Inlägg

Inlägg som the_man550 har skrivit i forumet
Av the_man550
Skrivet av Moac:

Har Macbook Pro (2015) samma snabbar SSD som Air 2015?

Relativt säker på det, ja.

Skrivet av Moac:

Är det ett stort plus i programmering att ha en Mac? Eftersom man kan då ju senare (förhoppningsvis) försöka skapa ett par iOS program.

Kommer du sannolikt göra iOS-appar så ja, det skulle jag väl säga. I övrigt är de snälla Linux-distarna relativt likvärdiga. Windows är rätt Meh, dock verkar ju Win10 vara snällare på den fronten (uppdaterad kommandotolk så att man slipper emulera etc)

Skrivet av Moac:

Hur tror ni att återförsäljnings värdet på dessa kommer bli? Med tanke på priset och tid? (typ om 1-2 år)

Definitivt(?) högre på macbooken, dock anser jag inte att man behöver byta så ofta som 1-2 år... Min går mot sitt fjärde år i tjänst, och visst är batteriet sämre än vad det varit men någon katastrof är det inte. Tar fortfarande inte med mig laddare (har iofs lämnat mig i tuff sits nån enstaka gång, men som tur är släpar alla andra dumskallar med sig laddare...). Hastighetsmässigt finns ingen vits med att uppgradera för "kontorsanvändning", förutom RAM-minnet som jag ångrar att jag snålade med. Bildbehandling är sisådär just på grund av det.

Tänkte du sälja den utan att ersätta den så är det nog ändå som sagt Macbooken som behåller sitt värde längre, brukar vara så i alla fall...

Av the_man550

Som mångårig Macbook-användare och nybliven Macbook-programmerare på måste jag nog ändå säga att Dell-datorn till det priset känns oerhört prisvärd efter Apples dollar-justering. Blev riktigt sugen själv...

Anser utifrån min ringa erfarenhet (grundläggande Haskell, java och C) att det är trevligare att programmera i OSX än i windows, men det går ju lätt att slänga in en Linux-dist på Delldatorn och det bör vara hyfsat likvärdigt tror jag...

Till det priset kan du ju nästan sälja vidare den utan förlust i värsta fall, jag skulle köpt den och hoppats att jag blev nöjd.

EDIT: Och jag hade nog investerat i en Pro-modell ifall jag tog en Mac, de är såpass nätta nu för tiden ändå (har själv en Air). 8GB RAM är definitivt ett måste i min värld, 4GB tar slut alltför ofta.

Av the_man550

Har haft dem i nån månad nu och har därför inte så mycket att kommentera på vad gäller deras service. Bra pris och det fungerar som det ska.

Anmärker dock på att jag får halverad ping till Stockholm jämfört mot Göteborg (som Göteborgare), och går jag in på t.ex. http://www.where-am-i.net/ tror den att jag är i Umeå. Quake verkar tro att jag är Dansk.

De verkar alltså köra om signalen lite hejvilt... Vilket inte direkt påverkar mig, men det säger kanske något om hur robust deras nät är och är kanske inte optimalt om man som söderlänning tänkt köra en server hemma t.ex.

Av the_man550
Skrivet av Yeah_Right:

Vågar fan inte köra vidare på min 3 år (?) gamla PSU med ett nytt system.

Reagerade på detta...

Bytte precis ut mitt nätagg som rullat på sen 2007; av den enkla anledning att jag gjort hela mitt system semi-passivt. Det gamla körde på fint i övrigt och jag tänkte sälja det vidare nu när jag bytt.

Ett "okej" nätagg klarar långt mer än 3 år, att byta så ofta är bara kapitalförstöring...

Av the_man550
Skrivet av Simpan2k:

Lösning 1: Dra över filen till datorn (5 Gbps) -> Koppla ur USB-minnet -> Spela upp

5 Gbps var väl kanske lite att ta i haha, klarar de bästa USB-minnena idag ens 0,1Gbps? Och vem betalar för ett sånt?
För min del tar det bra nära halva filmens speltid bara att föra över från USB-minnet om den har en hyfsad bitrate.

----

Prishöjningen var kanske motiverad av den stigande dollarn, men där hade de nog tjänat på att uthärda aningen smärre marginaler med fortsatt ökande volym än att höja priset. De lär ju helt skrämma bort en stor konsumentbas (speciellt som de samtidigt pratar om all sin nya lyx med klockan) under en längre tid nu. Typ mig som hade tänkt köpa en Pro i månaden, det kan de (och jag) ju bara glömma nu...

