Inlägg

Inlägg som jockelw har skrivit i forumet
Av jockelw
Skrivet av mippz:

Hur går det med ditt projekt? Funderar själv på ett liknande, men med styrning av google calender då jag har olika arbetstider/inplanerad träningstider för barnen. Samt en manuell knapp för direkt start i 3 timmar. Tänkte köra mina med relän då kablarna liks går den vägen från proppskåpet

Skickades från m.sweclockers.com

Tjena.

Jag fick faktiskt ihop en styrning som användes under den gågna vintern. Dock så har jag nu bytt bilar och äger ingen bil med motorvärmare lngre, så hela allt kommer plockas ner. Kan ta nån bild senare. Dock så har jag haft problemet med att sd kortet rasat två ggr.

Av jockelw
Skrivet av scorp10:

Ok. Då är den tyvär bara på 90w och min dator kräver mer. Så jag söker vidare.

Av jockelw
Skrivet av scorp10:

Jag har en dockningsstation som passar till elitebok 8460p, ligger i källaren så vet inte modellnumret just nu, men borde passa. Vet inte vad som är rimligt pris, bud?

Kan du kolla upp vilken modell det är?

Av jockelw

Söker en docknings station för HP

Söker en docknings station till en HP EliteBook 8560w.
Jag vill att den inkluderar strömförsörjning.

Skriv vad du har och vad den kostar så kollar jag upp om den passar min dator.

Tack på förhand.

EDIT:
Passande stationer.
A7E34AA
A7E36AA
A7E38AA
NZ222AA
NZ223AA
VB043AA

Läs hela annonsen här

Av jockelw
Skrivet av Tuxis:

@jockelw, varför ens låta den sova? en websida är ju det enklaste att bygga skulle jag säga.

Har också tänk på en websida. Tror det kommer sluta där. Men att låta den sova eller låta skärmen släcka ner är väl mer för att förlänga livslängden på skärmen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockelw
Skrivet av Tompanhuhu:

Du kan ju pröva att göra en magic mirror istället så håller du väggen hel och ser mer sci-fi ut

https://www.raspberrypi.org/blog/magic-mirror/

Finns en länk till step-by-step guide om det skulle vara intressant!

Ja den där har jag sett kan mycket möjligt vara ett alternativ fast i större format.

Tar gärna emot ideer på hur man skulle kunna gå tillväga med program eller hemsida tex för att visa diverse information.

Vet inte riktigt hur jag ska lösa problemet att ev. väcka datorn från skärmsläckare utan att bygga in touch i skärmen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockelw

Dagens TODO infälld i väggen. Tips och ideer.

Hallå gott folk.

Fick en ide igår kväll och försökte genast samla inspiration. Men till min besvikelse så hittade jag ytterst lite av den varan.

Jag har funderingar att slakta en dataskärm och fälla in den i väggen på någe vis för att sedan koppla den mot en RPI för att kunna visa diverse nyttig information inför och under dagens gång.

Jag vet att jag har sett folk som gjort detta tidigare, men nu när man behöver hjälpen så hittas den inte.

Tänkte därför höra om ni har lite länk eller personliga tips att komma med. Gärna vad gäller både installation av skärm i vägg och diverse trevliga programm för att visa bla. en kallender, väderinfo osv på skärmen.

Tack och hej.

Av jockelw
Skrivet av xp1ratex:

En liten länk som är läsvärd angående miljö aspekten och rekommenderade gångtider.
http://www.gronabilister.se/150

Mycket bra länk. *Thumbs up*

Av jockelw
Skrivet av Barra85:

Snyggt byggt! Nästa steg för att få det mer avancerat är väl att lägga till en tempgivare och istället för att ange starttid för motorvärmaren så anger du avresetid. Med hjälp av temperaturen,experiment och avresetiden bör du kunna få en väldigt optimerad uppvärmning

En tempsensor är redan inbyggd och man avger avresetid så räknar datorn ut hur länge den ska gå med hänsyn till ute tempen.

Av jockelw
Skrivet av zonar:

Till TS: mycket bra tråd och ett bra angreppssätt för att lösa problemet smidigt. Smidigt att ha bilen lagom varm med ett enkelt knapptryck på telefon dagen innan eller när man nu vill ställa in tiden.

mvh
z

Tack!
Jag har inte driftsatt den än, men jag tror att jag åtsakommit det jag eftersökte. Ett stort plus är att jag lärt mig en hel del på resans gång.

