Inlägg

Inlägg som Lukazon har skrivit i forumet
Av Lukazon

@Fisken1986: Tänker ju inte bara spela Doom de kommande två åren, det var bara ett exempel hehe, bra att veta ändå. Sen jag upptäckte att jag använder runt 10 gb ram konstant på min jobbdator så tänker jag att 8 gb är ju inte så mycket. Är det bättre på något sätt att köra 2x8 istället för 4x4 ram? Tänkte köpa ett till likadant 2x4 set som jag redan har.

Får fundera på PSU.

Av Lukazon

Uppgradera gpu + ram

Hej

Har för nuvarande följande specs (har annan skärm och eftermarknadskylare för cpu dock):

https://s32.postimg.org/cyd07iilh/Screen_Shot_2016_07_12_at_12_4...

Måste köra Doom på lägsta inställningarna för att aldrig dippa under 60 fps (1080p). Därför tänkte jag uppgradera till ett 480 eller 1060, kommer nog vänta på tredjeparts 480 och på 1060 benchmarks innan jag bestämmer mig. Jag tänkte även köpa ett likadant set med ram minnen så att jag har 16 gb.

Jag vill kunna spela de senaste spelen i minst två år framöver i 60 fps/1080p, tror ni att dessa komponenter kommer att klara av det?
Kan även tänka mig att överklocka gpu/cpu/ram lite lätt om det behövs!

Mvh

Av Lukazon

Om det är någon som har hutlösa ockerpriser så är det nästan alla krogar i Stockholm (möjligtvis Sverige). Jag köper endast öl på krogen och den kostar mellan 30 och 100 kronor (50cl) beroende på ställe (sunkhak på söder eller nattklubb på stureplan), dvs cirka 2-7 gånger dyrare än vad en "vanlig" öl på bolaget kostar (15kr). Sprit och drinkar vill jag inte ens tänka på men det är säkert också minst 2-7 gånger dyrare per cl.

TL;DR: Efter en utekväll i Stockholm så känns Systembolagets priser mycket överkomliga.

Av Lukazon
Skrivet av Streamdog:

Byt nätagget till typ denna:
https://www.inet.se/produkt/6909983/fractal-design-integra-m-...

Och sen väljer du i5 4690k istället för 4690. Då kommer du kunna överklocka processorn (för du har ju valt ett z97 moderkort som möjliggör enkel överklockning). I övrigt ser det bra ut. Kanske lägga till lite för att få en 250gb SSD. Den kostar 1079kr.

Edit: Eftersom han inte tänker överklocka så kan du välja ett billigare moderkort!

Edit 2: Såg att du valt i5 4590. Då är det bättre med 4690, men eftersom det bara skiljer 50kr till 4690k så skulle jag nog välja den iaf. Samt behålla moderkortet du valt för att kunna överklocka i framtiden (kan vara bra att ha möjligheten även om han inte vill överklocka nu. Dessutom blir andrahands värdet högre). Det du kan spara in på är att gå ner till 8gb RAM. Det klarar du dig med för spelande och är enkelt att uppgradera i framtiden.

Det kommer inte bli någon överklockning om inte jag gör det åt honom någon gång. Moderkortet var det billigaste jag hittade med rätt socket, finns det något billigare? Ska kolla på större SSD, kan ju vara värt så att man får plats med OS + några spel på den.

Skrivet av riger:

Budget? Är det 13000:-?
"spela det mesta", är det då allt från Hjärter, Wow, CS:GO till GTA 5, Witcher 3?

Gjorde här ett förslag:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/8159752/13000kr-2015-07-08http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.pnghttp://www.inet.se/kundvagn/bild/8159752/13000kr-2015-07-08

Ja, ungefär så var det jag menade med det mesta haha! Budgeten ligger på cirka 13000, det vore bra om man kunde gå ner lite i pris men tror inte att det är möjligt om man ska kunna spela exempelvis GTA 5 och Witcher 3 ordentligt. Vad tror du/ni?

