Inlägg

Inlägg som ronnylov har skrivit i forumet
Av ronnylov

Ja det går åt en hel del tålamod märker jag. Har väl kommit halvvägs med att skapa USB-minnet som behövs för att boota in i installern Har fixat .efi filerna och .kext katalogerna. Sedan ska man visst skapa .aml filer och någon konfigurationsfil som länkar alltihopa.

Anledningen att jag vill ha OSX är för apputveckling till iOS med flutter. På Linux eller Windows går det bara att utveckla till Android. Har man OSX kan man utveckla till båda. Men det är bara hobby så jag ska försöka med hårdvara jag redan äger.

Av ronnylov

Snabbstart i Windows kan ställa till det. Tydligen kan Windows gå ner i viloläge istället för att stänga av sig för att snabba på nästa boot. Men har man dual boot kan det bli krångel.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Dual_boot_with_Windows#W...

Av ronnylov

När grafikkortet drar mer ström än resten av hela datorn kanske det är dags att de börjar sälja "kompletteringsnätagg" avsedda att enbart driva grafikkortet? Jag har i och för sig kört dubbla vanliga nätagg i en miningrigg förut men man fick "tjuvkoppla" nätagget som bara gick till grafikkort så att det kunde starta.

Av ronnylov
Skrivet av adzer:

Så kallad "skatteplanering" är verkligen fult och borde inte vara lagligt i ett civilicerat samhälle. Låt arbetarna betala sin skatt, medans företag och dess ägare slipper undan. Fy!

Det är varje företags plikt mot aktieägarna att inte betala mer skatt än de behöver. Det är inte företagens fel om det finns lagar som tillåter detta och de företag som inte utnyttjar sina rättigheter enligt gällande lagar får skylla sig själva. Samma sak gäller individer. Man ska inte fuska och bryta mot de lagar som finns men så länge man följer gällande regler så har man inte begått något fel. Vare sig om man är företag eller privatperson.

Att sedan lagstiftningen gör att arbetare får betala mer skatt än företag är politik. Tycker man politiken är fel får man väl rösta därefter. Men skuldlägg inte de som följer de regler som politiker har beslutat om. Lägg skulden på de som röstat fram politikerna.

Av ronnylov
Skrivet av Sjorpha:

Hej allihop!

Håller på och bygger en ny Hackintosh (PC med OSX installerat) för min lilla firma, och jag tänkte att jag skulle dela med mig av erfarenheter och dokumentation ifall någon annan vill göra något liknande.

Hade tidigare ett system med en 6700k och gtx1080 som jag körde en partition med OSX på, men sedan OSX Mojave så har Apple och Nvidia slutat samarbeta och det går inte längre att ladda ner drivrutiner för grafikkortet. Jag är (tyvärr) helt beroende av att kunna jobba i OSX med Final Cut Pro eftersom jag har kunder och samarbetspartners som absolut vill jobba i det, och jag måste kunna hålla systemet uppdaterat så att vi kan överlämna projekt till varandra. Det är alltså minst ett nytt grafikkort som gäller, men jag har börjat känna att min 6700k (på 4.6Ghz) inte riktigt håller måttet när jag redigerar och renderar i 4k.

Sagt och gjort det blir ny processor, grafikkort och moderkort och sälja de gamla.
GPU: ROG STRIX 5700 XT 8GB OC. Som sagt GPUn måste vara en AMD eftersom Nvidia inte längre stöds. Inte den varmast rekommenderade modellen direkt då en hel del såna kort tydligen levererats med kylaren dåligt monterad, men jag kom över ett till rejäl rabbatt och kan fixa monteringen själv om det behövs. Nu verkar det inte vara något fel på kortet.

CPU: i9 9900k. Jag skulle mycket hellre köpt en AMD 3900 men precis som med grafikkortet så handlar det inte bara om vilket som är bäst när man ska ha OSX på datorn. Det går att installera OSX med AMD processor men det är ganska oprövad mark och kan kräva rätt mycket felsökning, så jag valde att göra på intel som stöds utan modifikationer i osx och som det finns erfarna byggare att prata med på tonymacx86.

Moderkort. ASUS z390-F. Fick ett bra nedsatt pris på det och det finns bekräftade byggen med det och andra asuskort på tonymacx86 också. Borde funka bra.

Har en AIO kylare från Alphacool (Eisbaer 360), chassi från NZXT, PSU, 32gb minne och diverse hårddiskar från den tidigare datorn, köpte dock en ny M.2 att köra OSX från då den gamla SSDn var lite seg.

Datorn är byggd, windows är installerat på en hårddisk och jag håller på att installera OSX på M.2an. Lite strul än så länge, troligen på grund av att jag behöver andra inställningar i BIOS och Clovers plist, och kanske några andra kexts. Men det ger sig nog.

Ser fram emot att har allt igång, sen blir det till att överklocka Uppdaterar med färdig setup, klockning och annat.

Inte världens snyggaste dator men...
https://i.imgur.com/9T7lT87.jpg

Hur gick det sedan? Ska själv försöka på laptopen (Thinkpad T450s). Har bara testat lite i virtuell maskin innan men som någon skrev så blir prestandan lidande när man virtualiserar. Hittade en bra guide för opencore på github. Ska försöka göra det från grunden istället för att ladda ner någon färdig setup för att lära mig.

