Inlägg

Inlägg som tigerfant har skrivit i forumet
Av tigerfant

Kompatibilitet GTX 670 och moderkort

Hej,

jag behöver köpa ny hårdvara, CPU, GPU, moderkort och RAM men tänkte börja med grafikkort.

Jag spånar på ett GTX 670 men undrar om det är kompatibelt med det moderkortet jag har nu. Dessa två kommer att användas i kombination endast en kort period, kanske två veckor.

Grafikkort: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=751465#extra
Moderkort innan byte: http://www.dustinhome.se/product/5010168972/asus-p5q-se-p45-7...

Anledningen till att jag vill börja med grafikkortet är för att nuvarande är helt slut. Datorn fungerar inte alls och W7 har stött bort grafikkortet som om det vore en ny lever. Få färgskiftningar över hela skärmen och W7 påstår att jag inte har något grafikkort i och att W7 inte använder enheten då den stött på problem.

Är det så att ett GTX 670 kommer fungera på moderkortet men prestera sämre tills jag köpt ett nytt moderkort kan jag leva med det. Har läst någonstans att GTX 670 är bakåtkompatibelt med PCI-E 2.0 trots att det står 3.0 på kortet. Kan inget om det och undrar om det stämmer?

Tack för all hjälp!

Av tigerfant

Skärmflimmer - slut på idéer

Hej,

har väldiga problem med min Philips 22" skärm, vet inte vilken modell. Efter ca två år har skärmen börjat flimra, och flimra mycket.

Först utgick jag från att det var skärmen det var fel på, och var inne på att köpa en ny. Ville dock testa att byta VGA-kabel först, vilket löste mitt problem. Nu har skärmen börjat flimra igen, och jag är nu väldigt konfunderad.

När skärmen först började flimra löste det sig ifall jag vickade/lirkade lite på VGA-kabel där den sitter fast i skärmen, men det varade inte länge. Detta fick mig att anta att det var fel på ingången. När jag sen testade en andra VGA-kabel och det löste sig, utan att jag behövde vicka på den. Detta innebär att skärmen börjar flimra igen efter ett tag. Det får mig också att sluta tro att det är skärmen det är fel på, eftersom det utan problem fungerar så fort jag kopplar in en ny VGA-kabel. Ifall det är i skärmen det är glapp, eller liknande, så skulle det alltså innebära att jag mot alla tänkbara odds kopplar in varje ny VGA-kabel i precis det flimmerfria läget varje gång jag testar en ny. Och den chansen existerar ju knappast.

Använder en VGA-DVI adapter för att koppla in skärmen i datorn, och den adaptern borde logiskt nog vara felfri eftersom den tillåter nya VGA-kablar att leverera en flimmerfri bild.

Så nu är ju frågorna:

1. Vad i min skärm kan göra att en VGA-kabel fungerar i 2-3 dagar för att sedan börja flimra.
2. Vad skulle en dator kunna göra för att nya kablar ska börja fela på samma sätt efter en viss tid.

Rent logiskt borde ingenting i kretsloppet kunna fela eftersom det fungerar felfritt så fort jag byter kabel, vilket borde utesluta samtliga glapp o.s.v. Eller har jag missat något basalt? Skulle gärna vilja lösa detta, och helst genom att undvika att köpa en ny skärm för pengar jag inte har.

Tacksam för all hjälp!

Av tigerfant

Tack för ditt svar Multiman, och alla ni andra! Verkar rätt logiskt det du säger om den externa disken, ska testa att byta nätagg i veckan och se vad som händer! Update kommer!

Av tigerfant

Har kört Repair.exe typ 100 gånger. Det blir klart och problemet uppkommer direkt igen. Kan det verkligen vara problem med strömtllförseln eftersom jag kört WoW stabilt i över ett år och alla andra applikationer och spel fungerar felfritt? Han som byggt datorn har byggt många datorer och skulle troligtvis inte göra ett så basalt fel som att välja ett otillräckligt nätagg. Men får testa med ett annat!

Finns det något sätt man kan testa sitt moderkort utan att införskaffa ett nytt?

Tack för alla svar!

Av tigerfant

Enorma problem, troligtvis kopplade till World of Warcraft och min HDD.

Hej allihopa!

Är ny här på forumet och helt ärligt registrerade jag mig för att få hjälp med mina datorproblem som i nuläget är fruktansvärda. I'm at my wits end så att säga och söker någon som är långt mer kunnig än jag själv.

