Inlägg

Inlägg som HappyPie har skrivit i forumet
Av HappyPie

det finns en skillnad om du har gjort det under arbetstid eller ej, om du har det i din arbetsbeskrivning eller ej.

Är det utvecklat utanför arbetstid och du inte har programmering som en arbetsbeskrivning så är det stora chanser att de är ditt.
Arbetsgivaren får inte rätt till arbetstagarens uppfinningar hursomhelst, t.ex. om du utvecklar ett program eller uppfinner samt patenterar en uppfinning utanför arbetstid medans du jobbar på mcdonalds som restaurangarbetare så har inte mcdonalds rätten till dem. Det är solklart utanför deras arbetsbeskrivning.

Ta ett snack med arbetsrättsjuristen, finns en hos ditt fack om du vill utnyttja ditt medlemskap annars ta en timmes gratis hos en firma, sen lägg några tusen som kostnad i ditt nya AB som du sedan drar av.

Av HappyPie

Vilken typ av "kontroll" vill du ha? Vill du ha per individuell basis, per maskin eller per företag? Nodbaserad eller floating licenser?
Finns lite för och nackdelar mellan dessa men själv skulle jag inte välja t.ex. "per maskin" och köra med t.ex. MAC eller CPU id då det kommer att resultera i svårigheter vid byte eller uppgradering av maskiner, allt kring support blir svårare. För om du tänker sälja så får du även tänka support.

Spontant kan jag tänka att antingen köra en web licensserver eller lokal licensserver, då har du både koll och användarna har ett "konto" som begränsar spridningen. Föreslår web licensserver som du kontrollerar och att användarna kan då aktivera sin licens mot licensservern vid första körning och resterande programstart kontrollerar användandet mot licensservern; då kan du föra statistik som t.ex. "när var det senast denna licens användes?" vilket kan vara bra om t.ex. användaren har bytt dator, installerat om OS eller liknande (och glömt eller ej har haft möjlighet att allokera bort licensen) så att du kan återställa den specifika licensen och därmed kan åter bli allokerad.
Du skulle även kunna licensiera per användare och att de kan ha upp till 2 maskiner t.ex. (stationär och laptop) men de beror på användarmönstret.

Detta är en del av "support" tänket, se till att licensprogrammet både begränsar användandet (att de inte sprider programmet internt och externt) samt att du kan ge god support med hjälp av den, idag och i framtiden.

Om du är en entreprenör i hjärtat så kör! Hade rekommenderat en startkostnad för licensen samt en årlig uppdateringskostnad för support och "fri" uppgraderingar. Tänker du rätt och implementerar allt detta rätt från början, både licens-biten OCH förutsättningarna (kontakten), så kan du senare kanske även sälja ytterligare program eller programpaket som underlättar deras jobb, att de sparar in pengar och ökar noggrannheten/säkerheten av deras produkter/tjänster med hjälp av dina lösningar.

Borde inte vara så svårt att göra en egen enkel licensserver, i.o.m. det är en liten användarbas så kommer de inte hålla på med att cracka ditt program HTTPS koppling mot en enkel webdomän räcker, så du behöver inte köra på egen burk eller cloud. Sen gör du bara en trevlig liten license manager som hanterar allt antingen från din dator eller via din domän.

[ang ovan trådkommentar] Om detta du har gjort INTE finns med i din arbetsbeskrivning så är det ok, annars kan arbetsgivaren kräva äganderätten till dina program. Bästa är att komma överens om vem som äger detta med arbetsgivaren. Du bör (min rekommendation) starta ett AB

Av HappyPie

Hade min 5950x (beställt 25 Dec) med grön bock för en månad sen, men under tiden jag väntade på andra delar blev den gul igen någon dag senare. (nu väntar jag bara på processorn i min order)
Trodde först att de gav bort min allokerade cpu till annan kund men @webhallen försäkrade mig om att de inte gör så.
Antagligen en bugg? Kanske är det så att alla får en grön bock det ögonblick varan kommer in i lager men blir åter gul när antalet inkommande varor är mindre än storleken på kön? Hursom, kan vara trevligt om vi får klarhet till dessa pendlande mellan gul och grön så att man inte håller hoppet uppe i onödan

Av HappyPie
Skrivet av Tengle:

går att läsa i deras användaravtal

Av HappyPie
Skrivet av Slasse:

Dom betar väl av de som beställde i början på december nu? Min vän som beställde sin 18 december har inte fått sin ännu i alla fall.

