Inlägg

Inlägg som niqlas har skrivit i forumet
Av niqlas

51k/mån grundlõn, sen alla förmåner så blir en slant...
Jobbar som interaktionsdesigner inom digital plattformar, har jobbat fyra år sedan jag pluggade färdigt. Bor ej I Sverige som ni nog förstår.

Men desto högre inkomst desto högre utgifter...

Av niqlas

Projektledare digital dialogkommunikation åt större kunder som telenor, netcom, volvo, jotun, Statoil etc. Arbetsdagen är aldrig den andre lik, men allt handlar om kommunikation, webb, affärslogik, kvalitè och stora budgetar.

Jobbade nyligen som projektledare inom cms och webapps.

Av niqlas

Hur anonym kan man vara egentligen?

Hur anonym kan man vara egentligen utan att någon ska kunna spåra upp var i världen man bor/befinner sig, vem man är, jobbar etc. Ip-adress kan döljas genom exempelvis dold.se, men spår lämnas ändå när man minst anar det.

Kan och vilka spår lämnas av:

Cookies?
Javascript?
Java?
Flash?
Exif?
Ladda upp foton?
Msn?
Facebook chat?

Ett exempel på scenario:

Foto taget med iphone, bearbetat i iphoto laddas upp till flickr och facebook. Exif delen av fotot innehåller en hel del info. Än om man strippar exif/iptc från koordinater, copyrights osv händer det ofta att datorn sparar egen exif som sist (källa fotot är sparat på vilken kan vara datorns namn "pelles-laptop").

Google ger en hel del träffat på detta område, men samtidigt är det ytterst få som har några bra argument bakom sina resonemang.

Vid total anonymitet handlar mycket om att tänka på vad man publicerar, skriver, motiv på foton osv så inte det avslöjar. Men går det helt att sopa bort de digitala spåren efter än, och fortsatt använda internet "normalt", facebook, msn, flickr, surfning etv.

??

Av niqlas

Lyssna på dig själv är endaste vägen. Har själv gått emot i princip alla sedan valet till gymnasiet där jag ensam valde en annan inriktning än alla vänner, än vad familj krävde osv. Sedan dess ständigt blivit påmind om hur fel jag gör i mina val i livet, vid univ.studieval, jobb, inköp, prioriteringar osv.

10år senare nu, har jobb inom den väg jag gick i valet till gymnasiet och ångrar det inte en sekund.

Sen kan man inte förbi se att pengar är utan betydelse i dagens samhälle. Pengar gör en knappast lyckligare, men den som förnekar att pengar inte bidrar till en enklare och drägligare vardag skulle jag vilja höra argumentera. Pengar är dock ett relativt begrepp som alltid bör ställas i motvikt mot ens utgifter och omgivning. Dvs hög lön innebär inte automatiskt att man har större ekonomisk frihet (möjligtvis större materiell tillgång).

Nu råkar jag har ett riktigt välbetalt jobb trots att det inte var något syfte från start. Jämfört med mina arbetskollegor har jag enorm ekonomisk frihet iom att jag inte binder upp pengar i de materiella tillstånden många strävar efter (senaste sportbilen, fetaste hemmabion, 15000 klockar, 250m2 hus osv). Mina kollegor beklagar sig ständigt att de aldrig har pengar, har råd att göra något, hur mycket skatt osv vi betalar så de aldrig får över några pengar, detta trots att de tjänar säkert dubbelt än genomsnitts svensson gör utan överdrift.

Jag föreslår att du lyssnar på dig själv och fokuserar på dig själv. Livet handlar inte om att jobba eller materiellt välstånd, utan handlar om att trivas med dig själv. Faktorer som träna, upplevelser, välmående, mat, omgivning etc menar jag är viktigare än karriär och materiellt välstånd för att trivas.

Gå din egen väg, accepterar inte din omgivning dig är de inte mycket att hänga i julgranen. I mina ögon verkar de avundsjuka för de ser en stark person som strävar efter att uppfylla sitt ego för sin egen skull. Och inte som många andra, att visa upp ens ego utifrån andras krav och förväntningar.

