Inlägg

Inlägg som MartinSLG har skrivit i forumet
Av MartinSLG

Dator till "robot"

Hej,
Har ett lite projekt på gång. Håller på att bygga en "robot" som ska styras över nätverk (3g) och senare även skicka tillbaka video från en webkamera eller dyl så man ser vad man gör. Till detta har jag köpt en "mini maestro 24ch" servo kontroller som ska styra alla servon och fartreglage till motorer osv. Sen var tanken att ha en minidator, tex raspberry pi som styr servokontrollern. Sen kopplar jag upp min vanliga dator till minidatorn i roboten och styr denna med en joystick. Tänkte även försöka få till något snyggt interface på något sätt, kanske som en websida man loggar in på.

Det hela blir lite "learning by doing" då jag endast läst lite programmering i skolan och inta alls är särskilt vass ännu.
Frågan är nu: är jag helt ute och cyklar med upp lägget? och om inte, vilken minidator är bäst till ändamålet?

/Mvh Martin

Av MartinSLG

Frågor ang i7 970 temp/mm

Hej,

Har lite skumma problem med min processor.

Jag började med att överklocka processorn, och det fungerade väl hyfsat ett tag, men efter ett tag uppenbarade sig några problem.
Först av allt, temperaturen som visas för CPU i asus AI-tuner ligger ca 10grader UNDER rumstemperatur, till exempel: När jag har ca 20grader i rummet visar CPU temp ca 10-12 grader (idle)... (MB tempen verkar dock stämma bättre och visar ca 30 grader )

Sen provade jag att öppna speedfan och coretemp, där verkade dom individuella kärntemperaturerna mer resonabla, på ca 25-30 grader idle och 60-65 i 100% load. Fint tänkte jag, men när jag tittar lite närmare hittar man ändå orosmoln, en speciell kärna (#4 btw) har 10grader högre temp än alla andra i load och kärna #6 ligger på oroväckande låga 18grader i idle.
Så något är inte riktigt som det ska, tempen i load verkar ändå ok ( i coretemp och speedfan) men i idle är dom som sagt åt h**vete.

Några tips på vad jag bör göra åt det?

Ska jag skita i det eller ska jag ringa komplett och hoppas på en ny processor (köpe datorn i våras), eller finns det någon lösning i form av programmvara som kan lösa det hela?

Sen har jag några frågor på överklockningsbiten också, här är en post jag nyss skrev på oc3d utan att få svar. Om någon har några tips så är dom välkomna (ursäkta att det är på engelska, men dom flesta i denna branschen brukar ha rätt bra koll på det med)

Then, there is one more thing. I have been doing some overclocking and when i followed the youtube review a 200 BCLK was suggested with a *20 multiplier for 4ghz, i tried that and after bumping the QPI & Vcore up to 1.3 it worked, Then i thought i'd go for 4.2ghz and bumped the multiplier up to 21 and Vcore to 1.35 and that too stabilized (around 70deg avg temp).

But then i seem to have hit brick wall. I simply cant get it to run stable at 4.4 with 22 multiplier. Even with the QPI at 1.4, Vcore at 1.50 and Loadline calibration set to 100% it just keeps crashing. And the temps gets really nasty to (ofc with that high Vcore).
Any ideas on this one, i have also tried lowering PLL to about 1.65 as i heard it would help, but to no effect....

Mitt system:

i7 970 under a NH-D14 (inside a rv02e)
ASUS R3 Black Edition
Corsair Dominator DHX DDR3 1600MHz 8gb (4*2)
gtx580
win7 64bit

Tack på förhand!

Av MartinSLG

Då eldar vi på då, tack

Av MartinSLG

Nej, visst. Drog bara till med något. Ca 1.4-1.5 räcker nog för att maxa processorn.
Vad jag menar är i princip: håller processorn ett år till om jag maxxar och vattenkyler den. Så shoppar man ivy bridge sen.

Av MartinSLG

Överklockning i7 970

Tjena,
Har en 970 hexacore som jag nu klockat till 4.2ghz med 1.30 Vcore, tempen ligger på 65-70gader i prime och 25 i idle.
Kylaren är en NH-D14 i ett raven rv02e.

funderar på vattenkylning, men vet inte om jag vinner något på det. Vad är det som skadar processorn? Volten i sig eller tempen som resultat av volten?

Vad jag menar är, kan jag skaffa monsterkylning och köra på 1.5-1.8 vcore 24-7 så länge tempen är låg eller dödar jag cpun ändå?

Sen om vattenkylning är värt det är en annan sak, men det kan vi ta nån annan stans.

/Martin

Skickades från m.sweclockers.com

Av MartinSLG

Jepp, märkte det. Just därför vore det nice om jag slapp öppna enhetshanteraren varje gång jag stänger av ett spel och starta om ljudkortet.....

