Inlägg

Inlägg som Lupson har skrivit i forumet
Av Lupson

55" B7 från 2017

Panelen byttes två gånger kort efter leverans. Först pga lysande pixel, sedan bockad utbytespanel.

Sen höll den sig riktigt bra i ca 4 år, men sista året lämnade sonen igång Fifa i menylägen med rörlig bakgrund, varvid skärmsläckaren inte gått igång och det blivit riktigt rejäla inbränningar. Både mönster och hela centrala området har tappat röd ljusstyrka vilket gör gult lite grönt etc.

Fantastisk teve, men inbränningarna är ju inte roliga.

Av Lupson
Skrivet av Fomi:

Skönt att höra! Jag har ett ärende som jag skickade in den 9 februari. De har slutat svara på mail och skapar man ett nytt ärende slår de bara ihop det med det gamla ärendet och ber mig ha tålamod. Chatten säger samma.

Märklig support.

Precis samma här. Bett mig skicka in serienummer etc ett par gånger, sedan händer inget trots påstötningar. De två sista gångerna jag mejlade in så fick jag inte ens några svar så jag har gett upp.

Av Lupson
Skrivet av cheddar_bob5:

Blir galen på allt funderande på laddbox..... Har redan skrivit i denna tråd om detta en gång vilket slutade i att jag ändrade från Garo till Chargeamps Halo... och nu funderar jag på Easee genom Tibber....

Vad säger ni andra? Vad ska man ha? Varför?! Priset blir den samma inkl lastbalansering, dvs cirka 11k. En sak jag inte gillar med Tibber är att man ska ansluta delen för lastbalansering själv (Watty) och jag är lite allergisk mot att binda upp mig på att deras tjänster fungerar till 100% istället för att ha en old-school mekanisk funktion som det bli med Halon.

Hjälp!

Hej! Jag skaffade Easee med Watty via en lokal elfirma för några veckor sedan. Betalade allt som allt ca 10300 för installation, Easee, Watty och 7-meter typ-2 kabel (efter 50%-avdraget). Bedömer det som en ganska normal installation - borra hål i yttervägg, dra kabel 7-8 meter, sätta upp och koppla in Wattyn och i mitt fall även sätta upp ett vanligt eluttag bredvid Wattyn.

Jag trodde faktiskt att det skedde någon form av direktkommunikation mellan Wattyn och Easee-boxen eftersom jag inbillar mig att huvudsäkringen går tämligen omgående om man drar på t.ex. spisen samtidigt som boxen laddar bilen med max effekt. Men det kanske är tillräckligt låg latency mellan Watty -> Tibber -> Easee Cloud -> Easee för att det skall fungera. Har hittills bara laddat min laddhybrid på 16A (huset har 20A huvudsäkring), men har inte löst ut någon säkring än. Har sett några gånger i Tibber-appen hur fasen som används för att ladda bilen varit uppe på 19.8 A så det är mycket möjligt att det fungerar.

Dock en bra observation att man förmodligen sitter i knät på både Tibber och Easee's molntjänster.

Som mjukvarunörd tycker jag mycket om Tibber och Easee då båda företagens API:er går att komma åt som privatperson för att styra boxen eller hålla koll på hur mycket ström huset förbrukar som helhet.

Av Lupson
Skrivet av blackbush:

Någon som har fått gratis ersättnings cover från oculus?
Skickade in idag, vet inte ens om det funkar från sverige!

Jag skickade in till deras support 1. februari. Fick svar efter några dagar att skicka in ungefär samma information igen. Därefter inga svar alls trots ett par mejl från mig.

Men rätt som det är kanske något trillar in....

Av Lupson
Skrivet av wootz91:

Har nu kört en hel del och upplever inga problem alls under spelandet men efteråt när man tar av sig headsetet, då känner jag mig yr och nästan som att man är kvar i spelet ett bra tag. Någon som känner likadant, kan man träna bort det? Lite obehagligt tycker jag.

Upplevt precis samma sak, men tycker det blivit klart bättre trots att jag inte använt headsetet jättemycket. Sedan beror det på spel också. Jag kan köra In Death: Unchained riktigt länge, medan Superhot VR är jobbigare för ögon och yrsel.

