Inlägg

Inlägg som anon154855 har skrivit i forumet
Av anon154855

Angående diskussionen om var displayport kommer ifrån och vem som har utvecklat det:

DisplayPort is a digital display interface developed by the Video Electronics Standards Association (VESA). The interface is primarily used to connect a video source to a display device such as a computer monitor, though it can also be used to carry audio, USB, and other forms of data.[2]

The VESA specification is royalty-free. VESA designed it to replace VGA, DVI, and FPD-Link. Backward compatibility to VGA and DVI by using active adapters, enables users to use DisplayPort fitted video sources without replacing existing display devices.

Kopierat från de första raderna på engelska wikipedia... (nej apple har inte uppfunnit allt här i världen..............)

Av anon154855
Skrivet av Gyroshrimp:

Varför går utvecklingen frammåt? Varför finns det skydd mot piratkopiering?
Jag har ingen aning!

Herrejösses vad naivt

Av anon154855
Skrivet av Atlas Tasume:

Ett ord: DRM.

Skrivet av Elitist:

Varför ska jag behöva Steam för att spela en fysisk kopia av ett single player-spel jag köpt?

Jag kunde då inte sagt det bättre själv.., att det skall vara så svårt att förstå att det finns folk som inte är intresserade av att få sina grundläggande konsumenträttigheter (typ äganderätt och annat småroligt) åsidosatt för drm och upplevd smidighet för pöbeln...

Av anon154855
Skrivet av Roger W:

Många fläktplatser är inte nödvändigtvis samma sak som bra ventilation

Haha nej det har du väl kanske rätt i men poängen som jag försökte göra är iallfall att mängden luft som flyttas i det systemet med så många fläktar övervinner en "halvtaskig" design utan problem, dvs. "problemen" blir inte några problem till slut.

Av anon154855
Skrivet av Aleshi:

Fast det är tillgång och efterfråga som gjort att Intel valt att sätta priset högt. Faktum kvarstår att de kan bygga processorer med snabba i7-kärnor och betydligt snabbare grafik än vad AMD kan, och detta på 47W TDP. Och att de med stor sannolikhet kan slå 5800K till lägre produktionskostnad, inte konstigt att de tycker att de kan ta betalt.

Det verkar onekligen som att Iris slår 5800k i AnandTech´s i och med lägre strömföbrukning etc. skall dock lusläsa testet då jag är intresserad och se vad för minnen de använder till AMD´s platform m.m. - att överklocka processorminnet har tidigare visat sig betyda extremt mycket för amd (Iris använder väl någon snabb on-chip chache?). Ytterligare en sak som jag reagerade på är att de inte använder 6800k - visst inte mer än en 3 - 10 % skillnad mellan 5- och 6800k men endå, lite lustigt...

Vidare så får vi se hur mycket skillnad Kaveri kommer göra nästa år och vid vilken tidpunkt Intel kontrar - mycket intressanta tider för spekulanter på HSA/integrerad grafik.

Av anon154855
Skrivet av Roger W:

Det var klurigt: enligt den killen så ska alltså flödet gå från toppen och neråt i lådan?

Undrar om det funkar bra med den bakvända ventilationen utan att konvektionen stör märkbart... Klart möjligt att det funkar bra, men annars skulle man ju i och för sig kunna vända upp och ner på lådan

Du behöver inte oroa dig det minsta över konvektionen - jag är verkligen ingen fysikprofessor själv men räkna kort på hur mycket luft som finns innanför chassit och räkna sedan på hur mycket luft 5 - 9 120mm fläktar (två 240 rad med push pull och single bak för 9) flyttar per sekund... ... ... ... ... ... Konvektion, dvs. att varm luft vill stiga då den är lättare än kall är inga som helst problem - det hinner det inte bli då du flyttar så mycket luft med fläktarna.

Hur sedan folk kan få det till att det är dålig ventilation i det här chassit med så många fläktar är lite lustigt men jaja. I vilket fall som helst så håller jag dock med om att placering av nätagg inte är optimalt på något sätt - hade hellre sett att det trixades in i bakkant (med försänkning om så behövdes).

