spelar i princip varje kväll. Det blir många långa timmar med statisk bild, varje dag, året runt och jag har 0 tecken på inbränning, dvs även om jag verkligen försöker hitta fel via testbilder så finns inte ens skymten till inbränning.

Av Ness
Skrivet av Ragnvlad:

För min del är detta helt obegripligt?!? Att ngn skulle ha längtat efter Oledskärmar till datorn?!! Personligen är nog Oled det sista jag vill ha som datorskärm med tanke på inbränningsrisken i samband med statiska bilder...

Då får du nog ta och läsa på lite. Inbränning och OLED var eventuellt en stor risk när tekniken var ny men inte nu för tiden. Speciellt inte med QD-OLED. Men jag har en vanlig OLED som monitor, använder den både till jobb och privat varje dag och har gjort det i ~2 år utan ens skymten till inbränningar. (då blir det ändå statiska bilder många timmar i sträck ibland)

Men visst, maxar du ljusstyrka och låter skärmen stå på med statisk bild i några hundra timmar så kommer det till slut att brännas in. Men det är ingen fara vid normal användning och viloläge på skärmen efter en tids inaktivitet, om man skulle glömma den på.

OLED som bildteknik är väldigt mycket trevligare än LCD i övrigt, så det är absolut det man vill ha till datorn.

Av Ness
Skrivet av anon201296:

Det hade jag aldrig klarat av, det är ju ynka 92 PPI

Fast då är det ju inte storleken som är problemet egentligen utan pixeltätheten.
92 PPI fungerar faktiskt helt okej. Jag sitter ändå så pass långt från skärmen att det inte är speciellt märkbart vid normal användning, och vid spelande så märks det absolut inte.

Men ja, skulle såklart inte tacka nej till högre PPI. Nästa gång jag byter skärm så blir det nog 37-42".

Skulle däremot aldrig kunna gå ner till 27" igen. Har en sekundär skärm i den storleken och allt är så galet smått.

Av Ness
Skrivet av anon201296:

Äntligen! 27" är på gränsen på att vara för stor men kanske det fungerar i 2160p..

Svårt att greppa att det finns de som har den åsikten när man själv sitter på 48" haha 😅

Av Ness
Skrivet av BumBumX:

Bytte vartannat när jag hoppade på smartphone-tåget i samband med iPhone 4, provade nån android-lur också under den perioden. Sen kom iPhone 8 och den plusmodellen hade jag i 3 år (Batteribyte efter 2) och nu har jag iPhone 12 Pro som blir 2 år snart och har inga planer på att uppgradera, men även här börjar batteriet bli trött så ska nog byta det snart. Känns lite som utvecklingen bromsat lite och det inte rättfärdigar priset på en ny allt för ofta.

Håller med, det var ju en period när varje ny generation hade stora förbättringar jämfört med tidigare. Samt att en flagskeppslur gick lös på 4-6000:-. Nu för tiden är det många gånger tvärtom. 14 lax för en ny lur, grattis nu tappade du hörlursjacket och stereohögtalarna samt fick en ful notch mitt i skärmen.

Mitt "knep" är att vänta och köpa förra generationens flaggskepp. Åtminstone om man kör Android så kan dessa rasa över 50% i pris på något år. Oerhört mycket mer prisvärt och knappt märkbara prestandaskillnader jämfört med det senaste.