Inlägg

Inlägg som Noyart har skrivit i forumet
Av Noyart

Kan erbjuda 400+frakten för Lian Li open air chassi

Av Noyart

Vad är det för Lian Li open air chassi? T60? T80?

Av Noyart

Helt rätt! Bort från stadsparkerna, skogarna och kulturbygd raderna! Nej men seriöst, de flesta står vid köpcentrum, mataffärer... Vem fan bryr sig hur det ser ut där, redan förjävligt med all reklam

Av Noyart
Skrivet av mrqaffe:

De kan ju vara kandidater för nått "retro" sjölv har jag en äldre laptop för att kunna använda en optiskt bra äldre scanner som helt saknar stöd för 64 bit, jag använder den sällan och laptopen som inte orkar med dagens normala liv passar bra just för det.

Jag har också en ännu äldre laptop som jag ibland använder för saker som har med nätverk att göra, perfekt när man behöver en pryl att mäta eller konfigurera med och vill plugga in den i "ena änden" för att ha nått inkopplad där som man kan ha kontroll över.

När man ska felsöka och konfigurera saker kan man ha nytta av flera datorer och en äldre laptop är ibland ett bra verktyg för det även när den inte längre är lämplig för normalt dagligt bruk.

Hm ja det är väldigt smart 🤔
Har så mycket prylar så det räcker, kommer nog bara göra mig av med dom haha

Av Noyart
Skrivet av johanandersson:

Hatar att behöva säga det, men Windows 7 släpptes 2009. 12 år sedan är bara ett år bort från Windows 8.

Hmm kanske var Windows 7 då. För jag slutade gymnasiet 2010. Så 2007 fick vi dom. Hahah tiden går fort, 16 år sedan jäklar

Av Noyart

Vad gör man med gamla laptops?

Har två st Lenovo x60 (den man kan vrida skärmen på) från gymnasie tiden för kanske 12 år sedan. En del av mig säger kasta skiten och en annan säger sälj för någon krona som reservdelar. Ena datorn går igång utan problem (svårt hitta fungerade OS, från XP tiden). Men har problemet att inte kunna vrida skärmen. Andra jaa den har sett bättre dagar, men går säkert igång. Vad gör ni med så passa gamla datorer?

Nu ligger dom i en påse o skräpar.

Av Noyart

Lian Li open air chassis PC-T80 200kr + frakt

Av Noyart
Skrivet av Bizzro:

Och där har vi problemet med NFT, dvs att personer som du faktiskt inte förstår vad NFT är och ser det bara som "digital art". Det du pratar om är bara ett anvädningområde för tekniken. En implementation som utan nån form av "enforcement" och rättigheter blir rätt meninglöst, det jag håller jag med om.

Men NFT är bara en teknik för att kryptografiskt kunna styrka ägande. Sen vad du knyter detta till är helt upp till den som implementerar och använder tekniken. Det kan användas till exakt vad som helst där ägande ska styrkas för åtkomst/ägande/rättigher osv. Du kan jämföra det med en decentralizerad implementation av bankID där du inte behöver blanda in identitet och din fysiska person i det hela.

Finns det något projekt än som är mer seriöst än bilder, digitala "items" och andra pump and dump. Även de stora företagen som nike, Ubisoft, adidas osv släpper bilder eller digitala "items". Inte så konstigt att folk tror det hela är en scam och de som köper in sig vill bli rika, lite som dom som hoppade på bitcoin tidigt. Känns väldigt mycket som FOMO.

Av Noyart
Skrivet av Lodisen:

Spelen i sig kan vara NFT's så man kan köpa/sälja begagnade, digital spel.
In game grejor behöver inte vara NFT.

Enda fördelen med att köra in game loot som NFT är att man kan sälja det på vilken marknadsplats man vill.
Utvecklarna är rädda att tappa en inkomstkälla.

Får inte utvecklarna en liten del av pengarna varje gång den säljs, tänker mig att det är därför Ubisoft t.ex är intresserad.

Av Noyart

Ni som jobbar hemma, vad för typ av jobb har ni? Letar ganska mycket efter nytt, sitter o läsa olika trådar här på Sweclockers, alltid intressant o höra vad folk håller på med. Är i en process där jag omvärderar mitt liv lite, jobbet har gått före lite för mycket så det har tagit på mentala hälsan och jag känner att det är dags att hitta något nytt o mindre stressigt, samtidigt som det ska vara utmanande. Såklart är det inte enkelt o hitta nytt, speciellt när de flesta jobb kräver en utbildning på 1 eller 2 år.

Av Noyart
Skrivet av wazman:

Det är jävligt roligt, speciellt om du är intresserad.

En vanlig arbetsdag ser väldigt annorlunda ut från dag till dag, det är väldigt långt borta från betalt sök eller social ads där man mer kan följa en mall och ratta fabriken som vid ett löpande band. Och det märks också då det generellt är mer unga utan erfarenhet som plockas upp i betalt sök/social media och får gå som "lärling" där än i SEO världen. Men jag tycker SEO är roligare än SEM som inte är så kreativt och mer går ut på att lära upp en AI hur budgivningen ska vara - Så häftigt är det inte att ratta en spend på 1 mille. Okej, kanske första gången, men när du gjort den en gång, du fattar...