Tack för förslagen förresten, jag ska kolla in dom lite mer noggrant när jag har tid! (Sitter på jobbet)

Av Lukazon

Synpunkter kundvagn (Speldator)

Hej

En kompis frågade om jag kunde fixa ihop en speldator till han så jag gjorde lite research och kom fram till följande kundvagn:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/8159678/dator

Finns det något man skulle kunna lägga till/ta bort? Han vill kunna spela det mesta på höga inställningar med 60fps i 1080p.
Han är inte speciellt kunnig vad det gäller datorer så han har inga planer på att överklocka.

Mvh

Av Lukazon

Kör nu processorn på 3.9GHz med stock CoreV (1.059) i manual mode, dvs att den inte drar upp volten när processorn går över 3.5GHz. Ska stresstesta någon timme eller så sen kan jag återkomma med resultat!

Edit: Kört 30 min nu och fått 66 grader som max temp med ovanstående inställningar. Jag har alltså gått ner 14 grader i max temp genom att låsa CoreV till stock, inte illa!

Av Lukazon

Core Voltage verkar ligga stabilt på 1.109v i CPU-Z under maxload. Dock så klockas ju processorn upp från 3.5GHz till 3.9GHz under load har jag märkt (och därmed även volten och temperaturen antagligen). Så att ligga runt 65-70 grader på 3.9GHz / 1.109v kanske inte är så illa ändå? Man kanske borde ge sig på att manuellt försöka sätta en lägre volt under load utan att göra systemet instabilt. Jag läste på en sida om överklockning av denna processor och där har de fått 4.2GHz med 1.100v om jag förstår tabellen rätt, då låter kanske 1.109v lite overkill för 3.9GHz?

http://www.anandtech.com/show/8227/devils-canyon-review-intel...

Provade köra lite prime95 nu igen och kom upp i 80 som max temp men sen går den ner och pendlar kring 65, kanske har med att fläktarna drar igång ordentligt vid en viss temperatur (tror det är cirka 70 grader nånting).

Av Lukazon

Provade att pilla lite i BIOS (ASUS moderkort), ställde om "ASUS Optimal" (tror det hette så) till default läget. Verkar vara någon sorts lätt överklockning eller liknande. Nu verkar jag kunna hålla mig <75 grader åtminstone, max är 72 än så länge. Verkar sitta och hoppa runt ~65 grader för tillfället. Kan vara värt att tillägga att en kärna verkar ligga upp till 10 grader under de andra hela tiden (Core #0 i HWMonitor), resterande kärnor diffar endast ett par grader från varandra.

Av Lukazon
Skrivet av ksw:

Har också problem med extremt hög delta-t; ligger på ca 70C över ambient med min 4690K samt en CM seidon 120V.

själv gnuggade jag på ett jämnt och tunnt lager med fingerttoppen och jämnade ut det med ett kreditkort innan jag monterade på kylblocket.

Den metod du använde är icke att rekommendera enligt de sidor jag har läst haha.
Vet inte ens om det är orsaken till att jag får dessa temperaturer.

Av Lukazon
Skrivet av Friterad:

Har du satt på pastan själv eller är det så att den sitter fast på kylaren från början?

Jag satte på pastan själv, körde "ett riskorn i mitten" taktiken. Har läst lite nu och kommit fram till att de flesta verkar rekommendera kryss tekniken.

Av Lukazon

i5 4690k + Hyper Evo 212 = 75C+ i prime95

Hej

Som titeln lyder så har jag en Intel Core i5 4690k och en Cooler Master Hyper Evo 212. När jag kör prime95 i "blend" läget så kommer jag upp i max temperaturer över 75 grader celsius. Är detta verkligen normala temperaturer? Jag använder Cooler Masters medföljande kylpasta. Kylaren har suttit i datorn ett par veckor så kylpastan bör ha hunnit sätta sig ordentligt.

