Inlägg

Inlägg som XzaR har skrivit i forumet
Av XzaR

Arduino/Esp8266 växt/jord 43L akvarium

Hej,

Jag tänkte dokumentera mitt budget akvarium, villa hitta på något roligt projekt så det blev ett akvarium.

Jag bestämde mig för att experimentera lite och se hur det går.

Setup:
43L akvarium 50x27x32 ~450kr
Arduino ~200kr
ESP8266 ~30kr
Vattentät DS18B20 termometer ~18kr
DHT11 temperature and humidity sensor (luft) 29kr
KEYSTUDIO TDS sensor 131kr
SunSun HW-603B external canister filter med 3 filter + JBL Cermec ~420kr
SunSun 14W LED light ~360kr
Akvariemöbel JUWEL Regal 60/50 vit 51/61X31X63cm 549kr
Ikea Billy Oxberg (40x30x202 cm) 1049kr
Vit hyllplan (gratis)
JBL AquaPad 29kr
JBL svart bakgrund 65kr
4m signal kabel med 5 ledare ~60kr
Gammal 5v strömadapter (gratis)
Växter ~800kr
Stenar och rötter ~300kr
SlowTon Akvarieverktygsats (174kr)
Fiskar + Mat ~370kr

Jag valde att börja lägga blomjord med mild gödsel (2cm) och ovanför Bottensubstrat ECS (0.5cm). La ett myggnät på ECS, därefter vit sand som innehåller lite kalk sedan blev det grov svart sand/sten på bägge sidorna.

Jag har två stora stenar som jag tvättade och värmde i ugnen i 100 grader i 10 minuter. Sen har jag en Mopanirot som jag kokade 6 gånger och därefter la jag den i blöt i hink i 3 veckor där jag bytte vatten varje dag innan ja la ner dem i akvariet med bottensubstratet.

När allt var klart köpte jag växter och planterade dem i akvariet och fyllde på med kallvatten som jag blandade med vatten från en vattenkokare. Jag hällde i lite Jbl Biotopol och efter 15 minuter blev det JBL Denitrol. Använde en slamsug, en 10L hink och plastfolie för att fylla akvariet. Jag väntade i 2 dagar innan jag köpte fiskar.

Köpte två svart/blåa guppys och 4 körsbärsräkor, innan ja la ner dem i akvariet la jag ner dem i en tvättad glasskartong med vattnet ur påsen. Hällde i vatten 1dl vatten från akvariet 3 gånger varje kvart och väntade sedan 20 minuter innan jag la ner dem med hov, väntade med att mata dem i två dagar.

Jag använder en Ikea Billy/Oxberg för att lägga alla akvarietillbehör, filter, samt hårdvaran för sensorerna. Jag mäter luft tempratur och fuktighet samt vatten tempratur och vatten kvalité i ppm som jag skickar till ett API hostat med en Azure App Service där information sparas i en Azure Cosmos databas, skickar endast upp sensor data var tionde minut eftersom jag använder en gratis version av Azure App Servicen.

Det har gått sex dagar och allt är bra och inga problem (~130ppm)
Jag matar flingor men det verkar som räkorna inte får något eftersom de två fiskarna äter upp allt.

Dag 7: Bytte vatten (6L), vatten kvalité ~120ppm
Dag 8: Den största körsbärsräkan dog, blev ledsen och trodde att alla kommer att dö.
Dag 9-13: inga problem (~130ppm)
Dag 14: grön tråd alg (~135-137ppm), belysning 10:00 till 20:00
Dag 15:
Grön tråd alg och en snäcka/snigel på ett blad, tog bort den med pincett (~140), blev ledsen igen, sänkte belysning, 12:00 till 20:00.
Dag 16:
Grön tråd alg och grön alg endast på glaset med svart bakgrund. Använde en tandborste för att ta bort algen, köpte flytande CO2 och hällde ner 4ml
Vatten kvalité ~156ppm, läste på angående alger igen. Sänkte belysning, 12:00 till 19:00, hällde i 1L vatten igen som fick plats i akvariet utan att byta vatten.
Dag 17: 1ml CO2, Inga alger på glaset men en till snigel som jag upptäckte. Tog bort den också. (~150-145ppm)
Dag 18: 1ml CO2, trådalgerna verkar ha bromsat (~140-135ppm)
Dag 19: la ner lite krossade snäckor i mitten och grävde ner dem i sanden. (~135ppm)