Av ronnylov

En manick som spårar människor blir alltid integritetskränkande. På något sätt kommer denna data att spridas och någon kommer på något hack som kan pricka in på kartan var individer befinner sig. Eller så skickar de polisen för att skingra grupper som samlat sig, t.ex. för att demonstrera eller ha någon privat tillställning. Det blir begränsande för folks frihet. Som någon tidigare skrev man ser väl om det är en folksamling? Någon måtta på förmyndarsamhället får det väl ändå vara.

Men ingenting förvånar längre. I Australien skickar polisen upp drönare för att identifiera människor utan ansiktsmask eller de som "är för långt hemifrån". Kan man inte begränsa sjukdomen utan att inkräkta på mänskliga fri- och rättigheter? Vad blir nästa steg? Tvinga folk att vaccinera sig? En sjuk värld och då är det inte sjukdomen som är det sjukaste...

Av ronnylov
Skrivet av pacc:

Om al service, försäljning, tillverkning, turism och resande går back var finns kvar? Tech. `
Vart ska du annars lägga pengarna? Guld?

Bitcoin? Är förvisso tech det också.

Av ronnylov
Skrivet av dagas:

USA trycker pengar som aldrig förr. Alla dessa stimulanspaket betalas med att det trycks nya pengar. Inte som förr med faktiska sedelpressar utan med digitala ettor och nollor. Men det betyder samma sak, mer pengar i omlopp. All den inflation måste ta vägen någonstans. Priserna på varor har dock inte gått upp pga att folk håller i sina pengar pga osäkerheten. Det tillsammans med att det inte finns några andra vettiga investeringar att göra än aktiemarknaden pumpar upp priset. Räntorna är så låga att det inte finns någon mening med att lägga pengarna där. Nu pratar jag inte småsparare utan stora sparare.

Ekonomin går sämre än under 2008, det är det största tappet sedan depressionen men börsen rusar uppåt. Frågan är bara hur länge det kan hålla i sig. Alla andra tidigare kriser som såg ett fall som vi gjorde i våras fick sedan en vändning uppåt för att sedan krasha ännu mer. Det har till och med ett namn för fenomenet "Dead cat bounce". "Even a dad cat will bounce if it falls from a great hight".

Ingen kan spå framtiden men på många sätt är vi i en värre situation än 2008 då lånen är betydligt högre än då. Räntorna kan inte sänkas mer för stimulan då de knappt höjdes sedan förra krisen.

Ja det blir framtida generationer som får betala. Det mesta är ju lån så de får väl dra in det med högre skatter i årtionden. Eller så räknar de med att inflationen äter upp lånen men det blir samma sak i slutändan, folk blir fattigare. Konstgjord andning kan man kalla det men förr eller senare spricker bubblan. Aktiekursen på Apple är en del av bubblan. Tryckta pengar som pumpas in på börsen för att Trump ska kunna säga att ekonomin går bra inför valet.

Av ronnylov

Jag är mycket nöjd med Protonmail som alternativ till Gmail. Går att köra det på egen domän och de har hög säkerhet. Visst det kostar lite pengar (åtminstone alternativet jag kör) men är värt att slippa Google. Använder inte mailplugin i webbläsaren (har inte koll på dessa plugins) utan jag använder mobilappen mest.

Av ronnylov

Jag gillar Amazon. Ger övriga aktörer mer konkurrens och gynnar oss konsumenter. Har köpt mycket från amazon i Tyskland då mycket är billigare där än i Sverige. Hoppas man fortfarande kan köpa från Tyskland trots att de etablerar sig här med tanker på skatter och sådant. För egen del så spelar det ingen roll om de är i Tyskland istället. Troligtvis blir det bara dyrare att köpa från dem i Sverige.

Av ronnylov
Skrivet av m4gnify:

Allt beror bara på vem man betalar

I slutändan blir det du och jag som betalar. Antingen när vi köper varor eller omvägen via skatten.

Av ronnylov

Det viktiga är att man förstår vad som menas.

Av ronnylov
Skrivet av tellus82:

https://i.imgur.com/bEqDrBf.jpg

Allmän info gällande äldre moderkorts framåtkompatibilitet för CPU

  • Ha i åtanke att det krävs en uppdaterad UEFI av rätt version för att stödet ska gälla, en del tillverkare har redan påvisat vilken UEFI som gäller för detta stödet.

  • Om du köper ett 3 eller 4 serien moderkort till din 3000 serie Ryzen så måste du se till att flasha in rätt UEFI med hjälp av en äldre Ryzen CPU, ett fåtal moderkort kan flasha om UEFI utan CPU monterad men till 99% behövs en cpu för att flasha och det kan då inte vara en 3000 serie CPU, ibland kan butiken man handlar av ordna en flashning av ny UEFI. Nya 3 och 400 serien moderkort kommer få en dekal på kartongen där det står Ryzen 3000 ready om moderkortet är flashat med en UEFI som klarar 3000 serien Ryzen

  • Alla nya tekniker introducerade med X570 kommer inte fungera på äldre moderkort så som PCI-E4.0 exempelvis, även saker som XFR/PBO skiljer mellan generationerna, AMD har bekräftat att PCI-E 4.0 kommer tas bort från de moderkort ur 3 och 400 serien som fått det aktiverat på förhand, detta kan komma att ändras med tiden.