Av the_man550
Skrivet av Rawhammer:

Har bara fått för mig att mer är bättre och att det är jag som behöver öva men så kanske inte är fallet. Vill ha precision i muspekaren också

Allternativ:
1) Köra med hög hastighet och ibland träffa med första skottet jättesnabbt ("Tur")
2) köra med lägre hastighet och nästan alltid träffa första skottet ganska snabbt

Medelvägen ligger mitt emellan dem.

Rent subjektivt anser jag att jag hittat en gyllene medelväg för mig; gör jag musen snabbare får jag svårt att sikta. Jag tänker som så att det är mer värt att de flesta gånger träffa med det första skottet 0,2 sekunder senare (tiden det tar att flytta musen nån cm) än man kunnat om man körde med snabbare inställningar. Alternativet är att ofta missa det första skottet för att man inte kunde hantera hastigheten och sikta utan istället träffa med det andra skottet efter 0,5 sekund... Man får hitta sin medelväg där man oftast träffar första skottet men det inte tar för lång tid att få iväg det.

Rent teoretiskt är högre bättre, men man måste kunna hantera det också. Har du 400 i puls, utmärkt syn och reflexer som en ödla så kan du säkert köra med 1cm/360°, och då är det bara bra för dig. Men vi är bara människor...

Av the_man550
Skrivet av Rawhammer:

Väcker liv i en gammal tråd kanske men tyckte saken var rätt så intressant

Jag kör med en Logitech G502 proteus core på 5200 dpi nätsurfing, 7100 dpi i ex skyrim och som normalt och med 12000 dpi i fps spel - men med modifyer ner till 1800 dpi för sniperjobb.

Min fråga till er är vilken dpi ni idag använder och vilken skärmstorlek etc som passar till.

Är extremt novis så skulle gärna lära mig lite av gamers med koll

Först och främst:
DPI = Avläsningar per tum på musmattan
"Sensitivity" = reaktion på skärmen per avläsning

Alltså;
DPI*sensitivty = rörelse (pixlar?) på skärm per rörelse (cm) på musmatta.

Med den kunskapen (som jag hoppas stämmer) strävar man alltid efter att ha så hög DPI-inställning som möjligt. Dessvärre verkar många utvecklare vara ignoranta mot det faktum att möss idag kan avläsa så exakt position, och anpassar inte spelen efter det. Många spel blir helt enkelt galna när man kör på DPI>5000. Det finns i övrigt inget läge då man vill ha DPI-inställningen på under maximal (förutom att göra hackiga cirklar).

Att högre DPI inte skulle göra någon skillnad alls, vilket verkar ha varit allmän konsensus i tråden, är snicksnack i min värld. Kör jag t.ex. min mus vid 200DPI kan jag sitta och vicka den fram och tillbaka med små rörelser utan att den reagerar över huvud taget; något som knappt är möjligt vid 5600 (max). Gör givetvis bara skillnad i vissa extremfall, typ när man ska precisionsskjuta, men visst är det tråkigt när man inte kan utnyttja sin hårdvara till fullo.

I Windows, samt spel såsom Quake Live och CS:GO, kör jag dock på 5600DPI med pekarhastigheten satt i kontrollpanelen till lägsta. Upplösning 4240*1440 (2560*1440 i spel). I de respektive spelen får jag anpassa sensitivityn via konsolen för in-game inställningarna är inte precisa nog; tror jag kör på 0,07 i CS:GO. Resultatet blir relativt långsamt (~40cm/360°) - använder mig av lite musacceleration för att både kunna göra snabba vändningar och precisa skott.

Tycker i ärlighetens namn att det ofta är oerhört svårt att få till det med högre DPI beroende på mjukvara; spel jag inte spelar ofta ger jag helt enkelt upp och sänker DPIn rejält. Skyrim är ett hemskt exempel; jag fick det att fungera bra i spelet, endast med låg DPI, men så fort jag får upp en meny så blir det snigelfart och jag måste öka DPIn. Antar att spelet använder sig utav sensitivityn från windows-miljö i dessa lägen, varvid låg DPI inte ger mycket till reaktion. Antar att du gick in i konsolen och ställde in sensitivityn? Vill minnas att det bara gick att ställa in med en decimals precision, vilket inte dög för att jag skulle kunna ha högre DPI... 0,1 var för långsamt, 0,2 för snabbt. Kan tänka mig att 7100*0,1 funkar.

