Inlägg

Inlägg som Gide0n har skrivit i forumet
Av Gide0n

Svensk landning på Mars 2050

Planeten Mars har väl aldrig varit så het som det senaste decenniet, och många av oss som var rymdnördar i barndomen har fått ett återuppväckt intresse för raketer och utforskningen av rymden. Givetvis har undertecknad nördat ner sig i detta, inte minst i att följa nära hur nya typer av raketer skjuts upp - och landar!

Här är ett bygge som visar hur ett svenskt lastskepp (förmodligen begagnat sedan 2030-talets rush?) når en utpost på Mars år 2050.

https://live.staticflickr.com/65535/51026613098_b391ea2b2d_k.jpg

https://live.staticflickr.com/65535/51027341631_0af8332730_k.jpg

https://live.staticflickr.com/65535/51027341611_99165b4f1a_k.jpg

https://live.staticflickr.com/65535/51027441967_8fb90ee132_k.jpg

https://live.staticflickr.com/65535/51027341576_d495a07b15_k.jpg

https://live.staticflickr.com/65535/51027341496_6065df80a0_k.jpg

Brukar i vanliga fall ha en clean bakgrund när jag fotar mina byggen, men i detta fall tänkte jag att bakgrunden kanske förhöjer nördigheten?

Av Gide0n

Kanske blir populärt att bygga teleskop uppe i norra Skandinavien då om konstellationens inklination gör att satelliterna inte kommer upp på himlen här? Fast det kommer nog bli mer och mer satelliter i polär bana också med tiden så det är inte fritt från såna ljusföroreningar heller. Sen var det ju den där detaljen med att det inte blir mörkt halva året

Apropå latensen så ska det tilläggas att ljusets hastighet är betydligt snabbare i rymdens vacuum (typ 300 000 km/s) jämfört med inuti en fiber (typ 200 000 km/s). Så åtminstone för lite längre avstånd lönar sig det nog definitivt att signalen skuttar upp till en satellit först innan den åker runt jorden. Har hört nåt om att finansbranschen som ju notoriskt jagar latenser kommer vara mycket intresserade av att få lite lägre latens t ex mellan NY och London med Starlink.

Av Gide0n
Skrivet av Knotvillage:

Tackar för det. Trodde det skulle vara värt kanske 150kr. Uppe över 600 nu.

Skickades från m.sweclockers.com

Det var visst jag det
Tänkte att 600 kr verkade rimligt för ett kort som fortfarande säljs för några hundringar mer. Hoppas bara min gamla HTPC tycker om det också

Av Gide0n
Skrivet av Knotvillage:

La ett bud

Av Gide0n

Litet fläktlöst grafikkort för HTPC

Letar efter ett litet fläktlöst grafikkort till min HTPC, vars interna grafikdel har fått problem.
Det behöver ej kunna driva några spel, men måste kunna spela upp material i 1080p problemfritt (gärna även klara 4K för framtida behov).

Är det någon som har ett sådant grafikkort över och skulle kunna tänka sig att sälja det för en rimlig peng?

Det gör inget om kortet är 3+ år gammalt, men bör ha HDMI-utgång.

Läs hela annonsen här

Av Gide0n

Just ja, det tror jag att jag läst nån använda för att styra fläktarna på ASUS DCII också. Låter stabilt att det verkar fungera med lite olika kort.
Tack för hjälpen!

Av Gide0n

Ja, det där är helt klart en het kandidat som jag haft ögonen på också Prestandamässigt är de väl rimligtvis likvärdiga, även om MSI-kortet verkar skeppas med lite högre klockfrekvens har ju ASUS-kortet en dyrare tvillingbror med högre frekvens vilket borde vittna om lite utrymme uppåt. Har dock ingen erfarenhet av MSIs mjukvara, är det lätt att ställa in t ex fläktkurvor med den?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Gide0n

Finns det förresten något annat GTX 680 som är likvärdigt med ASUS DirectCuII när det kommer till ljudnivå? Jag kan gärna offra lite överklockningsmarginal för att få ett mycket tyst kort i idle.

Av Gide0n

Ok, för problemet med tidigare ASUS-modeller har varit just det att de inte kunnat spänningsstyra just CPU_FAN-kontakterna...
Men bara man kan styra minst 2 st 3-pinfläktar på något sätt från moderkortet duger det för mig, hade nog ändå kanske tänkt satsa på en temperaturstyrd tredjepartskontroller för chassifläktarna.

Verkar förresten när man läser lite om det vara svårt att få DirectCuII att varva ner ordentligt i idle med den medföljande programvaran (har för mig att det stod att fläktarna inte gick lägre än 40% eller nåt sånt?), är det nån som har laborerat med det som vet mer?

Av Gide0n

Tack för hjälpen!
Jo, jag kommer nog sikta på LP-minnen bara för att undvika extra bök. Tror inte att CL8/CL9 gör så stor skillnad i ärlighetens namn. Kör nog dock på 4x4GB för att få CL9 istället för CL10 bara för att, lär nog inte behöva uppgradera från 16 GB under denna plattforms livslängd ändå.

Kan du även spänningsreglera 3-pinfläktar på CPU_FAN-kontakterna? Mitt gamla X58 ASUS-kort kunde bara göra det på ett par chassikontakter vilket tvingade mig att köra den gamla CPU-kylaren på dem och köra de flesta chassifläktar med konstant varvtal.
Men i värsta fall får man väl köpa en fläktkontroller med temperaturprober för chassifläktarna i efterhand.