Av niqlas

Hedersvåld, grymmare i verkligheten än i media

Fann denna av en ren tillfällighet http://www.kapitel1.se/lilla-jag/sitt-inte-sadar--som-en-hora

Hedersvålsdebatten cirkulerar med jämna mellanrum i media, men verkligheten verkar vara brutalare än vad media skildrar. En barndom och uppfostran som denna skulle nog driva många till livets avgrund.

Verkligheten är alltid rå, men så här rå klarar inte ens media skildra den.

Av niqlas

Växla pokermarker (klubb "club svea") mot pengar?

Någon som vet om det är möjligt att växla "club svea" poker marker mot pengar, var och hur går man tillväga isådanafall. Eller är de helt värdelösa.

Av niqlas

Den första insteget i arbetslivet var det första jobbet jag sökte efter lumpen. Såg av en slump ett lagerjobb med bra lön, som såg lämpligt ut tills univstudierna skulle börja, skickade in en ansökan, ringde dem tre dagar senare för att kolla att ansökan kommit in, fick tid för intervju. Ringde en vecka senare och bad om en tidigare intervju tid, fick göra intervju samma dag och fick jobbet.

Sedan dess har jag sökt mig till alla ströjobb jag haft under studietiden, när jag blivit less har jag bytt, har aldrig varit några problem trots att jag bott i en stad men hög arbetslöshet, och massvis med studenter som tar alla "extra-knäck".

Efter univstudier inom media och it insåg jag att rörlighet var kravet för att få önskat jobb. Flyttade till Oslo utan att ha sökt ett endaste jobb, den första månaden såg jag till att fixa cirka 40 intervjuer på olika företag. Efter 20dagar hade jag cirka 10tillbud, valde slutligen bland 4, och fick ett jobb jag aldrig kunde drömma om att få i Sverige som första jobb efter examen. Att observera att den första månaden i Oslo var extremt ekonomiskt tung, då vi levde på minimala besparingar från studietid och ett blancolån från nordea samt en stress att flytta utan att veta om man får jobb eller inte.

Men med facit i hand var det den ultimata ingången i yrkeslivet efter högre studier.

Har förmedlat ett 30-tal jobb till vänner och vänners-bekanta, men aldrig tagit ett jobb via någon bekant.

Ett tips är att bygga upp bra referenser, vilket inte alltid behöver vara tidigare arbetsgivare. Min tid i värnplikten har alltid spelat en central roll när jag fått anställningar. Så underskatta inte din tid i lumpen i cv:n.

Av niqlas
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ragganof
hur baseras den då? är det en viss % av allt? vet du va den siffran är?

jag såg nu att jag har 22%,jag har skattetabell 7350.

Jag har faktiskt ingen aning, det vanligaste är att man har skattetabell 7350 eller 7300, och efter fyra år går man över till samma som en "vanlig" norrman har. Men jag jobbar med en svensk som varit bosatt i norge i 8år, och han betalar fortfarande endast enligt tabell 7350, dvs ca 20% skatt, men borde ligga runt 36-40% skatt. Han har dessutom påpekat detta till skatteetaten som gav beskedet att 7350 är korrekt tabell.

Skatten man betalar baseras även mer på ens tillgångar och skulder än ens inkomst. Har du lån på bostad etc, betalar du mindre inkomstskatt. Om ens inkomst förändras stort betyder ofta att man inte behöver ansöka om nytt skattekort. Medans tar du lån, eller ärver pengar osv, måste du ansöka om nytt skattekort.

Min uppskattade årsinkomst har ökat till det dubblam, än vad jag angav när jag fick mitt skattekort, och jag behöver inte ansöka om någon ny skattetabell.

Av niqlas
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ragganof
aha, så är det nog. har inte varit här så lägen utan bara hört av en en norrman jag träffade i vietnam hur det va. men tack för att du redde ut dig för mig.

har föresten jobbat hårt så har fått mig en liten löne förhöjning, ganska bra gjort att ha jobbat upp 7kr timmen på bara 4månader.

