Inlägg

Inlägg som willpower har skrivit i forumet
Av willpower
Skrivet av cyklonen:

Poängen med självskanning med sån där phaser-klon är att butiken ska få rätt att skicka anpassad och adresserad reklam till dig som kund. Anonym självskanning vid utgången är bättre i det avseendet, men jag har slutat använda det sen jag läst att butiker börjat att undantagslöst polisanmäla alla som har avvikelser vid avstämning. Det är ett för högt pris att betala för att råka göra ett slarvfel, så jag använder enbart riktiga kassor sen några månader.

Det är ingen som helst skillnad mot att en kassörska scannar alla dina varor i kassan (eller det du kallar anonym självscanning) så länge du använder ditt medlemskort på Ica eller Coop för att få rabatter, poäng och förmåner (eller ditt betalkort om du registerat det). Det är inte att du scannar med din högerhand som avgör om butiken kopplar köpet till dig.

Om du handlar utan att använda medlemskap och avstår alla rabatter kommer man ju undan registreringen av inköpen, men det har återigen inget med scanningmetoden att göra.

För övrigt har jag åkt på avvikelse i avstämning utan någon särskild åtgärd, så det där är nog en skröna.

Av willpower

Intel??

Skrivet av medbor:

I samarbete med Intel så väljer de AMD+Nvidia, lite kul faktiskt, inte ens SSDn är från Intel

Var står det att denna budgivning hålls i samarbete med Intel?

Av willpower

Laptopskärmen är bättre: externa skärmen ska ge sämre bild!

Vid en snabb koll ser det ut som att din externa skärm är större (23 tum) men har lägre upplösning (1920x1080) än din laptop (16 tum med 2560x1600). Din laptopskärm har också HDR för bättre färgomfång, vilket det inte står något om i texten till din externa skärm. Den externa skärmen ska alltså ge en bild med lägre upplösning utdraget till en större bildyta med ett sämre färgomfång. Det kommer att se märkbart sämre ut på din externa skärm!

För övrigt kan det vara värt att kolla att du har rätt kablar när du ansluter skärmen. HDMI-anslutningar är ett träsk med många olika standarder och när du kommer upp i höga upplösningar och hög skärmuppdateringsfrekvens har val av kabel stor betydelse!

Lycka till!

Av willpower

Ja, jag håller med ovanstående. Hur gjorde du för att fästa moderkortet säkert i botten så att du inte kortsluter något?

Av willpower

Robocopy?

Skrivet av hulkenstrong:

Jag vet att du länka en gratis, icke stöd eller uppdaterad utgåva som är 6 år gammal. Jag personlig föredrar då mitt alternativ istället. Ett gratis Ramdisk program som uppdateras i kombination med robocopy som finns inbyggt i operativsystemet och även det lär uppdateras tills det "utgår". Nu säger jag inte att det är något fel på programet du länka bara att jag personligen föredrar mitt alternativ. Jätte bra tips till tråden för andra dock!
...
Filkontroll eller data kontroll. Det intressanta är slutresultat, antal 1 och 0 som skrivs till säkerhetskopian vid avstängning/omstart/säkerhetskopiering av Ramdisken. Vill du så gärna testa. Alltid kul få veta resultat och då undrar jag bara varför det inte skrivs mer om det i deras FAQ/Manual. Vore en ypperlig försäljningspunkt att ange att deras mjukvara bara sparar nödvändigt antal block/sektorer/liknande för att maximera prestanda och livslängd på HDD/SSD.

Men behövs verkligen Robocopy vid in- och utloggning med din rekommenderade mjukvara? Om man inte markerar att Ram-disken ska vara Volatile så ligger ju data kvar precis som du beskrivit i alla fall? Och man kan ställa in om den ska synca backupfilen vid power-off, hibernering, osv.

Av willpower

Ladda från kassett eller diskett

Skrivet av storPutte:

Men använde man inte LOAD "*",1 till diskettstation? Kan minnas fel är säker 30 år sedan jag använde en c64

LOAD "*", 8,1 var standardkommandot för att ladda från diskett. Enhet 8 var första diskettstationen och 9 den andra (ifall man nu hade en sådan). Den sista ettan betyder "ladda in programmet till den adress som det kommer ifrån" i motsats till att ladda in det på standard startadress. Stjärnan var ett wildcardtecken som medförde att det första programmet på disketten lästes in.

Jag har för mig att kassettbandspelaren hade enhetsnummer ett, men att det var förvalt värde. Om man bara skrev LOAD och tryckte return så fick man texten PRESS PLAY ON TAPE och kunder börja läsa in ett program från kassett.

Idag har jag köpt en C64 med diskettstation C1541 och lite tillbehör bara på kul. Och jag har restaurerat en Amiga 1200 med acceleratorkort. Grattis på födelsedagen Commodore!

