Inlägg

Inlägg som patjo har skrivit i forumet
Av patjo

Nu vet jag inte hur RPM-signalen ska se ut men mätt med multimeter rapporterar fuskfläkten 3,3V medan originalfläkt ger 1,6V. Vid fullt flås, som när intrusion detection triggar nödventilation, ger den 1,7V vilket inte verkar så stor skillnad.

Av patjo
Skrivet av patjo:

Fungerar!

Inte längre!

Vafan, precis som jag lämnat omdöme på affären också.

Av patjo

Dramatiska dagar, trodde jag eldat upp nya nätaggregaten men när det fått ligga till sig över natten så är det med igen. Använd inte ett metallbleck för att peta upp flärpen i kontakten till fläkthubben medan datorn är igång. Jag föll för ett fem-pack Arctic-fläktar men det får bara plats tre i chassit. De två platserna i botten har mindre skruvhål, kanske för radiator? Med CPU-fläktarna urkopplade och takfläktarna som inblås har CPU-temp planat ut på 49C medan vi är kvar i BIOS. Jag tyckte CPU-fläktarna var högljudda men HDD står inte långt efter. 53 dB i Arbetsmiljöverkets app.

Man ska inte heller pilla med kabeldragningen runt fläktarna när datorn är igång. Arctic-fläktarnas sabelblad gör slarvsylta av lillfingrar. Det ska gå att koppla in fläkthubben så vi får RPM-återkoppling men nån PWM har vi inte tillgång till.

Sen var det nog ett misstag att stoppa in moderkortet i lådan, täcklocken över urtagen för kortplatserna är av engångstyp och kommer se för eländigt ut när jag provat mig fram tillräckligt.

Jag hittade även en ATX skarvkabel så nu kan bakluckan stängas också.

Av patjo

Vi håller oss stadigt under 80C med luckan öppen och utan kylluftkanalen. Tätare gruppering också.

Av patjo

Fungerar!

Tänkte löda bort kontakten men stiften verkar vara svetsade, inte lödda, mot kortet. En HDD-fläkt fick plikta med sladd som redan passar mot moderkortet.

Utan fläkt inkopplad sparas ett larm i BIOS-loggen som kräver åtgärd vid nästa start. Det sitter fyra övervakade fläktar (4-pin) i chassit utan synbar möjlighet att ändra några inställingar. Så jag söker en annan lösning på kylstyrning, gärna en som fortfarande kan känna av CPU-temp.

Av patjo
Skrivet av patjo:

Den skulle må bra av en ny låda till 25-årsfirandet.

Mistakes were made...

Strömsladden för kort, plåten runt kontakterna passar inte, inga uttag för front-USB på moderkortet. Men lite vackert är det. Jag minns det fanns chassin helt i plexiglas, sånt ville man ha men sen påstods det att de förstörde elektroniken och drog åt sig damm på grund av statisk elektricitet. Sant eller falskt.

Nu måste jag köpa fläktar!

Av patjo
Skrivet av patjo:

Inom kryptobrytning är det tydligen vanligt med elektroniska tillsatser som fejkar en rpm-signal till inbyggda fläktkontrollern. Det kan bli min räddning.

Några sådana är beställda!

Fejkfläktar på metervara! Rapport kommer.

Av patjo

Jag förfinade loggningen med rimliga sensornamn och kör två timmar Prime95. Jag har GPU-temp med i diagrammet som en indikator om chassitemp.

  1. Här öppnar jag sidoluckan för att återmontera kylkanalen över CPU:erna.

  2. Vet inte vad som händer här. Nåt i Prime95 körschema som jag inte förstår?

  3. GPU:n passar på att hoppa in i matchen. Gissar på nåt schemalagt då det ser ut att hända precis kl 1:00?

Fläktarna ökar i varvtal först vid 80C. GPU-fläkt ligger stadigt på 20% förutom vid punkt 3 då de ökar till 24%.

Kylkanalen ser ju ut att bara göra skillnad för CPU 1 som är den övre av dem i chassit, men undre i diagrammet. GPU 0 går aningen kallare efter punkt 1 men GPU 1 syns tydlig skillnad. Men varför spretar det så mellan CPU 1 kärntemperaturer? Jag blir sugen på att byta plats på CPU 0 och CPU 1, alternativt prova med de två otestade jag har.

Och vad händer vid punkt 2 efter vilken mätnignen ser "slarvig" ut?

Av patjo

Att mäta är att veta

Stresstest med Prime95, loggning via Open Hardware Monitor.

Med den kylluftledande plastkåpan monterad går ena processorn cirka 10 C varmare än utan. Fläktarna ökar aldrig i varvtal och temperaturen planar ut runt 70 C. Det hörs dock i nätaggregatet att det går tungt. Tråkigt nog verkar effekt inte registreras.

