Inlägg

Inlägg som ronnylov har skrivit i forumet
Av ronnylov
Skrivet av OSkar000:

Ett bra möte är när vi som grupp har kommit vidare i ett problem.

Har till och från mycket möten, så länge de är relevanta och inte bara "sitta av tiden" så tycker jag det är okej. Har flera möten/uppföljningar i veckan som oftast funkar riktigt bra och som har utvecklats bra senaste åren. Det gäller bara att få rätt personer att mötas kring rätt saker så alla får så bra förutsättningar som möjligt.

Sen måste jag säga att våra riktiga "flum-möten" har varit väldigt givande, de har löst många problem och gjort det lättare för flera att göra sitt jobb på ett bättre sätt.

Teamsmöten är i de allra flesta fallen bättre för mig, att sitta i ett konferensrum och försöka multitaska på en laptop är svårt.

Jag tar nästan aldrig med mig datorn till fysiska möten. Räcker oftast med papper och penna.

Av ronnylov

På mobilen (Android) har jag åtminstone delvis gått över från google maps till OsmAnd+. Då kan jag använda offlinekartor med open street maps och behöver inte vara uppkopplad mot internet. Å andra sidan kommer ju hela Android från Google...

Av ronnylov

Merkuro kalender och andra program som bara följer med

Av en slump upptäckte jag att jag har en kalender i KDE som heter Merkuro. Lustigt hur det följer med program som man inte märkt av att de fanns. Vid en första anblick så ser den trevlig ut, påminner ganska mycket om kalendern i outlook och den ska gå att synka både med outlook och google kalender. Saknade veckonummer men hittade snart hur man aktiverar det i programmets inställningar.

https://apps.kde.org/sv/merkuro.calendar/

Har ni gjort liknande upptäckter, små program som ni inte visste fanns?

Av ronnylov

Fysiska möten är OK men teamsmöten kan man skippa helt och hållet. Håller med i övrigt att det är onödigt med många möten. Max två möten per vecka och max en timme per möte. Mera orkar man inte med.

Av ronnylov

Jag tänker att man har en annan dator med hdmi capture som man använder för inspelning av bildsignalen från den låsta datorn. Eller filma bara skärmen om det går att göra med tillräckligt bra kvalitet.

Edit: Hade du haft åtkomst till linuxsystemet i datorn då hade du kunnat spela in skärmen med ffmpeg.

Av ronnylov

Bra stöd för linux. Bra tangentbord och skärm. Bra anslutningsmöjligheter inklusive uttag för nätverkskabel. Bra batteritid. Robust. Möjlighet att byta ut nvme-diskar och uppgradera RAM (inga fastlödda minnen). Kikar allt mer mot begagnat. Prestanda är inte superviktigt då jag fjärransluter mot server om jag behöver göra något tyngre. Är ganska nöjd med min nuvarande thinkpad T450s trots sin ålder.

Av ronnylov

En grej som kan göra processorer långsammare är när de lappar säkerhetshål. Fast det blir ju lite motsatsen till din upplevelse. Att den gamla CPUn blir långsammare än den en gång var för att säkerhetsuppdateringar stänger av saker som kan orsaka problem med äldre hårdvara.

Av ronnylov

Apropå bilder så ser tummen konstig ut. Annan färg än resten av handen.

Av ronnylov

Vi hade en sådan här fast under märket Luxor
https://en.wikipedia.org/wiki/Fairchild_Channel_F
Red Baron mot Blue Max flygstrid var skoj.
https://www.mobygames.com/game/22898/videocart-4-spitfire/

Så det fanns nog en del olika modeller av "TV-spel" som vi kallade dem på den tiden.

Av ronnylov

Egenbyggd filserver med zfs på Linux som jag har på hemmanätverket och som i sin tur kör backup över internet med restic till Hetzner storage box. Alla datorer jag har kör backup till filservern och har dessutom en del lagringsmappar med filmer och annat på servern. Jag har också en lokal backup med ett antal hårddiskar jag kopplar in i min sttionära en gång om året. Resten av året ligger väskan med diskar på hemlig plats

Jag gillar att bygga själv såjag skulle aldrig köpa en färdigbyggd NAS, såvida jag inte kunde byta ut operativsystemet i den och köra någon egen lösning.

Av ronnylov

Kanske en sweclockers-knapp vore något?

Av ronnylov

https://en.wikipedia.org/wiki/Aspect_ratio_(image)

Där står om 2.40:1 att det är en avrundad version av formatet 2.39:1 så att det passar in i upplösningen 1920x800.
Formatet 2.39:1 = 21,5:9, används för "35 mm anamorphic from 1970 onwards"
Men det stämmer ändå inte riktigt med 1,33 gånger bredare än 16:9. Det är nog lite grovt avrundat.
Det borde vara ungfär 1,34 som det ska vara. Men troligen ser du ändå inte skillnad när du tittar på det, det är bara 1% fel.
Jag tänker att det ska vara 21,5/16 som skalningsfaktor för att det ska stämma med formaten.
Kanhända att det är tekniskt sett enklare att skala 1,33 digitalt så man har nöjt sig med denna avrundning?