Schysst att du delar med info, sitter själv med en 5950X beställning från 25:e December.

Skrivet av hymner:

@Webhallen Hej! Tack för det du gör här Jag beställde en 5950X för 2 veckor sen, hur lång är kön för just dessa ? Är man helt körd ?

Jag tror att de flesta ordrarna ligger i början, alltså November och December, (rätta mig om jag har fel @webhallen ) så mellan Januari och Februari så kanske det går fortare plus att AMD kanske allokerar mer tillverkning då också till 5900x/5950x
Som sagt så väntar jag på min 5950X från 25/12

Av HappyPie

En Wendell video om lastpass och alternativ för er intresserade

Av HappyPie

Ingen bloatware..... intressant att INTE ha medföljande skräp är i princip en feature idag. Gärna avsluta samarbete med norton & mccafee, låt kunden bestämma själv utan massa förinstallerat skräp som man måste spendera en massa tid på att få bort.

Om de är en laptop, lägg ner med designed obsolescence där batteriet är utslitet till odugligt skick inom 2 år, speciellt om de är inbyggd och där HP vägrar att man som kund får byta ut det (ja, jag har ett sådant case idag och är något sur på det )

edit: för övrigt valde jag Bra garanti och support, rätt konfiguration och byggkvalité (låg ljudnivå ingår i byggkvalité & konfig)
Väljer jag att en SI / OEM bygga en dator åt mig eller mina nära (istället för att göra det själv) så är det p.g.a. supporten och garantin, vill inte ha några "huvudvärk" senare.

Av HappyPie
Skrivet av lossah:

@Webhallen Denna fråga får ni 1 miljard om dagen (typ) gissar jag, men finns någon status på 5600X? Beställde den för 2 dagar sedan, antar jag är rätt rökt på ett tag?

som referens så har jag väntat på en 5950x sedan julen Tror de kommer en leverans till början av februari (typ 5:e?).
Har du tur så får du en då men säkert en stor risk att du får vänta på en senare leverans

Av HappyPie
Skrivet av UndaC:

...
Har ju dock jobbat med det här länge (”IT-branschen” i snart 21 år) så det handlar väl mycket om att bli mätt på det helt enkelt
...

Bli mätt? aha... är det därför du går mot de tyngre drogerna, som spekulant för en Threadripper pro!

Av HappyPie
Skrivet av roxkz:

AMD verkar älska att blanda in olika generationer av arkitekturer i samma 'familj'/serie...

nödvändigt ont kanske? det är en påtaglig brist just nu på Zen 3

Av HappyPie
Skrivet av SpaceMan:

AMD är en större kund för TSMC och jag tror inte Intel vill betala så väldigt mycket, då deras marinaler är rätt pressade redan idag då de tillverkar själva.
AMD kommer nog inte förlora så mycket på just Intel. Apple däremot stjäl nog rätt mycket.

Klart de kommer betala stora summor för att få en större del av 5nm! Allt för att stoppa AMD med sina massiva likvida medel i sann Intel anda
Detta för att få tid att ordna deras egna chiplet och paketeringstekniker som foveros

Av HappyPie
Skrivet av Wasp:

Ja dethär blir synnerligen intressant med tanke på hur strömhungriga 3000-serien är. 1500mhz på kärnan vid spelande?

Tänkte samma, Samsungs 8nm (10nm) verkar inte vara så bra på strömeffektivitet iaf på desktop frekvenser. Få se hur Ampere kretsen fungerar då i lägre mobila frekvenser. Det får absolut inte vara i närheten av desktop wattförbrukning iaf!