Av anon154855
Skrivet av evulme:

Är de värt att köpa sej ett 7970 lr ska man vänta tills de kommer en ny generation?

Beror helt på vilka krav du har, vilken budget du har, hur länge du orkar vänta, -redigerat då jag missade att du redan skrivit detta- etc.

För att få svar på frågan och hjälp behöver du besvara ovanstående samt allra helst även ge oss ett användarscenario, dvs. vad du tänkt använda din dator till.

M.v.h.
/Setesh

Av anon154855

Angående Videon

Hej!

Tänkte komma med lite konstruktiv kritik:
(OBS! jag har ingen anning om vilken tidigare erfarenhet du har varför texten nedan inte utgår ifrån något - allt nedan är också endast personliga åsikter)

Videon var både funktionellt och estetiskt rätt hanterad, dvs. kameravinklar, närbilder, grafik etc. fungerade bra.

De två saker som jag framförallt störde mig lite på var vissa upprepningar som inte hade behövts (du nämner t.ex. flera gånger att du skall öppna boxen) samt att dina händer syntes i bakgrunden när du talade och hade grafikkortet inzomat - dessa viftande händer borde nog hållas borta från kameran när du inte pekar ut specifika saker så inte fokus stjäls från produkten etc. Ett tips och en teknik som många andra använder sig av är att använda en markör, penna eller liknande smalt objekt för att peka ut viktiga delar. Detta kan såklar öven kombineras med handgester för att förstärka det man vill framföra men för många gester eller gestikulerande leder ofta till tappad koncentration hos åhörarna.

M.v.h.
/Setesh

Av anon154855

Angående högupplösta större skärmar

Precis som så många andra i denna tråd så skulle jag önska en rimligt stor skärm (max 32 tum som det ser ut i dagsläget) med minimum 4k upplösning - helst ips/och eller oled samt 16/10.

Det finns dock flera problem med detta som måste beaktas. Det allra största problemet tillverkarna har, förutsatt att mina källor stämmer, är att det är exceptionellt svårt att tillverka större skärmar med dessa egenskaper vilket leder till en alldeles för låg yield, dvs. antal fungerande skärmar i procent jämfört med antal producerade totalt. Detta leder till mycket höga tillverkningskostnader som i sin tur trissar upp priserna på produkterna vilket i slutändan rimligen är anledningen till att det inte säljer särskilt bra/produceras i någon större utrsträckning.

För att vara lätt övertydlig är det, återigen om man skall tro det jag nu skriver, "mycket enklare" att producera högupplösta små skärmar än stora diton.

Av anon154855
Skrivet av Yooriitzz:

PS4 Bättre än PC. Det är som att säga att den här saab 9-3 Aero är snabbare än en volvo. Vilken volvo då? En 240? Nej tomtar är dom...

Om vi skall tror alla konsolförespråkare så kommer optimeringen leda till att ungefär dubbel teoretisk prestanda kan hämtas från konsolens hårdvara (john carmack har nämnt denna siffra bland annat) vilket i fallet av den estimerade prestandan för playstation 4 skulle innebära 1,84 x2 = 3,68 teraflops prestanda. I jämförelse så har ett enskilt 7970 ca 3,79 teraflops beräkningsprestanda. Alltså kan vi redan se att ett enskilt highend grafikkort för några tusenlappar, utan att ta med vare sig överklokning eller för den delen en highend cpu också, överträffar den optimerade beräkningprestandan av den mycket generöst upräknade prestandan i ps4. Nu är inte detta hela sanningen utan du får förluster genom overhead på en pc vilket innebär att ps4 borde kunna prestera som en oklockad highend dator i nuläget till gissningsvis ungefär halva priset. Problemet som uppstår här är uppenbart; om den nya generationens konsoler, som ej hunnits släppas än, endast ungefär motsvarar en ny highenddator av nuvarande sort så kommer dessvärre prestandan i de endast hålla för utvecklingen i max 3 år. Vi kan alltså inse att uttalandet är trams (bortsett från utvecklare som inte tar sig tid att skriva spelen ordentligt för pc - i det fallet spelar ingen prestanda i världen roll då det hela faller på lata/ointresserade och eller inkompetenta utvecklare).