2. Beskriv ditt problem
För att få hjälp måste du beskriva ditt problem så utförligt som möjligt. Kom ihåg att våra medlemmar inte är synska, utan måste utifrån din information försöka spåra vad felet kan vara. Ju bättre information du ger desto större chans är det att någon kan hjälpa dig att lösa problemet. Besvara följande frågor:

* Vad är problemet?
1. Jag får bluescreen när jag spelar World of warcraft, har inte fått det ännu i något annat spel, MW2, Trine, L4D eller liknande.

2. Jag får WoW-crash då spelet inte kan läsa olika filer, detta händer kanske 5-6 gånger om dagen. Då är det problem som att datorn inte kan läsa filer såsom fish01 och taunkaskin01 o.s.v. Hittills har problemet bara varit relaterat till att datorn inte kunnat läsa texturfiler i WoW. Filerna går att läsa om jag rebootar datorn, men då är det en annan fil som ställer till det nästa gång. Filerna är inte borta från datorn.

3. Detta är ett långt utlägg då det kan vara något i historien som påverkat datorn, jag vet inte.

Jag har haft enorma problem med min HDD p.g.a. WoW. Det hela började med att jag skulle formatera och installera om Windows p.g.a. att min dator var överfull med skräp och jag ville ha en nystart. Sagt och gjort. Installerade Vista 64-bitars och allt var bra. När datorn höll på att installera olika updates från Windows update satte jag i en DVI-HDMI sladd i datorn för att titta på Family Guy på min TV. Har gjort detta flera gånger innan och aldrig varit några problem.

Då fryser datorn, instantly. Jag väntar jättelänge men beslutar mig för att stänga av den och sätta på den, det kan ju trots allt bli så ibland, det är ju PC. o.O När jag sedan startar datorn igen kommer jag till BIOS, och datorn startar om. Den fortsätter att göra såhär xhundra gånger och jag hade ingen aning om vad som var fel. Sedan efter några reboots kom jag till skärmen där man väljer Safe mode, Last working configuration etc. Ingen av dem fungerade.

Bestämde mig för att sätta i en W7 skiva och installera om igen. Då kunde min dator inte boota från disken trots att jag hittade min DVD-spelare i BIOS och satte den som prio 1. Även när jag tog mig till Boot meny via F8 och valde min DVD-spelare hamnade jag på ovannämnda Windows screen.

Det slutade med att jag testade att göra följande:

1. Ta ut och bara ha 2 GB RAM-minne.
2. Byta RAM-minnen helt och testa några gamla jag hade liggandes.
3. Byta DVD-drive.
4. Testa en annan skiva att boota ifrån.

Allt detta resulterade fortfarande i att jag kom till samma Windows screen.

Jag tog sedan över min HDD till en kompis, satte in den i hans datorn och försökte starta den därifrån. Samma sak. Vi startade då från hans HDD och det gick inte, skärmen blev bara helt svart. Tog vi sedan ut min HDD och testade gick det hur bra som helst. Satte i den igen, felet återuppstod.

Vi valde ännu en gång att starta från hans HDD och denna gången krävde datorn att vi gjorde en disk check för att starta, på min HDD. Hans dator krävde alltså en disk check av min HDD för att kunna starta hans. Vi körde en disk check och det var 152 000 filer som datorn ville gå igenom en och en för att starta om mellan varje. Varje fil tog ungefär 4 minuter och eftersom detta skulle resultera i ungefär 422 dygns rebootande så bestämde vi oss för att formatera disken helt via hans HDD. Efter disk checken gick hans HDD att boota igen och vi formaterade min. Glad i hågen sprang jag hem och tryckte in den i min dator.

Nu gick det att boota från min DVD-drive och jag installerade W7 64-bitars. Allting funkade superbra, installerade alla nya drivrutiner till allting och skulle installera WoW. Detta gick dock inte. Drog jag ner installern från nätet på mitt konto så kom jag till ungefär 8% sedan kunde datorn inte skriva en viss fil till datorn och installationen avbröts. Detta var udda då disken var helt clean och det inte låg några gamla WoW-filer på den.