Av willpower

Jag har också krasher med MSFS i Win11. Hur byter man mellan DX11 och DX12?

Av willpower

Om du kan koppla upp dig med kabel kan du ju alltid ansluta till routern och försöka logga in för att ställa in eget SSID och passphrase. Ofta är det värt att prova "admin" som användarnamn och "admin" som lösenord för inloggning, i synne om routern är ny och oanvänd.

Av willpower

Det du beskriver låter onekligen som OCD och det verkar ta mycket tid och energi.
Jag råder dig att söka vård och ta emot hjälp. Både psykologsamtal och läkemedel kan hjälpa dig, och den hjälpen kan du få från primärvården. Och ja, det kan absolut bli värre - ta emot hjälp så att du kan må bättre så snart som möjligt!
Lycka till!
/Björn
Leg. Läkare

Av willpower

Elavbrott när jag som barn sparade på kassett

Jag var lycklig ägare till en hemdator av modell TI-99/4a när jag gick i mellanstadiet i början av 80-talet. Med 16kB RAM och, närmast unikt för tiden, en 16-bitarsprocessor var det en ren guldgruva för en teknikfrälst liten kille. Så småningom blev det Commodore och Amiga för min del, men någonstans måste man börja.

Programmen till denna generations hemdatorer skrev man helt själv i Basic, eller så köpte man engelskspråkiga tidningar där man skrivit ut hela källkoden i ren text till olika program. Man satte sig med den nya glassiga och dyra importtidningen och försökte gissa vilket program som skulle vara mödan värt att knappa in, sida upp och sida ner. Sedan sparade man sitt alster på kassettband för att kunna ladda in och använda fler gånger. Jag hade lärt mig av bittra erfarenheter att det kunde löna sig att spara ofta på kassettbandet - ibland hängde sig programmet vid testkörning och man fick starta om och börja från noll. Eller så fick man "hjälp" av lillasyrran att bryta inknappandet och programmet var förlorat igen.

Nåväl, en helg hade jag en nyköpt tidning med en jättelång källkodsutskrift till ett litet rymdspel som verkade spännande. Det var den längsta källkod jag hade sett i en tidning och jag har sparat den tills jag hade en hel dag på mig för att koda. Jag sparade noggrant på band inför varje paus. Backa kassetten, spara, toa, lunch och vätska. Timmarna gick och jag blev alltmer taggad för att få prova spelet ju längre dagen gick! Faktum är att fortfarande får fjärilar i magen vid tanke på spänningen i för att färdigställa jätteprogrammet!

Så var jag slutligen klar! De sista raden inskriven och allt var redo for testkörning. Men jag skulle förstås spara först: Jag spolade tillbaks kassetten hela vägen och spelade fram lite, förbi den första biten utan magnetremsa. Sedan tryckte jag på Rec+Play och körde igång Save på datorn. Kassetthjulen snurrade långsamt, pulsen pumpade och jag fingrade otåligt på bordskanten... Halva sparat... Då gick strömmen. Elavbrott i hela huset.

Det tog säkert 10 sekunders total tystnad i mörkret innan jag fullt ut förstod att jag inte bara tappat den sista lilla arbetsetappen, utan att jag också spelat över ungefär halva backupen av etappen före. Och inte nog med det - eftersom jag vid varje sparning backat kassetten hade jag inget äldre att gå tillbaks till heller. Jag hade förstört både aktuell sparning och den enda backupen.

Jag orkade aldrig knappa in det programmet igen. Mitt stackars mellanstadie-jag hade sådan hjärtesorg över ansträngningen jag lade ner och oturen att få ett totalt strömavbrott just när jag sparade - inte fem minuter innan eller fem minuter senare - att jag aldrig riktigt återhämtade mig med min TI-99/4A . Minnet gör mig tårfylld än idag, knappt 40 år senare. Jag vet fortfarande inte hur spelet skulle se ut, men i mina fantasier var det JÄTTEKUL! Mina nästkommande större projekt blev först på nästa dator, en Commodore 128D med inbyggd disk-drive, vilket gjorde täta backuper till en barnlek i jämförelse!

Av willpower

Köpa kärl

Jag behöver inspiration för att komma igång igen med sus vide. Och framförallt behöver jag en lagomt stor balja istället för min kastrull som alltid är för liten.
Var hittar man ett prisvärt sous vide-kärl?

Av willpower

Om du har en dator där garantin fortfarande gäller och den nu inte kan identifiera den enda SSDn, varför inte bara lämna in den som garanti-ärende så blir den korrekt lagad kostnadsfritt? Så slipper du oroa dig för vad som händer om du skruvar isär den på fel sätt.

