Inlägg

Inlägg som careface har skrivit i forumet
Av careface
Skrivet av Subiray:

@careface: Har du provat att stänga nere shadowplay om du använder det? Vet inte om det gäller än men var så att SP drog ner prestandan ordentligt nyligen.

Löste det som sagt genom att överklocka mina minnen. Shadowplay har varit av hela tiden. Tack ändå!

Av careface
Skrivet av Elektron:

Jag vet inte ifall frågan är ställd men hur mycket ram-minne har du i datorn?

16GB. Men jag såg ett test, tror det var LinusTechTips, där provade dom med så lite som 4GB minne utan skillnad i performance.

Av careface

Update:
Jag följde @PaddanX tips om att överklocka mina minnen, jag klockade upp dem till 1866MHz och nu har jag 99% CPU eller GPU usage hela tiden och för det mesta, i stadsbanor så verkar BÅDA ligga i 99%, vilket måste betyda att de är ganska evenly matched?

Av careface
Skrivet av fantomsmurfen:

@careface: Många gånger då GPU-usage dippar för mig t.ex. till 80% så ligger CPU-usage på under 70%.

Det finns fall då det är så för mig också. Eller åtminstone runt 70%.

Skrivet av Paddanx:

Mitt förslag då är att du gör upp en test plan och försöker göra någon lämplig testsvit och lämnar in det till dem, då du verkar ha koll på hur man lämpligt kan testa det.

Kylning nej, men gå inte över 1.65V annars riskerar du bränna saker. Det du dock behöver göra är att kompensera timingsen, så kan du öka bandbredden utan att behöva mer spänning (i de flesta fall iaf).

Jag har förklarat lite av det i olika poster på forumet, men i grunden så bör du förhoppningsvis förstå det med denna länk.
Man måste bara räkna om vilka värden du har nu, till de nya värdena på den nya hastigheten.

Använd grunden (1/frekvens)*latensvärde, och räkna om. Notera att det är äkta frekvensen, inte DDR hastigheten, Så för "1600Mhz DDR" tex är det 0.8Ghz. Enklast är att räkna i Ghz och ns, då det ger jämförbara siffror som är små och hanterbara. Så tex 1600 CL9 => 1866 CL10.5. Eftersom du inte kan köra halva, så får man välja det över. Har du lite mer spänning att ge på dem, kanske du kan nå CL10. Enklast är att avrunda upp först på alla värdena, och sen testa att minska och köra memtest86 för att se om de accepterar det.

Detta ger dig lite mer bandbredd, på bekostnad av fler klockcykler i latens, men med tanke på att Intel CPUer även på SB/Ivy tiden hade bra förutsägelse så är förlusten i latens väldigt liten, men vinsten i bandbredd kan vara stor om den behövs.

Min egen 2600k fick nytt liv med 2133 minnen, från 1600, där FPSen förbättrades i vissa spel, men framförallt minimum fpsen (dipparna) blev klart bättre.

Tack!

Av careface
Skrivet av fantomsmurfen:

@dunis90: Men om varken GPU eller CPU ligger nära 100% belastning bode det ju vara t.ex. någon typ att minneshantering som begränsar fps. Kanske internt i CPU?

Det är tyngst på stadsbanorna för mig, men jag kan ändå se att CPU usage går upp emot 90-95% när GPU usage går ner, sen tar det kanske en stund för Afterburner att hinna snappa upp värdena eller något, för jag kan ibland se spikar efteråt upp emot 99% på CPU, inbillar jag mig iaf.

Edit: Fast sen ligger ju både CPU och GPU på 80% och jag har typ 70fps.

Av careface
Skrivet av dunis90:

Tryck upp konsolen och skriv först "perfoverlay.enable 1" och sen "perfoverlay.drawgraph 1". Den linje som ligger högst är den som begränsar prestandan.

I Battlefield-spelen brukar väl en CPU-tung inställning vara mesh quality.
Om man vill testa hur mycket prestandan begränsas av processorn brukar det enklaste vara att bara sänka till den lägsta upplösningen. Sänker du från t.ex. 1080p till 720p men får bara 10 extra FPS är det en stor flaskhals.

Tack, ska prova båda dom sakerna.

Skrivet av Paddanx:

Vill minnas de nämnde att de inte kan göra det vidare tillförlitligt. Mao de kan inte upprepa testet 20 gånger, annars hade de gärna gjort det :=/

Det roliga jag ser i sammanhanget är diskussionen jag hade i en tråd om att en oklockad 4690k (3,5-3,9 turbo) inte skulle flaska ett 1080 i detta spel (i 1080p dessutom)... när en 3770k @ 4,6Ghz med HT gör det... lol.

Frågan jag ställer till @careface dock är... vilken frekvens kör ditt RAM i?
Multiplayer på BF1 har tydligen väldigt höga krav på minnesbandbredd för att inte få dips. 1600Mhz kan vara i minsta laget tom, där 1866-2133 kan göra nytta. Brukar vara ganska enkelt att klocka upp 1 steg o se om det hjälper.

Ska absolut prova det, om jag nu fattar hur man gör.
Man behöver inte oroa sig för kylning?

