Inlägg

Inlägg som sam_Q har skrivit i forumet
Av sam_Q
Skrivet av Alligatorn:

Testa koppla in en fläkt/hårddisk i taget så kommer du se vad som är boven..

Tack för tipset, märkte direkt att det var en hårddisk som gjorde att datorn inte startade. Och väl inne i systemet så såg jag att en hårddisk till inte verkar finnas kvar, antar att den är väck också.

Pumpen till vattenkylningen verkar också ha fått sig en smäll. Realtemp visade på över 100grader, vet inte om jag tror att det är riktigt så varmt då datorn inte kändes het, stängde av den direkt efter att ha kollat temp. Men med tanke på hur den låter så fungerar den nog inte vidare bra längre.

Tråkigt nog så var det båda mina fotohårddiskar med över 60 tusen bilder som hade lagt av, dom andra två meningslösa klarade sig såklart... Jobbar som fotograf så det känns väldigt tungt. Har självklart backup på det som är viktigt men alla mina egna bilder från flera år tillbaka är väck.

Såhär låter pumpen, är det bara att slänga i soporna eller?

/S

Av sam_Q

Nätagg trasigt efter strömavbrott, nya nätaggregatet för klent?

Hej gott folk, har ett problem som jag skulle behöva hjälp med.

För några dagar sen hade vi problem med strömavbrott, strömmen for till och från 4-5 gånger.
Dagen efter så var mitt nätaggregat slut på, säkringen för hela övervåningen small så fort jag kopplade in datorn.

Nätaggregatet var ett Fractal Design Newton R2 800w, med några år på nacken.

Åkte igår in på Microshop för att köpa ett nytt nätagg, dom hade inget 800w så det fick bli ett Coolermaster G750M (Bronze). Jag tänkte att det borde räcka, men icke. När jag hade kopplat in allting och tryckte på startknappen så snurrade bara fläktarna till litegrann och sen var det dött igen. Men säkringen höll iallafall.

Provade att koppla ur hårddiskarna och fläktarna från nätagget och vips så startar datorn, men pumpen på min vattenkylning till CPU:n låter som en skördetröska (ungefär som att den inte riktigt orkar). Provade att plocka bort grafikkortet för att få mindre belastning, pumpen låter likadant iallafall. Kopplade även tillbaka hårddiskar och fläktar utan grafikkortet, men då startar datorn inte alls istället.

Ska jag utgå från att fler komponenter har tagit skada eller är det helt enkelt bara så att 750w bronze inte är tillräckligt? Jag tycker att det känns konstigt att allting startar så länge hårddiskar och fläktar är urkopplade, men än vad jag gör så får jag inte tyst på pumpen. Jag misstänker att mitt Fractal 800w var ett bättre nätaggregat egentligen, men det skiljer ju trots allt bara 50w.

Ursäkta för att jag har formulerat mig som en kråka, ska åka bort så jag fick skriva lite snabbt.
Hoppas ni hängde med ändå. Jag har möjlighet att skaffa ett större nätagg med bättre verkningsgrad ikväll
om folk tror att det är problemet, så jag är väldigt tacksam för svar.

Övrig setup:

MSI z77a-g45
Intel 3770k @ 4,8ghz (körde dock en reset på moderkortet så jag antar att den var oklockad vid uppstart)
Radeon R9 290X
Corsair 16GB Ram 1600mhz
1st SSD
3st vanliga HDD
Antec Kühler 920

Mvh Sam

Av sam_Q

Alla objektiv med Canon EF-S och EF fattning passar, finns hur mycket som helst att välja på när du är sugen på det.

Av sam_Q

Rensar ut lite (nätagg, objektiv, tangentbord, möss mm.)

Hej gott folk, jag hade tänkt och rensa ut lite grejor som jag inte använder längre. Det är lite gott och blandat med olika saker.