Av MartinSLG

Skummt problem med Thunderbolt ljudkort

Hej,
Har precis byggt ihop en ny dator och har ett skumt problem med mitt Thuderbolt ljud/nätverkskort. (det som följer med asus rampage 3 black edition).

Det hela började pga av att jag var tvungen att stänga av det inbyggda ljudet (realtek). För att det kraschade med BF BC2. Nu fungerar det galant med detta ljudkort men varje gång jag stänger av spelet så stängs även ljudkortet av. För att få igång det igen måste jag öppna enhetshanteraren och inaktivera-aktivera det så vaknar det till liv igen.

Detta problemet fanns inte med det inbyggda men då kraschade ju spelet istället. Och ja, jag har provat att köra inbyggda utan Thuderbolt kortet i också. Men BF kraschar ändå.

Några tips? Det är inte drivrutinerna (har senaste).

/Mvh Martin

Av MartinSLG

Ok, blir utlandet då. Den på pixmania har jag sett. Men det är inte den tempstyrda varianten utan en 900rpm fast.

Av MartinSLG

Enermax UCTB12P VAR?

Hej!
Har köpt mig en noctua NH-D14 men den sabbar mitt färgtema (röd/svart/vit) totalt i datorn.
Därför tänkte jag att 2st av dessa enermax fläktar skulle göra jobbet extremt bra då dom har både högre luftflöde på maxvarv och lägre ljudnivå på minimum.
Frågan är nu vart jag får tag i dessa? Verkar inte finnas i sverige, vart är isåfall bästa stället att köpa utomlands?

Magma hade ju kunnat funka.... men dom har ju konstant rpm, medans dessa har tempstyrt vilket är nice

Tack på förhand.
/Martin

Av MartinSLG

För sent. MSI kortet är beställt så får vi se hur det funkar. I annat fall får man väl köpa ett 590...

Av MartinSLG

Då var ett MSI kort beställt. Tack för alla råd.
Såg även att MSI kommer med ett nytt klockat "lightning" kort som har FrozrIII kylaren. Ids dock inte vänta tills det kommer ut i handeln. Tror det blir vattenblock på det frammöver ändå.

Stort tack!
/Mvh

Av MartinSLG

lugn lugn
Saker fattades i lager så det blir inge förrän nästa vecka ändå.
Ni säger ju msi ni..... kanske det är rätt väg då.
Men nu slog det mig att man kanske skulla satsa på asus monstret ändå.... Vill man köra sli kan man ju snöra på vattenblock bara..... blir nog vattenkylning ändå på ett tag. Hmm...
Detta är inte lätt.

Om jag skulle skita i stor kylare och inte stor kylare. Är MSI ändå att föredra före asus? Kanske det är en fördel med asus när man har asus moderkort. Annars har ju msi mycket kul funktioner med afterburner osv...

Ussh vad jag velar och svammlar...

Av MartinSLG

Det blir ett EVGA ändå då dom har mycket bra garanti och som tidigare nämndes inte heller påverkas av överklockning (Kan vara bra första gången ).

Verkar även som att garantin gäller om man tex byter kylare, bara det att man måste byta tillbaks innan det skickas in.

Ett GTX 590 bilr nog lite väl mycket pengar tyvärr, men det hade vart kul.

Stort tack till alla!

Av MartinSLG

Får be om ursäkt där.
Hade faktiskt inte tittat ordentligt på MSI kortet. Och givetvis har du helt rätt, den är faktiskt inte alls speciellt stor. Ursäktar för det.

Av MartinSLG

Vilket GTX580?

Hej,
Har nu funderat mig tokig så jag tänkte testa lyckan här på detta underbara forum.
Jag bygger i nuläget ihop en ny dator med i7 970, asus rampageIII BE osv. Till detta hade jag tänkt mig ett gtx 580. Tänkte börja lite lugnt med ett för att senare köra flera kort i SLI. Frågan är nu då vilket kort man ska ha. Efter lite forskande har jag smalnat ned de till 3st olika:
Gainward GeForce GTX 580 3072MB
ZOTAC GeForce GTX 580 1536MB AMP!
EVGA GeForce GTX 580 1536MB "Superclocked"

MSI, Asus och Gigabyte går bort pga av för klumpig kylare för att senare köra SLI.
ZOTAC kör ju högre klockfrekvens "out of the box" medan gainward har dubbla grafikminnet. EVGA tog jag med mest pga av en kompis rekomendation.

Vad tycker ni? är det värt att köpa ZOTAC eller EVGA pga av den högre klockfrekvensen eller ska man köra på en Gainward som man skrämmer upp lite? Har i princip ingen erfarenhet av klockning så man bilr lite lätt nervös.... men allt går att sätta sig in i

Priset är ingen större faktor då alla GTX580 ändå ligger såpass nära varandra.
Är inte vidare sugen att vänta på tex GTX590, tänkte beställa grejerna ikväll.

Ursäkta allt ordbajsande.
Tack på förhand.
/Martin