Sammanfattningsvis: kommer ps4 vara kraftigare än de flestas pc i många år = ja om vi endast pratar oemdatorer för ungefär 6000 - entusiastdatorer kommer vara om ps4 när den släpps eller kanske 6 - 12 månader om nya gen. Prylarna drar ut på tiden innan de släpps. Sagda entusiastdatorer har också högre komponentkvalite, är uppgraderingsbara, antagligen billigare i längden, ebjuder större frihet och mer funktionalitet samt kommer antagligen också vara betydligt snyggare än ps4.

Jag personligen föredrar pc men jag kan förstå om någon tycker om konsol bättre samt varför industrin självklart vill låsa in och mjölka konsumenten så mycket som möjligt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anon154855

Endast en sak som jag skulle vilja påpeka, AMD FX-8320 är ett bättre val än FX-8350 då den tidigare är något billigare men vad jag förstår exakt samma kisel (möjligen att man kan klämma ur någon hertz till vid extrem klockning med FX-8350 kontra 8320 men skillnad bör vara ganska liten). Att rekommendera 8120 som ett billigare alternativ känns sådär då den presterar märkbart sämre på alla sätt kontra de nya piledriver (83X0) processorerna).

Av anon154855
Skrivet av GuessWho:

Men om du får 150-200MB/s av 15K rpm och du hypotetiskt bara kan öka varvtalet utan problem så borde du få 600-800MB av 60k rpm (Jag antar att vi pratar om sekventiell läsning).
Om vi tittar på Sweclockers SSD test - svårkomprimerad data
Så ligger de mellan 430 - 530MB/s. Snabbt, absolut, men en hyfsad bit från ~ 700MB/s.

Om vi tar 175MB/s som ett medelvärde av 150-200MB/s vid 15k rpm och säger att SSD ligger på 500MB/s som medelvärde så får jag det till att en hårddisk skulle behöva ligga på ~ 43k rpm för att vara lika snabb som en SSD. Då pratar jag sekventiell läsning.
När det gäller söktider borde en SSD fortfarande vinna även om du kunde göra en hårddisk på 40-50k rpm.

Skrivet av Ozzed:

Det handlar mer om läshuvudets hastighet med tanke på accesstiden i så fall, och det skulle behöva röra sig drygt 20 gånger snabbare än det gör idag. Eller något sådant... Svårt att säga. Om du bara menar överföringshastigheten så skulle det räcka med 35 000-40 000 RRPM för att komma upp i SATA III-hastighet. Fast jag tror inte det är möjligt i praktiken. De snabbaste Enterprise-diskarna ligger väl på ~15 000 RPM har jag för mig.

Ni har båda rätt i att det är fysiskt omöjligt (med de material och produktionsmetoder vi har idag) att skapa en hårddisk som skulle kunna motsvara en SSD i hastighet vare sig det gäller accesstider eller sekventiell läsning. Detta beror på många olika faktorer såsom materialutvidgning/stress vid mycket höga rotationshastigheter, värmeutveckling, motorkapacitet och strömförbrukning, läsarmarnas hastighet och signaltydning av magnetfälten som blir allt svårare ju högre hastighet och framförallt ju högre densitet skivorna har/håller. Vi ligger vid en tidpunkt där "frekvensen" (ej helt korrekt men duger för närvarande) som behöver användas för sagda hårddiskar vid skrivning ter sig närmast absurd ur många olika synvinklar och det blir "värre" hela tiden samtidigt som materialen i armar, diskarna och motorerna börjar närma sig ett maximum för vad "rimlig" livslängd kräver - hårddisktillverkning är en oerhört avancerat precisionsindustri där mycket duktiga ingenjörer och fysiker samverkar för att skapa vad som närmast kan sägas vara ett ingenjörsmässigt mirakel (samma gäller för övrigt mycket av IT-industrin). Jag hoppas precis som ni andra att vi får se större och snabbare hårddiskar men jag undrar lite stilla i min grotta hur denna utveckling skall kunna fortsätta utan drastiska åtgärder...