Tangentbord: Qpad MK50 MX RED - Bra skick - 400kr
Mus: Zowie FK1 - Bra skick - 350kr
Mus: Razer Deathadder Black Edition - Bra skick - 350kr
Objektiv: Canon EF 85mm F/1.8 USM - OK Skick - 1800kr
Nätagg: Corsair CX 600M 80+ Bronze Modulär - Aldrig använd - 400kr
Joystick: Logitech Extreme PC - Bra skick - 300kr
Wheel: Fanatec CSR + CSR Elite pedaler + Shifter set - Bra skick - 2900kr (pc, 360, ps3, ps4)

Ang. objektivet. Objektivet är i bra skick, men den här modellen är känd för att få in damm på insidan av frontlinsen, vilket mitt har fått. Det syns inte när du tar bilder och är lätt att ta bort om man vill skruva isär objektivet, jag har dock inte gjort det. Det fungerar precis som det ska.

Frakt: Allting kan skickas, köparen står för frakten. Annars är det affär i Övik som gäller.

Betalning: Jag skickar inget förän jag har pengar på kontot, swish fungerar kanon. Är du inte OK med att betala först så får du antingen komma och göra affär i Övik eller handla av någon annan.

Jag kan ordna bilder på alla grejor om så önskas, skicka bara ett PM så fixar jag bild på det du är intresserad av.

Jag låter diskussionstråden vara igång, men det är lättare att hålla reda på om ni skickar PM!

Mvh Sam

Läs hela annonsen här

Av sam_Q
Skrivet av CaelumMan:

Och när det gäller kvitto.. även om kvittot skulle vara borta så ska det räcka med ett kontoutdrag för att kunna påvisa köp. Telia som butik bör sedan kunna härleda vilket köp det rör sig om.

I övrigt gäller samma som de andra påtalat. Det verkar som att du försökt vara tillmötesgående, tråkigt om han beter sig illa. Du kan som sagt säkert lösa det med garantin på telia, men frågan är om du vill anstränga dig.

Nä jag känner inte för att anstränga mig mer, och det har jag talat om för honom nu. Får se vad han svarar.
Tror som sagt att vi tjötat om det här så länge att garantin gått ut..

Av sam_Q
Skrivet av giplet:

Jag tycker att du ska vara ärlig med honom och ge honom den information du har. Typ:
Med tanke på att du vill ha pant och kommer med hot så vill jag inte hjälpa dig med reklamation av högtalaren. Det ser inte ut som att jag kan få fram kvittot. Du kan om du vill vända dig till butiken där högtalaren köptes och se om de är villiga att hjälpa dig.

Absolut!

Av sam_Q

Tack så mycket allihopa, det var det jag misstänkte.
Ska maila honom och lägga detta bakom mig, sen får han väl göra hur han vill med tingsrätt.

Av sam_Q
Skrivet av Icte:

Har du någonsin lovat honom kvittot på ett skriftligt sätt (SMS, e-mail eller annat)? Via telefon?

Nej jag har inte lovat något alls, bara sagt att jag ska höra med min morbror.

Skrivet av giplet:

Du kan lugnt strunta i detta.

För det första så kan man inte ärva garanti på detta viset. Det är den som köpt en produkt som har ett avtal med affären. När man säljer något vidare så har inte den andra köparen någon garanti gentemot butiken där du köpte varan. Även om han hade fått kvittot är det inte alls säkert att han hade kunnat använda det. Det är helt upp till butiken som sålt varan om de är snälla. Det enda kvittot visar är att du köpt varan och inte säljer stöldgods. Det finns undantag för detta, men generellt så har man ingen garanti när man köper något begagnat.

Sedan när det gäller befintligt skick osv. så gäller det vid tillfället då personen köpte produkten av dig. Dvs om man kort efter köpet upptäcker fel som du som säljare borde ha känt till men inte upplyst om så kan köpet i vissa fall gå tillbaka eller kompensation utgå. Fem månader är dock på tok för länge att vänta med att hävda att högtalaren skulle vara i något annat skick än vad du uppgav.

