Inlägg

Inlägg som Tanis har skrivit i forumet
Av Tanis

Fundera på att virtualisera. Sen kan du tex köra pfSense på en instans, FreeNAS elller dylikt på en annan, osv...

Av Tanis
Skrivet av Subdubwise:

Men varför är det en så dålig idé? I teorin borde det fungera bra kan jag tycka! Varken hastigheten i vårt lokala nätverk eller NAS:ens hårddiskar borde flaskhalsa. Jag ska dock inhandla en större SSD till min stationära dator snart, och då kommer jag kunna ladda ner till den och låta nerladdningarna flyttas till NAS:en då de är färdiga.

Disk I/O. Torrents förbrukar det i mängder. Funkar dåligt/uselt vs ett share.

Av Tanis
Skrivet av Subdubwise:

Vad kan det här bero på? Jag laddar ner direkt till NAS:en här hemma, men det borde väl inte innebära några bekymmer jämfört med att tanka ner på en hårddisk som sitter i ens dator?

Laddar du ner VIA datorn till NASen, eller har du en torrentklient i NASen? Avsevärd skillnad.

Av Tanis
Skrivet av gimnyr:

Eftersom Compal gärna väljer kanal 52 eller 100 så verkar det vara vettigt om jag kan få tillgång till fler kanaler så jag kan ha modemet på AUTO, och på så sätt låta AUTO-funktionen göra sitt jobb, och se hur det fungerar i detta läge.

Om jag manuellt har ställt in kanal 48, och grannen kör på kanal 44, då ligger vi nära varandra.
Det skulle bli mer spridning om Compal med AUTO väljer kanal 100 när grannen kör på kanal 44.
Eller så kan jag manuellt ställa in kanal 100 när grannen kör på kanal 44. Fler kanaler skulle ge mig fler valmöjligheter.

Så frågan är om jag på något sätt kan få tillgång till fler kanaler i Netgear A6200?

Det finns flera sk radioband som används på 5Ghz; UNII-1 (36-48), UNII-2 (52-64), UNII-2Extended (100-140) samt UNII-3 (149-161). Vanligt att klienten inte stödjer alla dessa. Kan tom vara så att den endast stödjer UNII-1. Om din router då väljer en kanal i tex UNII-2 - ja då kan ni inte prata.
Man bör i routern ställa i de band som man vet att klienterna stödjer (samt att man följer lokala regelverk för kanalval.....)

Skrivet av gimnyr:

ok, tack för infon. Jag googlade runt, och hittade några sajter där dom, i detta sammanhang, pratade om att “signalstyrkan blir bättre men räckvidden sämre”.

Skrivet av Dunder:

Det är inte heller vanligt att folk kör på 5GHz-bandet, så antagligen är du ganska ensam där. Skillnaden på signalstyrka och räckvidd mellan de olika kanalerna inom ett band tror jag är försumbar, det är när du jämför med 2.4GHz-bandet som du får en skillnad.

Som DunderKlummpen säger. Skillnaden i signalstyrka mellan 2,4 o 5 Ghz är avsevärd. Per definition har 2.4Ghz 4ggr så hög signalstyrka på samma avstånd. Inom 5Ghz är singalstyrkan för ett kanalval normalt inget man bryr sig om - försumbart som sagt. MEN - notera att det alltså blir LÄGRE, inte högre singalstyrka - ju högre kanal man väljer. (10mW på 100m med 5,2Ghz ger -76,38 dBm. Samma styrka o avstånd på 5,5Ghz ger -77,21 dBm).

Av Tanis
Skrivet av Zer0x:

Jag skaffade en sån där Loco M2 och försöker nu få ordning på den men jag hittar inga bra guider. Är det någon som sitter på någon bra eller har lust att hjälpa mig?

Guide för vad? Kommer du in i burken?
http://dl.ubnt.com/guides/NanoStation_M/NanoStation_M_Loco_M_...

Av Tanis
Skrivet av '[YFront:

The Law;14731361']

Den nya routern heter Netgear WGT624 och har senaste Firmware installerad.

O du vet att den "nya" routern fungerade som den skulle innan? Den kan vara mer än 10år gammal...

Av Tanis
Skrivet av Asse91:

Hade jag inte vetat bättre så hade jag trott att kabeln på något konstigt sätt förlorar sin hastighet för att den är dragen uppför trappan alltså vertikalt (90 grader)...

Ja, men det förklarar saken. Elektronerna klarar inte lika bra att flöda vertikalt (upp för trappan).
Men skämt åsido - som redan sagts: du bör inte mäta med torrent. Vad säger Bredbandskollen resp vad får du med FTP mot Sunet?