  • Då saker som XFR & PBO kan skilja så kommer också vissa prestandaskillnader mellan 3,4 och 500 seriens moderkort, en 3800x kan komma att få olika klockfrekvenser under load på moderkort från olika generationer med PBO aktiverat.

  • Prestanda vid ren stock och samma inställning för minnen (frekvens & timings) skiljer ingenting mellan 3,4 och 500 serien moderkort

  • Då PCI-E4.0 inte dyker upp för äldre bord alls när det gäller M.2 nvme så kommer höghastighets nvme vara begränsat till PCI-E 3.0 x4 på 3 & 400 seriern moderkort

  • Se upp med VRM på ditt gamla moderkort ifall du vill använda en 12-16c Ryzen 3000, upp till 8c/16t i stock hastighet är inga problem, high end X370 och X470 klarar överklockad 16c/32t 3000 Ryzen medans bättre X370 och X470 klarar 3900x klockad, en 3950/3900x bör fungera hyffsat på de flesta moderkort i stock men kör man tunga laster så som blender eller liknande så får man se upp med temperaturer på just VRM, aktiv kylning är då att föredra

  • Betänk att B350/450 & X370/470 kanske inte når fullt lika högt i internminnes överklockning som X570 & B550, tidigare moderkort använde många gånger T topologi på minnesslottar vilket branschen frångått till att använda daisy chain layout istället. AGESA som innehåller memory training delen är optimerad för just daisy chain redan från AMD och tillverkare ändrar inte denna del själva. Sedan har en mängd layout och ledningsoptimeringar gjorts med varje generation. Tillsammans ger detta en högre potential hos de senaste moderkorten för två minnen, kör man fyra minnen vill man ha ett moderkort med t-topologi

  • Glöm inte att 300 och 400 serien moderkort med tiden kommer visas mindre uppmärksamhet från tillverkare vilket betyder sämre och sämre support för mjukvara, 500 serien kommer med automatik få längre fungerande support som med all annan elektronik

  • Tänk också slutligen på att ett moderkort ur 3 & 400 serien kanske kommer vara begränsade när det kommer till 4000 serien CPUer, ett 500 serie moderkort kanske inte är det, detta är dock inget som någon vet eller kan säga med säkerhet.

https://i.imgur.com/AUTBeRn.png
Så här ser klistermärket ut som indikerar att R3000 serien stöds av ett moderkort direkt ur kartong

Nedan följer listor med moderkort från olika tillverkare som har eller kommer få stöd för Ryzen 3000 eller Zen2 som den också kallas.

>>>Klicka här för lista med AM4 moderkort som stödjer Ryzen 3000<<<

I botten av varje lista hittar du en länk till varje tillverkares officiella uttalande om bios och moderkort för 3000 serien, vart tvungen att dela upp i fler inlägg pga för mycket bbcode

Följande moderkort ur 3/400 serien har "bios flashback"

  • ASUS Crosshair VI Extreme

  • ASUS Crosshair VI Hero

  • ASUS Crosshair VI Hero (Wi-Fi AC)

  • ASUS Crosshair VII Hero

  • ASUS Crosshair VII Hero (Wi-Fi)

  • MSI B450 Gaming Plus

  • MSI B450 Gaming Pro Carbon AC

  • MSI B450 Tomahawk

  • MSI B450-A Pro

  • MSI B450M Bazooka Plus

  • MSI B450M Gaming Plus

  • MSI B450M Mortar

  • MSI B450M Mortar Titanium

  • MSI X370 Gaming M7 ACK

  • MSI X370 XPower Gaming Titanium

  • MSI X470 Gaming M7 AC

Den AGESA som behövs för varje generation Zen processor ser du här

Generation

AGESA

Zen / R1000

Summit PI

APU's på Zen

Raven PI

Zen+ / R2000

Pinnacle PI

Zen 2 / R3000

Combo PI

Nedan följer en genomgång av 3 & 400 seriens moderkort & deras VRM sektion, detta är menat som en fingervisning till vilka moderkort som kan orka med 12 och 16 cores ur 3000 serien.

Det ser ut som att 3800x kommer dra som mest upp till 90A vid riktigt hård klockning, 3900x upp till 140A och 3950x upp till 180A, vid extrem belastning som Prime95 AVX och extrem spänning kan man räkna ~100A för 3800x, ~150A för 3900x och ~200A för 3950x.
För en klockad 3800x rekommenderas ett kort med 180A VRM som minst, för 3900x är det 280A som minst och för 3950x 360A som minst, vill man känna sig riktigt säker och inte behöva bry sig om VRM temp alls och kunna belasta och klocka cpu hur som helst så är det bra att gå upp till;
3800x: 240A
3900x: 360A
3950x: 480A

Angivna ampere värden nedan är teoretisk max limit baserat på kretstillverkares maxvärden under hög temperatur, dessa kan skilja mellan tillverkare, mer jämförbara inom samma kretstillverkare. Även kylning av kretsarna spelar in så sämre kylflänsar kommer ge sämre strömuttagsförmåga, teoretisk max limit är inte samma sak som att bordet kan spotta ur sig denna strömstyrka kontinuerligt, skulle ni ta borden til dessa nivåer skulle de ovillkorligen brinna upp, detta oavsett kvalité. Se det mer som jämförelse och ett teoretiskt peak värde, nedan följer också beskrivning av de gränser som en stock CPU håller sig till.