Hittills lever tre räkor av fyra och bägge guppisarna, det verkar som ppm ökar när det blir algblomning. Vet någon mer om detta?

Update: 2022-10-26
Har köpt tre nya körsbärsräkor och tre Clea helena snäckor som äter andra snäckor, ppm har ökat till 155-160 men det ser ut som det är stabilt. Kan vara att vattnet har en högre kalk och koldioxid halt.

Besök galleriet här

Av XzaR
Skrivet av griid:

Ett masterlösenord brukar vara på minst 16 tecken med siffror, bokstäver, specialtecken, stora/små bokstäver.
Vi pratar om miljarder år att knäcka med "brute force"

Nu var det här ett sidospår med enbart lösenord, men tyckte den passade bra här.
Min åsikt är att det är säkrare att ha svåra, långa lösenord i en lösenordshanterar än att skriva upp, enkla lösenord på papper som ändå knäcks "instantly" enligt diagram nedan.

<Uppladdad bildlänk>

Borde det inte ta mer tid än det om det finns någon "Account lockout threshold" där man skriver lösenordet fel x antal gånger så blir man låst i några minuter?

Av XzaR
Av XzaR

Håller på bygga ett litet old school "text" baserat spel vid namn Pixel Encounter.
Saknar dock lite features som gör det roligt.

https://pixelencounter.com/

Av XzaR

Hej tack för jätte bra svar. Jag vill berätta att jag inte säger att någon är dålig utan saknade kunskap. Sen sa jag det till chefen. Jag formulerad fel. Att jag ska hjälpa dem med HTML syntaxer och förklara hur man använder ajax och "hookar" events när en hel leverans ska blir klart på 100-200 timmar i ett komplext projekt så går det inte. Tidsestimatet var baserat om jag skulle göra det.

Sen att de är mer intelligenta spelar ingen roll om de inte sitter på den kunskapen.

Jag säger inte heller att jag helt och hållet skrivit bra kod pga av att vi alltid har tittat kortsiktigt på det projektet. Vilket jag ville få fram i texten.

Okej då ska jag nog dokumentera allt jag har gjort på fritiden och sedan söka ett nytt jobb för vi har ett par snälla personer också. Vi är bara fem stycken.

Skickades från m.sweclockers.com

Av XzaR

Ska jag fortsätta jobba som programmerare eller satsa på något annat?

Hej,

Tänkte berätta lite om min situation och hur det började. Behöver råd tips på vart jag ska ta vägen.

Jag började med programmering när jag var femton år och det startade med CS pawn/small och därefter php, mysql och sql. Sen har jag gjort gamemodes med Lua för Garry's Mod. Annars var det mycket PHP och text/webb baserade RPG spel. Sen gick jag på universitet och studerade webbutveckling och därmed satt jag med C# och Unity och gjort 2D spel. Design är min svaga sida och har därför inte lyckats att forsätta min dröm som spelutvecklare.

Jag har också programmerat massa annat så som Ladder, Java och C++, Arduiono light c++?.

Sen började praktiken och allt gick bra. Fick göra om ett helt system från grunden efter att en person inte lyckades att lösa den uppgift. Detta var en komplex uppgift där vi behövde lösa offline/online läge med dålig uppkoppling och avbrott. Detta tog runt 600 timmar. Då var det ASP.NET WEB API och TSQL i backend. Klienten gjordes i PHP/Angular. Databasen var redan gjord men jag tyckte att den var för krånglig och att datatyperna var helt fel men vi körde på det som fanns. System fungerar ändå.

