Inlägg

Inlägg som jokem har skrivit i forumet
Av jokem

Fick tag i ett annat grafikkort, det fungerade perfekt utan att behöva göra någonting. Alltså är mitt kort trasigt, tråkigt eftersom det bara är 14 månader gammalt. Verkar dock vara 3 års garanti på just grafikkort där jag köpte delen ifrån så det löser sig nog!

Av jokem

Drivrutiner laddas inte efter plötslig BSOD GTX 570

För någon dag sedan skulle jag spela MW2 med några kompisar för första gången på länge. Jag spelar andra spel med jämna mellanrum och blev riktigt förvånad över vad som hände. Hann spela MW2 i ca 2-3 minuter och sedan fick jag BSOD, datorn slocknade och startades upp igen men slocknade efter 3 sekunder och startade om igen. Öppnade datorn och konstaterade att CPU-fläkten hade lossnat på 1 fäste (Intel originalkylare) så jag satt fast den igen och startade datorn igen, BIOS visar CPU-temp på 60 C då jag idlar vilket är högt men nu rullar datorn iallafall.

När jag väl fick igång datorn igen så tog jag mig in i windows och inser att grafiken automatiskt blivit den lägsta precis som då man inte installerat drivrutiner. Testar starta om men samma sak, lägsta upplösningen. Kollar i DXDIAG och där hittar datorn inte någon info om grafikkortet, står bara N/A på alla punkter. Går in i enhetshanteraren och ser en varningstriangel på GeForce GTX 570. Enhetshanteraren ger mig code 43, dvs enheten stoppats pga fel. Mer än så står det inte.

Har testat äldre drivrutiner än den senaste, kanske 5 olika men det blir samma problem oavsett vilken jag installerar. Har testat installera drivrutiner i felsäkert läge och sedan startat om, fungerar inte heller. Testade formatera, ingen skillnad. Testade ta ut kortet ur datorn och rengöra lite i PCI-E porten försiktigt och sedan monterade jag ihop allt igen, ingen skillnad.

Jag köpte datorn i delar och byggde ihop den själv för ganska precis 1 år sedan, den består av:
Moderkort: MSI P67A-C43 REV B3
CPU: Intel Core i5 2500K 3,3GHz med originalkylare
GPU: EVGA GeForce GTX 570 1280MB HD
Lagring: Samsung 830 SSD 128 GB
Nätdel: OCZ600MXSP 600W
Minnen: 2x1GB (CL9?) 1333Mhz XMS3 + 1x2GB av samma sort och hastighet

Har felsökt datorn efter mina kunskaper men jag blir inte riktigt klok. Eftersom jag inte har något uttag för skärm i moderkortet så måste jag köra genom grafikkortet, hade grafikkortet eller PCI-E bussen varit trasig borde jag inte få någon bild alls? Har testat flera skärmar och olika uttag så det är inte skärmen som ger code 43. Eftersom att datorn dog så plötsligt och sedan inte laddar drivrutinerna till grafikkortet (varken vid kallstart eller omstart) så har jag ingen aning om vad problemet är men någonting säger mig att det är antingen grafikkortet eller moderkortet (trots att jag får bild), finns det någon bra metod jag kan använda till att utesluta det ena eller det andra? Har ingen annan dator att ta delar ifrån, ingen i min närhet har ett fungerande kort till övers att låna ut. Kanske borde nämna att datorn fungerat felfritt i ett helt år, har aldrig behövt öppna den eller behövt byta delar i den. Var inte riktigt beredd på att detta skulle hända.

Av jokem

Verkar som att denna drivrutin dödade min dator. Skulle spela MW2 för första gången på riktigt länge med två kompisar. Hinner spela 2 minuter innan jag får BSOD och sedan laddar inte drivrutinerna när jag startar datorn. I DXDIAG så hittar datorn inte kortet över huvud taget, i enhetshanteraren hittar jag kortet men då står det att windows stoppat enheten pga fel och ger kod 43. Datorn har fungerat perfekt sedan jag byggde ihop den för 1 år sedan. Detta kom helt oväntat. Har kollat igenom GF forumen och hittar:

https://forums.geforce.com/default/topic/527753/geforce-drive...