I dagsläget har jag installerat om W7, både 32- och 64-bitars, säkert fyra eller fem gånger. Fortfarande samma problem med WoW-installationen. Jag kan installera allt annat, CS4, Steam o.s.v. Det roliga är att det är olika filer som datorn inte kan skriva vid varje installationsförsök, och här är the kicker: Det händer samma sak ifall jag försöker installera från WoW-skivorna jag köpt i affär.

Min HDD är förstörd var det jag utgick ifrån och lyckades låna en i stort sett oanvända 320 GB SATA disk från en datorkunnig kompis, kopplade in den, installerade W7 64-bitars och allt var frid och fröjd. Kunde dock inte installera WoW på denna heller, varken från downloadable installer eller från skiva. Mycket skumt. Det var även samma felmeddelande, men med olika filer varje gång. Har googlat alla felmeddelande och letat efter svar i alla relevanta forumtrådar hos Blizzard, men får bara svaret: "There is something wrong with your hardware." Oh really, nothing gets past you eagle eye så att säga. Kan även understryka att samtliga lösningar på samtliga problem jag hittat på nätet, Microsoftforum, WoW-forum och andra tekniska forum, har inte fungerat för mig. Detta har varit allt från att disable USB support i BIOS o.s.v.

Vi bestämde oss då för att installera WoW på min PC-laptop och dra över mappen till datorn. Sagt och gjort, samma WoW-crashes relaterade till texturfilerna och blue screens. Vi testade då att lägga WoW-mappen från min laptop på en extern USB 2.0 disk och köra den där därifrån. Då fungerade det. Efter att ha spenderat ett 50-tal timmar på att lösa problemet accepterade jag nödlösningen och att jag kunde leva med det. Tills idag. Nu uppkom samma problem igen trots att vi kör från den externa disken.

Any ideas någon?

* När inträffar problemet?
Enbart när jag kör World of warcraft, och oftast när jag byter zon i spelet. Dock får jag blue screens helt random när WoW är igång.

* Har du någon aning om vad som orsakar problemet?
Inte längre eftersom jag har testat allt jag själv med mitt begränsade kunnande tycker verkar logiskt och relevant.

Har gjort följande.

1. Bytt HDD.
2. Bytt RAM-minnen.
3. Testat 32-bitars och bara 2 GB RAM.
4. Ändrat alla tänkbara BIOS inställningar. (Disable USB support och liknande).
5. Kört spelet från en extern disk.
6. Testat att installera från både skiva och downloadable installer.
7. Formaterat om, minst fyra gånger.
8. Testat olika Windowsversioner, Vista och W7. Både 32- och 64-bitars.
9. Bytt DVD-drive.

Har INTE testat:

1. Byta grafikkort då det verkar ologiskt eftersom alla andra, mer grafikkrävande applikationer och spel, körs utan problem. Har dessutom inget grafikkort liggandes, och vill inte köpa ett nytt ifall jag inte vet att det är problemet.
2. Något som har med processorn att göra.

3. Beskriv ditt system - Detta är den bästa beskrivning jag kan ge. Datorn är öppen och har försökt se mig till de olika delarnas namn men inte sett namn och modell på alla komponenter.

Operativsystem: Microsoft Windows 7 Home Basic 64-bitars med senaste drivrutinerna.
Processor: Intel Core 2 Quad CPU Q9550 @ 2.83 GHz, 2833 MHz, 4 Cores, 4 logical processors.
Processorkylare: Intel E30307-001 DC12V 0.14A
Moderkort: ASUS P5Q SE
Minne: 2 x Corsair XMS2-6400 2048 MB 800Mhz
Grafikkort: GeForce 9800 GTX 512 MB PCI-E
Hårddisk: Western Digital WD5000AAKS 500 GB SATA (Min HDD som orsakade ursprungsproblemet) + Samsung SP2504C 320 GB SATA (Den jag lånade av en kompis som inte heller fungerade, dock den jag kör Windows 7 från nu.)
Nätaggregat: FPV 550W, mer än så vet jag inte tyvärr. Det ska vara ett som är mer än tillräckligt i alla fall.
Övrig kylning: 2 x Zalman ZF125CSF 12V som insug på framsidan, och en stor fläkt som utsprut på baksidan, det står inget på den och jag byggde inte datorn vet inte vad det är för någon. Även ett hål för utsug på toppen av datorn. Dator har förövrigt alltid varit väldigt välkyld och aldrig upplevts som varm.

Förhoppningsvis sitter det någon Guru där ute som har ett bra svar, hoppas vi kan lösa det!

Ha det gott!