Men en vanlig dag kan vara att du får höra att din kund du jobbar med ska skapa ett nytt nyhetsinlägg och behöver veta vilka sökord dom ska använda sig av till den texten, då får du göra en sökordsanalys, sen kanske de vill veta hur sidor som har optimerats rankar då får man sammanställa en rapport. Det kan också vara väldigt tekniskt utmanande situationer där du ska vägleda utvecklare i hur man snabbar upp en webbplats. Därför är det bra att ha koll både på den tekniska biten (webbteknik) såväl som den "mjuka" delen (innehåll). Länkar är en viktig del i sökmotorvärlden, men det är inte så viktigt som det var förut - men det kan hända att du får maila ut samarbetspartners och be dem länka till din kunds webbplats.

Det kanske låter som att det inte finns någon struktur i arbetet, men det är fel. Beroende på hur man jobbar med kunder så bestämmer man en roadmap/strategi att jobba på under avtalets längd när samarbetet börjar. Sedan stämmer man av den med jämna mellanrum med kunden. Man mäts på rankning och de aktiviteter du utfört. Oftast handlar det ju bara om (suprise) att kundens webbplats ska ranka bättre. I konsultrollen så är det du som styr detta helt själv, därför måste du kunna prioritera de actions som ger en märkbar effekt i hur kundens webbplats rankar. Annars riskerar du att tappa kunden. Du jobbar i projektform där du skapar dina egna projekt samtidigt som du övervakar och proaktivt kommer med förslag på hur kunden kan förbättra webbplatsen (parallellt med de huvudsakliga målen i roadmapen).

Själva SEO konsultsrollen skiljer sig inte så mycket från en vanlig konsultroll. Det är väldigt hög press på dig att prestera och du måste visa att saker händer både till dina chefer och till kunden. Du behöver också kunna hantera nedgångar såväl som uppgångar i en dialog med kund. Det vill säga, du måste vara social och ha lätt att komma överens med folk. Ju mer likeable du där desto mer framgångsrik kommer du bli - men det är alltid resultatet som är viktigast. Jag har haft kollegor som tyckt detta varit väldigt jobbigt - som har hoppat in i konsultrollen och inte riktigt fattat vad dom gett sig in på - att de ska ratta hela processen inkl kundmöten och strategier själva. Dom har slutat och valt specialistrollen istället. I en specialistroll så sitter du inhouse antingen i ett SEO team eller solo. Är du ny så ska du inte sitta solo utan i ett SEO team så att du blir upplärd, det är mer ett vanligt jobb - nackdelen är att du kan bli upplärd av SEO specialister som inte har bra koll på vad som faktiskt är det man ska prioritera i ett SEO arbete. Det bästa är att lära upp sig själv hemma.

För att bli riktigt bra på SEO så måste du:

Kunna den tekniska sidan - Jag har haft kollegor som inte tycker den tekniska sidan är viktig alls, jag har även haft Sr kollegor som börjat svettas när jag pratat teknik med dom. Du klarar dig utan grundläggande kompetens om hur webben fungerar, men det underlättar stort om du har koll på modern webb eftersom det finns områden du inte kan behärska bra utan koll på det inom SEO. Dom bästa SEO specialisterna jag har träffat har bakgrund som utvecklare.

Kunna innehållssidan - Förstå vad som krävs för att en sida på en webbplats ska kunna ranka på ett sökord. Dvs förstå onpage rankningsfaktorer, sidstrukturer, textmängd, schema markup, best practices på olika innehållstyper, sökordsavsikter, formatering av text osv. Det här är är superenkelt. Det kan alla lära sig.

Vara analytisk - Kunna GA/GSC, kunna hantera stora datamängder i spreadsheets och kunna dra slutsatser/hitta mönster i datan.

Vara nyfiken - Varför rankar A på pos. 2 och B på pos. 15?

Kunna kommunicera - Du behöver kunna bryta ner komplicerade ämnen på ett enkelt språk utan att få kunden att känna sig dum i huvudet.

Kunna SEO verktyg - Screaming Frog, Ahrefs, GSC, KeywordTool, Keyword ranker osv.

Woah! Förväntade mig inte ett sådan genomgående svar. Detta fick mig att öppna ögonen och kanske inse att jag inte riktigt vill kasta mig in i SEO. Att göra massa rapporter och ta fram vad som och inte fungerar verkar väldigt intressant. Problemlösning. Men att ha kontakt med kunder och hela tiden vara rädd att inte tappa kunden eller mäta upp sitt arbete mot chefen/kunden är veklingen inget för mig, eller det vet jag inte riktigt då jag aldrig haft ett jobb där jag haft kontakt med kunder. Dock tror jag stressen skulle ta död på mig haha! Tack verkligen för att man fick en sådan insyn i ditt arbete och i branschen! Även om jag inte förstår det mesta med jobbet så verkar det intressant tekniskt

Av Noyart
Skrivet av wazman:

Jag har 50' och är SEO-konsult (anställd) i Stockholm. Räknar med att toppa ur vid 54'-56' i befintlig roll + lite mer ansvar. Började i branschen på 30' för 12 år sedan.