Däremot är mitt problem att även om jag inte cold-bootar så laddas inte drivrutinerna. Det spelar ingen roll vilken version jag använder, har testat 3 äldre versioner men har samma problem med dem. Det känns som att grafikkortet eller moderkortets PCI-E plats gick sönder rätt plötsligt utan förvarning. Kan det hända bara sådär? Ska försöka få tag i någon annans grafikkort och testa ifall det fungerar i min dator. Isåfall kan jag ju utesluta att moderkortet är trasigt!

MSI P67A-C43 REV B3
Intel Core i5 2500K 3,3GHz
EVGA GeForce GTX 570 1280MB HD SOC
Samsung 830 SSD 128 GB
OCZ600MXSP 600W

Av jokem

Skärmen eller grafikkortet sönder?

Min datorskärm, äldre benq modell, har börjat flimmra efter en stunds användning. Ska jag starta ett spel så slocknar skärmen direkt eller efter någon minut och om man tabbar ur spelet så ser man konturer av msn-rutor och liknande när man kollar underifrån, som om skärmen inte orkar lysa upp ordentligt. Stänger jag av skärmen i några sekunder och trycker på den igen så fungerar den i några sekunder innan den slocknar igen.

Om man trycker på skärmen hörs det ett ljud från insidan, det låter ungefär som när en fluga flyger, detta ljud upphör ca 5 sekunder efter att skärmen startat. Jag har testat koppla in tv-skärmen i det andra uttaget, testat båda skärmarna som primär och sekundär bildskärm men bara datorskärmen slocknar. Jag har testat byta uttag på datorskärmen men samma problem där. Just att skärmen lägger av när man startar ett spel får mig att tro att grafikkortet har gett upp men att bara datorskärmen slocknar (lyser riktigt svagt) får mig att tro att det är skärmen som är kaputt.

Jag rensade datorn från lite damm och var noga vid grafikkortet, nu efter dammborttagningen kunde jag köra grafikkortet i den primära pci-e porten (Den enda som körs på 16x) vilket jag inte kunnat göra sedan ca 1 år tillbaka.

Grafikkortet är Nvidia Geforce 8800 GTS 512mb, moderkortet asus p5k64-ws och skärmen är någon äldre benq modell som jag inte är säker på. Någon som på riktigt vet om det är skärmen eller grafikkortet som gett upp? Skärmen blir inte varmare än tidigare, snarare tvärt om i så fall, grafikkortet ligger på samma temps som vanligt också.

Av jokem

Jag fick också problem med grafikkortet efter att jag bytte kylanordning, testa byta pci-e port. Min fungerar men kortet känns inte igen i den primära som är 16x så jag får köra i en av 4x portarna. Börjar undra om det verkligen kan vara bara pci-e porten som är pajj eller om det bara är damm eller liknande!

Av jokem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jalle64
Hur är det med sekundär port, funkar det med kortet där?

Jajjemän, som sagt så fungerar det helt perfekt i någon av de sekundära (har en primär och 3 sekundära), men i den blåa porten så känner den inte av vad för typ av kort det är och jag kan inte installera några drivrutiner. Ska jag ha kortet i den primära porten får jag köra i 640 upplösningen vilket ingen vill!

Av jokem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jalle64
Reseta bios är det jag också kan föreslå. Det finns har jag för mig även en inställning i bios som ändrar på detta, det står antagligen i din manual.

Detta fungerar inte, det har jag redan testat. Får det inte att fungera, men det borde inte vara fel på grafikkortet eller moderkortet aiight? Eftersom jag får bild men den känner inte igen vilket kort det är !

