Inlägg

Inlägg som Iceman71 har skrivit i forumet
Av Iceman71

@sesese:

Tack för tipset, men jag har redan börjat samla delar till detta bygge.

/ Iceman71

Av Iceman71

@BadArg:

OK. Ja om en ATX-agg hjälper till pss så finns det väl ingen anledning att satsa på något mindre (priset är ju detsamma). Tänkte att man kanske bara provocerar dess fläkt i onödan om man blåser varmluft under den. I ett sådant här litet chassi kanske den tvingas att jobba för jämnan ändå, även om belastningen är långt under vad den klarar av (tänker på ett Corsair RM750X). När man inte ska ha grafikkort i burken så drar den ju betydligt mindre.

De extra fläktar som du föreslår är ju en bra ide om man skulle få problem, men annars får man väl satsa på ett nytt chassi också (fast jag gillar det jag har).

/ Iceman71

Av Iceman71

@BadArg:

OK. Då får det bli en sådan kylare. Kollade ett par recensioner som verkade väldigt lovande, trots att Noctua själva har ganska blygsamma löften på sin hemsida (kylförmåga 95W+oc*).

Kontrollmätte på chassiet och såg att jag hade nästan 12 cm från moderkort upp till lägsta punkt på öppningen som bildas när man drar ut bakstycket. Att jag bestämt mig att ett Corsair SF600 ska driva denna burk gör nog att tornet hamnar fritt innanför i lådan och det kan väl dessutom bli lite extra utrymme på höjden. Kraften i detta verkar räcka mer än väl.

Tack så mycket för hjälpen!

/ Iceman71

Av Iceman71

@BadArg:

OK, det var ju bra att veta. Tack!

Jag börjar gilla det där tornet. Har fortfarande lite svårt att acceptera vattenkylning.

Så dök nästa sak upp: Ovanför kylaren sitter ju ventilationshålen på nätaggregatet, så genom att ha en CPU-kylare som är hög så täpper man till dessa (åtminstone delvis). Nu hamnar ju CPU-sockeln en bit in i lådan, så det problemet kanske man kan slippa eller iaf minska mha ett litet nätaggegat? Det verkar finnas 10 cm mellan bakkant på sockel och moderkort.

Är det fortfarande så att Noctuan är att föredra framför en modell som Cryorig C1? Den sistnämnda skulle lämna en spalt luft mellan delarna, men det kanske inte är så lyckat att båda fläktarna (i CPU och nätaggregat) monteras liggande i detta fall?

/ Iceman71

Av Iceman71
Skrivet av BadArg:

Noctua NH D9L är en tornkylare som är på precis 11cm "hög" (CDON har förväxlat H/B/D i sina spec). Annars finns det alltid AIO vattenkylare (kyler min klockade 6600K ypperligt).

Tack, men jag tror inte att någon sådan där tornkylare (eller vad de nu kallas) ryms. Jag mätte upp ca 11 cm från moderkortet, men räknar man bort tjockleken på sockel och CPU så återstår ju något mindre. Har inte handlat något än, så jag har bara mätt på mitt gamla moderkort. Enda alternativet skulle väl vara om fläkten har relativt liten diameter.

En sådan där med liggande fläkt, typ Cryorig C1 ser ju intressant ut, men det kanske inte är någon höjdare att fläkten riktas mot nätaggregatet? Tornkylare transporterar ju luften i en riktning utan alltför stort hinder i vägen.

Är det krångligt med vattenkylare? Något speciellt man bör tänka på?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Iceman71

Kyla en 7700K i Lian Li V351

Hallå!

Har ett gammalt chassi (Lian Li V351) som jag skulle vilja uppgradera med nytt innehåll. Är dock osäker på hur man ska kyla en Core i7 7700K då det är en begränsad takhöjd på ca 11 cm från moderkort till nätaggregatet som monteras ovanför. Har inga planer på extrem överklockning, men vill inte ligga på marginalen så man bränner upp CPUn i förtid.

Något tips på lämplig fläkt som ryms i denna konstruktion?
Skulle vattenkylning vara att föredra för mig med blygsamma ambitioner?