Hade stora problem med HL: Alyx, men där tycker jag att jag fick ett stort lyft när jag började spela över virtual desktop istället för Oculus Link. Att slippa kabeln gör att jag inte behöver vända mig överhuvudtaget via "snap-turn" eller vad det heter vilket hjälper mot yrsel. Har dock en viss obehaglig känsla inne i spelet att allt ser lite uppskalat ut, som om alla objekt är för stora. Kanske Alyx bara är 155 fastän min hjärna vill uppleva sina vanliga 181 cm. Detta känns obehagligt efteråt ibland.

Av Lupson
Skrivet av Panosz:

missade den erbjudan tyvärr,
5 m på kabeln ?

Ja, det stämmer.

Av Lupson

Apropå linsskydd följde det med ett sådant i något slags skumgummi med 47-kronorskabeln som diskuterats tidigare i tråden. Fin liten "bonus".

Apropå billiga kabeln fick jag 2.2 gbps.

Av Lupson

Haft Q2 några dagar nu, mitt första VR-headset. Har inget större problem med illamående, både Elite Dangerous och DCS funkade bra ur det perspektivet och på native Quest har Superhot och Beat Saber gått bra att spela utan illamående.

Mitt problem är att jag framförallt efter jag spelat klart (oavsett om det är 5 minuter eller 25 minuter) får spänningshuvudvärk och att mina ögon känns "osäkra" i djupseendet. Lite svårt att beskriva, men jag har ungefär samma problem när jag tar på/av mina terminalglasögon.

Av just den anledningen använder jag inte mina terminalglasögon särskilt ofta - har något brytningsfel samt är lite långsynt. Har dessutom låg ipd - 56.5.

Att man verkar kunna vänja sig vid illamående har jag förstått, men hur ser det ut med huvudvärk, trötta ögon och en vag känsla av yrsel? Någon som har någon erfarenhet av detta? Problemen kan sitta i uppåt 24h efteråt för mig tyvärr.

Har testat både med och utan terminalglasögon i headsetet samt med utan inset för glasögon. Funderar på om ögonen har problem med att bilden inte är riktigt skarp och förgäves försöker få till en skärpa som aldrig kommer? Eller kanske det mer är ett problem med att headsetet trycker ganska obekvämt mot utvalda delar av ansiktet som stökar till det. Kanske ett Elite strap skulle hjälpa med att minska trycket mot ansiktet?

Någon som upplevt något liknande, och finns det möjlighet att vänja sig? Jag är dryga 40 så börjar väl komma upp i åldern där ögonen inte är riktigt lika flexibla som förr.

Av Lupson
Skrivet av Reiker:

Tänk på att ett normalt 10A schuko-uttag i ett hus inte är anpassat för konstant last under lång tid (elbil), det är anpassat för last under kort tid (hushållsapparater). Om en elbil eller hybrid laddas vid full effekt (10A) under lång tid riskerar man varmgång i de svagaste delarna av elsystemet (mellan uttaget och elskåpet) och risk för kortslutning/brand. Ska man ladda i ett vanligt schukouttag så ska man begränsa lasten på uttaget, se broschyr: Elsäkerhetsverket om att ladda elbil hemma

Bästa är att installera en laddbox hemma av en certifierad elektriker så vet man att elsystemet är anpassat efter lasten. Vissa av dessa finns även med ett extra schukouttag för laddhybrider.

Jo, det är jag medveten om. Har laddat min Passat GTE i över 4.5 år med 6A inställt på "klossen". För Id 4:an blir det en riktig laddbox, funderar på Tibbers box.

Ingår mig veterligen ingen Schuko-laddare till Id-serien, men överväger att skaffa en att ha för de där tillfällena när inget alternativ finns och man har gott om tid att ladda på låg Ampere.

Av Lupson
Skrivet av Wiinis:

Bra skrivet!

Har du fått någon info om när id4 ska komma?

Jag beställde en Id.4 1st för ungefär en månad sedan. Då hette det att leverans skulle ske i början av januari, men efter ett par veckor justerades detta till någon gång från slutet av januari tills mitten på mars.

Har haft en Id.3 på lån lite grann. Håller med om att den är lite plastig och jag var inte ett dugg glad i all högblank svart plast och en massa touchkontroller. Men man vänjer sig säkert.