Jag funderar på att prova montera om kylaren och applicera ny kylpasta med någon annan teknik. Mitt Chassi är ett Corsair 330R och jag använder enbart de två inbyggda fläktarna. Vad säger ni, är mina temperaturer höga eller rimliga?

Ps: Min max temp är nu 80 grader celsius efter 5-10 minuters körning, mäter temperaturen med HWMonitor!

Mvh

Av Lukazon

Uppdatering:

Jag tog ur processorn för att kolla om jag såg något men det var svårt att se om något var böjt utan förstoringsglas. Jag fick för mig att pröva att montera processorn igen och försöka en sista gång innan jag lämnar in grejorna. Plötsligt fungerar alla RAM slottar felfritt. Det verkar som att datorn på något vis lagade sig själv hehe, skönt!

Av Lukazon
Skrivet av MultiMan:

Skador på sockelpinnarna beror i princip alltid på handhavandefel eftersom moderkortet funktionstestas i fabriken och är därmed inget som går på garantin. Man behöver inte vara vårdslös för att böja pinnarna eftersom det krävs väldigt låg kraft. Det räcker som sagt med handhavandefel där man råkar nudda sockelpinnarna med kanten på CPU eller en kabel kommer emot t ex. Bygga dator är finlir.

Just Inet vet jag ibland hjälper till att böja tillbaka skadade pinnar om möjligt. Det kan ju dock vara ett helt annat fel också.

Jag ska ju ändå ta ut komponenterna kom jag på så jag kan ju ta en titt samtidigt.

Av Lukazon
Skrivet av MultiMan:

Kan bero på skadade sockelpinnar till CPUn. Lossar du processorkylaren för att kolla behöver du helst ny kylpasta.

Okey, om det skulle vara så är det uteslutet att det skulle kunna vara fabrikationsfel? Jag har följt instruktionerna och har inte behandlat komponenterna vårdslöst på något sätt så förstår inte hur jag skulle kunna ha orsakat en sådan skada. Jag har ingen kylpasta till övers eftersom att denna redan satt på stock kylaren, om jag behöver åka och köpa kylpasta kan jag lika gärna åka och lämna in komponenterna hehe.

Av Lukazon

RAM Problem

Hej

Jag har köpt ny dator i form utav komponenter som jag har byggt ihop. Mitt moderkort har plats för 4 ram minnen. Det verkar som att endast tredje och fjärde platsen fungerar eftersom att datorn inte startar om jag sätter ett minne på första eller andra platsen. Om jag kör RAM minnena på tredje och fjärde plats så går jag miste om dual channel eftersom att dessa platser båda tillhör Channel B.

Jag har ringt inet och frågat vad jag ska göra men de sa bara att jag skulle lämna in cpu + moderkort + ram så ska de kolla på dem. Jag försöker dock helst fixa det här själv först så jag tänkte fråga efter tips här. Någon som har några förslag på vad jag kan pröva?

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7106185/2014-08-31

Mvh

Av Lukazon

Datorbygge startar men ingen video signal

Hej

Jag fick hem min nya dator i delar från inet igår och byggde ihop allting. När jag startar datorn så går alla fläktar (chassi fläktar, cpu fläkt, gpu fläkt) igång och LEDs lyser (power, etc). Jag har kollat i klistrade/övriga trådar här samt googlat runt utan framgång. Jag är på jobbet nu så kan tyvärr inte ta bilder men kan göra det så fort jag kommer hem.

Komponentlista:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/7073441/dator

Kommer inte ihåg exakt vad jag redan har prövat men några exempel: boota med 1 ram minne (endast provat detta med ena minnet, ska prova andra sen), boota med ram minnena i andra och fjärde slotten istället för första och tredje, koppla in HDMI kabeln från datorn till skärmen i moderkortet istället för gpun (ska se om det blir nån skillnad om man kopplar ur grafikkortet helt ur moderkortet), dragit ur och satt i alla kablar igen för att se till att det sitter ordentligt.