Av HappyPie
Skrivet av Daemon:

Är inte grejen med startupbolag att de inte gjort så mycket innan?

Utöver att bolaget har funnits sedan 2016 så fann jag detta.

Citat:

Case in point, startup Tenstorrent, founded in 2016 and headquartered in Toronto, Canada, on Thursday unveiled its first chip, "Grayskull," at a microprocessor conference run by the legendary computer chip analysis firm The Linley Group. The "Spring Processor Conference" was originally going to be held in Silicon Valley, but COVID-19 turned it into a Zoom video affair. The event was very well attended, organizer Linley Gwennap told ZDNet, and interest was evident from the number of audience questions submitted via Zoom chats.

Tenstorrent was founded by chief executive Ljubisa Bajic, who previously worked for Nvidia and Advanced Micro Devices, among others. As Bajic related to ZDNet, in 2016 he was trying to figure out his next move after several years at those large chip vendors. A legendary chip designer, Jim Keller, who worked with Bajic at AMD, "told me to just go and do what interested me," said Bajic. Keller wrote a check to Bajic, providing the first funding for the company.

Jag önskade att artikeln hade lite mer info och fortfarande står vid det. Bolaget har redan släppt en processor (av något slag) och det finns säkert många intressanta framtidsplaner i bolaget samt små anekdoter som t.ex. ovan mellan Keller och Bajic.

Av HappyPie

Hade varit intressant om artikeln tog upp mer om vad företaget har tidigare gjort och kommer att göra.

Av HappyPie

Raytrace, strålspårning är definitivt framtiden, men när framtiden förvandlas till "nu:et" så blir RTX 3000 serien helt irrelevant för det.

Korta svaret är, om du älskar att spela minecraft eller liknande lättdrivna spel som stödjer RT, så kan RT vara kul att ha, blir estetiskt trevligare med ljussättningen och material med relativ bra prestanda.
Det kan komma vissa få AAA titlar som Control där RT är trevligt, vilket är idag den enda fungerande samt passande speltitel för RT som inte är begränsad till enbart skuggor utan har en bra implementerad RT, där RT gör god visuell nytta till skillnad från rasterering.

Om du väljer mellan vilket kort/tillverkare du ska välja mellan, baserad på (utöver "vanlig" prestanda) deras features, så ska du titta på DLSS när det gäller nvidia. RTX seriens styrka är DLSS som fungerar idag och kommer även att fungera i framtiden. Tyvärr lider DLSS av att den används i relativt få titlar så nyttan för dig personligen är helt subjektivt; men mellan RT och DLSS så har DLSS en framtid med dagens RTX 3000 serie kort prestanda medans RT för denna serie inte har en framtid.

Av HappyPie

Mörk tema Mörk tema Mörk tema Mörk tema ....

Dark mode!

Dold text

Vad sägs om ett Mörk tema eller två? Ett mörk tema och ett Mörkare tema

Av HappyPie

Mer kärlek till Sweclockers arbetarna <3 grymt att ni är så transparenta. Hoppas ni finner en lösning till utmärkelserna

Av HappyPie
Skrivet av Tempel:

7nm+ alltså. Oh my god TSMC håller på att bli som Intel

Kul med sådana här nyheter, det ger en lite mer förståelse och alltid kul med lite avklätt en fredag.

Om Intel skulle även ha en fungerande 5nm tillverkning så ja
+1 med lite avklätt på en fredag

Av HappyPie
Skrivet av maweric:

Så går det när det är så ofantligt mycket hårdvara som ska stödjas.

Men jag gillar att Windows ändå fungerar så pass bra på så stor mängd hårdvara, nytt som gammalt.

Du menar när Microsoft sparkar sina QA tester och låter användarna testa windows istället?
Borde få betalt av Microsoft om man ska hålla på att testa deras operativsystem

Av HappyPie

Läkta prestandatester på 6800XT och 6900XT från Toms Hardware

https://media.discordapp.net/attachments/755909986537832449/7730...