/ Iceman71

Av Iceman71

Med en sådan kö fortfarande så var det ju iaf ingen risk att man skulle "snubla in i butiken". Att folk är besvikna på rabatten kommer som sagt inte som någon överraskning för mig, men jag får väl erkänna att jag inte räknat med att hyllorna skulle vara tomma redan när de öppnade. Hoppas någon har något lyckat köp att rapportera om.

Av Iceman71
Skrivet av RaZman:

Vet inte om det postats tidigare i tråden men Media Markt erbjuder att ta hand om garantiärenden och presentkort från Expert, i alla fall i Göteborg:

http://produkter.mediamarkt.se/store/goteborg-backebol/aktuel...

I Sthlm också, men enbart för det som köpts innan konkursen (dvs inte det som köps nu på utförsäljningen).

Av Iceman71
Skrivet av knubbsalen:

Grymt dålig utförsäljning, märks att många leverantörer tagit tillbaka saker. Dåliga rabbater, knappt några saker alls (då var jag bland de 10 första in) och personalen var grymt otrevlig. Ingen butik man kommer sakna.

Jag tror man får ha viss förståelse för personalen. Det är väl den personal som just blivit av med jobbet pga konkursen och nu "får ställa upp" en sista gång. Jag skulle inte heller jobba arslet av mig om jag var uppsagd...

Av Iceman71
Skrivet av Gamers:

Med acceptabelt pris menar jag ur konsumentets synvinkel, inte butikens som mer än gärna ser överpriser så deras marginal är mer än tillräcklig och jag ser hellre stora inköp, få/inga fysiska butiker i dyra centrumkärnor för lägre omkostnader i form av lokaler och personal så priser kan hållas på rimlig nivå på vanlig elektronik.
Ingen av dom apparater jag köpt är billigast i sin klass, däremot dom bästa och ingen har sålts i ladorna då dessa modeller inte skulle löna sig för dom att sälja då svensson bara tittar på priset och går efter devisen "billigt är gott" och köper en 46"LED för 3000kr trotts urusel bildkvalitet när en 50" plasma för 9000kr kör över föregående på alla områden utom priset. Skulle någon av dom apparater jag har hittat ut till dessa kedjor skulle dom kostat minst 5000kr mer pga att dom inte säljer tonvis med dessa eller är dragplåster så personligen bryry jag mig inte om priset på 10 års sikt ökar 10% pga detta då denna brachen behöver en självsannering lite då och då.
Ser inget värde med 25 olika LED 46" av samma tillverkare på samma lada( lite överdrivet men ändå sant) när det räcker med nån inropare, nån enstaka mellanmodell samt top-of-the-line för att täcka hela behovet istället för hela raddan där man har 85% kvar längre än vad som är kostnadsmässigt motiverat på lager då alla skall ha inroparen pga priset och dom medvetna kunderna köper den där det finns kvalificerad personal och testmaskiner inte uppkopplade med skosnören till animerad film där skräp ser bra ut och en ickeanimerad referensfilm hade skiljt billigt skräp från kvalitet men blottat affärsmodellen att sälja billigt skräp ännu billigare allt för tydligt.

Du verkar vara kvalitetsmedveten samtidigt som du inte vill att prylarna får kosta något. Du har inte tänkt på att detta är en bransch där även tillverkare drar sig ur för att det inte finns lönsamhet längre? Det kostar en del att utveckla och producera sådana här prylar, även om det till stor del görs i Asien. Som plasma-fantast så minns du säkert att marknadsledande Pioneer drog sig ur den nischen, vilket betyder att du får ett sämre utbud att välja bland nästa gång (och då snackar jag inte om att det saknas 25 mellanmodeller utan snarare top-of-the-line-modellen).

Av Iceman71
Skrivet av Crusaderr:

Jo det blir det definitivt.. Tror du på allvar att dom ligger så mycket högre ? Patetiskt att läsa alla dessa kommentarer som hurrar för nedläggning!

Äckliga människor som gottar sig i misär!