Av jockelw
Skrivet av -=Mr_B=-:

Det enda du kommer åstadkomma är lägre motortemp än vad du kunde haft, de dagar när det är varmare ute. Vad du egentligen behöver är en timer av samma slag som man har till kaffekokare på en del ställen. Man trycker till den och sen är den aktiv i x förinställd tid.

Alltså, missförstå mig rätt. Det här faller in i samma kategori som vattenkylningen med styrning av samma typ. Det är kul att bygga något, bara för att man kan. Men precis som med vattenkylningen, så är det här egentligen meningslöst. Det ger inget mervärde. Åtminstone inte så som det beskrivs här.
B!

Ok. Att man inte kommer tjäna några stora pengar på husets energiförbrukning är jag helt medveten om. Jag tycker det är ett roligt projekt. Men att kalla det meningslöst kan jag absolut inte hålla med om. Det jag vinner på det hela är att enkelt kunna starta motorvärmaruttagen den tid man vill. Sedan att istället för att låt säga bränna 1900w i tre timmar varenda morgon innan man ska iväg så är den igång kortare tid vid mildare väder = insparade kronor i el förbrukning.
Sedan som jag sa tidigare så blir inte motorn varmare bara för att blockvärmaren går och går flera timmar i sträck.
Det jag framförallt vill åstakomma med detta är att få en isfri bil och det lyckas jag gallant med denna styrning.

Kan aldrig tänka mig att Garo (med flera) som är en rätt stort elmärke skulle tillverka totalt meningslösa produkter om det skulle vara bättre med en helt vanlig timer. Dom flesta större motorvärmarstolpar ute på marknaden fungerar på exakt samma sätt, bortsett från dom äldre och dom lite billigare.

just my two cent, vi har alla olika åsikter och tankar.

Av jockelw
Skrivet av -=Mr_B=-:

Fast då kommer ju ända effekten av styrningen vara att man sänker temperaturen. Då är det man egentligen ska ha en timer, så att man alltid startar värmaren 40 minuter innan man ska ha tag i bilen. (Eller vad som nu krävs för att få upp temperaturen)
Hela vitsen med värmaren är ju att få upp motortempen så högt som möjligt, eller till drivstemp, för att försöka undvika kallstarts-slitage.
B!

Det är juh precis det min styrning åstakommer.
Givetvis så tar det juh olika lång tid att komma upp i så hög temp det bara går beroende på utetemp. Det jag vill åstakomma är juh en styrning som värmen bilen olika långtid beroende på hur kallt det är ute.

Det jag menade i mitt förra inlägg var att även om du har värmare i 2h eller i 24h så får du inte motorn nå märkbart varmare. Sen får man givetvis försöka hitta ungefärliga tider som det tar att nå "max" temp vid olika utetemperaturer.

Av jockelw
Skrivet av -=Mr_B=-:

Vilken effekt är det på en sådan här elektronisk motorvärmare? Jag förutsätter att vi snackar blockvärmare. Är kapaciteten sådan att den alls får upp motorn i drivstemperatur, eller är anledningen till att man inte har tempsensor helt enkelt för att man inte kommer upp, och över arbetstemperatur, så att det inte finns något "nu är vi färdiga" läge?
B!

Ja vi snackar blockvärmare, dom är på lite olika effekt, men mellan 400 och 600w skulle jag tro. Jag har aldrig varit med om en blockvärmare som värmt en motor till driftstemp (~90 grader). Dom bilar jag har haft har man kunnat se att mätaren rör på sig marginellt från ca 50 grader, detta även om den gått ett dygn. Varför man vill ha styrning kan jag tycka är för att minimera strömförbrukningen i villan.

Av jockelw
Skrivet av -=Mr_B=-:

Märkligt, det är standard på våra dieselvärmare. Det kan ju inte vara svårare att stoppa i de elektroniska.
B!

Ja precis, dieselvärmarna har juh det. Men dom elektroniska värmarna är utan om man inte betalar en förmögenhet för ett kitt inkl laddare och massa jox, har jag för mig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockelw
Skrivet av -=Mr_B=-:

Är det lönt? Motorvärmaren borde ju ha egen temperatursensor som sköter den biten.
B!

Man kan juh tycka att dagens motorvärmare borde blivit lite smartare. Men ikke.

Av jockelw
Skrivet av JRE:

Gjorde liknande i höstas.