Av anon154855

[QUOTE="finns inget Tråkigt med detta, Konsoler o Fysiska kopior ska dö ut. i högsta grad konsolerna. /QUOTE"]

Jag håller till fullo med dig angående konsolerna - de är bara inlåsta hemska monopolistiska gamla skithögar som säljs till folk som är för bekväma för att bry sig om vettigheter (och det faktum att vissa idioter till utvecklare endast släpper vissa trevliga spel till dessa skithögar, rdr host host).

Fysiska kopior kan försvinna om och när de digitala spelen utan undantag är HELT DRM fria (ja det innebär inget steam obligatorium, origin eller liknande trams). Den enda digitala tjänsten jag funderat på att handla ifrån är GOG.com i och med att de tydligen skall vara helt fria från DRM (Detta sattyg och uppkomst till all sort ondska - du äger inte produkten utan har bara köpt en nyttjande licens som kan dras in så fort vi önskar det och endast kan användas på våra villkor......, ni kan ta och stoppa ¤%&&¤"¤/#").

Av anon154855
Skrivet av joshoa:

jag håller med, man vill verkligen åt allt utanför "metrot" för allt annat är faktist nice.

Jag håller med dig om att en del av sakerna förutom Metro är trevliga men glöm inte den värsta synden av dem alla; "secure" boot - som inte alls är säker utan tvärt om samt hindrar dig från att installera vilket operativsystem du vill.

Av anon154855
Skrivet av davvarn:

Så här ser listan ut just nu! ;

ARCTIC SILVER 5 KYLPASTA (3.5 GRAM) ; 90 kr
ASUS P8Z77-V PRO Z77 S-1155 ATX IVY ; 1890 kr
CORSAIR 16GB DDR3 VENGEANCE LP PC3-12800 1600MHZ CL9 (4X4GB) BLUE ; 740 kr
CORSAIR MIDITOWER GRAPHITE 600T ATX SILVER ; 1490 kr
EVGA GEFORCE GTX 660 SC 2GB PCI-E DVI/HDMI/DP *2 ; 4 180,00 kr
INTEL 330 SERIES 2.5" 120GB SSD ; 790 kr (Användas som primär hårddisk)
INTEL BXRTS2011LC LIQUID HEAT SINK ; 740 kr
NTEL CORE I5 3570K 3.4GHZ 6MB S-1155 IVY ; 1899 kr
OCZ ZT SERIES 750 WATT POWER SUPPLY MODULAR ; 840 kr
SAMSUNG DVD±R/RW/RAM DL 22X SATA BULK BLACK ; 170 kr
WESTERN DIGITAL GREEN 3.5” 3TB SATA/600 64MB ; 1290 kr

Totalt: 14 217,00 kr (Med frakt)

Och lite gamla komponenter ifrån min gamla dator;
Hårddisk på 1 TB
DVD-Brännare Samsung

Byt ut kylaren från Intels till antingen Antec eller Corsair då dessa presterar bättre för nästan samma pengar (jag pratar om Corsair h80 och 920 från Antec) - intels vattenkylare är extremt överprisad. Om du nöjer dig med den prestandan som Intels kylare har så räcker h60/620 för betydligt mindre pengar. Antecs 620 är om jag förstått det rätt exakt likadan som Intels (samma tillverkare och model förutom fläkten i princip). I och med att Intels processorer är ganska så svala inom socket 1155 så skulle du nog klara dig med stockkylaren om du vill och på så sätt spara in pengar men om du skall överklocka så köp en annan kylare.

Angående resten så ser det rätt bra ut men jag personligen hade skippat sli (två 660) och köpt antingen ett 680 från Nvidia eller ett 7970 från AMD. 7970 presterar överklockat bättre i det mesta än vad 680 gör överklockat (7970 klockar oftast högre och kommer därmed om). Undantaget är i vissa spel såsom BF3, Borderlands 2 etc. (du hittar lätt denna info genom tester). Utöver det är ett 7970 i dagsläget betydligt billigare än 680. Du får självfallet välja vad du så önskar såklart.

