Inlägg

Inlägg som Nooro har skrivit i forumet
Av Nooro

Tack alla för era svar, det uppskattas

Av Nooro

Det var skönt att höra, det kändes som att det skulle bli svårt att få något inom backend efter den tekniska intervjun på företaget där jag har erfarenhet. Men då ser jag till att fortsätta söka om ES-jobbet inte blir av

Av Nooro
Skrivet av dlq84:

Embedded görs främst i C och C++, men Rust har också haft stora framgångar. Så något av dem om du vill bli embedded-programmerare.

Men känns ju väldigt bakvänt att utbilda dig till embedded om du vill bli back-endare. Då är det ju webbutveckling du vill köra på.

Förhoppningsvis är det ett jobb inom embedded som jag landar Jag befinner mig nämligen i slutfasen av rekryteringsprocessen, så jag ville egentligen bara dubbelkolla att jag inte är fel ute med det spåret. Dvs att det kan leda till backend i framtiden (om jag försöker utveckla mig inom saker såsom cloud, nätverk, kanske AWS och Spring boot.. Vi får se exakt vilken roadmap jag hittar.)

Av Nooro
Skrivet av KAD:

Java är inget typiskt embedded-språk, det är relativt tungrott och körs knappast på speciellt begränsad hårdvara. Så man kan nog anta att rollen som är på tapeten närmast skulle falla under något som skulle kunna kallas backend, om än mer åt det tekniska än det administrativa hållet.

Att få upp programmeringsvanan är ett måste för att komma in ordentligt i branchen, så vilket jobb som helst är bättre än inget jobb om du vill bli backendutvecklare.

Folk som straffas av den fysiska verkligheten (en robot som kör sönder det den jobbar på) eller av oförlåtande minneshantering (C/C++) kommer bli bättre programmerare i längden än Javascript-muppar, oavsett villet språk de jobbar med. Jag tycker det låter som en bra och rolig möjlighet.

Jag tänkte detsamma, men i och med att jag har tagit kurser inom Java så tänkte jag att det bara låter bra. Då slipper jag lära mig ett nytt språk samtidigt som jag kommer in i branschen liksom.
Men ja, då tänker jag alltså rätt med att det nog är ett bra steg att ta då jag får in programmeringsvanan
Tack för svar!

Skrivet av orp:

Min uppfattning är att du skulle ha större chanser att landa ett jobb inom backend än inom embedded med Java-erfarenheten. Java och Spring boot är ganska vanligt för backend om jag inte har fel för mig men ta det med en nypa salt.

Embedded brukar kräva att man har bra förståelse för hårdvara och OS som man vanligtvis interagerar med, via C och inte Java. Det går väl iofs att köra en JVM på en mängd hårdvara så jag menar inte att det är omöjligt att använda Java-kunskaperna inom embeddded.

Ett jobb inom embedded skulle kunna vara ett steg för att landa ett jobb inom backend-utveckling. Många arbetsgivare ser på en som utvecklare(iaf inledningvis innan man gjutits till specialist inom ett område) så genom att få ett utvecklarjobb på CV:t så har du gjort en övergång från maskin- till IT-industrin. Viktigt att ha med sig är att mycket handlar om ambitionsnivå, tekniknyfikenhet och viljan att lära. Är du öppen med att du inte kan vissa saker men att det intresserar dig och att du vill lära det så räcker det en lång väg.

För att ta steget vidare från embedded till backend så kan du skriva lite hobbykod som du lägger på Github och/eller försöker söka dig till att skriva lite backend för embedded. Många embedded enheter kör en webb-server med ett webb-interface för att kunna konfigurera enheten, ta en router som ett exempel. Dessa webb-interface har oftast API för att möjliggöra konfigurationerna och utveckling av dessa API:er hade jag försökt söka mig till om jag vore dig för att bygga erfarenhet om API för backend-utveckling.

Lycka till på din resa som utvecklare!

Angående backend vs embedded så känns det som att det krävs mycket kunskap kring nätverk och cloud i backend som jag inte riktigt har. Jag var faktiskt på en intervju för backend på ett företag där jag har 6-7 års erfarenhet som konstruktör, men de tyckte att jag saknade kunskaper inom just nätverk och cloud. (Detta var med Java/spring boot).
Men inom embedded på ett annat företag så verkar de inte lika kräsna. Båda är junior-roller, men på embedded kanske de helt enkelt är OK med super-junior. För jag har inte jättebra koll på OS och sånt heller.. Ajja, vi får se!

Tack för din input

Av Nooro

Embedded systems som steg in till IT

Hej alla,
Jag har en master inom maskinteknik och har jobbat som konstruktör i cirka 8 år (är 33år), men insåg för ett par år sen att datorer och IT nog är mer min grej snarare än maskiner och fordon. Därför har jag läst lite kurser inom programmering på kvällarna efter arbetstid och börja nyligen söka lite jobb för att se om jag får napp.