Jag tycker inte sågtänderna i kurvorna återspeglades "live" så jag måste köra en längre serie gissar jag?

Av patjo

Tittar jag på chassit så finns det utrymme, men inte fästen, för en 280mm radiator i fronten. I bak finns den typiska hålbilden för en 120mm fläkt och innanför finns plats för en 120mm radiator. Får man göra enligt denna strikt schematiska bild?

Två 240mm omodifierade AIO skulle få plats i fronten om det är OK att ena radiatorn blåser in i den andra, i en sandwich-konfiguration.

Om jag sågar ur de två undre frontfacken får jag 440mm fri höjd där två 360mm radiatorer kanske skulle få plats i en sandwich konfiguration. Sågar jag ur alla fyra fack skulle det gå att massera in en eller två 420mm men då börjar jag kompromissa med syftet (tillgång till CD/DVD ROM, annat) med maskinen.

Det är alltså två CPU med 150W TDP och 206Wmax vardera. När jag försöker dra slutsatser efter tumregler och AIO-datablad blir det bara Jaså? av allt.

Samtidigt tycks ju maskinen överleva på en (1) 150mm fläkt i luftkylning och det verkar med örat mot burken inte vara den som står för det värsta av oväsendet.

Av patjo
Skrivet av Svensktiger:

"Yes" betyder att OS'et tar hand om resurserna, "No" betyder att BIOS gör det.
Det finns såklart begränsningar.
Du har ju t.ex. oftast ett "IRQ sharing table" som visar vilka enheter som delar IRQ banor med varandra.
Standard är att AGP delar med PCI slot 1, PCI slot 2 är ensam, etc.
Dessa slots kommer att dela IRQ's oavsett om du sätter PnP OS eller inte.

Ärlig fråga, är det ett problemt att slottar delar IRQ? I bild från POST i tidigare inlägg ligger Network Controller och två Serial Bus Controller på IRQ 5. Multimedia Device och Display Controller ligger på IRQ 11. Jag ändrade PNP OS till Yes och VGA BIOS Sequence till AGP/PCI utan synbar skillnad. Med bara USB-kortet i visas det i enhetshanteraren men inte mer. Jag får ström ur USB-portarna men inget jag ansluter känns av.

Historiskt var det problem från början när ljudkort och nätverkskort satt bredvid varann när maskinen kom från byggaren. Inget jag märkte själv men en kompis påtalade att "sådär kan du inte göra". Jag flyttade på nätverkskortet och plötsligt fanns det fler funktioner i ljudinställningarna!

Av patjo

Ena processorn dog innan datorn var året gammal. Den ersattes och jag har inte ägnat det så många tanker. En hypotes var att en ATA-kabel lakt sig över processorfläkten och den gått varm. Vet inte varför jag sparat den (jo det vet jag, jag sparar på allt) men nu när jag tittar på den så ser värmeöverföringen till kylflänsen ut att kunna varit en faktor.

Här har jag precis badat resterna av den dubbelhäftande tejpen(?) i nåt rengöringsmedel men man ser tydlig att stora ytor inte alls varit i kontakt. Jag inbillar mig en viss missfärgning i ytan.

Helt rengjord. Mycket blank och svårfotograferad. Det jag tyckte var missfärgning kan bara anas i vissa vinklar.

Senare skulle en processorflläkt gå sönder och här börja minnet svika. Jag köpte nya kylflänsar med dubbla fläktar men flänsarna ser inte alls ut som jag minns dem. Flyttade jag över fläktarna till de gamla flänsarna? Har jag bytt två gånger?

De sitter i alla fall väldigt tätt intiil varann vilket naturligtvis begränsade urvalet av använbara kyllösningar, och spädde på oron kring överhettning.

Fläktarna låter som ett tandläkarbeök och jag förstår inte idag hur jag stått ut med dem. Mest på grund av placeringen har jag flera gånger tänkt tanken om nån kylluftkanal som leder luft från en större fläkt till flänsarna men det har inte blivit av då maskinen inte använts i någon omfattning på snart 20 år. Den ska inte användas i någon mening nu heller men det är ju kul att den fungerar.

Av patjo
Skrivet av shugge:

Input device ska väl vara IRQ 1 om det är ett tangentbord och IRQ 12 om det är en mus?

Ingen aning. Däremot hittar jag det här valet i BIOS:

Det rödmarkerade, ska det inte vara Yes där för Windows 2000?

Av patjo

DualHead var Matrox namn på deras tvåskärmslösning. Med tiden kom även TrippelHead och DualHead2Go, den senare var en splitterdongle för laptops. Det gick att använda den andra skärmen som display för video output eller display för en inzoomad del av första skärmen eller, surprise, som en andra skärm.