Edit: I vissa videoformat kan man låta skalningen ske vid uppspelning. Ett exempel på detta är DVD som skalar om 720x576 till 16:9 format, alternativt 4:3 beroende på hur man flaggat videoströmmen. Så det borde gå att komprimera strömmen i din originalupplösning och sätta en flagga som säger åt spelaren att skala om den enligt dina önskemål. Problemet är att alla spelare inte klarar av detta så ibland skalar man om innan man komprimerar videon och sätter omskalningsflaggan till 1:1. Jag har inte ffmpeg-kommandona i huvudet men det skulle kunna bli så att den skalas två gånger om man har både aspect och scale.

Av ronnylov

Köpte mitt nuvarande 5700XT för att det är kompatibelt med macos. Skulle bygga hackintosh men det har ännu inte blivit av med det kortet (gjorde det på laptopen istället med intel igpu). Tänkte också få det att fungera med davinci resolve på linux (och macos) Och det har jag lyckats med på linux. Ska ta tag i hackingtoshen igen nu när jag fått igång GPU passthrough med 5700 XT. Ska slltså köra det i en VM. Visade sig att jag behöver en linux-modul vendor-reset som jag fått att fungera med Windows VM. 5700 XT har en reset-bugg som fixade sig med den modulen. Tja man ska inte göra det lätt för sig.

Har också ett nvidia GTX 1070 i servern. Det köpte jag för mining och det gjorde jag ett par år tills det hade betalat sig självt. Nu snvänder jag det för streaming av en windows 11 virtuell maskin med sunshine. Kör moonlight som klient på debian linux i min gamla laptop som inte uppfyller hårdvarukraven för windows 11. På så sätt kan jag använda klen hårdvara för snabb grafikprestanda (med mina mått mätt). Har till och med kört windows 11 till min chromecast google tv utan problem.

I övrigt har jag sålt alla grafikkort. Ett tag hade jag ett gäng (5 stycken) som jag minade på det var skoj och gav lite tillskott i kassan. Typ så att jag fick gratis värme i garaget på vintern.

Jag har alltså mina grafikkort till annat än spel. I nuläget mest för videoredigering samt visa datorskrivbord. Några har barnen fått för att spela på.

Funderar på att köpa något billigt begagnat RX 580 eller liknande för att sätta i servern för att streama ut macos VM. Fast det kanske drar onödig energi när det puttrar i idle. Får se. Ska först få igång det på desktopsdatorn med mitt 5700 XT i virtuell maskin och testa lite.

Av ronnylov

Någon som minns IB-affären? Då myndigheter registrerade människors åsikter och det blev en stor skandal.

Man vill nu alltså att alla åsikter ska gå att identifieras med en verifierad avsändare så att man kan kartlägga vem som tycker vad. Men nu för tiden verkar folk tycka det är rimligt.

Av ronnylov

Jag hade föredragit ett förslag som garanterar anonymitet på internet. Övervakningssamhället har gått för långt. Jag har drastiskt minskat på mina konton i sociala medier och införs detta får man väl helt gå över till någon sorts darknet som flyger under radarn.

Av ronnylov

Det är bra av Apple att ha stoppat dessa, men de kanske skulle fundera på säkrare betalningssätt än kreditkort om det är så lätt att använda stulna kort? Jag har ingen direkt åsikt om hur man gör det säkrare men uppenbarligen har kreditkort säkerhetsbrister.

Av ronnylov
Skrivet av jika:

Men nu tänker du nog lite tokigt. Du kan ju inte både säga att folk myglar med arbete hemifrån samtidigt som du anser att man ska ta hand om sina barn om man arbetar hemifrån.

Det luktar lite "surt sa räven" här...

Däremot har man sett kollegor som jobbar hemma trots att de har VAB. Har till och med ett namn - "vobbar". Menar inte att de myglar utan snarare att de sliter ut sig för att hinna med jobbet då de samtidigt ska ta hand om barnen. Var väl speciellt under pandemin när förskolan skickade hem ungarna för minsta lilla snuva i näsan. Det är väl en grej jag funderar på hur man lyckas med att separera arbete och fritid om man har hemmet som arbetsplats?

Själv tänker jag att folk får göra hur de vill om det funkar för dem. Men man kan ju ändå undra hur de löser det praktiskt.

Av ronnylov

Jag har nog svårt att minnas vad folk har sagt...

Av ronnylov

Kolla i databladet

https://docs.arduino.cc/resources/datasheets/ABX00027-datashe...

Man borde kunna använda en ingång som de säger tål upp till 21 V. Sedan finns det en ingång som ska ha 3,3 V om man matar den vägen. Eller så ska det nog fungera att andluta en USB-laddare 5 V via USB-kontakten.

Edit: 3,3 V verkar vara en utgång avsedd för anslutning av externa tillbehör. Enklast är nog att använda VIN eller USB.

Av ronnylov

Jag kör KDE Plasma och har gjort det många år nu. Känner inte att jag saknar något så därför har jag stannat kvar. Känner ine att det skulle få datorn att kännas slö eller dra några enorma mängder minne. Könns betydligt rappare än windows även på min 10 år gamla laptop med 8 GB minne.

Ett tag körde jag XFCE och har även provat openbox. Dessa kändes lite väl begränsade. Gillar när allt finns där det brukar utan att behöva lägga massa tid på konfigurering.

Men tiling har jag konstigt nog inte testat.