Expert har väl i princip aldrig toppat prisjakt när jag sökt efter något, så visst anser jag att de är dyrare än många andra. Det har inte stoppat mig från att handla där ibland, även om jag får erkänna att jag föredra andra butiker. De här rabatterna gäller väl på det rekommenderade butikspriset och inte det som de tagit innan konkursen. Så är det ju alltid med mellandagsrea och liknande. Annars skulle ju inte procentsatserna bli lika svulstiga. Man får ju erbjudanden i princip varje dag, utan att någon har gått i konkurs (igår hade väl komplett logitech-kampanj med upp till 60% rabatt). Därför är jag lite skeptisk till detta, men visst ska jag glida förbi och kolla om det finns något kvar när de mest desperata gjort sitt. Eftersom de redan nu planerar att öka rabatten för det de inte får sålt (vilket är logiskt i en konkursutförsäljning) så finns det ju ingen anledning att skänka bort prylarna redan idag. Lycka till alla fyndsugna. Hoppas ni lämnar något åt mig...

Jag hoppas att det inte var jag som gottade mig i misär, för då behöver du nog ett par nya läsglasögon.

Av Iceman71
Skrivet av Gamers:

På vilket sätt har Expert bidragit till lägre priser som inte e-handeln klarat av bättre? Expert har som sagts inte tillhört prispressarna direkt och bara för dom nu är borta så stiger inte priserna just pga detta.
Först när e-handeln är borta vilket aldrig kommer ske kan du nämna högre priser, inte pga att dom i många fall dyraste aktören nu är borta. Självsannering är alltid bra så dom på obestånd/oseriösa försvinner och dom starkaste blir kvar och vi har plats för 4st, dock inte 5st aktörer.
Skyll inte inte på MM att det blir färre aktörer, skyll på dom som som faller av pinn då dom gjort nåt fel när dom inte klarar av att hänga på med acceptabla priser.
Att kunna handla lokalt har bara ett visst värde och gräns som bättre produkter lätt gör e-köp mera värt när man får enl. test bättre produkt till samma/bättre pris.
Sörjer inte Expert i Uppsala där sista butiken ändå skulle läggas ner i oktober så för deras del är det bättre att "drabbas" på detta viset än ren nedläggning och är säker på att dom anställda kommer sugas upp av övriga kedjor i stan innan lönegarantin tar slut.

EDIT:25%:ish rea blir ju ändå inte svårt att matcha för övriga med överpriserna expert haft, nästan runt ordinarie eller några procent ner tillfälligt.

Inte stiger priserna för att Expert försvinner, men när Mediamarkt är klara med sin strategi at konkurrera ut alla andra så kan de ju höja priserna. Om de lyckas med det är ju svårt att säga nu, men redan förra året spekulerades det i att Siba skulle bli nästa KK efter OnOff så jag misstänker att de fortfarande har det knapert.

Om MM gör stora förluster i Sverige (vilket jag också hört) så kan du väl iaf knappast påstå att priserna är "acceptabla". Om det inte går att göra vinst på sin försäljning så är de ju knappast acceptabla för affären, även om jag ler hela vägen till kassan på MM. Jag vill också handla billigt, men det är tråkigt när marknaden utarmas på detta sätt (trots att marknaden än så länge antagligen är överetablerad). I förlängningen hotar högre priser, för än sålänge är det många som inte ser e-handel som alternativ när de ska köpa "dyra" hemelektronikprylar.

Av Iceman71
Skrivet av tokar86a:

Ja hannar priset på en del varor som de andra butikerna tar så kommer det säkert inte gå så bra.

Det jag menar är att den här rean är så uppsnackad så risken finns väl att folk handlar för att de tror att det är billigt och inte hinner tänka efter. Visst lär man kunna göra klipp, men allt blir nog inte prisvärt.

Av Iceman71

Har också hört 25%. Visserligen är det ju rea på allt, men 25% rea på det rekommenderade pris som inte ens Expert haft mage att ta för produkterna blir nog inte så prisvärt som folk drömmer om.
"Be careful out there"...

Av Iceman71

Jag provade som sagt en sådan lösning förra året, men det fungerade inte så bra (det blev lite "glappkontakt"). Jag ställde en DD-WRT, som agerade WLAN-repeater, i fönstret mot lillstugan och den andra med DD-WRT i fönstret i lillstugan. Därav intresset för en AP med riktantenn i år. Det borde ju iaf bli bättre. Har inte koll på om mina gamla WL-500W i kombination med DD-WRT är bra på WLAN eller inte.