Röststyrningen var inte direkt lydig för att uttrycka mig diplomatiskt och infotainment-systemet kändes aningen "laggigt";för att prata swec-språk. Men det sagt var bilen riktigt fin att köra med bra sikt, grymt ljus, skön stol och fin känsla på vägen. Lyckades snålköra till jobbet på ca 12 kwh/100 km i förbrukning - dock en del nedförsbacke!

Gick bra att ladda den med 10A schuko-laddaren som tillhör min Passat GTE, var tvungen att testa för sakens skull.

Av Lupson
Skrivet av Ebmaister:

Någon kan väl rätta mig om jag har fel men Volkswagen Passat/Golf GTE har väl värmepump just för möjligheten att köra helt på el även vintertid?

Jag har en Passat GTE 2016 och den har någon slags elektrisk värmare som slukar väldigt mycket energi. Det är alltså inte en värmepump utan något som enligt hörsägen kan liknas vid ett spjäll med glödtrådar som luft blåses genom. Så har jag förstått det i varje fall.

Det minskar nog räckvidden med uppåt en tredjedel en kall vinterdag, men fördelen är förstås att bensinmotorn inte behöver starta för att alstra värme. Ibland när jag känner mig extra snål/miljövänlig nöjer jag mig med stolsvärmen.

Av Lupson
Skrivet av Myllox:

hmm så mycket vcore ska du ju inte behöva. kör du manuell PBO? och vilken power option har du? balanced är rekommenderat.
asus lvl 3 är asus egna implementation av XFR/PBO, så du får välja mellan manuellt eller använda asus metod. tror detta kan göra att din vcore blir så hög.

asus lvl 3 och offset med minus 0.05 borde ge runt 1.35 vid last. enstaka spikar på 1.5v kan fortfarande inträffa .. om det inte känns tryggt så stäng av lvl 3 så att du har det som innan

Ta reda på vad du har för minnen. Du kan använda ThaiPhoon burner för detta.
1. Kör thaiphoon burner -> klicka på read och välj ett av dina minnen i listan som dyker upp.
2. klicka på report -> scrolla ner och klicka på att visa värdena i nanosekunder
3. tror det är file -> export to -> complete html report.

Denna rapport kan du importera i dram calculator, notera att efter import så kan vissa val i dram calc ändras så börja med:
1. import xmp -> välj din html report
2. sätt processor etc i dram calc (alla värden top left )
3. klicka safe

hoppas detta hjälper

Edit: om du klickar på advanced i dram calc så kan du se en gissning på överklockningspotential, står det typ 84% 3298 så är det troligt att du max kommer kunna köra 3200, men det kan vara värt att gå till 3000 och du kan köra CAS 14

Tack så jättemycket för hjälpen.

Så här ser Taiphoon ut:

https://i.imgur.com/swiRHr0.png

Står ju både Micron och Hynix på olika ställen.

När jag importerar i ryzen timing calc tyckte jag siffrorna nere till vänster matchade bäst med Micron B-die:

https://i.imgur.com/isRkv0S.png

Advanced-fliken säger 97% quality och 3448mhz CL16 som potential. Kanske testa slappare timings i 3333 mhz i varje fall, den vanligaste uppfattningen här på forumet verkar ju vara att Ryzen gillar höga mhz över tighta timings.

Jag lyckas inte få datorn stabil med ASUS lvl 3 med 3200 mhz på minnena ens med slappare timings / högre volt, så jag få nog nöja mig med "vanlig" XFR / PO samt minnena på 3200 14-15-15-15-30-75 tills jag eventuellt skaffar ny kylare. Inga fantastiska resultat i Cinebench men datorn är tyst och sval och boostar ca 3.9 all-core och 4.1-4.2 single core.

Tycker dock det är något märkligt att HWINFO64 rapporterar 1.48V i idle och runt 1.4V i load under "current", men jag undrar om inte siffrorna ljuger lite med tanke på att HWinfo säger att "average" är ca 1.29V och då har datorn bara använts till surf sedan HWInfo startade.

Nåväl - tack så jättemycket för all hjälp!

Av Lupson
Skrivet av Myllox:

Jo, det är geardown mode. Om enabled så rundas tCAS upp till en jämn siffra .. t ex 15-16-16-38 skulle bli 16-16-16-38 .. där tCAS är första siffran och är endast den som påverkas.

kan du posta en screenshot av ryzen timings checker med dina inställningar?

btw, du skulle nog kunna köra asus performance enhancer lvl 3 med offset vcore -0,05 utan problem, då bör tempen gå ner lite också.

