Inlägg

Inlägg som X101 har skrivit i forumet
Av X101

Ja dustin är faktiskt väldigt bra när man vill använda sig av öppet köp, men INTE! när man vill använda garantin. Därför handlar inte jag därifrån.

Av X101

Du lär nog inte få den på garantin.....

Av X101

Bara för att pengarna är dragna en viss dag betyder det inte att köpet gjordes den dagen. Tänk tillbaka vad du köpt på nätet dom senaste 14 dagarna.

Av X101
Skrivet av LoTex94:

Såg det.
Det är fortfarande mycket säkrare än förskott

Och hur drar du den slutsatsen?

Av X101
Skrivet av LoTex94:

Finns ett skit lätt sätt att både sälja och köpa säkert?

Betalar aldrig i förskott, har aldrig gjort det, och kommer aldrig göra det. Jovisst det kan kosta någon 50 lapp extra, men det brukar det vara värt.

https://www.internetgirot.se

Läs min text ovan, så förstår du att det inte alls är så säkert som du kanske vill tro.

Av X101
Skrivet av Grizzok:

Hur säkert skulle ni säga att Tradera är?
Själv har jag aldrig handlat där, men det verkar ju lite säkrare än Blocket då man kan se omdömen etc. Men jag tycker de flesta omdömen verkar rätt skumma, typ en del folk har 20 pers som köpt saker för 50-100 spänn och lämnat omdömen, verkar ju lite suspekt men eftersom det är så vanligt så kanske det är helt normalt att folk tar besväret med frakt och grejer för att köpa såna småsaker. Verkar även vanligt att säljarna är otroligt aktiva och säljer saker flera gånger i veckan. Det får ju mig att misstänka att det antingen är fake omdömen, eller att det är stöldgods eller nått, verkar skumt iallafall. De flesta omdömena ser rätt så likadana ut också, typ bara positva omdömen med en kort kommentar typ "Snabb leverans! +++++++".

Även där så verkar det ovanligt att säljarna listar Internetgiro/Payson/Paypal som alternativ, kanske 10% av säljarna på sin höjd från vad jag sett.
Så att betala i förskott känns ju jävligt jobbigt efter vad som hände sist... men vågar man lita på omdömena osv så kanske det är säkert ändå, eller vad säger ni?

Tradera är inte säkert, omdömmen ger en falsk trygghet. Missförstå mig inte, jag handlar och säljer själv här. Men man måste ta för vad det är.

Majoriteten är givetvis ärliga, men det finns personer som säljer småsaker, sparar på sig massvis med omdömmen för att sedan göra ett stort bedrägeri, varningstecken kan vara produktbilder och många auktioner med dyra varor.

Av X101

Jag har köpt och sålt grejor på internet sen slutet på 1997-1998 tror jag. Och har aldrig blivit blåst, köpte även från ebay för att sälja på Tradera i början på 2000-talet, så jag är ingen nybörjare precis. Om någon går in för att blåsa dig så är det ganska svårt att skydda sig, både som köpare och säljare.

Om jag köper något så betalar jag alltid i förskott, då jag själv alltid kräver i förskott när jag ska sälja något. Det jag brukar göra för att minimera mina risker att bli blåst är att kolla upp säljaren. Stämmer namnet, efternamnet, adress, personnummer, finns telefonnummer registrerat på hitta.se eller liknande. Göra en googling på uppgifterna.

Givetvis beror det på summan också, kostar någonting under <500 kr så brukar jag inte bry mig. Men vid högre summor kontaktar jag skatteverket för att kolla upp personnummret. Ratsit.se för att göra en kreditupplysning. Det kostar både tid och pengar, så man får väga om det är värt besväret.

Vilka sätt använder vi idag?

Förskottsbetalning: Riskabelt, Paypal: Riskabelt, Postförskott: Riskabelt du kan lika gärna få en tegelsten, då du inte får öppna innan du kvitterat ut paketet. Och oavsett om det inte är den vara du betalat för. Kan inte posten göra någonting.

Payson/internetgiro: (betalgaranti) det här är en ganska kul grej, som i princip alla påstår är säker att använda både som köpare & säljare. Men är det så? Nej jag skulle påstå att det är lika osäkert som alla andra alternativ.

Visst om både köpare och säljare går in med ärliga avsikter så kommer det fungera, men då fungerar även alla andra sätt som förskott, paypal, postförskott lika bra.

Det jag menar som är osäkert med betalgaranti upplägget är följande.

Exempel 1 där jag säljer en dator.

Köparen lägger in pengar till payson med betalgaranti, men jag har inga avsikter att sälja datorn. Det jag gör är att väga vad allt väger. Ta en lika stor kartong som datorn behöver.

Lägga in sten eller någonting annat som väger lika mycket, och skicka paketet med kolli-nummer. Rapportera in numret och att paketet är skickat till payson.

När paketet når köparen så kommer han givetvis inte acceptera köpet, payson kommer börja en utredning. Och här kan du som säljare bara tjäna på affären (om vi bortser från fraktkostnaden ifall du inte får några pengar)

Du har kolli-nummer, vikt etc så jag anser att du som säljare har rätt stor chans att få rätt, och således få pengarna.