Sen har jag gjort flertal 200 timmars ASP.NET MVC5 projekt som gick hyfsat bra där jag började lära mig att komma in i Microsoft utvecklings miljö på riktigt. Det kanske blev 20-40 timmar extra hit och dit på dem.

Nu börjar den tuffa tiden. Som sagt jag har alltid varit den enda utvecklaren och jag har haft all ansvar för kod. I början var det mycket att pressa tider för att kunden ska bli nöjd och det är det som jag känner ha följt med mig hela tiden.

Vi fick ta över en komplex klient byggd i C# WPF som jag fick ta över. Där har jag fixat buggar och tillkommande saker. Kunden villa ha nya saker och det skulle liksom kosta så lite som möjligt och vi gjorde inga kravspecar och direkt på kod. Jag var då heller inte erfaren kring sådant och hade ingen som kunde leda mig ditt för alla i förtaget var mycket upptagna. Jag var dålig på att skriva dem då jag gick från lösningens synvinkel. Men vi fick beröm att ja gjorde saker snabbt. Sedan skulle vi ha databas "koppling" och rapporter, jag forsätta på samma aritechtur som den som gjorde projektet från början använde för jag var liksom rädd att förändra för mycket och att det skulle ta mer tid i så fall. Sedan skrev vi om allt till en webblösning med samma databas i grunden vilket var dumt...

Det är mycket stort projekt det växte till 2000 timmar när det blev en webblösning och snart är det 3000 timmar. Det har varit buggiga releaser i slutet därmed vill vi ändra arbetsätt för våra projekt och vi ska dokumentera allt och göra kravspec på allt. Probelmet har varit att vi inte haft en vision för detta projekt utan det har kommit som småsaker fixa hit och dit, även på dom större delarna.

Nu gör vi tvärtom och det har gått trögt då det krävs väldigt mycket administration som gör att jag känner att jag inte hinner med något eftersom jag har andra projekt också.
Jag har två stora projekt, den ena är en SaaS lösning och den andra en weblösning som jobbar med värde, valutor som används i olika länder i europa med många olika rapporter och stora inmatningsverktyg sen har jag x antal små projekt på 50-200 timar.
Jag har hand som support,förvaltning, säkerhetsanalyser, omvärldsanalyser och uppdateringar som ska göras och väldigt mycket administration.

Det komme in saker hela tiden och det händer att jag missa saker och allt blir bara dåligt...
Vi har försökt ta in nya utvecklare som gjort att tidsuppskattningen har gått över med 100% på en leverans, problemet har varit att ingen av dem kan liksom grunden för webbutveckling. Struktur för html, css, javascript ajax. Alltså det finns så mycket runt om kring och jag har fått hjälpa 3 utvecklare hela tiden med att komma igång och det har liksom gått åt 30-60 timmar och sen 100 timmar för den andra. Den ena hade endast jobbat med PHP och sen gått en 6 månaders C# kurs. Den andra var civilingenjör men från honom hörde jag att han bara hade gått en kurs inom webbutveckling. Den nuvarande har endast programmerat lite på 90 talet men haft en uppehåll sen dess och det var inte webbutveckling.

Sista tiden har jag fått skäll på dålig planering och inte sagt något i förtid. Dock har jag sagt att de inte vara duktig efter första veckan men sedan har jag inte orkat säga till eftersom jag fått svaret lös det på något sätt samt att jag inte gillar säga att någon är sämre. Sen har jag haft det stressigt med deadline som gjort att jag slarvat med planeringen.
Jag vill byta arbetsplats främst för att jag vill jobba med nyare tekniker och utvecklingsmiljöer. Men om jag lämnar min arbetsplats kommer det bli tufft för resten, de måste kanske till och med lägga ner...