Hej igen, ursäkta sent svar.

Här är skärmdumpar av Timing Checker och Timing calculator:

https://i.imgur.com/V9F8Esf.png

https://i.imgur.com/Yu9YpZz.png

Jag vet ju tyvärr inte vilken minnestyp jag har, dessutom begriper jag väl inte riktigt hur jag skall använda verktyget. Knappade in mina värden under "profile" och får rekommenderade värden i mitten? De ser ju lite höga ut jämfört med det jag har inställt nu.

Tillägg 1: Testade att köra performance enhancer lvl 3. Mycket intressant, Cinebench gick från ca 1350 (XFR + PB) till ca 1450. Såg i HWInfo64 att samtliga cores boostade upp till 4.2 ghz(!?). Dock så frös datorn på andra körningen. Ökade då volt med 0.1 offset, då gick det bra att köra iallafall en gång, men eftersom HWInfo64 rapporterade 95-96 grader och över 1.5 V på CPU så kändes det inte alls bra. Dessutom låg idle-temperaturen på ca 50 grader. Bra prestandaboost, men krävs ju en seriös kylare i så fall samt någon mer chassifläkt också.

Skulle kunna testa undervolt också med lvl 3, då kanske temperaturen håller sig i schack lite bättre med stabiliteten kvar.

Tillägg 2: Med undervolt -0.05 offset och lvl3 så sjönk CB till ca 1420-1430, CPU volt ligger då på 1.5 idle och 1.41-1.45 i load. Maxtemp strax över 80 grader. Multipeln verkar i princip låsa sig på 41.8x. Dock så ligger energiförbrukningen för CPU + SoC på 13-15W efter en stund i idle så verkar ju inte påverka energiförbrukningen i idle nämnvärt.

Större problem dock att körning 2 av Cinebench nästan varje gång hänger datorn. Skruvade som experiment ner minnena från 3200 14-15-15-15-30-75 till 2133 mhz med samma timings. Då går CB helt stabilt så uppenbarligen ligger minnena på gränsen när lvl3 OC är aktiverat i BIOS. CB går ner från ~1430 till ~1380 så viss skillnad gör det ju i CB att sänka minneshastigheten från 3200 till 2133. Inte så oväntat kanske...

Kvarstår gör väl att hitta någon form av optimal setup. Köra standard-timings för minnena i 3200 mhz och behålla viss undervolt samt oc level 3 kanske? Eller bättre ställa ner till auto igen, ha kvar tajta timings och låta XFR+PB göra jobbet... svårt detta, men spännande!

Testade förresten att försöka köra minnena i 3333 resp 3267 mhz men det POST:ade inte ens.

Av Lupson

@JonkenPonken: Har kört Prime95 stabilt en halvtimme med 14-15-15-15-30-75 @ 3200 mhz, 1.35 DRAM voltage i BIOS. Tempen på CPU kryper dock sakta uppåt från ca 80 i början till nästan 90 grader. Samtidigt går multipeln gradvis ner från 39.5, är nu nere på 37.5. Lite bättre kylning skulle nog inte skada men allt stabilt än så länge.

Grejade runt i BIOS och 14-14-14-14-30-58 POST.ar inte överhuvudtaget, underligt nog inte 14-15-15-15-30-58 ens med 1.45V. Med standardtimings går det ju fint att köra 16-18-18-18-38-58. Lite osäker på hur trc förhåller sig till övriga, ser ju skumt ut att "Auto" i BIOS drar upp den till 75 men det är väl en konsekvens av CL14 kanske?

Tjänade faktiskt lite poäng i Cinebench jämfört med CL16-inställningarna.

Var det geardown mode du tänkte på? Är enabled enligt Ryzen Timing Checker.

Tack för tipset med Windows backup. Har precis dragit igång grejerna så en krasch skulle väl inte göra så mycket, men ändå bra att tänka på.

Av Lupson
Skrivet av JonkenPonken:

Kolla upp det där med UEFI och ojämna nuffor. Känner mig rätt säker på att man måste aktivera detta manuellt så datorn inte avrundar uppåt. Att du får några poäng lägre än de du jämfört med kan ju som sagt bero på massor, men kika igenom hur pass god kylning du har i din låda.