Använde följande
Pi med PHP, MySQL
1wire temperaturgivare
Tellstick
Nexa brytare för utomhus som klarar 2300w

Knackade all kod i PHP, en webbsida där där man ställer in när man planerar att åka.
Ett php script som körs varje minut av cron, det läser in ute temperaturen med 1wire kollar en tabell och interpolerar fram hur många minuter innan beroende på temperaturen som den bör starta motorvärmaren. Om det är dags så skickar den en signal via tellsticken till nexa brytaren som slår på motorvärmaren.
Sen slår den av nexa brytaren 30 min efter planerad avresetid om man skulle vara lite försenad.

Kul att fler har gjort ett liknande projekt. Jag är klar med mitt projekt nu i en första upplaga. Skillnaden från ditt är att jag inte använt mig av sql och jag har ett reläkort iställetför nexa system. Jag valde att skriver alla avresetider till en txt fil istället och kör ett repeterande bash script via cron som kollar av utetemp från 1-wire givare och även om det finns någon avresetid. Finns det avresetid inom viss tid så räknas starttid ut beroende av utetemp och en starttid skriv i en txt fil. Uttaget är motför dina aktivt bara en kvart extra. Inte bästa sättet och förmodligen inte den snyggaste koden men det verkar funka bra.

Men jag ska försöka blanda in mysql i nästa version.

För och nackdelar med att använda bash istället för tex PHP för att kolla tider och aktivera Gpio/relä?

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockelw

Har nu kommit en bit med projektet. Reläet startar och stoppar efter tider i varsin fil. Filen fylls på med tider från en php sida som räknar ut från en avresetid att motorvärmaren bara ska gå i 1,5 timmar. Den kollar även om starttiden blir tidigare än nuvarande tid och isåfall lägger in starttid om en minut. Skulle avresetiden stå på nuvarande tid så lägger den till en timme så den går i en timme från och med nu. Så en bit har det kommit, men mer att utveckla.

Nu är jag dock lite sugen att få lite snyggare design på gui:t. Som det är nu så använder jag mig av <form> med dropplister som kollaar vad tiden är nu och automatiskt ställer alla dropplister till nuvarande datum och tid. Dock ser detta inte klockt ut i framför allt telefonen där gui:t framförallt kommer nyttjas. Så jag vore tacksam om ni kunde komma med lite tips hur man kan gör sidan snyggare med hjälp av nånting, tips på sidor eller ren kod mottages tacksamt.

Nedan ser ni koden som den är både genererad källkod från sidan och grundkoden från phpdokumentet.

Genererad html kod:

<html> <head> <title>Restid</title> </head> <body> <form method="post" action="lista2_doit.php"> <select name="artal" id="artal"> <option value="2015">2015</option> <option value="2016">2016</option> </select> <select name="manad" id="manad"> <option value="01">Jan</option> <option value="02">Feb</option> <option value="03">Mar</option> </select> <select name="dag" id="dag"> <option value="11">11</option> <option value="12">12</option> <option value="13">13</option> <option value="14">14</option> <option value="15">15</option> <option value="16">16</option> <option value="17">17</option> <option value="18">18</option> <option value="19">19</option> <option value="20">20</option> <option value="21">21</option> <option value="22">22</option> <option value="23">23</option> <option value="24">24</option> <option value="25">25</option> <option value="26">26</option> <option value="27">27</option> <option value="28">28</option> <option value="29">29</option> <option value="30">30</option> <option value="31">31</option> <option value="01">01</option> <option value="02">02</option> <option value="03">03</option> <option value="04">04</option> <option value="05">05</option> <option value="06">06</option> <option value="07">07</option> <option value="08">08</option> <option value="09">09</option> </select> <select name="hour" id="hour"> <option value="21">21</option> <option value="22">22</option> <option value="23">23</option> <option value="00">00</option> <option value="01">01</option> <option value="02">02</option> <option value="03">03</option> <option value="04">04</option> <option value="05">05</option> <option value="06">06</option> <option value="07">07</option> <option value="08">08</option> <option value="09">09</option> <option value="10">10</option> <option value="11">11</option> <option value="12">12</option> <option value="13">13</option> <option value="14">14</option> <option value="15">15</option> <option value="16">16</option> <option value="17">17</option> <option value="18">18</option> <option value="19">19</option> <option value="20">20</option> </select> <select name="minute" id="minute"> <option value="12">12</option> <option value="13">13</option> <option value="14">14</option> <option value="15">15</option> <option value="16">16</option> <option value="17">17</option> <option value="18">18</option> <option value="19">19</option> <option value="20">20</option> <option value="21">21</option> <option value="22">22</option> <option value="23">23</option> <option value="24">24</option> <option value="25">25</option> <option value="26">26</option> <option value="27">27</option> <option value="28">28</option> <option value="29">29</option> <option value="30">30</option> <option value="31">31</option> <option value="32">32</option> <option value="33">33</option> <option value="34">34</option> <option value="35">35</option> <option value="36">36</option> <option value="37">37</option> <option value="38">38</option> <option value="39">39</option> <option value="40">40</option> <option value="41">41</option> <option value="42">42</option> <option value="43">43</option> <option value="44">44</option> <option value="45">45</option> <option value="46">46</option> <option value="47">47</option> <option value="48">48</option> <option value="49">49</option> <option value="50">50</option> <option value="51">51</option> <option value="52">52</option> <option value="53">53</option> <option value="54">54</option> <option value="55">55</option> <option value="56">56</option> <option value="57">57</option> <option value="58">58</option> <option value="59">59</option> <option value="00">00</option> <option value="01">01</option> <option value="02">02</option> <option value="03">03</option> <option value="04">04</option> <option value="05">05</option> <option value="06">06</option> <option value="07">07</option> <option value="08">08</option> <option value="09">09</option> <option value="10">10</option> <option value="11">11</option> </select> <input type="submit" value="Skicka"> </form> </body> </html>