Av willpower

Din skärm har väl en USB-hub som tillåter dig att ansluta den till din dator och sedan agera "grenkontakt" för USB-tillbehör?
Har du anslutit en USB-port på din dator till USB in på skärmen? Annars blir det bara strömförsörjning i samtliga USB-portar.

Av willpower
Skrivet av jOnÄTÄn:

Bara det går fixa i mer ramminne i datorn så blir den nog bra för dina behov. Jag har inte hittat någon information jag skulle lita på angående hur det ser ut om ram är lött eller sitter i slots. Men har inte sökt särskilt mycket.

Enligt prisjakt har datorn två minnesplatser men samtidigt skriver de att den inte har några lediga trots att datorn ska ha 1x8GB installerat.

Samtidigt har du ju 14 dagar på dig att testa datorn så det är väl bara att beställa och skicka tillbaka ifall det inte går uppgradera.
Edit 30 dagar på power. https://www.power.se/kundservice/vaara-garantier/

Har kollat nu. Två slots med max 16 GB per styck. Den ena banken kommer med 8GB (removable) som standard. Får sälja den minnesmodulen och köpa två 16 GB helt enkelt. 😊

Av willpower

Tack for råden @rouge of darkness!

Vivon går bort med tanke på minnesbegränsningen.
Jag har lite svårt att acceptera prisskillnaden på knappt 2000 mer för MSIn där man betalar just för de finesser jag inte behöver.
Återstår HPn. Det kanske blir ett köp ändå? 🤔

Av willpower

Vad tror ni om den här då?
https://www.power.se/datorer-och-gaming/datorer-och-bildskarm...

Hur står sig Ryzen 5 3500U mot en i5?

Av willpower
Skrivet av loefet:

Låter ju konstigt, varför vill man ha en mindre skärmyta för att de har smalare bezels?
Skulle hellre se att de klämmer dit en större skärm i en storlek mindre dator bara för att de har smalare bezels idag.
...

Det var väl precis det som menades? Marknadssegmentet med stora skärmar är på väg tillbaks som en följd av smalare bezels. Eller missuppfattade jag något? 🤔

Av willpower
Skrivet av jOnÄTÄn:

Kontrollera bara så att det finns utrymme för en till ramsticka datorn kommer med 1x8GB

Sen angående "rengbågstangenter" så är det inte så fult som på bild, det är bara att ställa in den färg du vill ha som bakgrundsljud ex vit alternativt stänga av. Själv gillar jag belyst tangentbord på bärbara eftersom de ofta är konstigt uppbyggda med specialknappar.

Ja, lediga minnesplatser är helt nödvändigt om inte laptopen kommer med minimum 16 GB.
Och jodå, på min gaminglaptop jag donerat till barnen hade jag konfigurerbar belysning. Jag uppskattar belyst tangentbord när jag skriver i mörker men jag behöver inte konfigurera det i blinksekvenser eller välja mellan 16M färger, och jag vill inte betala för det heller 😊

Av willpower

Hej och tack för alla tips!
Budget egentligen ner mot 8000 kr. Mest för att jag fått för mig att om man tar bort Geforce-kort, G-sync och regnbågstangenter så borde man kunna få en hygglig dator för den summan. Den där från Elgiganten, Lenovo Ideapad 3, motsvarar rätt väl vad jag tänkt mig.

Edit: Dell XPS ligger för högt i både prestanda och pris för mitt syfte men Inspiron 17 3000 med i5-processor för 7990 kr är ett alternativ. https://www.dell.com/sv-se/shop/b%C3%A4rbara-dell-datorer/ins...

Av willpower

Vart tog 17-tummarna vägen?

Jag letar efter en ny eller bättre begagnad laptop för kontorsändamål hemma. Det är dags att byta upp sig från 15 till 17 tum så att jag får gott om skärmyta. Ja, en stationär hade varit bättre men jag bor trångt och har ingen plats där en dator kan stå på dagarna. Dockningstation med stor extern skärm går bort av samma skäl som den stationära. Jag vill helt enkelt ha en 17-tums laptop jag kan ställa undan när jag inte använder den.

CPU tänker jag i i5-klass (generation 7 eller nyare) eller motsvarande AMD, 16-32 GB RAM samt en 512 GB SSD. Diskret grafikkort har däremot inget behov av eftersom jag inte gamear på denna dator.

Jag har kikat runt lite på Blocket, NetOnNet, Elgiganten och Webhallen, osv, men det verkar mest vara 14-15 tum som gäller. Nästan allt större säljs som "gaming-laptop" med ett tangentbord i alla regnbågens färger, 144 Hz skärm och nVidias värstingkort. Inget jag vill betala för.

Har ni några rekommendationer? Och som sidofråga: vart tog 17-tummarna vägen?