Vet faktiskt inte 100 hur det egentligen är då det är olika bud beroende på vem man frågar, vilket inkluderar norska skattetaten, och jag har bara bott här sedan hösten.

Men jag vet iallafall följande:

December har reducerad skatt, hälften av vad du betalat övriga månader. För oss svenskar innebär det ca 10% skatt. Anledningen till det är att sätta fart på julhandeln (kanske en av anledningarna att norrmännen spenderar mest pengar på julklappar i hela europa).

Feriepengarna (semesterersättningen), är skattefri, och baserar på förra årets totala intäckt (inklusive övertid, bonus osv). Vilket innebär att de flesta har riktigt bra utbetalt under semesterveckorna.

Däremot vilken skattetabell man som svensk får verkar snarare vara ett lotteri. Då det händer att man får olika skattetabeller trots samma inkomst, och ekonomiska situation, och arbete. Finns säkert en logik i det, men totalt utan min vetskap.

Av niqlas

Lever och arbetar även jag i norge:

Föreskatt 36 500sekr, efter skatt ca 29 000sekr (betalar 22% skatt). Detta är min garanterande grundlön, tillkommer diverse bonus och övertid, förra månaden hamnade jag på 46 000sekr före skatt med 11timmars övertid.

Jobbar vid en större webbyrå med uppgiften webutveckling, 7.5timme/dag, har 6 slitsamma år inom digitala medier och interaktion vid universitetet bakom mig.

Inte allt för länge sedan och sex år tillbaka har jag haft csn plus ica (7000sekr + 2500sekr/mån). Det är sådan enorm skillnad att det tar tid att förstå den.

Så packa väskorna och kom hit. Det är bra mycket mer än pengar som lockar här.

Av niqlas

Jobbar 37t/v. sju och en halvtimme per dag. Börjar 08, slutar 16, och en halvtimmes lunch. I Sverige började jag (mitt förra jobb) 06:45 och slutade 16:15. Jobbade 8timmar, en 50min lunch, 2x20min raster.

Går alltså mer än en timme senare till jobbet, och slutar en kvart tidigare. Känns som man kortat ned sin arbetsdag rejält, fast så är egentligen inte fallet arbetsmässigt.

Finns mycket annat att göra än att förespråka 6-7timmars arbetsdag, ta bort raster etc. Tar rast här när jag känner för det, hur ofta jag vill. Visst, ibörjan tar tog man rast riktigt ofta, förmodligen av den anledning att jag är vana med svenska rutiner, att man tog rast så fort det fanns möjlighet. Men efter en månad arbete här, tar jag inte rast inte speciellt ofta, ofta tar man med kaffekoppen till skrivbordet. Så arbetagivare tror jag ytterst lite blir lidande. Förmodligen är det tvärtom, den tjänar på det iom att man tar rast när det passar nu, och inte när klockan bestämmer.

Finns förmodligen liknande arbetsplatser i Sverige, men jag tror det är ytterst svåra att finna.

Lönemässigt ligger jag på mer än dubbla lönen, fast det har enbart att göra med att jag bytt bransch.

Av niqlas

37 timmars arbetsvecka, med arbetstider 8-16. 7.5timme / dag, 30min rast, alla fikaraster är betalda. Kommer hem tidigare och går en timme senare till jobbet, utan att egentligen dra ner på arbetsiden.

I Sverige jobbade jag 8timmar / dag , 07-16:30. En timmes lunch och två 15min raster.

Dvs skulle jag ha 6timmars arbetsdag i Sverige, skulle jag i princip vara lika mycket på jobbet som jag är här.

Sen att bosätta sig nära jobbet, har 10min promenad till kontoret, hade 20-30min med bil i Sverige, gör att man får bra mycket tid över till annat än att bara vara på jobbet.

Av niqlas
Citat:

Ursprungligen inskrivet av niqlas
16400kr mån sem.vikarie fastighetsskötare/förvaltare.

alla klagar på att vi är underbetalda så fort rasten kommer. Men rimlig lön för jobbet jag utför i mina ögon, slappt jobb, otroligt mycket dötid, ute när solen skiner, inomhus när det regnar, tjänstebil osv. Har tidage jobbat inom kyllager och legat runt 30k/mån, skulle aldrig gå tillbaka till det jobbet. Pengar är inte allt.

