Inlägg

Inlägg som feliz har skrivit i forumet
Av feliz

Extraskärm till dator, saker man bör tänka på?

Hej,

har nu beslutat mig att skaffa en till skärm till min gaming-pc. Har för tillfället en Samsung odyssey 244hz 2k 27 tum skärm med VA-panel och g-sync. Har funderat på att skaffa en 24 eller 27 tums skärm (antingen stående eller liggande) för att ha uppe bland annat spotify och chrome samtidigt som jag spelar på den andra skärmen.

Är det något jag bör tänka på när jag skaffar den nya skärmen? om den t.ex. är 60hz så kan jag väll ändå köra spel i upp till 244hz på den gamla skärmen? Kommer knappast alls att köra ultrawide med båda skärmarna så det behöver inte vara någon gaming-skärm.

Av feliz
Skrivet av trebrecks:

Testa å gå in o kolla pcie inställningar då ifall de står pcie 2 borde kunna ställa in de på auto eller pcie 3.

Fan vad jag känner mig dum, var just det som var problemet... Hade tydligen blivit på PCIe 2.0 då jag felsökt mitt tidigare grafikkort. Tusen tack, nu är problemet löst. FPS:en i modern warfare steg med 20-30% och nu sitter GPU usage på närmare 80-95% för det mesta

Av feliz
Skrivet av zOlid:

Kolla hur mycket din GPU jobbar när du gör tester eller spelar.
Och kolla även hur mycket din CPU jobbar
Om din CPU maxar belastning men din gpu ligger lägre än 95%, så är det din cpu som flaskhalsar helt enkelt.

Även detta finns skrivet i huvudinlägget.

Av feliz
Skrivet av Sublett:

Kör GPU-Z och kolla om grafikkortet verkligen får rätt PCIe kontakt.
Ska stå till exempel PCIe x16 3.0 @ x16 3.0
https://tpucdn.com/gpuz/screen1-v1599482918430.gif

Då vet du åtminstone att kortet sitter i rätt / inte har problem med pinnarna.

Tack för tipset, visade sig att det står PCIe x16 2.0, fastän moderkortet borde stöda 3.0. Testade att ta ut det och sätta in det igen utan någon framgång. Det kan knappast vara någon bios-inställning som strular till det?

Av feliz
Skrivet av Trigger:

Man skulle kunna tro att resten av ditt system är flaskhalsen. Ganska enkelt svar...

Du behöver snabbare cpu mm för att fylla den gpun med ”att göra”

Som jag nämnde i mitt inlägg så har FPS:et i flera benchmarks med samma CPU varit mycket högre.

Av feliz

RTX 3090 och intel 7700K, låg FPS

Hej, införskaffade ett RTX 3090 förra veckan och efter en del spelande insåg jag att min FPS ligger på en mycket lägre nivå än i diverse tester. Har bland annat kollat tester med 7700k och 3080 där FPS i t.ex. modern warfare med high settings ligger mellan 150-200FPS medan jag själv ligger på 70-100 FPS. Samma problem i Shadow of the tomb raider där mitt FPS ligger på 70-90 medan det i benchmarksen var märkbart högre. Spelar på en 1440p skärm.

Exempel:
Modern warfare warzone, Medium-low settings, rtx off. GPU sitter på mellan 50-80%, för det mesta runt 60%. temp ca 70c. Cpu sitter på 75-80c och användningen hoppar mycket men för det mesta mellan 60-85% (hoppar ibland närmare 95%). CPU clocken sitter jämt på 4400mhz. RAM usage sitter på 16gb om man nu gör något med den infon.

Specs:
Intel 7700K (deliddad)
Asus PRIME H270-PRO Intel H270 (misstänker själv att detta kan vara en faktor, bland annat då den inte stöder RAM i högre hastighet än 2400Mhz)
32GB 3600Mhz ram
850W corsair RM PSU
Zotac 3090 Gaming

Är inte så insatt i hur långsamt RAM påverkar spelande, kan det verkligen bero på det?

Av feliz

@anon201296: Spelar i 1440p, möjligen även i 21:9 1440p men troligen ej. Hur skulle det bli en försämring?

Av feliz

Upgradera CPU och moderkort för RTX3090

Hej,
införskaffade ett RTX 3090 och tänkte nu även upgradera min CPU (7700K) och moderkort.

Har som sagt ett RTX3090, RM850i PSU, 32gb 3600hrz RAM. Använder min dator nästan bara för spel, mestadels FPS-spel men även strategi- och actionspel. budgeten på CPU+moderkort skulle ligga runt 6000kr. Verkar då ligga mellan ett 10700K och ryzen 3800X. vad jag förstått så drar ryzen mer nytta av snabbt ram (vilket 3600 är?) och stöder PCI 4.0 (som dock inte påverkar prestandan så mycket med rtx3090?). Intel är väll ändå överlags bättre för spelande?