Har även ny skärm så ska ta och testa så att den fungerar på någon annan dator. Finns det möjligtvis någon som har haft detta problem tidigare och kan dela med sig utav hur du löste ditt problem? Jag hade samma problem när jag byggde min gamla dator men det var 5 år sen så jag minns inte vad problemet var, har för mig att det var att nätagget inte hade tillräckligt med kablar för grafikkortet. Nu har jag kopplat ihop psun och gpun med 6-2 pci-e vilket borde stämma. Alla förslag är välkomna, fortsätter att göra nya försök så fort jag kommer hem.

Mvh

Edit: Kom på att jag har glömt att koppla in ström i hårddisken, har bara kopplat hårddisken till moderkortet med 6gb sata. Dock så borde väl datorn starta även fast man inte har någon hårddisk inkopplad? Min SSD är ju inkopplad också och den behöver ingen kraft verkar det som, bara 6gb sata till moderkortet (första gången jag har ssd).

Av Lukazon

Kundvagnen ser ut såhär nu:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/7072059/speldator-10k

Kan jag min/maxa mer på något vis? Landar på exakt 10000kr med denna (-335kr pga cpu/moderkort kampanjen).
I annat fall så slår jag väl till på detta så fort pengar anländer till mitt lönekonto (och 4690k finns på lager)!

Av Lukazon
Skrivet av halojoy:

Det enda jag sätter ett frågetecken på är SSD Pro.
Varför Pro?
Jag har en Samsung EVO basic och den är hur snabb som helst http://www.inet.se/produkt/4304582/samsung-ssd-evo-basic-840-...
Du får inget extra för de 200 kr mer det kostar.

Jag läste en review någonstans där det påstods att den skulle ge bra prestanda/kr!
Har dock kommit till insikt om att jag kanske bör lägga ett par hundra till på utrymme och ta exempelvis den här istället:

http://www.inet.se/produkt/4304420/adata-ssd-premier-pro-sp90...

Då landar jag på exakt 10336 - 335 = 10001kr
Om jag inte väljer det alternativet kanske jag ska kolla på ditt istället!

Av Lukazon

Datorkomponenter + Bildskärm (Speldator, Budget = 10k)

Hej

Jag tänkte köpa ny dator inför hösten/vintern och har plockat ihop en kundvagn på Inet. Det vore trevligt om datorn klarade nya WoW expansionen (som släpps i november) på högsta inställningar utan att droppa under ~60fps. Min budget är ~10k vilket omfattar både komponenter och skärm. Datorn får även gärna klara sig bra i minst tre år framöver.

Jag postar kundvagnen här så kan ni komma med ändringsförslag och synpunkter. Moderkortet och processorn ingår i en kampanj som går ut på att jag får 335kr tillbaka om jag köper båda två. Detta erbjudande gäller en hel del andra moderkort men till synes enbart för 4670k och 4690k i i5 serien. Jag har för övrigt tänkt använda SSD disken som både system och lagringsenhet, vad har man egentligen för nytta av att ha massa skräp sparat på datorn? Bör jag köpa mer/snabbare RAM eller duger 2x4gb 1600mhz? Jag lär köra Windows 7 Ultimate 64 som OS. Kan det vara klokt att vänta någon månad på eventuella prissänkningar etc? Tankar angående skärmval är även varmt välkomna, ursäkta rörig text.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7069186/2014-08-20

Länk till information angående moderkorts/cpu kampanjen återfinnes här:

https://toptechcashback.com/se/sv/pages/cashback/qualifying

Bonusfråga: Mitt nuvarande nätagg är ett Corsair på 450W, kan det räcka för denna dator? Grafikkortets specifikation påstår att man bör ha ett nätagg på 600W.

Tack på förhand!

Mvh Lukazon

Av Lukazon

Har ännu en fråga, bör man kanske vänta på HD7000-serien? :S