Jag känner att jag inte hänger med så mycket och glömmer saker så fort jag tycker det är jobbigt förutom kod... Men jag kanske inte ska arbeta som programmerare. En gång fick jag höra att det finns hur många programmerar som helst som kunde ersätta mig vilket gjorde mig ledsen men jag sa inget, jag vet redan att det finns många som är bättre än mig.
Jag är en fullstack utvecklare som kan lagom mycket av det mesta. Har jobbat 5 år i branchen och 8 år som hobby.

Ska jag söka annat jobb eller något som inte har med programmering att göra?

Av XzaR
Skrivet av Equilibrium:

Visst är det intressant och allt det där men o andra sidan borde man inte först se till att det inte finns en enda plats på Jorden som inte har "dead zones" eller vad tänker dom på?

Det kommer att hjälpa att driva tekniken framåt vilket också kommer att löna sig här på jorden. Elon Musk jobbar redan på och när det blir fler aktörer som samarbetar blir det säkert mer lönsamt?

Av XzaR

De behöver:

Fable!!!!
Halo
Banjo Kazooie
Perfect Dark?
Jet Set Radio?
Jade Empire?
Forza

Av XzaR

@Jonte[YoT], det finns en del men jag tycker det är alldeles dyrt för min smak.
Annars skulle jag köpt två av den här https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3805469 för ett pris för max 1500kr/st.

@Mizzarrogh, tack jag får kolla vidare på det sen. Får mäta och kolla.

Av XzaR

@Undie, verkar bra men jag är nog rädd att hårddiskarna kommer att överhettas med en sådan lösning.

@Stefflo, har tänkt på det också, men det blir nog lite fult med massa annat som syns.

Jag har ett Fractal Design Define XL chassi + två styckena externa Icy Box som jag har fyra hårddiskar i.

Har nämligen en "server" och jag hade tänkte att flytta alla hårddiskar till den istället.
Det måste även se diskret ut på framsidan och sidorna.

@Mizzarrogh, funderar om jag kan använda det här istället och bygga en låda i trä:
https://www.k-rauta.se/byggvaruhus-produktbilder//web/5/500/5...

Av XzaR

Extern plats för 10-20 hårddiskar som inte kostar över 10K kr?

Hej, har sökt efter något på prisjakt för att kunna ställa mina hårddiskar men vill inte betala mer än 1000 kr.
Den behöver inga controller eller ström alls, behöver bara plats för att montera dem. Men det jag kan hitta är svindyrt.

Funderar också på att bygga själv, vet någon om det finns färdiga delar för "skelettet" alltså insidan.
Jobbar i så fall endast med trä och metalldelar behöver jag köpa för det kan jag inte lösa själv.

Tack.

Av XzaR

Hur kan man få 0 rätt.

Av XzaR
Skrivet av L'ombra:

Jag hoppas verkligen smart-TV är en trend som dör ut inom kort. En TV ska vara helt dum i huvet. Hatar hur allt försöker göra allt numera. Gäller både hård- och mjukvara.

Ska det finnas smart-TV så måste det vara snabbt och fungera längre än i ett år, vilket inte lär hända med inbyggda lösningar. Gillar inte Chromecast heller. Telefonen som fjärrkontroll är värdelös. Alldeles för klumpigt. Det ska vara en dedikerad lösning som styrs med dedikerad fjärrkontroll, eller ännu hellre, befintlig TV-fjärrkontroll. Nu kollar jag aldrig på "TV", men Raspberry Pi (eller kanske en NUC) + Kodi + Flirc är min favoritlösning.

Tycker Chromecast är överlägsen när det gäller sökning och mycket annat, det är skit enkelt. När man har vänner över så kan man turas om att välja musik, är sjukt "nice". Att skriva med TV-fjärrkontrollen är ju sjukt segt. Testade även en Apple tv också men det var ju sjukt jobbigt att mata in text med den, ville kasta fjärrkontrollen i golvet när man skulle söka...

HTPC är också bra men då måste man ha trådlös mus och tangentbord, har testat ett tangentbord som har all-in-one men av någon anledning kommer jag åt pekplattan hela tiden så det blir helt fel och den började klicka på massa andra ställen.