Tycker du skall skriva in i Ryzen Calculator (hette det väl?) 3200 och CL 14 och ser vilka värden du får i det programmet. Sätt fast en fläkt inuti lådan som blåser på minnen och VRM om du inte bryr dig om hur det ser ut. Har du aktiv kylning så som jag beskrev så bör du kunna köra dina minnen på 1.5 V utan problem (om du har aktiv kylning). Jag har Flare X och dessa minneskretsar förmodar jag tål lika mycket spänning och det finns överklockare som har väldans hög spänning långt norr om 1.5 V men jag försöker hålla mig till runt 1.41 - 1.44 som max. Ju varmare elektroniken blir ju kortare livslängd kvar.

För att certifiera minnen som XMP som måste tillverkaren av minnet kunna köra sin profil med max 1.5 V (Intels krav).

Tack för tipsen. Får helt klart kolla upp UEFI och ojämna siffror.

Chassikylningen är ganska ordinär, bygget är i en FD Define R5 utan HDD-burar. 2 st 14cm fläktar som blåser inåt i fronten samt en 14 cm som blåser ut där bak. Bygget är ganska "rent" invändigt, egentligen bara ett grafikkort som tar plats utöver PSU och moderkort. Överväger att köpa ett par 14 cm fläktar till och sätta en i taket på lådan som blåser rakt ner mot minnena / CPU samt ett utsug någonstans.

(Hade egentligen inte tänkt överklocka / tweaka så mycket, men hade ju helt glömt av hur sjukt kul det är med överklockning )

Av Lupson
Skrivet av JonkenPonken:

Försöker klura ut vilka minnen du har. Kan bara hitta 16-18-18-38 på gkills sida och det är ju 3200 vid 1.35 V så gissningsvis borde du kunna köra CL 14 3200 på runt 1.42 V nåt sånt. Bara testa.

Va man inte tvungen att göra en ändring i UEFI när man kör ojämna nuffror för annars så avrundades det uppåt vill jag minnas. Men vad den inställningen heter har jag tyvärr glömt bort totalt.

Varför bekymrad om du inte får samma nuffror när du kör CB som de andra? Nån poäng hit och dit skiljer det nog då det inte är exakt samma hårdvara och förmodligen variation på montering av kylare och ventilation i chassit (samt rummets temperatur) och förmodligen vilken version av UEFI man kör. För att inte tala om mjukvaran och installerade program mm.

Jag kör en snällt överklockad 2700X och får just nu 183 på single och 1885 på multi. Vet att det går att plocka ur mer bara man eldar på lite, men det funkar åt mig.

Tack för svaret!

Du har helt rätt, minnena är 16-18-18-38 och ingenting annat, för snabb på tangenterna där. Ryzen timing checker säger 16-17-17-30 (var f.ö. det som Ryzen DRAM calcular rekommenderade) men inte omöjligt att de ändå avrundas uppåt i praktiken, vet ej. Kan testa CL14@3200 ikväll.

Du har nog helt rätt i att jag inte ska bekymra mig. I och med att det rör sig om stock-kylare så ger rimligen XFR / Precision Boost lite mindre på både single-core och all-core jämfört med exempelvis Sweclockers som hade NH-U14S. Tyckte väl bara att mina siffror ~1300 med enbart XFR/PB låg 5-6% under de ~1380-1390 man sett i recensioner. Men det är säkert temperaturer.

Av Lupson

CPU: Ryzen 5 2600X
Moderkort: Asus ROG Strix x470
Minnen: G.Skill Sniper X 32 GB (2x16GB) 3200MHz CL16-18-18-36 @ 16-17-17-30 3266MHz
Kylare: AMD Wraith Spire
Frekvens (all core): 4043 Mhz (Bus speed ligger på 99.8MHz)
Voltage: 1.388V (+0.2 offset i BIOS, går troligen att sänka lite)
Temp(idle): ~30-35?
Temp(full load): 72c - CineBench

Gick att köra Cinebench på 4.1 också, frös på 4.15. På 40.5x multipel går den stabilt på Cinebench och Prime95.

Har inte pushat minnena mer än ovan, kanske går att kräma ut lite till. Ingen aning om det är B-die eller ej, tror inte det.

Tycker det känns helt okej med tanke på att det är stockkylaren?