Med tanke på att laptop:en når WLAN:et direkt från routern (med visst väderberoende) så borde ju en AP fungera även om routern inte står vid väggen (Ubiquiti-AP:n har väl bättre räckvidd än laptop:en?), men i värsta fall får jag ruska liv i WLAN-repeatern igen.

/Iceman71

Av Iceman71

Hallå!

Tack för alla tips, men det är inte kostnaden jag oroar mig för. Jag tyckte man skulle spara en hel del jobb, både installation och underhåll, genom att köra trådlöst. Jag har planterat en hel del i trädgården och tro mig, vi snackar inte grävning i matjord. Drar man kablar så tenderar det att bli bra mycket längre om man ska få till det någotsånär snyggt (riktigt snyggt blir det aldrig när man inte har rör i väggarna).

Fortfarande ingen kostnad att tala om, men en sådan där AP är ju inte heller speciellt dyr den heller. Ja, jag hade tänkt mig att koppla in alla prylar (2-3 st) i lillstugan trådbundet via en switch till AP:n som får vara brygga mot routern i storstugan.

Om man i ett senare skede vill ha bättre täckning utomhus så får man komplettera routern med en bättre AP i storstugan eller utomhus, men en sådan bör ju snarare vara rundstrålande än den som jag funderar på till lillstugan. Hur som helst så känns det med denna lösning smidigare att köra vidare med 2.4GHz, än att använda flera frekvenser.

Är jag fortfarande ute och cyklar?

/Iceman71

Av Iceman71

Koppla ihop stugorna på landet med WIFI

Hallå!

Har lite dålig täckning i lillstugan på landet, så jag funderar på att skapa en länk mellan lill- och storstugan för att binda ihop näten (5m mellan husen och kanske max 20m totalt mellan de trådlösa enheterna). Min laptop fungerar bra i lillstugan, men Squeezeboxen får inte kontakt (antar att antennen är mycket sämre i den). Har provat med ett par Asus WL500W med DD-WRT, men jag var inte nöjd så nu funderar jag på vad man kan åstadkomma med en riktantenn på en Ubiquiti Nanostation Loco M2?

Fördelen med att köra med en M2:a är ju att jag bara behöver en i lillstugan. Om jag ska ha M5 så krävs det väl en i lillstugan och en i storstugan (routern sänder inte på 5GHz)? Jag hoppas att det kan räcka med en AP i lillstugan då laptop:en når routern i storstugan (AP:n borde väl ha ännu bättre mottagning).

Jag antar att enda fördelen med 5GHz är på platser där 2,4GHz-bandet är överbefolkat, vilket jag hoppas inte är fallet hos mig på landet (visst, det finns grannar med WIFI men det är ju inte som i stan).

Någon med erfarenhet av liknande installationer som kan tipsa mig så jag inte köper prylar i onödan?

/Iceman71

Av Iceman71

Hur gick det? Har en liknande situation så det vore intressant att höra hur du löst det.

Av Iceman71
Skrivet av magnusvmt:

Bumpar lite. Läste nämligen nyss på Telias sida att de tänker uppgradera till 4g på en mast som sitter ca 100 meter från min bostad. För tillfället har jag uselt adsl från BBB, betalar för 8Mbit men får bara ut 4, samt att pingen ligger på över 50 till sunet. Därför undrar jag om någon har några direkta erfarenheter av att köra 4g som enda uppkoppling? Telia har ett abonnemang som heter "total 4g" för ca 500 i månaden, men det verkar finnas en spärr på 30GB/månad, vad händer när man överskrider spärren? Kommer hastigheten bara spärras eller får man betala massa extra?

När du nu ändå läser det där på Telias hemsida så borde du väl hitta svar på din fråga där också, men en gissning är väl att hastigheten bromsas såsom är fallet med 3G.

Av Iceman71

Fast om det är 4G du funderar på så får du ju först vänta lite på att det dyker upp sådana lurar förstås...