Av the_man550
Skrivet av Zippeer:

Där handlar det dock inte om vätskeskadad han orsakat felet på hemknappen eller inte.
Absolut så kan ju verkstaden laga knappen på garanti om dem nu vill det men då riskerar dem att det kanske uppstår andra problem med telefonen. Och Samsung t.ex har 90 dagars "backrep" vilket betyder att verkstaden får stå för dem fel som uppstår inom dessa 90 dagar.

Första meningen förstår jag inte riktigt... Menar du att de visst hade reparerat den så - i enighet med trådens exempel - hade operatören mycket väl kunnat skylla på att det var vätskeskadan som orsakat att mekaniken fallerat och därmed vägrat reparera hemknappen. Det är givetvis inte frågan om att de ska behöva reparera hörlursuttaget.

Jag tolkar i övrigt din text som att du menar att försäljare inte ska behöva reparera någonting på garantin, någonsin, på grund av att de kan förstöra något annat under processen och där kan jag ju inte alls hålla med. Att det kan uppstå problem vid reparation är ju ofrånkomligt med de flesta modeller även på ett felfritt exemplar; det finns alltid svaga punkter och det är inte alltid lätt att få ihop dessa avancerade enheter. Jag har svårt att se hur det skulle vara rättvist att det ska läggas på kunden.

-

En annan sak jag observerade under mitt serviceärende, visserligen off topic men som ett tillägg i hur det är att få telefonen reparerad idag, var den tid det tog; det känns föga tidsenligt att det skulle behöva ta närmare tre veckor att reparera en mobil. De flesta ingrepp tar under en timme, med funktionstest etc är vi kanske uppe i fyra timmar på sin höjd. Lite överdrivet konspiratoriskt kanske, men nog har man ofta hört att folk motiverar sina alltjämt trasiga telefoner med att "jag orkar inte skicka in den, det tar sån tid". Fult knep av operatörerna för att slippa reparationsutgifter?

Av the_man550

Hur lyckades en tråd med vettig innebörd skruva sig så illa? Diskussionen handla(de)r såvitt jag förstår det inte om att garantin ska täcka att man tappar mobilen, utan den handlar om att en irrelevant skada man själv orsakat inte ska få påverka ett, med täckning av garantin och under produktionen skapat, problem av latent karaktär.

Ska företagen få skylla varenda fel en enhet har på att det finns ett annat fel på den som inte är deras fel, eller var drar man gränsen?

Ex; Påverkar det faktum att en mobil råkat få toppen doppad i vatten så att hörlurskontakten blev fuktskadad att mekaniken i hemknappen ett halvår senare lägger av?

Där bör diskussionsvärdet ligga. Ingen anser att en tappad mobil ska täckas utav garantin per se...

Av the_man550

Hade en liknande incident för ett par månader sedan. Första veckan efter att jag fått min mobil (S4) åkte den för första (och under mitt ägande sista) gången i backen och fick då en mycket liten skavank ovanför öronhögtalaren - på något vis lyckades det bli ett märke under glaset utan att själva glaset tog någon synlig skada alls.

Ett år senare slutade mobilen ta emot laddning.

Tres reparatörfirma (samma som Telias m.fl.) klagade givetvis på detta och sa att det inte gick att plocka isär mobilen utan att den gick sönder utan ville ha närmare 3000:- för att först reparera skärmen (som ju i princip var oskadad) och sedan byta USB-delen.

Krävde att de skickade tillbaka den då det var en oerhört oskälig kostnad och, kändes det som då, närmast ett rån att kräva mig på såna pengar för ett för mig irrelevant fel. Det är förståeligt att de inte vågar göra några ingrepp på en skärm som är sprucken, men i detta fallet var det överdrivet och kändes som en blåsning. Fick faktiskt tillbaka den, utan att betala ett öre, och som en bonus hade de gett mig ett nytt batteri(!?). Beställde sedan reservdel från kina för 42:- som jag installerade (efter att ha plockat isär och satt ihop mobilen ett flertal gånger för skojs skull; vilket ju skulle vara omöjligt utan att skärmen gick sönder).

Vad jag hoppades var att man skulle kunna, i god tro, låta dem försöka reparera den utan att byta skärmen. Skulle det vara så att skärmen går sönder, då får jag väl helt enkelt betala. Men det gick ju inte an, vilket är förståeligt med hänsyn till lagens krav på dem - men för alla inblandade tråkigt.

Så ja, de följer som tidigare i tråden nämnts vad som krävs utav dem, men ja, det är oerhört tråkigt att det behöver vara så.