PPT, Package Power Tracking: Total effekt processorn tillåts dra som mest, för en 105W TDP cpu är gränsen 142W, för 65W TDP är den 88W
TDC, Thermal Design Current:Maximal strömstyrka i ampere som processorn tillåts dra under temp begränsade situationer, 95A för 105W TDP och 60A för 65W TDP
EDC, Electrical Design Current: Maximal strömstyrka i ampere som processorn tillåts dra som mest vid perfekta förhållanden, 140A för 105W TDP och 90A för 65W TDP

65W TDP: 3600x, 3700x
105W TDP: 3800x, 3900x, 3950x

Inget av detta är garanterat på något sätt, det är bara en fingervisning, rekommendationer är satta med marginaler, beroende på chassie, luftflöde, rumstemp och belastning så kan även bra VRMer överhetta, jag har sett många smälta PCBer genom åren pga för varm VRM så tänk på vrm vid pc byggande.

En bra video av Buildzoid angående 3 & 400 serien moderkort & 3000 serien processorer med fokus på VRM vid klockning.
https://youtu.be/Qn3rd6N9vGM

Moderkort som ur VRM hänseende klarar 16c/32t Ryzen 3000 utan problem, de bästa även hårt klockad

ASRock X370 Taichi T-top minneslayout vcore vrm: 12x CSD 87350, 480A 6 riktiga faser dubblerade till 12 med IR3598 VRM analys
ASRock X370 Professional Gaming T-top minneslayout vcore vrm: 12x CSD 87350, 480A 6 riktiga faser dubblerade till 12 med IR3598 VRM analys

ASUS Crosshair VI Extreme T-topologi vcore vrm: 8x IR3555 480A 4 riktiga faser dubblerade till 8 med IR3599

Biostar X370GT7 vcore vrm: 8x IR3555 480A 4 riktiga faser dubblerade till 8 med IR3599

Nedanstående är lite iffy för OC men borde vara OK med bra luftflöde.
ASUS Crosshair Hero VI T-topologi vcore vrm: 8x CSD 87350, 320A 4 riktiga faser dubblerade till 8 med IR3598 VRM analys
ASUS Strix X370-F Gaming vcore vrm: 6x IR3555 360A 6 riktiga faser

MSI B350I PRO AC vcore vrm: 6x IR3555 360A 6 riktiga faser

300 serien high end 320A eller mer

ASRock X470 Taichi T-top minneslayout vcore vrm: 12 CSD87350, 480A 6 riktiga faser dubblerade till 12 med IR3598

ASUS Crosshair Hero VII Daisy chain vcore vrm: 10x IR3555, 600A 5 riktiga faser dubblerade till 10 med IR3599 VRM analys

Biostar X470GT8 vcore vrm: 8x IR3555 480A 4 riktiga faser dubblerade till 8 med IR3599

Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 vcore vrm: 10x IR3553, 400A 5 riktiga faser dubblerade till 10 med IR3599 VRM analys

MSI X470 Gaming M7 AC vcore vrm: 12x (4C029N+4C024N), 408A 6 riktiga faser dubblerade till 12 med IR3598
MSI X470 Gaming Pro Carbon AC vcore vrm: 10x (4C029N+4C024N) 340A 5 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter VRM analys

Nedanstående är lite iffy för OC men borde vara OK med bra luftflöde.
ASUS Strix X470-F Gaming vcore vrm: 6x IR3555 360A 6 riktiga faser

MSI B450I Gaming Plus (AC) vcore vrm: 6x IR3555 360A 6 riktiga faser

400 serien high end 320A eller mer

Moderkort som ur vrm hänseende klarar 12/16c i stock hastighet och lätt OC

ASRock använder samma tillverkare som MSI's 300 serie på billigare bord, NIKO/SINO, inte de bästa mosfets du kan hitta.
ASRock Fatal1ty X370 Gaming X vcore vrm: 8x (SM4337+SM4336/PZ0903BK+PK618BA) 280A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
ASRock X370 killer SLI vcore vrm: 8x (SM4337+SM4336/PZ0903BK+PK618BA) 280A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
ASRock Fatal1ty X370 Gaming X vcore vrm: 8x (SM4337+SM4336/PZ0903BK+PK618BA) 280A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
ASRock Fatal1ty X370 Gaming K4 vcore vrm: 8x (SM4337+SM4336/PZ0903BK+PK618BA) 280A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
ASRock Fatal1ty X370 Gaming-ITX/ac vcore vrm: 6x SM7341EH 276A 3 Riktiga faser