Vad har vi kvar? Hämta och betala, också riskabelt. Vem säger att det inte kommer 3 stora killar och länsar hela din lägenhet om dom vet att du har mycket värdefulla saker hemma. Eller att personen betalar med falska pengar eller liknande.

SLUTSATS!

Det finns inga säkra sätt att sälja och köpa på. Det man får göra är att väga riskerna, kolla upp personen och ha tur. Om man inte vill ta riskerna då köper man nytt. Så enkelt är det.

Det som krävs för att göra e-handel via privatpersoner säker är att en 3:e part tar både varan och pengarna.
Men det kommer nog aldrig hända med tanke på vilka avgifter som skulle tillkomma.

Av X101
Skrivet av WolfOfVengeance:

Japp. kan dock ta upp till 3 dagar innan pengarna är inne pga olika banker.

Alltså det där är en myt, kan inte folk bara fatta det? Pengarna kommer ALLTID in senast dagen efter.

Om man betalar FRÅN! Handelsbanken till andra banker så går det skit fort, en av dom snabbaste bankerna tror jag...

Av X101
Skrivet av JimpenP:

Finns det något bättre ställe än Ånge? Underbara postterminalen i Ånge... NOT!
Mitt skickades idag

Ja men det går mycket fortare för oss i norr nu efter julen, när dom fixade om i ånge. Tar 2 dagar för paket till mig, mot förut 3-4 dagar. Så det är ganska bra

Min disk är också skickad, tror jag lägger in den i min macbook. Har någon gammal 40 gb INTEL ssd där...

Av X101
Skrivet av Lakszen:

Vi är vuxna och vet redan genom våra köp att vi riskerar varje gång så du behöver inte tala om för oss att vi borde lära oss pga vi förlorat pengar eftersom du inte vet hur det har gått till.

I mitt fall så har jag handlat där några gånger t.o.m innan då dem inte hade någon hämtbutik och det har funkat bra, visst tog leveransen lite tid men det gick enligt deras leverensvillkor vilket jag var införstådd med innan köpet.

Vissa har dåliga och vissa har bättre erfarenheter av detta företag men anledningen att min betalning gick igenom trots att företaget höll på att kolapsa var att jag betalade i förskott vilket inte var bra och det är där misstaget är.Vilket företag som helts kan råka ut för samma sak.

Man har lärt sig att mer sällan betala i förskott nu

Nej jag vet inte hur det gått till. Men det jag vet är att respektive site är väldigt o-seriös, behöver jag veta mer? Du är random person som jagar billigaste produkten och skiter i allt annat, men gnäller när det går åt helsikke?

Och nej det här händer inte vilket företag som helst...

Av X101

Jag hoppas verkligen ni som har beställt saker osv blir av med era pengar/varor. Varför? Jo inte för att vara elak, men vissa människor måste lära sig den hårda vägen vad som händer när man sponsrar oseriös handel. Och automatiskt väljer billigaste återförsäljaren.

Av X101

Beställde också en, inte för att jag ska använda. Men bra som backup disk..

Av X101
Skrivet av comradebootstrap:

SueCia --> Jag håller med dig fullständigt. Otroligt jävla dumt, jag är inte den dumma svensson som inte fattar något, men tyvärr blev det så här nu pga. att jag har fixat med servern och såna saker, rutinen försvann för en stund. Men nu när det tyvärr har hänt så försöker man ju få rätt vilket som, för som så många andra säger så bör dom ha frågat och även konsumentverket tycker det är konstigt att dom inte förvarnat.

Menar du att du är kunnig för att du fixar med "servern och såna saker"?

Av X101

Står det ingenting i manualen? Jag tror nästan du ljuger....

Av X101
Skrivet av Zotamedu:

enigheten är mycket större bland forskarna än den är bland de foliehattsbeklädda skeptikerna intressant nog. Visst råder det oenighet i forskarvärlden fast det rör primärt detaljer och magnitud. Alltså exakt hur klimatförändringarna kommer påverka oss. Att vi påverkat klimatet råder det inga tvivel om däremot.

Varför råder det inga tvivel att vi påverkar klimatet? Vi har bedrivit tung industri i mindre än 60 år och jorden är på väg att rasa ihop

Av X101

Jeez vad folk whinar om miljö. Nu kanske det inte spelade någon roll att du sopsorterade förra året? ;P

Av X101

http://data.fuskbugg.se/skalman02/___windows.jpg

Får väl köpa nya grafikkort, sen är det väl processorn som behöver bytas.

Av X101

Du har inga missljud från ditt AX850W då? Fick mitt idag, givetvis fräser den som en nyöppnad coca cola

Av X101

Finns många kategorier som dom kollar på. Exempelvis om du är gift/ogift, hur många gånger du bytt folkbokföringsadress, Boende, betalningsanmärkninar/skuldsaldo, nuvarande krediter..

Säg att du har ett kreditkort från Re:membercard med en kredit på 10.000 kr. Fast du bara använt 1 kr så kommer det stå 10.000 kr vid en kreditkontroll. Sånt sänker också rätt så bra.

Av X101

Ja precis, lättast är nog att ringa och höra. Du kan nog även höja din limit om du har högre inkomst nu än vid förra deklarationen osv.