Av the_man550

Har arbetat en del det senaste med att försöka få min dator semi-passiv. Jag har en Thermalright venomousX som kyler CPUn nedan vid ~1,4V i ett 750D. Kort sagt fungerar det sådär.

Samtliga fläktar i systemet är kopplade till en PWM-splitter vars nedre temperatur jag satt på 45°(=0% RPM) då jag inte riktigt får min CPU att vara stabil med nuvarande överklockning om jag sätter den högre.

Det håller sig stabilt, jag ligger runt 40° i idle - men så fort jag gör den minsta sak är värmeutvecklingen rent absurd. Scrolla lite på Facebook? 65 grader direkt, varefter fläktarna startar, går tre sekunder, sedan stoppar igen då jag är nere i normal temperatur igen. Detta känns inte snällt mot fläktarna, dessutom ger ju de flesta fläktar ifrån sig ett lågt missljud vid start som är otrevligt.

Jag har temporärt löst det genom att låta bakre chassifläkten gå på låg fart hela tiden, men det känns ändock inte optimalt - det är ju inte helt tyst.

Hur upplever andra aspiranter detta, har ni också liknande värmeutveckling? Har eventuellt funderat på om gammal pasta kan orsaka fenomen som detta. Med vettig load-temp känner jag mig dock inte motiverad till att genomföra allt det jobb ett pastabyte innebär.

Jag håller spänningen konstant vid överklockning; gör andra det? Har inte pillat så mycket med överklockning på länge men så vitt jag kan minnas så var det min samt allmän åsikt att det var nästan omöjligt att få något någorlunda välklockat med varierande spänning.

Av the_man550
Skrivet av Subzero299:

Lara Croft and the Guardian of Light

Tog den, tack så mycket!

Skrivet av Dhanjel:

Tar den! Tackar ödmjukast.
Edit: Fuck. Tagen av någon utan tack.

Inte nu längre!

Av the_man550
Skrivet av Arkenklo252:

problemet kvarstår dock då att vad jag än tar dän så fylls ju den platsen med nya filer jag inte ens kan se, så hur mkt jag än tar dän löser de ju inte mitt problem

Vad menar du med "inte kan se"? Har du testat att köra programmet jag länkade? Det bör ge dig en omedelbar översikt på vad som tar plats på hårddisken.

Och vad betyder "dän"...?

Av the_man550
Av the_man550
Skrivet av panpo98:

Det är just det att ni får meddelandet trots att ni har mycket ram minne som får en mistänka att det slarvats eller gjort fel nånstans.

Vad jag än "slarvade med" hade det då ingen reell påverkan på prestandan; min dator var rapp som aldrig förr. Kan eventuellt tänka mig att algoritmen inte tog hänsyn till förändringar i mängden RAM hos systemet efter installation. Uppgraderade från 8 till 16GB RAM efter en tid, vilket eventuellt windows inte tog räknade med då den utvärderade prestandan hos systemet.

Skrivet av warmerspy:

Och vad är felet då? Kan det vara det att jag installerade operativsystemet på en annan dator? Går nämligen el och energi programmet med inriktningen dator och kommunikationsteknik. DVS en Dator/nätverks relaterad linje. Så jag tog med hårddisken till skolan och där installerade jag operativsystem via PXE och anledningen till varför jag gjorde detta var ju för att jag fick då windows 7 gratis.

Stämmer det att datorn på skolan hade mindre mängd RAM än ditt nuvarande system måntro?
Känns i och för sig som en totalt efterbliven kodning från msft att inte ta hänsyn till den enda(?) variabel som funktionen beror på, men vem vet...

Kan eventuellt även hänga på VRAM, hade ett kort med betydligt mindre minne då detta förekom (sedan dess har jag uppgraderat både grafikkort och OS, så jag vet inte när meddelandet försvann). Men det finns givetvis en ansenlig mängd andra aspekter som kan spela in, vem vet vad msft anser vara prestanda...

I vilket fall finns det ingen anledning till att göra något alls så länge du får bort meddelandet och datorn tycks prestera som den ska. Som du ser i denna tråd har meddelandet ingen verklighetsförankring i de flesta fall. Tror inte att dagens operativsystem har så svårt att ta hänsyn till förändringar i hårdvara.

Av the_man550
Skrivet av panpo98:

Önskar att du hade berättat mer för det känns som om du slarvat nånstans när du valde delar, byggde datorn och installerat Windows/spelen mm.