ASUS PRIME X370-PRO vcore vrm: 6x CSD 87350, 240A 6 riktiga faser, inte för 16C/32t utan mycket god kylning
ASUS ROG STRIX X370-I GAMING vcore vrm: 6x BSG0812ND 300A 6 riktiga faser
ASUS ROG STRIX B350-I GAMING vcore vrm: 6x BSG0812ND 300A 6 riktiga faser

Gigabytes bord här klarar nog inte 16c/32t stock utan mycket god kylning
Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming K7 vcore vrm: 6x IR3553 240A 6 riktiga faser VRM analys
Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming 5 vcore vrm: 6x IR3553 240A 6 riktiga faser obs inte K5 VRM analys

MSIs 300 serie använder rätt dåliga kylflänsar & varma komponenter, 12c är nog max för dessa annars krävs mycket god kylning.
MSI X370 Gaming M7 ACK vcore vrm: 10x (PK616BA+2x PK632BA) 315A 5 riktiga faser dubblerade till 10 med IR3598, dåliga mosfets med hög egenvärme
MSI X370 Gaming Plus vcore vrm: 8x (PK616BA+PK632BA) 252A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
MSI X370 Gaming Pro vcore vrm: 8x (PK616BA+PK632BA) 252A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
MSI X370 SLI Plus vcore vrm: 8x (PK616BA+PK632BA) 252A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
MSI X370 Krait Gaming vcore vrm: 8x (PK616BA+PK632BA) 252A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
MSI X370 Gaming Pro Carbon vcore vrm: 8x (PK616BA+PK632BA) 252A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
MSI B350 Gaming Pro Carbon vcore vrm: 8x (PK616BA+PK632BA) 252A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter

300 serien mellanklass upp till 320A

ASRock använder samma tillverkare som MSI's 300 serie på billigare bord, NIKO/SINO, inte de bästa mosfets du kan hitta.
ASRock X470 Master SLI (/ AC) vcore vrm: 8x (SM4337+SM4336/PZ0903BK+PK618BA) 280A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter VRM analys
ASRock X470 Fatal1ty Gaming K4 vcore vrm: 8x (SM4337+SM4336/PZ0903BK+PK618BA) 280A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter VRM analys

ASUS moderkort här behöver bra luftflöde för 16c
ASUS X470 Prime Pro vcore vrm: 6x IR3553 240A 6 riktiga faser VRM analys
ASUS ROG STRIX X470-I GAMING vcore vrm: 6x IR3553 240A 6 riktiga faser VRM analys
ASUS ROG STRIX B450-I GAMING vcore vrm: 6x IR3553 240A 6 riktiga faser VRM analys
Detta bord är snäppet sämre i fråga om effektivitet och går betydligt varmare än de tre föregående. 8Core på detta är max i fråga om klockning och allt annat får köras stock med begränsande TDP.
TUF B450M-PRO GAMING vcore vrm: 8st 4C10B+ 8st 4C06B enkla mosfets, 4 faser via ASP1106GGQW kontroller, 272A kapacitet, 10,3W värmeförlust vid 75A, 16w vid 100A, vid 125A landar den på 22,5W eller mer

Gigabyte AORUS X470 ULTRA GAMING vcore vrm: 4x (2x 4C10N+2x 4C06N) 272A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter VRM analys
Gigabyte AORUS X470 GAMING 5 WIFI vcore vrm: 4x (2x 4C10N+2x 4C06N) 272A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter VRM analys

MSI X470 Gaming Plus vcore vrm: 4x (2x 4C029N+2x 4C024N) 272A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter VRM analys
MSI B450-A Pro vcore vrm: 4x (2x 4C029N+2x 4C024N) 272A 4 riktiga faser
MSI B450 Tomahawk vcore vrm: 4x (2x 4C029N+2x 4C024N) 272A 4 riktiga faser
MSI B450 Gaming Pro Carbon (AC) vcore vrm: 4x (2x 4C029N+2x 4C024N) 272A 4 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter VRM analys
MSI B450M Mortar (Titanium) vcore vrm: 4x (2x SM4337+2x SM4503) 280A 4 riktiga faser VRM analys

400 serien mellanklass upp till 320A

Moderkort som ur vrm hänseende klarar upp till max 8c/16t vid OC, under 150A bör man vara försiktigt med OC alls på 8c med hård belastning, de bord som saknar kylflänsar ska man inte överklocka alls på med en 8c. De bästa borden klarar en stock 12c/16c, de sämsta kan man få se upp med temperaturer med en stock 105W TDP cpu

ASRock AB350M Pro4 vcore vrm: 3x (2x SM4337+2x SM4336/2x PZ0903BK+2x PK618BA) 210A 3 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter VRM analys
ASRock AB350 Pro4 vcore vrm: 3x (2x SM4337+2x SM4336/2x PZ0903BK+2x PK618BA) 210A 3 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter VRM analys
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 vcore vrm: 3x (2x SM4337+2x SM4336/2x PZ0903BK+2x PK618BA) 210A 3 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter VRM analys
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac vcore vrm: 6x (FDPC5030) 210A 3 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter

ASUS Strix B350-F Gaming vcore vrm: 4x (4C09B+2x 4C06B) 156A 4 riktiga faser
ASUS Prime X370-A vcore vrm: 4x (4C09B+2x 4C06B) 156A 4 riktiga faser
ASUS PRIME B350 Plus vcore vrm: 4x (4C09B+2x 4C06B) 156A 4 riktiga faser
ASUS TUF B350M-PLUS GAMING vcore vrm: 4x (4C09B + 2x 4C06B) 156A 4 riktiga faser

Dessa tre ASUS bord saknar kylfläns helt, undvik för OC.
ASUS PRIME B350M-A vcore vrm: 4x (4C09B+2x 4C06B) 156A 4 riktiga faser
ASUS PRIME B350M-K vcore vrm: 4x (4C09B+2x 4C06B) 156A 4 riktiga faser
ASUS PRIME B350M-E vcore vrm: 4x (4C09B+2x 4C06B) 156A 4 riktiga faser

Biostar B350GTN vcore vrm: 4x (PK612DZ) 140A 4 riktiga faser
Biostar X370GTN vcore vrm: 4x (PK612DZ) 140A 4 riktiga faser
Biostar B350GT3 vcore vrm: 4x (SM4377+2x SM4364A) 140A 4 riktiga faser
Biostar B350GT5 vcore vrm: 4x (SM4377+2x SM4364A) 140A 4 riktiga faser
Biostar X370GT3 vcore vrm: 4x (SM4377+2x SM4364A) 140A 4 riktiga faser
Biostar X370GT5 vcore vrm: 4x (SM4377+2x SM4364A) 140A 4 riktiga faser
Biostar B350ET2 vcore vrm: 4x (SM4377+2x SM4364A) 140A 4 riktiga faser

Gigabyte AB350N-Gaming Wifi vcore vrm: 4x IR3556 200A IR35201 kont. 4 Riktiga faser
Gigabyte GA-AB350M Gaming 3 vcore vrm: 4x (4C10N+2x 4C06N) 136A 4 riktiga faser VRM analys
Gigabyte GA-AB350 Gaming 3 vcore vrm: 4x (4C10N+2x 4C06N) 136A 4 riktiga faser VRM analys
Gigabyte Aorus GA-AX370 Gaming K3 vcore vrm: 4x (4C10N+2x 4C06N) 136A 4 riktiga faser VRM analys
Gigabyte Aorus GA-AX370 Gaming K5 vcore vrm: 4x (4C10N+2x 4C06N) 136A 4 riktiga faser VRM analys

MSI B350M Gaming Pro vcore vrm: 3x (2x PK616BA+2x PK632BA) 189A 3 riktiga faser VRM analys
MSI B350M Pro VDH vcore vrm: 4x (PK616BA+2x PK632BA) 126A 4 riktiga faser
MSI B350M Mortar Arctic vcore vrm: 4x (PK616BA+2x PK632BA) 126A 4 riktiga faser
MSI B350M Bazooka vcore vrm: 4x (PK616BA+2x PK632BA) 126A 4 riktiga faser
MSI B350 PC Mate vcore vrm: 4x (PK616BA+2x PK632BA) 126A 4 riktiga faser
MSI B350 Tomahawk vcore vrm: 4x (PK616BA+2x PK632BA) 126A 4 riktiga faser
MSI B350 Tomahawk Arctic vcore vrm: 4x (PK616BA+2x PK632BA) 126A 4 riktiga faser
MSI B350 Gaming Plus vcore vrm: 4x (PK616BA+2x PK632BA) 126A 4 riktiga faser
MSI X370 XPower Gaming Titanium vcore vrm: 6x (PK616BA+2xPK632BA) 189A 6 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter VRM Analys

300 serien low end upp till 240A

ASRock använder samma tillverkare som MSI's 300 serie på billigare bord, NIKO/SINO, inte de bästa mosfets du kan hitta. FDPC5030 från ON semiconductor är betydligt bättre, dock har de högre ampere kapacitet än andra i klassen men jättedålig effektivitet, de går varmt, mycket varmt
ASRock B450 (M) Pro 4 vcore vrm: 3x (2x SM4337+2x SM4336/2x PZ0903BK+2x PK618BA) 210A 3 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
ASRock B450 Fatal1ty Gaming K4 vcore vrm: 3x (2x SM4337+2x SM4336/2x PZ0903BK+2x PK618BA) 210A 3 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
ASRock B450 Fatal1ty Gaming ITX /ac vcore vrm: 6x (FDPC5030) 210A 3 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
ASRock X470 Fatal1ty Gaming ITX /ac vcore vrm: 6x (FDPC5030) 210A 3 riktiga faser parallellt dubblerade komponenter
ASRock B450M-HDV vcore vrm: 4x (SM4337+SM4336/PZ0903BK+PK618BA) 140A 4 riktiga faser

Dessa två ASUS bord saknar kylfläns helt, undvik för OC.
ASUS Prime B450M-K vcore vrm: 4x (4C10B+2x 4C06B) 136A 4 riktiga faser
ASUS Prime B450M-A vcore vrm: 4x (4C10B+2x 4C06B) 136A 4 riktiga faser