Jag har tittat lite på inställningarna och det är lite för mycket "restart computer to activate changes". Får se om jag fördjupar mig i det.

PCI-SATA-kortet har anlänt i en tillplattad kartong. Under leveranstiden har jag hunnit dra mig till minnes att jag hade problem med andra PCI-kort, ljud och nätverk får inte sitta bredvid varann, ett USB-kort som inte vill hitta USB-utrustning. Min förhoppning vara att kunna köra OS från en SSD men det kanske grusas? Kanske inte vill på grund av drivrutiner heller.

Och IRQ-konflikter! Det hade jag helt förträngt. Är nåt uppenbart fel här?

Osäker på vilka kort som satt i när bilden togs.

Skrivet av mini-z1994:

-5V används till de svarta ISA slottarna på botten av moderkortet för t ex vissa ljudkort t ex soundblaster awe 32, men om du inte använder en slot till det så spelar det ingen roll såklart.

Ja, tror jag lyckats övertyga mig om det också. Det är ju kul när man söker information och hittar påstånden som "irrellevant på moderna datorer" och den man fixar med är från förra årtusendet.

Av patjo
Skrivet av patjo:

Nä, det verkar bara vara övervakning vad jag kan hitta.

Jag tycker ändå fläktsurret byter ton ibland. Just nu har jag inget installerat som kan belasta CPU:erna nämnvärt. Förhoppningsvis får jag hem nya tempsensorer på måndag.

Av patjo

Klang och jubel!

Det fanns ingen strömsladd för en B: men tur var det. Det skulle visa sig vara mycket enklare om man bara provar sig fram.

  1. Strunta i instruktionen

  2. Formatera två disketter

  3. Skapa en MS DOS boot diskett

  4. Kopiera WS690A01.EXE till den andra disketten

  5. Starta datorn på boot disketten

  6. Byt till disketten med WS690A01.EXE

  7. Kör WS690A01.EXE

  8. Bekräfta

  9. Håll tummarna

  10. Häpnas över framgången

  11. Återmontera X5365:orna

  12. Konstatera faktum

BIOS visar rätt modellnamn och 3.0GHz men dual iställer för quad. Kanske här det kommer in att plocka ur batteriet ändå?

Nu idlar vi 10C högre eller på samma temp vi hade vid 80% belastning med 2.0 GHz dual core.

Not gonna lie, TDK gjorde disketter med livslängd.

Det var väl värt att fira? Tror jag ska lägga mig tidigt ikväll!

Av patjo

In the flesh! Ja men det var väl först med 2D och 3D i samma paket? Det var bundlat med en specialportning av ett spel/demo som hette Pandemonium, jag minns det så väl för jag körde det en gång sedan uppdaterade jag firmware och sedan gick det inte köra längre för det var nån missmatch i release då. [saad smiley]

Av patjo

Herregud så motigt det ska vara. Jag lyckades hitta BIOS revision som hänvisas till men den vill inte skapa disken, ett "fel uppstår när systemet ....". Så jag tänkte om jag skapar en boot disk ock kör från den? Ja men nej. Friska disketter var visst bristvara i hushållet, TDK verkar dock ha klarat sig några stycken. Hittade ett skolarbete i HTML från 1996. Svider att titta på. Sen vill vi inte hitta nåt annat än A: när vi bootat, saknas drivare för SATA? Enklast att koppla in en B: tror jag. Här bryter jag för i dag i alla fall.

Av patjo

Man ska alltså inte ha senaste BIOS enligt speedsteps inlägg här https://www.dell.com/community/en/conversations/desktops-gene...
Meeen, man behöver en diskett!?

Det svänger fort i hockey!

Av patjo

Idag blev det hoppsasteg hem från jobbet, CPU:erna har kommit!

Repor? Spår av kylpasta? Brytmärken i PCB? Jajjemän! Kontaktytorna ser friska ut och där märkningen går att läsa verkar den vara rätt. Så?

Ridå...

Utan att veta vilka feltexter som är möjliga blir det svårt. Är en eller båda av de jag provat med dålig? Eller är X5365 verkligen inte kompatibel? Jag är rätt säker på att jag har senaste BIOS. Har jag för gammalt moderkort? Verkar finnas tre revisioner och sista och kraftigaste CPU (denna, X5365) är inte listad i all dokumentation. Jaja. Orkar inte experimentera mer just nu. Det gör gissningsleken runt radiatordimension betydligt enklare dock.

När jag höll på hade jag demonterat minnesfläkten, jag trodde på riktigt att den mest var en försiktighetsåtgärd men aj så varma minnena blir. Måste definitivt överväga vattenkylning här.