Så för att sammanfatta det hela så är detta en risk som man alltid tar när man köper begagnat. Går produkten sönder så har man väldigt få möjligheter att få det åtgärdat. Det är upp till goodwill hos butik och den ursprungliga köparen om man kan få något fixat. I just detta fallet så anser jag att köparen tog på sig en större risk när han inte framhärdade att kvittot skulle fram från början. Vad han egentligen gjorde var att acceptera en osäkerhet kring om du skulle kunna hjälpa honom om varan gick sönder. Det är tråkigt att du inte kan hjälpa köparen, men han har inget han kan använda för att driva någon process mot dig.

'

Tack så mycket!

Av sam_Q
Skrivet av Icte:

Håller med ovantalande.

Du har varit snäll och tillmötesgående medan han kommer till dig och hotar med tingsrätt osv. Ville han verkligen ha kvittot så skulle han inte ha betalat för högtalaren i första hand förrän du presenterat honom med ett.

När du väl sålt varan till honom så kom ni ju överens om högtalare -> pengar. Det var ju först EFTER affären som kvittot kom på tal.

Ja jag ville försöka hjälpa honom först. Men jag ångrar nästan i efterhand att jag ens svarade första gången han skrev...

Jag hade förstått situationen om vi hade skrivit ett avtal om att jag skulle fixa kvitto, men nu är detta inte fallet. Det finns inget påskrivet alls från affären, och han verkade nöjd ändå när affären gjordes.

Det tog trots allt 5 månader innan han hörde av sig igen, det känns som att det är väl länge.

Av sam_Q
Skrivet av anon159643:

När du köper något av en privatperson gäller köplagen. Den är inte tvingande, vilket betyder att du och säljaren kan komma överens om andra bestämmelser än vad lagen säger. Säljaren kan exempelvis friskriva sig från ansvar för fel. Det gäller till exempel begagnade varor som säljs i befintligt skick.
http://www.hallakonsument.se/tips-for-olika-kop/olika-kopsitu...
Har du dock påpekat flera gånger att det är garanti på varan så tror självklart kund att det är det.
Men garanti är är ett frivilligt åtagande från butiker och den gäller ofta enbart ursprungsköparen.

Nå jag skulle ge motparten diagnosen som kallas för idiot. Hur du ska hantera en sådan är en bra fråga, att bara ignorera alla är inte så bra. Det finns många sätt du kan göra och det beror lite på hur omständligt det är för dig med att få tag på kvittot etc.

Tack för svar.

Det enda jag har sagt är att jag ska prata med min morbror ang. kvittot. Men sen fick jag ju svaret från Telia att det inte fungerade så när telefonen är köpt i fysisk butik, då måste man gå dit med högtalaren själv. Vilket jag erbjöd mig att göra men då ställde han ju krav om pant..

Jag kan dessutom lägga till vi har tjaffsat om det här såpass länge att jag tror att garantin har gått ut på högtalaren, så just nu är jag bara orolig över vad jag ska göra med hans "stämningsförsök"

Jag har funderat på att skriva att han brände sin chans när han krävde pant och sen ignorera honom...men jag vet inte heller om det är så smart. Men det känns bara som att han inte förstår alls och att vi inte kommer någonstans med det här.

Skrivet av Tehlamah:

Exakt vad kom ni överens om vid köp, befintligt skick ?

Jag minns inte riktigt. Jag har för med att han bara konstaterade att den var i bra skick och sen var det bra så. Vi skrev som sagt aldrig något eget kvitto heller.

Av sam_Q

Problem med kvitto. (privataffär)

Hej gott folk!

Jag har hamnat i en lite knepig situation som jag försöker lösa.
Det är en lång historia men jag ska försöka korta ner den så gott det går.