Är dock en aning bekymrad av min score på Cinebench som verkar ligga lite under vad diverse recencenter fått.

Single resp All-core:
165 och 1367 2133 mhz ej OC ???? Har ej kunnat upprepa igen, underligt...
171 och 1306 3200 mhz XMP (Fast asus) 16-18-18-38 ej OC
167 och 1365 3200 mhz 16-17-17-30 4 ghz fixed OC
167 och 1383 3200 mhz 16-17-17-30 4.05 ghz fixed OC
170 och 1396 3200 mhz 16-17-17-30 4.1 ghz fixed OC
167 och 1384 3266 mhz 16-17-17-30 4.05 ghz fixed OC

Funderar på om jag missat något, har inte överklockat ordentligt sedan jag ritade blyertsstreck och kapade ledare på min AMD T-Bird för sisådär 17-18 år sedan...

Av Lupson

Tack för tipsen! Ska inte stjäla trådstartarens tråd så startar ev ny tråd ifall jag inte får ordning på det hela.

Av Lupson

Jag köpte en LG OLED B7 55" på Black Friday, 13990 kr. Överlag är jag väldigt nöjd, bilden är fantastiskt bra. WebOS 3.5 har fått mig att pensionera Chromecast och till och med ljudet är acceptabelt. Gick från 42" plasma. Ångrar kanske lite att jag inte slog till på 65" direkt.

Enda smolket har varit att jag fått byta ut panelen två gånger. Första panelen fick en vit pixel efter några dagar, men LG kom och bytte efter ett par veckor. Dessvärre visade sig utbytespanelen vara transportskadad (bockad) vilket gjorde att jag fick vänta ytterligare några veckor på en ny panel. Den sistnämnda har dock funkat perfekt i ett par månader.

Om den är värd sitt pris är förstås svårt att säga - men när jag idag ser på en vanlig LED-tv så stör jag mig på grådassigheten i svärtan på de apparaterna jämfört med min OLED där man inte kan skilja svarta partier i bilden från den tunna svarta ramen kring skärmen.

Tillägg: Enda "nackdelen" jag kommit på är att eftersom fjärrkontrollen inte använder IR så kan jag inte styra volymen på min Sonos Soundbar via tevens fjärrkontroll. Kanske finns någon "repeater" som omvandlar radiosignalerna från knappttryckningar på Magic Remote till IR som soundbaren kan programmeras på?

Av Lupson

Om man får snobba till det lite så kan man göra det hela avsevärt mer kompakt mha Java 8 streams.

public static void main(String[] args) { Scanner matain = new Scanner(System.in); System.out.print("Hur många slumptal i intervallet 0-999 önskas?"); int antalNr = matain.nextInt(); matain.nextLine(); // Rensa inmatningsbufferten // Skapar lista av slumpmässiga heltal mha IntStream och limit() List<Integer> slumpadeHeltal = Arrays.asList(IntStream.generate(() -> ThreadLocalRandom.current().nextInt(1000)) .limit(antalNr) // Begränsa storleken till angivet värde .boxed() // Konvertera strömmen till Stream<Integer> .toArray(Integer[]::new)); // Konvertera till Integer[] så Arrays.asList() blir nöjd System.out.println("Antal jämna tal: " + slumpadeHeltal.stream() // Skapa ström av listan .filter(i -> i % 2 == 0) // Applicera ett filterpredikat för att få bort ojämna tal .count()); // Räkna antalet kvarvarande element i strömmen System.out.println("Summa av de jämna talen: " + slumpadeHeltal.stream() .filter(i -> i % 2 == 0) .reduce(0, Integer::sum)); // Som ovan, men använder reduce och sum-funktionen på Integer-klassen System.out.println("Samtliga jämna tal i stigande ordning: " + slumpadeHeltal.stream() .filter(i -> i % 2 == 0) // Filtrera bort ojämna .sorted() // Sortera stigande .map(tal -> Integer.toString(tal)) // Konvertera varje tal till sträng .collect(Collectors.joining(", "))); // Slå ihop alla tal (nu strängar) till en lång sträng med komma mellan }

Utfall:

Hur många slumptal i intervallet 0-999 önskas?10 Antal jämna tal: 7 Summa av de jämna talen: 3350 Samtliga jämna tal i stigande ordning: 10, 352, 362, 426, 466, 854, 880