Dold text

Grundkod från PHP-filen:

<html> <head> <title>Restid</title> </head> <body> <form method="post" action="lista2_doit.php"> <select name="artal" id="artal"> <?php $date = new DateTime('now'); for ($i = 1; $i <= 2; $i++) { $date1Y = $date->format('Y'); echo '<option value="' . $date1Y . '">' . $date1Y . '</option>' . "\n"; $date->add(new DateInterval('P1Y')); } ?> </select> <select name="manad" id="manad"> <?php $date = new DateTime('now'); for ($i = 1; $i <= 3; $i++) { $date1m = $date->format('m'); $date1M = $date->format('M'); echo '<option value="' . $date1m . '">' . $date1M . '</option>' . "\n"; $date->add(new DateInterval('P1M')); } ?> </select> <select name="dag" id="dag"> <?php $date = new DateTime('now'); for ($i = 1; $i <= 30; $i++) { $date2 = $date->format('d'); echo '<option value="' . $date2 . '">' . $date2 . '</option>' . "\n"; $date->add(new DateInterval('P1D')); } ?> </select> <select name="hour" id="hour"> <?php $date = new DateTime('now'); for ($i = 1; $i <= 24; $i++) { $dateH = $date->format('H'); echo '<option value="' . $dateH . '">' . $dateH . '</option>' . "\n"; $date->add(new DateInterval('PT1H')); } ?> </select> <select name="minute" id="minute"> <?php $date = new DateTime('now'); for ($i = 1; $i <= 60; $i++) { $datei = $date->format('i'); echo '<option value="' . $datei . '">' . $datei . '</option>' . "\n"; $date->add(new DateInterval('PT1M')); } ?> </select> <input type="submit" value="Skicka"> </form> </body> </html>

Dold text

Alla strängar och dyligt ska snyggas till så småningom.

Så här ser det ut nu. Enkelt och fult.

Av jockelw
Skrivet av trexake:

En textfil går utmärkt att spara datat i tills vidare. Du skulle även kunna spara dem som php arrayer i en textfil med hjälp av serialize. Smart kan vara att skapa en metod som hämtar/sparar datat så att du enkelt kan byta hur du vill spara det senare. Det går att använda sig av commandot at för att schemalägga saker också. Jag har till exempel gjort en väckarklocka. Den kollar mitt skolschema och min google kalender kl 01 varje natt, om den ser att något alarm borde ställas gör den det med hjälp av at. Inte ett färdigutvecklat projekt, utan en sak jag slängde ihop för att ha lättare att gå upp på morgonen: http://www.sweclockers.com/forum/141-enkortsdatorer/1319913-r...

Det vill säga, jag kollar i en fil efter händelser, och schemalägger GPIO pinnarna efter dessa. Jag väljer att kolla det kl 01 varje natt, man skulle lika gärna kunna göra det en gång i minuten.

Det går att styra GPIO via PHP och en webserver, men det kanske är smidigare att låta webservern endast sköta informationen om hur det ska styras, och själva styrningen via python eller dylikt.