Av Gide0n

Uppgraderingspaket, några (kluriga?) frågor

Jag har jobbat utomlands ett tag och passade på innan jag åkte att sälja vitala delar av min dator och har fått nöja mig med en gammal bärbar dator alldeles för länge... Å andra sidan har det varit roligt att återuppleva Diablo II Inför hemkomsten som närmar sig inom några veckor längtar jag dock såklart efter att ha en sjysst dator igen!
Kommer använda den till främst "kontorsarbete" och spel, vilket innebär att kraven i fallande ordning är: Låg ljudnivå när jag inte spelar, hög spelprestanda, prisvärdhet. Jag lägger gärna några extra hundralappar på delar som ger mig möjlighet att på ett bra sätt variera kylning och därmed ljudnivån efter belastning.

Kommer att behöva följande delar:

  • Moderkort

  • CPU

  • Minne

  • Grafikkort

  • SSD (känns lite litet med X25-M på 80 GB, vill ha stort nog att ha alla spel på)

Har redan:

  • Låda (Antec P183)

  • Nätagg (Corsair TX 650W)

  • Lagringsdiskar (internt + filserver)

  • Chassifläktar (Noctua S-12 och P-12, 3-pin)

  • DVD

  • All övrig nödvändig kringutrustning

Har lagt ihop ett paket på Inet med lite idéer (http://www.inet.se/kundvagn/visa/2108947/2012-08-04-uppgrader...), nämligen

  • CPU: Intel Core i7 3770K 3,5Ghz (Ivy Bridge)

  • MB: Asus P8Z77-V PRO

  • GPU: ASUS GeForce GTX 680 2048MB DirectCUII

  • RAM: Corsair 16GB (4x4096MB) CL9 1600Mhz VENGEANCE LP BLÅ

  • SSD: Samsung SSD Desktop 830-Series 256GB

  • Kylare: Noctua NH-D14

Totalt knappt 13500 kr (kan säkert minskas lite om man beställer från 2-3 butiker).

Lite frågetecken som jag har:

  • Fungerar det att styra 3-pinsfläktar (spänningsreglering) med ASUS-moderkortet? Har haft väldigt svårt att hitta någon som skriver om det...

  • Lönar det sig att köpa en i7 3770K eller kommer grafikkortet fortfarande att vara flaskhalsen om man har en i5 3570K?

  • Spelar det någon roll om man köper 4x4GB RAM CL9 eller 2x8GB CL10? Eller ska man satsa på CL8 (vilket verkar kräva höga kylflänsar)?

  • Går det överhuvudtaget att ha höga kylflänsar på minnen med NH-D14?

  • Finns det någon annan likvärdig kylare (med avseende på både ljudnivå och kylförmåga, som passar i ett P183) som har PWM-styrda fläktar om det inte funkar att styra 3-pin med moderkortet?

  • Något annat jag bör tänka på som jag har missat, eller någon av delarna som jag inte nämnt som det finns bättre alternativ för?

Av Gide0n

Problemet med att byta till 2560x1440 (eller x1600) är att man behöver ganska rejäl grafikhårdvara för att kunna dra nytta av alla pixlarna i spel. Jag skaffade min U2711 främst för att ha alla pixlar till annat än spel, men den tråkiga sidoeffekten blev att jag inte kunde köra något någorlunda modernt spel i nativeupplösning som på min gamla 24" 1920x1200. Men det löser sig förhoppningsvis med ett GTX680 (eller två ) i nya datorn till hösten.

Av Gide0n

Står "Kampanjstart: 2012-03-30" för mig...

Av Gide0n

Fantastisk skärm, har haft min i ett drygt år och är fortfarande mycket nöjd med den. Förutom en något för aggressiv antireflexyta så är den en kanonbra allroundskärm. Är mycket sugen på att köpa mig en till om priset är det rätta
Men håller med om att det är tvetydigt skrivet på hemsidan om när kampanjen gäller, men det kan väl knappast vara så att den började igår och har sålt slut? Måste väl vara så att det står "tillfälligt slut" för att kampanjen inte har börjat?

Av Gide0n

Tråkigt för alla som ville uppgradera i vår...
Jag tror att det nog kan ligga något i att de vill hinna bli av med övertaliga SB först, tyvärr tillåter marknaden sånt när man i princip har monopol
Men det är ju också möjligt att de har hittat något problem och tar det säkra före det osäkra för att inte skapa en SB-lansering 2.0

Tur att planen var att uppgradera i augusti hur som helst.

Av Gide0n
Skrivet av 73mpl4R:

Vilka mailade du? Jag fick svaret slutat av Februari/början på Mars av Komplett

Mailade Webhallen där jag har min beställning liggandes sen de var första butik att lägga upp det. Nu står det dock "Nästa leverans beräknas till 2012-02-15" på hemsidan.

Fick dock precis veta att jag kommer jobba utomlands 4-5 månader från mitten på mars så jag får nog avbeställa kortet, känns inte vettigt att ha det liggandes oanvänt så länge... Får se hur marknaden utvecklas tills jag kommer hem istället

Av Gide0n

Mailade och fick svar att de hoppas få en leverans i slutet på januari/början på februari

Av Gide0n
Skrivet av corben2:

Webhallen har redan höjt priset med 200 kr på den oklockade varianten.

Av Gide0n

Oops, råkade beställa ett kort nu

Av Gide0n
Skrivet av mp5sd:

Nu finns den upplagd : Oklockad och Klockad

Ser ut som rätt enkelt sparade 300 kr där?