Har en äldre Sony Smart-TV och där slutade Youtube att fungera.

Av XzaR
Skrivet av Xaves:

Den tiden du lägger på att titta på twitch när du väl gör det, kan du lika gärna lägga på att spela, tidsmässigt är det ju samma sak. Förstår inte riktigt ditt resonemang där.

Och där kom "fotboll" kortet.

Nej det kan inte jämföras med fotboll, eftersom en småfet gamer med dålig kondition inte själv klarar att spela fotboll så tar man del av intresset genom andra. I spel, så kan dessa individer själv ta del innehållet i förstahand i stället för att se på när andra gör det. Så, dålig jämförelse.

Tycker lite både och där,

Det finns säkert vissa som inte klarar av att spela tv-spel heller. Samtidigt så kostar även spelen pengar som kanske läggs på något annat. I spel så måste man ibland också anstränga sig men då är det hjärnan istället för kroppen dock tror jag även att i fotboll behöver man också anstränga hjärnan.

Själv tycker jag det kan vara kul att kolla på andra när de spelar på en fysisk plats annars tycker jag det är tråkigt och kan heller inte riktigt förstå hur det kan vara så populärt.

Jag tror det är att man inte orkar att anstränga sig att spela själv som gör det roligt att titta när andra spelar?

Av XzaR

7/10 dock 6/10 då jag gissade rätt på en.

Av XzaR
Skrivet av anon284586:

Man ska undvika allt amerikanskt om man vill vara anonym och skydda sitt privatliv och integritet, inte bara för den här händelsen, utan för att allihopa, Yahoo!, Skype, Microsoft, Google osv. ger med glädje ut all info om sina användare till NSA, CIA, FBI osv.

Vad ska man använda?

Av XzaR

@twk: Vad jag minns skrev vi bara på ett papper med beskrivning på felet och artikel nummer, telefon nummer och namn. Ingen information om kostnad eller så.

Det är ingen spricka som man ser dock.

https://preview.ibb.co/joVD8k/Resized_20170904_172703.jpg

Kan det inte hända att den skadades under leverans och sen kanske på grund av värmen gjorde att spricka blev större tills den gick sönder? Känns så skumt att den fungerade och nästa dag när man satt på den så uppstod felet.

Av XzaR

Laptop sönder, posten? Måste jag betala undersökningsavgift?

Hej,

Vi lämnade in dator för skärmen slutade fungera, helsvart bild. Datorn fungerade med HDMI kabel till extern skärm vid den tiden.

Sen fick vi tillbaka datorn och den fungerade i fyra dagar. Nu verkar det vara en intern spricka i skärmen på insidan för på utsidan ser man inget fel. Det blir massa artefakter.

Nu har vi lämnat in den för andra gången och som svar måste jag betala 4900kr för att reparera skärmen och datorn kostade 8000kr.
Annars måste jag betala 990kr arbetsavgift. Garantin går ut nästa månad.

Jag känner att det inte är mitt fel och dem på verkstaden som affären skickade datorn till säger att det kan ha varit en penna som stött mot datorn. Jag kan inte tänka mig att vi har gjort något.

http://i68.tinypic.com/2evai6q.jpg

Syns inget när den är avstängd.

Av XzaR

Även om man inte kan driva 4k/8k borde det ändå inte bli bättre bild med uppskalning för rutnätet borde väl synas sämre?

Av XzaR
Skrivet av ipac:

Jo...hurså? Denna tråd handlar ju om One X.

Kul tråd för övrigt. "Mindre pixlar" är det nya sättet att skriva "högre upplösning"?

Skickades från m.sweclockers.com

Jag skrev fel, det stod i artikeln att det var 8GB GDDR5 innan men XBOX One har bara 8GB DDR3 vad jag minns.

Bra pris om man bara ska spela annars föredrar jag dator för man kan använda den till mer saker.
Kommer den inte kosta mer än 6000 kr i Sverige?