är även nyexaminerad inom mkv mot digitalamedier, om allt går som det ska bor vi i oslo om någon månad.

En liten uppdatering, befinner mig just nu i Oslo, jobbar som interaktions-designer / invecklare åt en mindre webbyrå med en ingångslön på 400k sekr + bonus, övertid, dator etc. 37t/v. Mer än dubbla lönen jämfört vad jag skulle haft om jag borr kvar i Sverige.

Av niqlas

vet att detta är lite offtopic, men men. Någon som vet var man kollar upp lönestatisk både för Norge och Sverige? Är precis i en situation att förhandla lön och har ingen koll löneläget inom IT / web i norge.

Av niqlas

Förflytta dig och alla saker.

Vi är på väg att förflytta oss till grannlandet Norge för att jobba. Frågan är bara, vad är egentligen smartaste sättet att få med sig alla saker på. Flyttfirma känns inte som ett alternativ då den billigaste offerten ligger på 40 000kr.

Vi säljer de flesta möblerna, köper nytt i norge, så vi räknar med att vi kan få ned allt som ska med till 15m3.

Envägssläp är en variant, har dock efter timtalssökande inte hittat någon där man kan lämna av i norge. Skulle kunna vara en nödlösning då vi har rätt okej dragbil (bilen ska mer hur som helst).

Har hört många som hyrt in sig i en container som ska med tåget. och skött all packning, transport till container själv, men var finner man en sådan container? Eller ännu bättre, hur finner man bilar som ska söderut tomma?

Någon som har flyttat en längre sträcka, kanske till ett grannland inom norden dessutom, billigt. Vi är just nyexaminerade studenter från univ, så att lägga ut 40papp känns inte som ett alternativ.

Umeå - Oslo är sträckan.

Av niqlas

16400kr mån sem.vikarie fastighetsskötare/förvaltare.

alla klagar på att vi är underbetalda så fort rasten kommer. Men rimlig lön för jobbet jag utför i mina ögon, slappt jobb, otroligt mycket dötid, ute när solen skiner, inomhus när det regnar, tjänstebil osv. Har tidage jobbat inom kyllager och legat runt 30k/mån, skulle aldrig gå tillbaka till det jobbet. Pengar är inte allt.

är även nyexaminerad inom mkv mot digitalamedier, om allt går som det ska bor vi i oslo om någon månad.

Av niqlas

Nu har du inte skrivit vilken typ av mobil du är ute efter, men jag kan starkt rekommendera nokias e61i som hos telenor dessutom är riktigt subventionerad, den ligger nog mer än väl inom din budget. Sammanfattningsvis om e61i, en riktigt välgjord smartphone. Series60 v3 flyter riktigt bra. Webläsarklient som i princip är lika kraftfull som hos stationära datorer, och den fungerar otroligt bra, har inte haft problem med ed endaste sida. Annat som wlan, qwerty tangentbord som faktiskt fungerar riktigt bra fast man har riktigt stora fingrar i motsats till många andra mobiler.

Av niqlas

Ifall någon är nyfiken, det blev en nokia e61i, som på minuten är hemkommen, vid en första anblicken är jag grymt imponerad, den är gjort i någon form av lättmetall, och s60v3 är riktigt snabbt, allt flyter på mycket bra. Kameran verkar vara snäppet bättre än den som satt på min 6280 förut. Kan återkomma med en recension ifall någon är intresserad.

Av niqlas

Kan tips om en schysst s60 websida, http://www.s60.com/life

Av niqlas

Mobildata användning, var ligger ni?

Väntar på min beställda e61i, datatrafiken lär gå upp en del jämfört med användandet av k800i, där enda datatrafiken var uppdatering av mjukvaran.

Som tur är har tre riktigt bra priser på överförd datamängd, i förhållande till andra mobiloperatörer.

Ni som använder era mobiler till mail, lite webb, webradio, och andra datatrafikrelaterade tjänster, hur ser eran mängd datatrafik ut?