Klockning av 8c med dessa kräver gott luftflöde
ASUS Prime B450 Plus vcore vrm: 4x (4C10B+2x 4C06B) 136A 4 riktiga faser
ASUS B450M TUF Plus Gaming vcore vrm: 4x (4C10B+2x 4C06B) 136A 4 riktiga faser
ASUS X470 TUF Plus Gaming vcore vrm: 4x (4C10B+2x 4C06B) 136A 4 riktiga faser
ASUS B450-F ROG Strix Gaming vcore vrm: 4x (4C10B+2x 4C06B) 136A 4 riktiga faser

Biostar X470GTN vcore vrm: 4x (PK612DZ) 140A 4 riktiga faser
Detta Biostar bord saknar kylfläns helt, undvik för OC.
Biostar B450MH vcore vrm: 4x (SM4377+2x SM4364A) 140A 4 riktiga faser

Gigabyte AORUS B450 I PRO WIFI vcore vrm: 4x IR3556 200A 4 riktiga faser
Klockning av 8c med dessa kräver gott luftflöde
Gigabyte B450 Aorus M vcore vrm: 4x (4C10N+2x 4C06N) 136A 4 riktiga faser parallellt dubblerade spolar
Gigabyte B450 Aorus Pro (WiFi) vcore vrm: 4x (4C10N+2x 4C06N) 136A 4 riktiga faser parallellt dubblerade spolar
Gigabyte B450 Aorus Elite vcore vrm: 4x (4C10N+2x 4C06N) 136A 4 riktiga faser parallellt dubblerade spolar
Gigabyte B450M DS3H vcore vrm: 4x (4C10N+2x 4C06N) 136A 4 riktiga faser VRM analys
Gigabyte B450M GAMING vcore vrm: 4x (4C10N+2x 4C06N) 136A 4 riktiga faser VRM analys

400 serien low end upp till 240A

Moderkort som ur vrm hänseende klarar upp till max 6c

Gigabyte GA-AX370M-DS3H vcore vrm: 3x (4C10N+2x 4C06N) 105A 3 riktiga faser

300 & 400 Serien upp till 120A

Info om kretsar och tillverkare

Ampere värden har tagits från datablad och gäller kontinuerlig driftström vid hög temperatur, en del tillverkare han dock aningen högre kontinuerlig ström än vad själva fysiska kretsen klarar av innan den brinner av, ett intressant sätt att se på kontinuerlig antar jag, poängen är att under inga omständigheter vill man närma sig detta maxvärde, dels för att värmen som skapas inte kan kylas av och dels för att höga temperaturer under lång tid förkortar livsläng avsevärt på mosfets & på omkringliggande kondensatorer.

ON Semiconductor Överlag hyfsat bra kretsar
FDPC5030 35A kontinuerlig@100°C
4C09B 39A kontinuerlig@80°C
4C06B 52A kontinuerlig@80°C
4C10N 34A kontinuerlig@80°C
4C10B 34A kontinuerlig@80°C
4C06N 52A kontinuerlig@80°C
4C06B 52A kontinuerlig@80°C
4C029N 34A kontinuerlig@80°C
4C024N 58A kontinuerlig@80°C

SINO/NIKO
SM serien är betydligt bättre än P serien ok är helt ok
SM4337 35A kontinuerlig@100°C
SM4336 40A kontinuerlig@100°C
SM4377 35A kontinuerlig@100°C
SM7341EH 46A kontinuerlig@100°C
SM4364A 48A kontinuerlig@100°C
SM4503 60A kontinuerlig@100°C

P serien är billiga kretsar med tveksam prestanda
PK612DZ 30A kontinuerlig@100°C
PK616BA 31,5A kontinuerlig@100°C
PK632BA 49A kontinuerlig@100°C
PK618BA 37A kontinuerlig@100°C
PZ0903BK 35A

Infineon/ International Rectifier Överlag bra kretsar
IR3555 60A kontinuerligt@125°C
IR3556 50A kontinuerligt@125°C
IR3553 40A kontinuerligt@125°C
BSG0812ND 50A kontinuerligt@125°C

Texas Instruments Överlag bra kretsar
CSD 87350 40A

Kontrollers:
ISL95712 4fas (4+1, 3+1,2+2)
IR35201 8fas (8+0, 7+1, 6+2)
ASP1106GGQW 4fas
ASP1405I upp till 6fas vcore
RT8894A 4fas (4+1, 3+1, 2+2)

Fasdubblerare
IR3598
IR3599

Info om kretsar och allmän kvalité

>>Klicka här för en lista med 25 av de jag anser bästa moderkorten i 3 & 400 serien AM4 moderkort ur VRM hänseende<<

Genomgång av alla existerande 3 & 400 serien moderkort & deras VRM

#Ryzen #zen-2 #AM4 #R3000 #Matisse #AMD #B350 #X370 #B450 #X470 #VRM

Jag blir lite orolig att jag kanske valt för kraftfull CPU, en Ryzen 7 3800 X.