Du bör fundera på att installera om allt. Åtminstone i sommar när du bytt CPU. Gör du inte det kan du få mera konstiga fel, seg dator (långsammare än vad den borde vara) mm.

Kolla upp vilka CPU moderkortet klarar av och uppdatera bios innan du köper nya. Räcker INTE att det är rätt socket. Bios måste också klarar av CPU. Flera av de senare generationens grafikkort har också krävt att man uppdatet bios innan de funkade.

Avinstallera de gamla grafik drivrutinerna innan du sätter in nya grafikkortet för att minska risken för mer problem. Görs både i kontroll panelen där man tar bort program och i enhetshanteraren.

Start / Höger klicka på "Datorn" / Hantera / Enhetshanteraren

Behöver tyvärr inte betyda något alls att den rutan dyker upp, hade samma problem med datorn i signatur under windows 7 när jag startade enklare spel. Verkar vara en mycket underlig algoritm som avgör när den kommer upp.

Av the_man550

Bor i V.Frölunda och tror att min data går genom Zitius kablar.

Har hur som helst haft problem konstant under några månader nu, till en början extrem kapacitetsbrist på kvällarna (ena sekunden stabilt 250/100, andra brutal nedgång till nästintill 0/100) varefter problemet övergått till att hastigheten tycks relativt konstant bra, dock med nackdelen att anslutningen helt enkelt bryts lite då och då (ca 3 minuter/stöt, ibland flera gånger i kvarten). Sjukt irriterande, varit i kontakt med Bredband 2 sen i September men fått brutalt (!) dålig service, sa upp tjänsten från dem igår.

Är det någon i närheten som upplevt liknande med att anslutningen bryts då och då? Det är ett nybyggt hus jag bor i så eventuellt kan det ju vara vår utrustning som strular, men vill egentligen inte tro det.

Av the_man550

Tack för svaren, har läst igenom och ska svara imorgon (eller då tid finnes)!

Av the_man550
Skrivet av phixip:

köp ett billigare 500w istället typ cooler master b500

Borde ju gå då en sådan läsare ser ut som en vanlig 2.5' hdd. Hur du ska få fast den är en annan femma.

Just det nätaggregatet du pratar om hittar jag tyvärr inte i lager någonstans. Jag inbillar mig i alla fall att minst 500W skulle behövas för att driva systemet ovan men med ett, låt oss säga, GTX760 utan att fläktarna går i taket. Du tycks dock ha rätt i att det går att få ner priset, jag blev lite insnöad på just det i och med Sweclockers positiva recension utav det. Skall kika vidare.

Det med DVD-läsaren var en liten spontan idé jag fick nyss, men det låter ju inte omöjligt i så fall. Såvida den har standard SATA-kontakt.
Skall diskutera saken med henne. Sannolikt är dock laptopen värd mer än läsaren kostar om man säljer laptopen som defekt.

Tack för svar!

Av the_man550

Hjälp med billigt uppgraderingspaket

Hej!

Min flickvän är i stort behov utav en dator, något jag tänkte försöka lösa över julhelgen.
Hon använder den främst till att rita "hyfsat" enkla projekt, inga stora 3D-projekt men det blir ett antal högupplösta lager ibland, samt spela.

Med ingen tid eller ork att jaga begagnat, men eventuella förhoppningar att mellandagsrean skall innebära underverk
vad gäller billigare komponenter, har jag filosoferat i ungefär vad som skulle kunna bli ett okej system. Vad jag kommit fram till är något i denna väg;

https://www.komplett.se/uppgraderingspaket-amd-fx-6300/746506
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2738856#rparams=
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1779165 <- (Ja, hon måste ha en DVD-läsare tyvärr... Inget internet)

Vilket landar på dryga 3000 - vilket tyvärr redan är strax över budget, dock inte omöjligt.

Till detta får hon diverse kringutrustning, chassi samt mitt gamla GTX560Ti utav mig.
Min tanke är att hon ska kunna rita sina bilder samt spela moderna spel lite stapplande (i ~1200x800pix), samt när
ekonomin tillåter, uppgradera grafikkortet till någon mer nutida mellanklassare utan att resterande system sackar efter helt.

Jag är inte speciellt med i datorkomponentbranchen, men vad tror ni? Är det ett vettigt paket? Vad skulle ni ändra?
Vet någon hur pass möjligt det är att plocka ut en DVD-läsare ur en ~4 år gammal Packard Bell laptop? Vad har de för anslutning?

God Jul!
/J