Av careface
Skrivet av fermia:

Windows 10 ?
BF1 fungerar så mycket bättre med Windows 10.

Yes, har Windows 10.

Av careface

Endast CPU-test i 1080p i det testet tyvärr.

Skrivet av Huge-Raven:

Du kan testa att sänka grafiken eller upplösningen så ser du om cpu belastas mindre och du får mindre dippar som påverkar spelet.

Om det fungerar så vet du att din cpu är flaskhalsen när belastningen i spelet kräver liiiiite extra kraft.

Överklocka lite till?

Edit1:

Eller så kanske du kan göra som jag gjorde, kolla runt på blocket om det finns en Xeon cpu som passar ditt moderkort.
Jag bytte från i7 till Xeon med fler kärnor och kunde överklocka till samma frekvens (4,2 vs 4,2) och det gav mig en rejäl boost i cpu kraft, i SkyRim iaf

Hittade en beg. XEON för 1200kr som passade mitt mobo perfekt, även om det inte stod i specen för mobo att man kunde använda den så gick det kanoners.

Kollade runt på Google om det skulle fungera och det var massor utav folk som redan hade provat och det fungerade för.

Intressant förslag. Kanske skulle prova något.

Skrivet av anon193054:

Borde inte CPUn belastas mer om om grafiken/upplösningen sänks?

Det är vad jag hört. Men jag vet inte.

Skrivet av Huge-Raven:

Precis som "vracer" skriver kan det vara något annat som bråkar.
Kör du med SSD eller HDD där du installerat spelet?

BF är på SSD.

Skrivet av TobiasRX:

Detta kanske inte alls är TS problem men jag får väldigt mkt sämre fps då och då och har upptäckt att ett windows-program som heter audiodg.exe spökar och drar mkt CPU.
Stänger jag av det och sedan startar det igen så hoppar fps:en upp igen.
Kan va värt att kolla

Nja, hade ingen sådan process men tack ändå.

Skrivet av lord_vasagos:

Spannet för ren cpu kraft bör ligga i regionen 20-25% skillnad och en klockad 3770k är runt 6700k vanilla prestanda och bör prestera ganska lika men man kan klocka 6700k så vist är den snabbare och är inte omöjligt att det ger skillnad men har hemskt svårt att tro en så snabb cpu ger mer än marginell flaskhals och min första tanke är att snabbare ram faktiskt skulle ge mer fps i.a.f om vi talar 1600mhz ddr3 till 2600mhz ddr4 och vet inte hur bf1 skalar på snabba minnen men kan vara värt att smälla upp dom lite om du kör 1600 till 2133 eller nått och se om det gör skillnad då jag tror bf1 skulle gynnas av snabba ram

Är det säkert att klocka minnen? Jag har 1600Mhz minnen.

Av careface
Skrivet av _niko_:

Borde ju inte vara så svårt att hitta ett gäng benchmarks med ett 1080 kort och 6700k propp.
Kolla 2560*1440/4k och jämför med vad du har idag.

Benchmarks i BF1 är för en testslinga i singleplayer och där håller jag 100fps konstant utan problem. Det är i multiplayer det strular.
Men för all del, om du har en länk till ett CPU benchmark för BF1 Multiplayer i hög res så får du jättegärna bifoga.
Jag har läst att i 1440p och över så spelar CPU mindre roll och den större belastningen hamnar på GPU, jag vet inte hur sant detta är, därför vill jag gärna se CPU benchmarks i högre upplösningar.

Av careface
Skrivet av SweDragon:

Jag skulle inte gått till en 6700k från den processorn. Ska du uppgradera nu så satsa på Broadwell-E och 6+ kärnor. Redan i dagens spel får man en boost med fler kärnor och det kommer garanterat bara öka i framtiden med DX12 och Vulcan och mer kraftfulla multitrådade spelkonsoller man optimerar för:

http://www.sweclockers.com/test/22144-intel-core-i7-6950x-i7-...

Vanliga dödliga har inte 15k att lägga på endast CPU för en 3% boost i spel.
(Åtminstone inte jag)

Av careface
Skrivet av murzoo:

Om det är så att CPU är belastad till 100%, och GPU inte är det. Då är det med stor sannolikhet en flaskhals. Om det blir bättre med en ny CPU är dock oklart.

Det är det som är det intressanta. Det är inte när CPU ligger på 100% load som GPU load går ner. När FPSen är som värst så ligger både CPU och GPU load runt 70%. Varken GPU eller CPU ligger på över 68 grader.. Borde inte throttla då?

Av careface
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Det är faktiskt inte omöjligt att CPU:n flaskar lite. Med den skärmen och det grafikkortet hade jag personligen kört en lite vassare processor.

Okej, tackar hjärtligt för input. Hoppas det kommer lite mer sådant så jag kan vara säker!

Av careface

Stor performance boost med 6700k vs 3770k i bf1?