Av Tanis

Ansluter du via klienten (PC) o/e routern? Låter ev som du kör båda o det kan bli pannkaka. Bestäm dig för endera o konfa därefter.

Av Tanis
Skrivet av Gorian:

En, ja. Men i det här fallet vore det ju bra med två

Dessutom presterar PicoStation M2-HP likvärdigt mot Unifi UAP-LR. Lite utav signalstyrkan försvinner iom uppgraderingen till Unifi. Med dess vanliga FW (AirOS) har den bättre signalstyrka än Unifi UAP-LR.

Så om det nu prompt bara ska inhandlas en, stand-alone AP, så skulle jag ändå ta PicoStation. Alternativt Unifi PRO (då den har Dual Radio)

Två st Picostation M2-HP: 118EUR + moms o frakt (http://www.interprojekt.com.pl/ubiquiti-picostation-high-powe...)
Två st UAP-LR: 132EUR + moms o frakt (http://www.interprojekt.com.pl/ubiquiti-unifi-uaplr-24ghz-802...)

Men smaken är som baken Personligen hade jag hellre kört UAP som smälter in mycket bättre inomhus samt ger MIMO. Bör man i villa har man i pratiken mindre nytta av 5Ghz, då det oftast finns OK med "plats" på 2,4. Sure, Uni-PRO är riktigt nice, men är mer än dubbelt så dyr...

Av Tanis
Skrivet av Gorian:

Köp 2st PicoStation M2-HP, uppgradera till Unifi.
Visst, kostar lite mer, men kommer fungera mycket bättre.

Alternativt, om roaming inte är så viktigt och du vill spara pengar, så köp en accesspunkt, placera både den och modemet strategiskt i varsin ände av huset, och anslut manuellt till det SSID som passar bäst beroende på din position.

Håller med om Ubiquiti - men varför Picostation? För ca samma peng får man en Unifi UAP-LR http://www.interprojekt.com.pl/ubiquiti-unifi-uaplr-24ghz-802...

Av Tanis

Djungledisk + Dropbox o GoogleDrive (båda under BoxCryptor)

Av Tanis
Skrivet av Solkrigaren:

Morning! behöver lite hjälp

Grannen har fiber, han bor c:a 200m ifrån mig. Det är inte fri sikt mellan husen så signalen måste mellanlanda på en byggnad. Vilken utrustning behöver jag och vad kostar kalaset mellan tummen och pekfingret?

Tacksam för svar!

"Mellanlanda på en byggnad". Antar att denna byggnad är antingen på din eller grannens tomt? Isf dra tråd (koppar eller fiber) dit o sätt punkt-till-punkt radiolänk.

Av Tanis

Om du har köpt en beg burk har den troligen en konfig. Logga in o
Click Administration > Reboot
Reboot to Factory Defaults

Av Tanis

CG 3100 är väl default satt som router? Dvs köp valfri switch med den mängd LAN-portar du behöver.

Av Tanis

Det är inte så att ni har mer än en router inkopplad? I din mätning syns det en annan sändare på Kanal1+5 o den har så hög signalstyrka att du i princip måste sitta i samma rum som den. Verkar komma från Netgear.

Av Tanis
Skrivet av bettyboop1974:

det e rätt många rum och väggar här i huset och vi ska även ha övervåning sen när vi gjort klart där..

Stort hus o/e flera våningar kräver ofta mer än en trådlös sändare (sk access-punkt eller trådlös router) för bra täckning. Detta gör i sin tur att man ofta behöver en viss del trådbundet (dvs med kabel) i huset. I nybyggda hur är det i praktiken standard med trådbundet nätverk till alla rum.

I ditt/ert fall skulle jag gissa att det behövs som minimum kabel draget till en andra access-punkt (o ev en 3:e om vi pratar riktigt stora ytor).

Av Tanis
Skrivet av lillevigge:

Ja vi har den subnätmasken och switchen är kopplad till routern så vi tror att felet ligger i routern :/ går det att dela ut statiska addresser eller reseta dhcp ?

Vad är det för router? Hur ser dess DHCP inställningar ut? Hur många klienter (datorer) anslutna på LANet?

Av Tanis

Det är ett problem på routern eller avsaknaden av router...

Av Tanis

VPN-terminering på insidan av routern? Ytterst tveksamt om du kan få det att funka. Access-listor i ngn form torde vara lämpligt (om routern stödjer det...)

Av Tanis
Skrivet av rezziq:

Ok, men säg så här.. vad är enklast att sätt upp på hemmaservern? VPN?
Hur gör man?

Beror väl på vem man frågar. IMHO är det enkelt o bekvämt att betala 70-100kr i engångsavgift för ngn VPN-tjänst en månad. Konfigurera på padda (eller whatever). Klart.