Som backend Developer (som jag egentligen tycker låter roligast) har jag tyvärr inte lyckats få något, men en roll inom embedded systems (med Java som programmeringsspråk) ser ut att KUNNA vara inom räckhåll.
Jag ville därför kolla lite med er som har mer erfarenhet, alternativt till och med kanske har jobbat inom båda områden, om embedded systems kan vara ett steg på vägen för mig till backend Developer? Eller är jag ute på fel spår?
Jag tänker mig att i och med att jag då får jobba med Java så bör jag lära mig det språket bra, så får jag försöka lära mig network och cloud-aspekterna av backend på egen hand.
Förutom det så låter det ju inte fel med att programmera robotar heller, men backend tror jag blir roligare.

De kurser som jag har läst är:
Inledande programmering i Java (7,5 hp)
Objektorienterad programmering i Java (7,5 hp)
Introduktion till Python för fysiker och ingenjörer (5 hp)
Programmering i Python och artificiell intelligens (5 hp)
Databaser I (7,5 hp)

/Pierre

Av Nooro

Hahah! Tack för alla svar

Av Nooro

Mest gaming är tanken. Och det vore ju trevligt att kunna spela med ray tracing.
Men oavsett så kanske jag ska vänta på 7900XTX, så får vi se vad priserna ligger på då.

Av Nooro

Åfan, är det för att priset är jämförbart eller? Jag hade fått för mig att 4080 också var bra, men det kanske jag fått om bakfoten.

Av Nooro

Köpa ny gamingdator

Hej alla,
nu var det ett gäng år sen jag senast köpte en ny stationär och går i tankarna nu på att köpa en snart.
Jag kan eventuellt köpa datorn via jobbet, och tänker därför att enklast är om jag köper en färdig dator a la webhallen config eller komplett pc.
Jag tänker dock ändå att jag gärna ser att komponenterna är relativt strömsnåla, då RTX 4090 antagligen blir outhärdligt att ha i ett litet kontorsrum på sommaren utan AC. Dock så gillar jag Nvidias teknologier såsom DLSS, så jag tänker väl att ett 4080 vore trevligt. Men på CPU-sidan vet jag inte riktigt vad man borde rikta in sig på, framförallt då jag har hört mycket snack om AMDs 3D cache (eller konkurerar de inte i toppen?).

Anyhow. Förslag på dator för max 35000kr vore uppskattat!

/Pierre

Av Nooro

Hej,
vad är det för profiler på keycapsen? DSA något?

/Pierre

Av Nooro

Jag hade ett problem med X2HR där diskanten gav mig huvudvärk. Tror att det var diskanten, det blev liksom tröttsamt att lyssna efter ett tag. Därför sålde jag dem och körde på annat.
Därför borde du dra till en butik och testa hörlurarna innan du köper!

Av Nooro

Jag har aldrig testat dem, men de verkar vara en av budgetmodellerna som HiFiman har.
Ser också ut som att de fått bra betyg i länken jag skickade

Och ja, som ovan skrev. Dra in till en affär och testa några olika, så får du en känsla för vilket typ av ljud du gillar (dvs varmare, neutralt, etc). Därefter blir det lättare att förstå när du läser på om andra hörlurar.

Av Nooro

Kika lite här (skrolla ner lite för en spreadsheet). Antagligen är det mesta över din budget, men det kanske blir tydligare vad du är ute efter.

https://lifelongcaboosereviews.blogspot.com/p/ranking-grade-l...

Av Nooro

Du vill egentligen ha HiFiman Sundara... men de är nog tyvärr över din budget. Ibland går de dock att få tag på som B-stock för typ 2000kr utanför sverige.
Alternativt kan du se om du hitter dem begagnade!

(Dessa är alltså öppna hörlurar. Du har inte sagt om du vill ha öppna eller slutna.)

Av Nooro

How about en deal på PS5-kontroller? Har varit rätt sugen på en sådan för att använda till datorn rätt länge, men har inte slagit till än!

Av Nooro

Kul med ny bonanza!
Jag går i tankarna att ersätta min laptop med en ny desktop, och hoppas därför på intels 12700K/KF, samt ett nvidia 3070ti eller 3080! Alternativt bra deals på någon av era komplett-PCn med de komponenterna.
Razer Viper Ultimate vore inte helt dumt heller

Av Nooro

Annonsen är avslutad

Av Nooro

Äsch, det blir bra med 500kr utan mikrofonen. Tar detaljerna via PM

/N

Av Nooro

Intresset var svalare än vad jag hade hoppats. Jag tror nog tyvärr att jag behåller lurarna istället och har dem på jobbet eller så. Sorry.

Av Nooro

Imorgon kväll tänker jag att jag avslutar budgivningen, fyi!