Av jokem

8800 GTS Fungerar inte i primär PCI-e port

Tjenare

Mitt problem uppstod efter att ha bytt cpu-kylare och några chassifläktar, problemet är att när jag kopplar in mitt 8800 GTS till den primära PCI-e porten (den enda blåa) så känner inte windows igen kortet. I enhetshanteraren eller dxdiag finns ingen information om bildskärmen eller grafikkortet.

Om jag istället kopplar grafikkortet i en av de sekundära portarna så fungerar allting som en dröm förutom att jag tvingas köra kortet i 4x ist för 16x vilket gör att jag inte får ut så mycket av kortets prestanda.

Har testat det mesta nu, jag såg att de var damm i porten och blev så glad över att jag kunde ha hittat felet men det var tydligen inte så enkelt att fixa! Kan det vara damm som man inte ser? Kanske behöver den rengöras med tryckluft?

Clear CMOS har jag inte testat än men jag antar att det inte ska behövas eftersom att problemet bara uppstår när jag vill ha kortet i den blåa porten. Problemet verkar vara isolerat till just den porten bara!

Jag har ett ASUS P5K64 WS, 8800 GTS OC, Q6600 @ 3GHz, 4gb Corsair 1333 MHz DDR3, Fractal design 550W Nätagg. Allting har ju fungerat förr så varför skulle det inte fungera nu?

Började fundera på om jag kanske råkade skada/ha sönder PCI-e porten när jag bytte kylare men det låter inte så troligt kanske!

Av jokem

Verkar inte som om alla 8pins ska sitta där, sätt i en 4pins med det nya nätagget? på http://www.productwiki.com/upload/images/asus_p6t_deluxe.jpg den bilden verkar det som om de tillochmed pluggat ena sidan! (OBS STOR BILD)

Av jokem

Bluescreen pga grafikkortets drivrutiner

Efter att ha installerat ny processorkylare och sedan satt ihop allt igen så får jag bluescreen precis efter inloggning, när jag kommit in på användaren blinkar skärmen till 2-3 gånger för att sedan ge mig BSOD.

Jag testade att ta bort drivrutinerna till grafikkortet och installera de nyaste, då får jag fortfarande samma problem, dock om jag tar bort drivrutinerna helt och låter windows själv ta de från windows update så fungerar det bra men tyvärr får jag inte så bra prestanda!

Hur kan drivrutinerna till grafikkortet ge mig bluescreen? Eller kan det vara något annat konstigt?

Sitter med ett ASUS P5K64 WS till moderkort och ett GTS8800 512. Kör windows 7 32 bit btw

Synpunkter?

Av jokem

Jag kör min q6600 i 2.8 ghz med 1.26 Vcore (undervolt, original är 1.304V) Jag vill ha upp den i 3 men då måste jag höja vcoren till kanske 1.31 eller nått sånt och då min processor redan blir 80 i 100% load efter kanske 30 min så vill jag inte klocka mer utan att byta kylare. Tycker det är otroligt stor skillnad mellan idle och maxload på dessa, min går från 45-47 idle till 77-83 i maxload, om inte ännu mer i max!

Av jokem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av joeghurt
Varför har du chassifläktar som låter som flygplan? Min dator hörs inte på 2 meters avstånd

För att jag fick chassit av en polare, och då satt redan fläktarna i. Jag har liksom tänkt byta dom, men om processorn blir så varm o grejer tror jag det blir ny processorfläkt först, så kanske man kan koppla ur de som låter mest (A) Jag ska få den till en tyst dator iallafall, men det blir efter sommarn när man har tjänat lite mer pengar (A). Jag sitter inte så farligt mycket vid datorn på sommarn heller!

Av jokem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av joeghurt
Det första du bör göra innan du börjar fixa och dona är att kontrollera programmets trovärdhet. Tempen stämmer kanske inte, men distance to tj.max stämmer alltid. Där bör du ha runt 60 i idle och 30 i load.