Moderkortet blir då antingen ett z490 för intel eller B550/x570 för ryzen. Har dock inte heller riktigt förstått skillnaden på B550 och X570 moderkort.

Skulle även få ett 9900K i samma prisklass, men det är väll ganska samma prestanda som 10700k?

Tack på förhand.

Av feliz

@Lagerlöf: Jo, det såklart. Är mest bara förvänad över efterfrågan. Haft kortet till salu på nätet i 30 min och fått närmare 10 bud på allt mellan 3000-4000kr. Men antagligen många köpare som nu ser sin chans att få förmånliga grafikkort som presterar bra.

Av feliz

Hör inte riktigt hemma i denna tråd men har själv ett 1.5 år gammalt MSI 2080 gaming x trio som jag överväger att sälja och införskaffa 3080. Trodde jag skulle få max 3000kr för det, men det har redan erbjudits 4000kr. Det känns som rejält överpris, eller är det något jag missar? Nya test som visar att 3080 inte är så bra som det sagts eller?

Av feliz

@Dekkan: Tack för snabbt svar! Kollade själv på den, men känns dyrt och krångligt istället för att gå för t.ex. LG:s eller Sonys soundbars. Dock så lockar multiroom-möjligheterna...

Av feliz

Är själv intresserad av en Sonos arc, men tyvärr är min Sony tv från 2017 och har inte eARC. Innebär detta att jag inte får dolby atmos från t.ex. min 4k spelare jag har kopplad till tv:n? Alternativt om jag köper någon annan soundbar med hdmi in och kopplar 4k spelaren till soundbaren så får jag då atmos?

Av feliz

Eftersom moderkortet inte har någon egen optimering av fläktkurvorna använder jag mig av asus AI suite 3, eländigt program men fastän jag där ändrar hastigheten till minimi (20%) så märkte jag nu att de går upp i hastighet fastän processorn inte nått den temperatur där hastigheten borde öka.

När jag närmare kollade är skillnaden på mina fläktar och t.ex. Noctua NF-A14 4 decibel, men Noctuan flyttar dubbelt så mycket luft (140CFM vs 118CFM). Så kanske en uppgradering inte skulle hjälpa så mycket. Testade även att koppla ur ett par fläktar, men ljudet var ungefär lika högt.

Av feliz

Har än 7700K inte överklockad och en asus prime h270-pro (eländig, jag vet, men hittade inga andra då mitt tidigare moderkort gick sönder). Fastän jag kör fläktarna på 20% är de riktigt högljudda, och då är CPU på runt 60-65c. Skall testa att ta bort ett par, säkert en vettig lösning. Annat alternativ kan ju vara att täppa för taket på chassit och endast ha en fläkt ut.

Av feliz

Bästa fläktar med fokus på volym

Tjena, har för tillfället ett Fractal Define R6 chassi med Corsair HD120 fläktar (3 in och 3 ut) och en biffig bequiet-cpu cooler, inga radiatorer. Har nu tröttnat på att fläktarna är så otroligt högljudda när jag spelar, så har tänkt satsa på nya tysta fläktar.

De behöver inte ha RGB, gärna svarta eller vita (noctuas bruna är tyvärr för brunt) men det viktiga är volymen. Några tips? Försökte sätta mig in i hurudana fläktar jag bör skaffa men finns otroligt många olika modeller med olika specs.

Av feliz

Själv kör jag BFA igen efter ett paus på 2-3 år, tycker själv de lyckats förstöra mycket av PvP med att striderna är rätt så utdragna, PvE har jag inte kört så mycket än.

Om någon funderat på att börja igen och inte har spelat på över 24 månader kan man använda min recruit a friend kod för att få xp-fördelar när man börjar.
https://battle.net/recruit/HQ2RKMRTBT

Av feliz

@trickeh2k:
Windows Resource Protection did not find any integrity violations.

Av feliz

Efter lite felsökning ändrade jag PEG Port Configuration > PCIex16_1 Link Speed: [Gen2] från Auto.

Det ledde till exakt samma felmeddelande förutom:
\Device\Video3
Graphics Exception: Shader Program Header 18 Error

Edit: Fick också varningen: Display driver nvlddmkm stopped responding and has successfully recovered.

Av feliz

@trickeh2k: Alltid lär man sig något nytt

Det här dök upp:
The description for Event ID 13 from source nvlddmkm cannot be found. Either the component that raises this event is not installed on your local computer or the installation is corrupted. You can install or repair the component on the local computer.

If the event originated on another computer, the display information had to be saved with the event.

The following information was included with the event:

\Device\Video3
Graphics SM Warp Exception on (GPC 3, TPC 0, SM 1): Illegal Instruction Encoding

The message resource is present but the message was not found in the message table

Av feliz

@trickeh2k: Okej, visste inte om att Windows hade en sådan funktion, skall ta och kolla ikväll!