Det finns många sätt att lösa detta på. Google på sätt att schemalägga händelser.

Intressant. Ska undersöka kommandot "AT". Om man loopar det i ett script så händer någonting AT 10:30, alltså något händer klockan 10:30?! Förstår jag dig rätt?`

Saken som jag gärna vill kunna senare är att kolla vilken tid som står på tur at starta värmaren och evetuellt kunna ta bort den tiden. Det kan jag tänka mig blir svårt med mitt nuvarande sätt att lagra tider. Där har nog en databas större funktionalitet.

Av jockelw
Skrivet av Barra85:

Intressant projekt helt klart. Användbart också

Får väl ge dig en annan väg att gå som jag nog hade gjort det på mjukvarubiten. Den består av 3 delar:
-php
-mysql
-python

PHP:

Dessa filer behövs ju för att skapa ett "gui". Kommer bli ett gäng filer där du kan läsa/skriva/redigera till databasen.
Främsta funktionen är ju ändå att lägga till nya poster/rader i databasen såsom starttid/stängavtid/vilket-relä.

Dold text

MYSQL:

Databasen som innehåller all data. Bör innehålla kolumner i stil med:
{id}{starttid}{stopptid}{relanummer}{status}

relanummer hade jag tänkt mig användas som styrande för vilken GPIO-pinne som skall sättas på/stängas av.
status kan vara bra att ha när man är inne på hemsidan och tittar kanske

Dold text

PYTHON:

En fil som autostartas med pajen.
Innehåller en while-loop som snurrar i all evighet.Pausas dock i 59?sek varje minut för att säkerställa att vi inte missar något
Koppla upp mot databas och kolla om någon åtgärd behövs denna minut.
Om åtgärd behövs genomför och pausa script, om inte så pausa script
Åtgärderna innebär såklart att sätta på ström/stänga av ström

Dold text

Ungefär på det sättet hade jag löst det

Kul med lite tankar kring projektet.
Precis som du skriver kommer "gui" styras via PHP. Dock så har jag inte börjat utveckla den biten än. Kommer så småning om.

Ang. varför jag använder mig av vanliga txt filer iställer för en Sql databas är helt enkelt pga av att jag saknar även den kunskapen. Så det blir lite efter "en sak i taget" varianten.

Tanken din kring ett loopande script istället för en crontab funktion kanske inte är så dum. Ger möjligen en större säkerhet att man verkligen får en varm bil när det behövs. Värt att fundera på.

Som sagt, tack för synpunkterna.

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockelw

Jag har kommit en bit på vägen nu. Skulle tro att det inte är den "rätta"vägen att gå. Men det verkar funka i alla fall.

jag har byggt ett script som körs av crontab en gång i minuten. Scriptet börjar med att kolla om GPIO pinnen är på eller av genom att kolla om det står en 1:a eller en 0:a i en txt fil. Om Gpio pinnen är av så jämför scriptet nuvarande datum och tid mot datum och tid som står i en txt fil. Skulle dom båda datumen stämma så kör ett pythonscript och GPIO pinnen blir satt till HIGH. Skulle GPIO pinnen vara på så kollar scriptet av på samma sätt mot dagens datum och nuvarande tid mot en tid i ett annat txt fil där datum och tid för avstängning ska skrivas. Det är tänkt att datum och tid bara skrivs ihop tex 1501072328 för dagens datum och nuvarande tid. Sedan fylls filen bara på med nya tider allt eftersom på en ny rad.

Här är scriptet. Tar gärna emot kritik. Det är mitt första projekt och mina första steg både i linux och med en RPI.

#!/bin/bash datum=$(date +%y%m%d%H%M) onoroff=$"0" cat /var/www/OnOrOff.txt if grep -Fxq "$onoroff" /var/www/OnOrOff.txt then echo "Not started" if grep -Fxq "$datum" /var/www/ontime.txt then echo "Ontime found" sudo python /var/www/LightON.py echo 1 > /var/www/OnOrOff.txt else echo "Ontime not found" fi else echo "Already started" if grep -Fxq "$datum" /var/www/offtime.txt then echo "Offtime found" sudo python /var/www/LightOFF.py echo 0 > /var/www/OnOrOff.txt else echo "Offtime not found" fi fi

Jag har inte fixat så att man kan mata filerna med en tid från hemsidan. Men det känner jag som en liten del i det stora.