Om du har 40-50 grader till tj.max i idle så testa att stressa processorn till 100 procent. Det är möjligt att den går varm för att processorfläkten varvar ner. Den varvar säkert upp när den blir varmare och resultatet då är att tempen inte diffar särskilt mycket mellan idle och load.

Eftersom du först nu kollade temperaturerna och säkert har kört datorn lång tid innan utan att säkerhetsbrytarn slagit till för att du uppnått tj.max (100 grader) så kommer den troligtvis inte nå dit nu heller.

Jag har kollat tempsen förr men jag har aldrig reagerat så, för jag har alltid kollat i idle, aldrig i nån load överhuvudtaget. Processorfläkten borde inte varva ner för den är inställd så den ska gå på max, eftersom jag ändå har chassifläktar osm låter som flygplan så hörs inte processorfläkten något för tillfället!

Av jokem

Nu blev jag nästan chockad när jag såg min cpu temp! Dock kollade jag i speedfan.

Jag kör originalklock och allting original, men ändå ligger min cpu på 50-60 idle, nu när jag ligger och packar en sak med winrar så ligger kärnorna på 60, 60, 65, 66. Då har jag ju bara ca 10-20 % load MAX antar jag! Vid 100 % load antar jag att kärnorna blir typ 90*c :S

Jag har några teorier om vad det kan va, eftersom att originalkylarn sitter på och inte sitter löst så är det inte det tror jag.

En sak är att jag har auto v-core, dvs 1.304 V i originalklock, har sett vissa som undervoltar på 3. Sen så kan det vara för mycket kylpasta, hur mycket påverkar det tempsen om man har för mycket, typ en klutt lite överallt? det var nämligen inte jag som monterade på processorn, däremot fläkten och den verkar då sitta åt!

Finns det fler alternativ till den höga tempen? Annars har jag 1 fläkt i sidan som nästan blåser på processorn, en bak som blåser ut, och en i toppen som blåser ut!

Av jokem

Kolla så du itne har aktiverat funktionen att den ska klocka ner sig automatiskt i idle!

Av jokem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JagHeterFelix
Det är nog din auto-VCore som strular till det, jag har min tom på lägre än stock, i BIOS är den på 1.25 V och i windows ca 1.2 V, och den är stabil 8 h prime95, och den blir inte varm.

Testa låsa VCoren på runt 1.25-1.3!

Jag kollade nu i cpu-z, då står v-core på 1.304 V och det är ju inte alls högt tycker jag, dock lite konstigt att min processor blir 56 i idle på 2 kärnor och 46/48 på de andra 2. Load tempen är åt helvete för hög!

Av jokem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JagHeterFelix
Ska du inte klocka längre än så behövs förmodligen inget mer än originalkylningen. Jag har det och ligger på 3 GHz med temps <65C i Intel Burn Test. Har G0 stepping, kan blir krångligare om du har B3.

Jag har en g0, till skillnad från dig så ligger mina originaltemps i full load på 80 efter 10 minuter typ, bara i idle är prollen 54 också. Ja, jag har kylpasta. Går inte klocka 1 mhz på denna processor utan att den överhettas. Dock är vcore på auto nu tror jag, den ligger på över 1.3 har jag för mig, med originalklocken då. Är det lite mycket för original kanske?

Jag har förresten ett asus p5k64 ws som moderkort!

Av jokem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fire_Ice
Det klarar väl stockkylaren?

ehm nää, inte riktigt va. Q6600 har sämsta stockkylaren nånsin, i originalklock kommer den upp i över 80 c på 2 kärnor vid 100 load

Av jokem

Vilken är den billigaste fläkten som kan hålle en q6600 på 3-3.2 ghz?

Av jokem

Vilken är den billigaste kylaren som kan hålla en q6600 på 3-3.2 ghz?