Jag fick en Marshall Stanmore högtalare av min morbror för ganska precis ett år sedan , han fick den i en av Telias kampanjer och behövde den inte. Jag hade den några månader och insåg att jag inte heller hade så stort behov av den, så jag bestämde mig för att sälja den.

Hittade en köpare och vi träffades för att göra affär.

Han tittade på den och godkände skicket (den var i nyskick) , betalade mig sen i kontanter. Precis innan vi skulle gå åt varsitt håll
så frågade han om jag hade något kvitto på den. Det hade jag inte eftersom jag som sagt fått den av min morbror, ansåg inte att jag skulle behöva det. Jag svarade då att "Min morbror har nog troligtvis det, och det borde inte vara några problem att fixa fram, jag ska prata med honom". Köparen nöjde sig med det svaret och vi åkte hem. (utan att skriva någon annan form av kvitto)

Sen glömdes detta bort av båda parter.

5 månader senare så hör han av sig och säger högtalaren har gått sönder och han behöver ett kvitto. Jag svarar igen att jag ska prata med min morbror och be han försöka få fram kvittot. Jag pratar med min morbror som säger att han ska titta på det någon dag när han har tid.

Och efter det dröjer det rätt länge utan att något kvitto kommer fram (månader), jag pratade med min morbror 3-4 gånger. Problemet är att han bor på annan ort, 8 mil från teliabutiken och jobbar rätt mycket natt. Så det var inte helt lätt att ordna för honom. Och sen tyckte han väl säkert inte att det var hans problem heller, vilket jag kan hålla med om.

Jag bestämmer mig då för att kontakta Telia själv och se om det går att lösa så köparen kan få skicka in högtalaren till dom. Deras support svarar att om högtalaren kommer från en butik så är det där den ska lämnas för garantiärenden och att den som har gjort telefonköpet (min morbror) kan gå in med den.

Jag förklarar detta för köparen som säger att han vill ha min morbrors nummer. Jag säger i min tur att jag inte tänker ge honom det då han har köpt högtalaren av mig, och får därför ha kontakt med mig.

Men, jag erbjuder mig däremot att gå och lämna in högtalaren åt honom.

Då säger han "Visst, men då ska jag ha 2000kr pant, och om högtalaren inte blir lagad på garantin så behåller jag pengarna"... What?!

Jag säger bara att det kommer absolut inte hända, för det är väl inte jag personligen som lämnar garanti efter 5 månader..
Och efter detta samtal så ansåg jag att han hade förbrukat sin chans till att lösa det här, men det tyckte då inte han.

Jag har nu fått ett brev där han hotar med att ta det här till tingsrätten om jag inte tar fram ett kvitto inom 10 dagar. Jag pratade med honom och frågade om han verkligen är seriös och yes, det är han.

Han anser att han har "bevis". Och "bevisen" han har är att jag sagt att jag ska prata med min morbror. Jag har aldrig lovat eller garanterat något, men jag har sagt att jag ska försöka, vilket jag också gjort.

Han hänvisade även till köplagen ( § 32, § 34, § 37 samt § 39. )

Jag fattar inte hur han får ihop att det här är mitt fel efter att han ägt högtalaren i 5 månader utan att någonsin fråga efter något kvitto igen, eller utan att ha skrivit ett kvitto vid affär.

Jag har försökt att hjälpa honom, men jag blev riktigt less när han krävde pant och slutade då att svara på det han skrev.

Är det verkligen jag som har gjort fel i det här ärendet? Det känns inte så iallafall..

Hoppas det inte vart för rörigt att läsa, det blev långt iallafall.
Finns det någon som kan hjälpa mig med vad som är rätt och fel här?

Mvh Sam

Av sam_Q

Jag ska prata med flickvännen och se om hon är intresserad, hon spelar rätt mycket. Hon spelar inte så mycket CS, men det går alltid att ändra på och hon har ganska stor vana med andra FPS-spel så.

Av sam_Q

Det står klart och tydligt på produktbeskrivningen.