Angående Intel vs AMD så presterar Intels processorer defenitivt bäst men du kommer, förutsatt att du mest spelar och inte använder mycket specifika program, vara nöjd med en FX 8120 (köp inte 8150 då den bara är en dyrare lite lätt överklockad 8120 - de har exakt samma kisel varför du bör välja den billigare 8120 i fallet du kör med AMD).

Av anon154855

"vilken tur man bytat till linux och slippa eländet"

Fast om Microsoft får igenom sin så kallade "secure boot" så kommer du varken kunna installera eller köra Linux på modern hårdvara i och med att moderkortet, genom en tpm-krets, kommer kräva certifiering av all mjukvara som skall bootas (läs operativsystem etc.) vilket i princip alla Linuxdistributioner inte kommer ha; summa summarum kan endast de operativsystem "storebror" tillåter köras på systemen.

Dessutom så har jag hört (OBS! detta kan vara felaktigt och jag hoppas att det är det) att Microsoft utökar sitt översitteri i och med Windows 8 genom att ha en bakdörr i systemet där de utan rättegång eller ens ett meddelande till användare kan gå in på dennes dator och avinstallera program, installera nya program, ändra inställningar etc. (sägs att detta endast skall användas mot piratkopiering men de flesta borde ha insett vid det här laget att makthavare/personer i makställning/företag etc. aldrig går att lita på).

Att för den delen hoppas på att Valve kommer rädda IT-världen genom att skapa sin egna "walled garden" känns något naivt. Steam är ett smutsigt DRM precis som Origin och liknande skräp - ett förvånansvärt smidigt och välfungerande sådant ja, men fortfarande smutsigt och i grunden negativt.

Av anon154855
Skrivet av Muminpappa:

Jag är jättetacksam för all information, åsikter och råd som jag kan få, så kör på bara, vad hade du valt?

Detta är vad jag hade valt i dagsläget om jag skulle köpt ett amdsystem hos Inet. Vissa komponenter såsom grafikkort och moderkort kan skalas ner respektive upp utefter hur mycket pengar min vill lägga. Du kan även spara ca 300 kr om du inte behöver 16 GB ram (då blir det 8 istället). Dessutom så har du kanske en del komponenter redan såsom chassi etc. varpå du sparar in pengar även där.

http://www.inet.se/produkt/6901531/antec-performance-one-p280...

http://www.inet.se/produkt/6909709/be-quiet-straight-power-e9... (här får någon kunnig rätta mig om jag valt dåligt - Inet hade inte nätagggregatet jag sökte)

http://www.inet.se/produkt/1902093/asrock-990fx-extreme4

http://www.inet.se/produkt/5308694/amd-fx-8120-x8-3-1ghz

http://www.inet.se/produkt/5315227/corsair-16gb-2x8192mb-cl11...

http://www.inet.se/produkt/5409451/powercolor-radeon-hd7970-3...

http://www.inet.se/produkt/4304361/samsung-ssd-basic-830-seri... (om du behöver mer lagring eller vill spara pengar så välj en Hårddisk istället)

Totaltpris på ovan = 10403 kr

Totaltpris om du tar mindre ram, hårddisk och hittar grafikkortet billigare/tar ett billigare 7950 istället = ca 8500 - 9000 kr

M.v.h.
Setesh

Av anon154855
Skrivet av Muminpappa:

Jag väntade för länge och mitt älskade Super Flower är nu slut Blir det stor skillnad om jag köper ett på 550W istället?

Generellt så finns det ett antal nätaggregat som du bör undvika och jag personligen köper mycket hellre ett nätaggregat som håller länge (och har hög verkningsgrad) men i och med att jag inte har din budget så blir det lite svårt.., du kan få vettiga saker för 600 - 700 men det är som sagt inte lysande prylar om vi utgår ifrån det lilla jag fått för mig att jag vet.

Jag skulle också föreslå en FX 8120 istället för en FX 6200 då den tidigare presterar markant bättre och kostar endast ett par hundra till.., för cirka 500 (lite drygt) så får du alltså markant bättre cpu och nätaggregat.