Hej, som rubriken lyder så undrar jag om det skulle bli stor skillnad om jag uppgraderade min CPU.
Min 3770k rullar på i 4,6Ghz just nu men i BF1 så får jag skumma dippar ibland. När GPU usage ligger på 90%+ så har jag superfin fps men så fort GPU usage sjunker till 70%- så dippar jag rätt mycket. CPU usage är ibland uppe på 100% men oftast så ligger även den på 70% när GPU usage sjunker, enligt Riva Tuner.

Jag spelar för övrigt med ett GTX1080 Strix och en 3440x1440 skärm med 100hz, så, på denna lite högre upplösning, tror ni min CPU flaskar mitt grafikkort avsevärt? Är det värt att uppgradera?

Jag har bestämt mig för att jag vill ha en dator jag är nöjd med så pengar spelar inte så jättestor roll, med det sagt så är det ju onödigt att slänga iväg pengar i onödan. Vill bara ha bort de konstiga dipparna.

Mvh David.

Av careface
Skrivet av Johnten:

Ursäkta om jag missat detta men det är sent och jag har faktiskt läst inlägget två gånger. Har du kollat NVIDIA Control Panel inställningarna? Om dom är på standard så har du bara där en setting som bråkar en hel del..

Under "Manage 3D settings" så finns det en inställning som heter "Power management mode" ställ in den på "Prefer maximum performance". Har du tur så var problemet så simpelt som så..

Önskar dig lycka till om så inte var fallet! God natt!

Den är på Maximum Performance redan, men tack ändå!

Av careface

Tror ni det är en vettig upgrade att köpa nytt moderkort och en 6700k jämfört med min 3770k?
Jag har hört att mycket av CPU-flaskhalsen försvinner i högre upplösningar då de flesta beräkningarna ligger på GPU, hur mycket av det stämmer? Kommer jag inte få någon performance boost om jag uppgraderar?

Av careface
Skrivet av fantomsmurfen:

Samma sak för mig. Ibland kan både GPU och CPU usage ligga runt 70-80% när jag har som lägst fps. Har i princip allt på Ultra och spelar i 1440p. Kan det vara RAM-minnet som flaskar?

Haha, vi har ju samma RAM iaf. Låter otroligt..
Edit: Och samma cpu!

Av careface
Skrivet av anon12433:

Som en jämförelse så ligger jag på 99% i GPU/CPU på tunga banor och snittar kanske 130fps i 2560x1440. 3440x1440 är bra mycket tyngre att driva så din fps låter kanske inte helt fel. Däremot tycker jag du borde ligga på 99% på GPU.

Ja, det jobbiga är ju att jag har super FPS när GPU ligger på 99-100%.

Av careface
Skrivet av Vimsig:

@careface:

Testa att ändra pre-rendered frames i nvidias kontrollpanel till 2, alternativt gör det in-game genom att öppna konsolen och skriva "renderdevice.renderaheadlimit 2".

Det gjorde ingen skillnad.

Av careface
Skrivet av Vimsig:

@careface:

Testa att ändra pre-rendered frames i nvidias kontrollpanel till 2, alternativt gör det in-game genom att öppna konsolen och skriva "renderdevice.renderaheadlimit 2".

Ska prova, tack!

Av careface

GTX 1080 oregelbunden GPU usage i BF1

Hej, som rubriken lyder så undrar jag lite över GPU usage i Battlefield 1. För det mesta så ligger jag runt 80 fps, ibland 100, ibland 60.
När GPU usage ligger på 95%+ så är allt smooth och frid och fröjd, över 70 fps i alla situationer etc.
Men i vissa situationer så droppar fpsen till runt 60 fps och blir väldigt instabil.

Värt att nämna är att jag låg på 100% load på min CPU hela tiden förut, så för att den skulle sluta flaska så överklockade jag den till 4,6Ghz och nu går CPU usage aldrig över 90%, så det borde inte vara den som flaskar. När det "laggar" (verkligen en överdrift, men ni förstår) så ligger CPU usage runt 75% och GPU usage runt 75%, vilket är väldigt irriterande då jag vet att jag hade haft 90 fps om GPU usage låg på 100%.

När jag slog igång DX12 så blev GPU usage lite högre men det är fortfarande skumma drops ibland och DX12 verkar introducera sporadisk stuttering, speciellt i början av nya rundor.

GPU usage verkar även gå upp om jag slår av G-sync och V-sync, då ligger jag mellan 112 och 80 fps, alltså betydligt bättre än 65 eller vad den nu kan tänkas dippa till med det igång. Men då ligger GPU usage på 95% plus nästan hela tiden (spelade bara en runda utan G-sync, det är inte alls en lika trevlig upplevelse, så jag satte igång det igen så fort jag provat skillnaden.)

Några idéer? Tankar? Kan det vara CPU-flask även om den inte går upp i 100%?

Hela datorns specc står i min signatur och jag spelar på En Asus PG348Q 3440x1440 100hz skärm med G-sync.

i7 3770k@4,6ghz med 1,355V om det har någon betydelse.

Hittade just detta:

"Posted October 22
IDK what my CPU usage is, but my 4790k @ 4.5 and GTX 1080 runs this game at ULTRA 3440x1440 locked at 100fps."

är hand CPU så mycket starkare än min? Eller har jag något annat fel?