"Användning:
Stäng av datorn och bryt strömmen. Håll flaskan upprätt och luta den inte mer än 60 grader.
Låt gasen avdunsta helt innan du startar om datorn."

Av sam_Q

Ser skumt ut ändå, har själv ett 50mm F/1.4 och det är skarpare än ditt vidöppet. Jag kör dock på en 5D mkIII, men det ska inte göra någon jätteskillnad direkt.

Och du säger att det är oanvändbart under F/4, mitt är då väldigt trevligt redan vid F/2 så något fuffens är det ju.

Av sam_Q

Tack för tipsen, motivera gärna bytet av nätagget, skiljer det så mycket? Jag hatar nämligen agg som inte är modulära.
Byggde ett med samma agg som jag la i denna kundvagn (dock 600w) åt en annan kompis
och hans har fungerat finnemang.

Sen vore det kanon om någon kunde svara på om 500w faktiskt räcker eller om det behövs mer?

Av sam_Q
Skrivet av DjRaven:

En länk underlättar

My bad, fixat.

Av sam_Q

Datorbygge 6000kr - Ser det okej ut?

Hallåj!

Ska bygga en dator åt en kille härifrån, jag har byggt många datorer förut men bara ett AMD system.
Räcker nätagget eller behöver jag kliva upp till 600w?

Vad tror ni i övrigt, han ska spela CS, lite BF4, LoL osv.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6522066/henkelito

Mvh S

Av sam_Q
Skrivet av Lunatech:

Okända nätverkskort brukar presenteras som "ethernet controller" eller "nätverksstyrenhet". Kolla på din okända enhet under maskinvaru-id. Är det ett realtek-kort ska det stå "PCI\VEN_0x10EC" med en massa andra siffror efter.

Skumt..
Jag hittar verkligen inget om nätverkskortet.

Kollar jag i BIOS så står det att ett nätverkskortet är "Enabled" iallafall, så problemet sitter inte där heller.

Av sam_Q
Skrivet av Sir Hitman:

Det du kan kolla är i Enhetshanteraren om det finns något frågetecken, utropstecken eller ikon för inaktiverad enhet. Dit hittar du enklast genom att skriva trycka Windowstangent+R och skriva "devmgmt.msc".

Om den är inaktiverad så bör du bara behöva aktivera den och ev installera drivrutiner för kortet.

Kollar litegrann nu.

Jag hittar inte ens något som har med nätverk eller realtek att göra i enhetshanteraren. Jag ser ett utropstecken och det är för en USB controller. Står nätverkskortet under något annat namn?

Av sam_Q

Nätverkskort stendött.

Hallåj.

Det hela började med att jag byggde en dator åt min kusin. Moderkortet som han fick till sin dator verkade vara defekt för jag fick inte någon bild och usb portarna var döda. Men för att försäkra mig om att det inte var grafikkortet som strulade så bytte jag hans grafikkort (GTX760) mot mitt grafikkort (GTX680), men med samma resultat så jag bytte tillbaka.

Efter att ha bytt tillbaka så startade jag inte min dator något eftersom jag skulle åka bort.

När jag kom hem senare på kvällen och startade upp den igen så var mitt nätverk stendött, jag trodde först att modemet behövde startas om, men icke. Sen provade jag att byta kabel, ingen lycka där heller. Jag körde clear CMOS på moderkortet och tog ut batteriet (har väl visserligen ungefär samma effekt).

Har också försökt att installera drivrutiner då Windows säger att dom saknas när jag kör "Troubleshoot problems" men då får jag bara meddelandet "The realtek network controller was not found. If deep sleep mode is enabled, please plug the cable". Nätverkskortet syns inte heller i Network and sharing center.

Är det bara konstatera att mitt nätverkskort lagt av helt plötsligt eller kan ni komma på något knep för att få igång det igen?
Det känns lite konstigt att ett snabbt grafikkortsbyte skulle ha orsaktat detta..

Tack på förhand