"Gigabyte Aorus GA-AX370 Gaming K5 vcore vrm: 4x (4C10N+2x 4C06N) 136A 4 riktiga faser VRM analys"

När jag kör sensors i Linuxterminalen kan jag få upp värden som Vcore 1,16 V Icore 146A om jag kör mPrime enbart i L1 och L2 cache för att kolla CPU maxtemp. Då överskrids ju 136 A. Processorn går då upp till max 87 grader. Har en Arctic Freeser 34 eSports DUO. Min 3800X verkar dra som mest runt 170 W i denna test. TDP 105W känns lite lågt angett? Vid denna belastning på 170W så går den på 3,9 GHz på alla kärnor så den throttlar inte vad jag kan se.

Allting är stabilt och så men funderar på om man kan göra något för att hindra den att överstiga 136 A när man maxbelastar, gärna med marginal? Allting står på Auto i bios när det gäller spänningar och klockfrekvenser och sådant. Vill inte överklocka utan mer att den ska hålla några år. Skulle köpt en 3700X var tanken först men hittade bättre begagnad 3800X billigare än en ny 3700X. Vill behålla att den justerar sig automatiskt men kanske begränsa maxeffekten något. Kan man göra det? Vill gärna ha lite bättre marginaler utan att behöva byta moderkort eller CPU.

Eller kan man lugnt anta att det bara är i extrema benchmarks detta kommer hända? Jag kompilerar en del programvaror och redigerar lite video ibland. Oavsett så är det intressant att veta hur man kan få den mera strömsnål utan att förlora alltför mycket prestanda. Tänker inställningar i BIOS då. I bland får ju moderkort för sig att gasa på mer än nödvändigt.

Edit: Hittade denna lista
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d9_E3h8bLp-TXr-0zTJFq...
Enligt den så ska 3800X fungera "Minor airflow recommended". Har ju chassifläktar...

Edit 2: Är inte orolig längre. Mitt moderkort stänger av sig om det blir för varmt så i princip om det fungerar så finns inget att oroa sig över. Allt enligt denna youtube-video:

Lösningen för att få bättre marginaler verkar vara att försöka få en fläkt att blåsa på moderkortet.

Edit 3: Behövdes ingen fläkt till VRM. Lyckades installera en drivrutin (Linux modul it87) så att det gick att läsa av VRM-temperatur när jag stresstestade och det låg under 85 grader som max. Så 3800X funkar bra på mitt moderkort. Men en 12-kärnig ska man nog undvika.

Av ronnylov
Skrivet av martinot:

Köpte för en månad sedan denna fina pärla till bärbar retromaskin:

https://img.tradera.net/images/306/360440306_d9d07657-1b1a-4d0b-824e-c4ab561efc4a.jpg

Saknar "riktiga" tangentbord på bärbara. Många har "gummipluppar" och liknande nu för tiden.

Av ronnylov

Ta backup på allt som behöver sparas. Blås rent disken och gör en nyinstallation av operativsystemet på tom disk. Då lär det garanterat bli utrymme över. Windows 10 tar inte mer än 20-30 GB, allt annat är saker man själv lagt in eller gamla uppdateringar som inte rensats bort.

Det kan vara någon automatisk uppdatering som den försöker ladda ner i bakgrunden. Om du ändå vill försöka rensa så försök stäng av alla uppdateringar åtminstone tillfälligt tills du fått någorlunda rent på disken. Och mitt gamla tips i tråden - diskrensning högerklicka kör som admin och markera att rensa även systemfiler, markera allt i diskrensning och låt den rensa bort gamla windowsuppdateringar. Detta brukar jag göra efter varje uppdatering av windows. Har blivit rätt bra på att rensa då jag bara har 60 GB utrymme för Windows i en virtuell maskin. En windowsuppdatering och 20 GB använt utrymme blir plötsligt 40. Rensa och det blir ungefär 20 GB igen. (Använder mest Linux, därav kan jag hålla windows litet)

Av ronnylov
Skrivet av Obiwannabekenobi:

Kanske en säkerhetsgrej, deras system är låst så att du inte försöker pilla med datan? Jag kan tänka mig anlite ett slutet system men inte om det är hos tex din Rpi där du (försöker) gör(a) vad som helst med?

Men jag är än så länge tveksam. Försökte googla lite och hamnade då här....

Jag skulle föredra ett öppet system som är öppen källkod för att känna mig mindre rädd att det är något lurt.

Av ronnylov

Användare: @Jonasbacka
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Möte
Produkt: Ryzen 7 3800X

Positivt:

  • Snabb och bra kommunikation

  • Bra beskrivning av produkt

  • Fick originalkvittot med garanti kvar på

Negativt:

  • Inget

Slutbetyg: 5/5

Av ronnylov
Av ronnylov

"beräkningar på data som inte avkrypterats först (eng. homomorphic encryption)"

Hur kan man göra beräkningar på krypterade data? Hört talas om det här förut (Dero kryptovaluta) men det låter lite som hokus pokus. Är det krypterat så vet man inte innehållet, men ändå kan man göra beräkningar?

Av ronnylov

Försvinner den också från UEFI/BIOS? Känns mer som hårdvarufel om du måste göra av/på.

Kan det ha samband med "periodic TRIM"? Discard ska man stänga av på nvme men man kan istället ha periodisk trim. Borde väl ändå inte hänga sig.