Angående antalet watt så kommer 600 räcka långt (550 funkar alldeles utmärkt det med) då komponenterna du valt inte kommer dra ens i närheten av så mycket (jag räknar här bort eventualiteten att du är en sanslöst galen överklockare med minst 30 diskar inkopplade till dator vid varje tidpunkt...). Skulle du få för dig att spendera några hundra till, såsom jag ovan föreslår, så kanske jag skulle välja 600 watt och över men det är bara för att ha både hängslen och dubbla livremmar.

(jag kan slänga ihop en lista på komponenter som jag hade valt om du vill senare)

M.v.h.
/Setesh

Av anon154855
Skrivet av Ixos:

Är det bara jag som tycker det är jätte jätte konstigt att intel inte redan dominerar dessa marknader men kämpar på marknaden för stationära datorer???

Rent tillverkningstekniskt innebär ju ett försprång främst mindre värmeutveckling och effektivare kretsar.

Detta borde ha allra störst effekt på små bärbara enheter där saker som batteritid och värmeutveckling är långt värre problem än på PC marknaden!

På PC marknaden däremot borde konkurrenter med mindre effektiva kretsar lätt kunna hävda sig eftersom vi utan problem kan kyla uppemot 500W eller mer i en stationär dator och problemet med batteritid ju inte ens existerar. Övriga tillverkare borde kunna konkurrera ut Intel tack vare billigare innefektiva kretsar då de inte behövt investera lika mycket i FoU för att ligga 1-4 år före.

Någon som har en förklaring?

Angående att de inte har så mycket konkurrens på desktopmarknaden är en salig blandning av att de fulspelade gentemot AMD för några år sedan, har avsevärt mycket mer framgångar tillverkningstekniskt (högre budget, bättre folk, bättre teknik, bättre/längre erfarenhet), bättre historik när det kommer till att leverera i tid och på lämpligt sätt (VÄLDIGT VIKTIGT inom server/företagsmarknaden - här har AMD haft stora problem genom åren) samt det faktum att INTEL (skrivs det med stora bokstäver?) är ett välskött företag.

Angående att du kan kyla bort mer värme ur en desktopdator innebär självfallet inte att du vill det. Tiden då kunder accepterade kraftigt ökad ljudnivå och värmeutveckling (läs kostnader för elförbrukning, dels genom att datorerna drar mer samt att serverrum/arbetsrum/hallar etc. måste ha kraftigare AC/kylning) är förbi sedan ett antal år tillbaka och därmed går det inte att konkurrera med ett chip som drar avsevärt mer än konkurrenten om det då inte tillhandahåller avsevärt mer prestanda och andra funktioner (ingen konkurrent gör detta i dagsläget).

Till de som undrar över varför INTEL inte köpt upp NVIDIA är, om jag kommer ihåg det rätt, att de försökte i och med AMDs köp av ATI men kraven som Nvidias vd ställde (han krävde bland annat att få vara högste chef för båda företagen tror jag) var orimliga/för höga så affären gick i stå. Dessutom har alla andra som skrivit i tråden en poäng - INTEL kan inte, och vill inte, bli allt för stora för då kan antitrustlagstiftning etc. väldigt snabbt förstöra företaget.

OBS! allt ovan är skrivet av en mycket galen och förvirrad individ som säkerligen medvetet ljuger för dig....

Av anon154855
Skrivet av zAce:

Har haft tankarna om att kryptera mina hårddiskar, för att öka säkerheten i fall något skulle hända (om min dator blir stulen eller något).
Men hur kan man skapa kryptonyckel till sin dator såfall?

Med tanke på säkerhet, hur säkra är de olika webbmailen som finns där ute? (gmail, hotmail etc) Eller det är i slutändan hur starkt lösenord man har?

När jag får tid över hade jag tänkt fixa så jag har flera mails till olika saker jag använder (ett till spel, ett till forum/dylikt).

Angående kryptering av hårddisk så rekommenderar jag att läsa på truecrypt.org - en bra start och det är relativt enkelt att komma igång.

Angående mailtjänsterna så är det korta svaret att det inte är säkra över huvudtaget (du har inte kontroll över din egen information och därför ingen reell säkerhet). Det långa och mindre förenklade svaret får vänta då jag är för trött.

m.v.h.
/Setesh