Hitta något du brinner och är passionerad för så kommer pengarna automatiskt. När du jobbar med något som du brinner för så kommer du bli expert på det, din passion smittar av sig till kunder/medarbetare - då ökar ditt värde på arbetsmarknaden och då blir det plötsligt "köparens marknad" - dvs till fördel för dig, när du söker jobb/löneförhandlar.

Hur är det att jobba som SEO? hur ser en vardag ut? Satt o funderade lite hur man blir en SEO specialist igår faktiskt. Men förstår inte området riktigt

Av Noyart

Vill tacka alla, för alla svar osv. Känns lite som jag har något att gå på nu. Verkar som jag inte fått all information om vad som har hänt, nu skriver min far att det handlar om något mobilt abonnemanget. Alla är på sina jobb och ganska upprörda och stressade. Så blivit fel med informationen. Tänkte åka över till farföräldrarna efter jobbet, då kan jag få en mer hel bild vad som har hänt.

Av Noyart
Skrivet av Ragin Pig:

Jag skulle ringt telefonbolaget. Ofta så är telefonförsäljarna outsourcade (iaf vad det verkar som), är en annan sak att prata med supporten. Man har 14 dagars ångerrätt just för att skydda sig mot sånt här.

Tack! Ska ta o göra det

Av Noyart
Skrivet av Petterk:

Räcker med ett SMS, men ofta så kör de bankid då det är svårare att backa då.

Det var på fastlina, så ingen mobil. Plus att de inte har BankID eller så. Troligen kanske sagt ja över telefon.

Av Noyart
Skrivet av Ferrat:

Det går heller inte att göra avtal via telefon, det måste skickas en papperskopia för signatur

Här är en informativ lista om regler mm den är för företag men där ser du vad som gäller för dem
https://www.konsumentverket.se/for-foretag/olika-saljkanaler/...

Tusen tack!

Skrivet av evil penguin:

För tydlighets skull, är det så att de blivit övertalade/lurade att byta operatör för fast telefoni? (Och att något eventuellt gått fel dessutom, om det nu inte går att ringa?)

Vilken operatör hade de isf tidigare? Kan vara värt att prata med den ursprungliga operatören, de kanske kan återställa funktionen om inte annat. Sedan kan det ju finns någon annan part som börjar skicka räkningar som man får ta itu med.

Tack! Som jag verkar förstå det så är det precis så. Att de blivit lurade att byta till ett annat företag. Har svårt att ens tänka mig att han skulle tacka ja. Men bedragare är duktiga på det dom gör. Har för mig de hade Telia men ska gräva djupare i det hela efter jobbet.

Skrivet av Petterk:

Kolla vilket bolag de tecknat och reklamera, telefonförsäljare måste spara telefonsamtalen. Har tidigare abonnemang slutat fungera har det garanterat gått mer än 14 dagar. Är abonnemanget utan bindningstid är det bara att starta en nummerflytt tillbaka till tidigare operatör.

Tack ska ringa o kolla med tidigare operatör

Av Noyart
Skrivet av keyser:

Om det är avtal via telefon så har de ju 14 dagars ångerrätt, förutsatt att den tiden inte gått redan.

Tack ska ta upp det med min familj. Ingen har vaknat än så får lite panik. Försöker göra lite research. Men svårt att hitta vettig information

Av Noyart

Scammers mot äldra, hur går man tillväga?

Då har den dagen kommit som jag länge oroat mig för, mina farföräldrar har gått på en telefonscam. Inte så konstigt då de har nått en så hög ålder nu och farfar börjar få mycket sämre minne osv.

Från vad jag vet just nu, vaknade upp nu på morgonen och såg ett meddelande från syrran att mina farföräldrar tecknat "abonnemang" med ett företag som heter TM Mobile AB.
Så nu kan dom inte ringa på hemtelefonen och farfar har sagt att han inte "fått nån räkning" vad han nu menar med det. Bor en bit bort och ska dra iväg till jobbet nu också.

Har inre panik och stress just nu. Hur helvete går man tillväga? Hur fixar man allt? Polisanmäla? Försöka ringa TM o säga upp deras skit?

Snälla, någon som varit i samma sits, Hur gjorde ni?

Av Noyart

Har en kompis som jobbar som programmerare i USA hos MATLAB. Han tjänar bra. Kan vara ganska stressigt inför deadlines osv och det ända som jag hört han klaga på är alla onödiga möten som inte riktigt leder någonstans.

Av Noyart
Skrivet av Bakgrund:

Alla spel på Steam som man har köpt på rea och tänkt att man ska spela nån gång men som man aldrig ens har laddat ner.

Eller spel som man börjat spela men efter ett tag tröttnar på för att de inte når nivån man hoppas på.Man väntar på någon update som aldrig kommer.