Inlägg

Inlägg som Matheeeew har skrivit i forumet
Av Matheeeew
Skrivet av hultron:

Jag har kört i3-3220T i ett par år nu.

Låg TDP, 2C/4T, ECC.

Kör xpenology med ett gäng docker-containers.

EDIT; Har en Akasa K25 liggandes i någon låda i källaren, men aldrig kommit upp i några höga temps.

Mjae, den må vara billig men saknar både AES-NI och VT-d (om man är intresserad av att köra passthrough). Med 3600 i passmark så klarar den inte ens två stycken Plex 1080P transcodes samtidigt.

Jag kanske läser specifikationerna fel men enligt Intel-sidan som du länkande så har den inte stöd för ECC-minnen?

OT: Om du inte visste det så var detta inlägg 1337 från dig, leet!

Av Matheeeew
Skrivet av 56KV90:

Nu blev jag lite sugen på att byta ut CPUn i min Gen8, är det 1265v2 då som rekommenderas? Slog på VPN med original-CPUn och då gick den i taket så fort jag laddade ner något. Är väl för att original inte stödjer kryptering och 1265v2 gör det? Behöver man fixa en ny kylare då och isåfall vad rekommenderas?

Använder denna som lagringsburk. Men vore trevligt kunna köra torrents med VPN, om ens 1265v2 klarar det. Det sitter 8gb minne i burken

Jag kör med 1265v2 och med samma ändamål som dig och det fungerar prima. Kopplar upp mig mot OVPN via pfSense och kör just nu en torrent i 10MB/s och min pfSense-VM med 6st vCPU drar ca 20% CPU enl. VMWare, CPU-temp ligger på ~45C. Tror jag satte in en Noctua NH-L9i Low profile men är inte helt hundra. 12GB minne i burken.

1265v2 stödjer ju AES-NI som är magin man vill åt, G1610T gör inte detta.

Skrivet av Biermann:

@xp1ratex: Har senaste LSI firmware it-mode, så det ska inte vara problemet... Kanske kan prova och flasha om det och se om det hjälper.

Har samma uppsättning, flashade om till IT-mode sen var det inga konstigheter för servern att hitta kortet.

Av Matheeeew
Skrivet av SAFA:

Man autensierar sig med UID (användarid) och GID (gruppid) förutom IP-adress. Som användare på Linux/Unix ser du i princip ingen skillnad mellan en nfs-share och lokal disk.

Du ska alltså ha samma UID på varje konto/användare på alla datorer som har tillgång till nfs-sharen. Säkerhetsproblem 1A är då att är du root på en dator som man exporterat nfs-sharen till kan du skapa nya användare med godtyckligt UID och på det sättet komma åt den användarens filer på nfs-sharen. 1B är att det går att spoofa en godkänd IP om en sådan maskin skulle vara avstängd.

När NFS designades så fanns det inte på kartan att en bärbar dator kunde köra ett så avancerat OS som klarade NFS, dessutom måste man ha fysisk tillgång till nätverkskabeln (nåt wifi fanns ju inte heller)

Så kan ju funka hemma... men vill man ha bättre säkerhet så behövs tex kerberos.

Ja herregud, då behöver man skapa alla användare i exakt samma ordning på alla maskiner annars faller alltihop, och root-problematiken är ju sannerlligen anmärkningsvärd. Man har ju en hatkärlek till Linux alltså, som seedbox är systemet oerhört kompetent men det här är ju under all kritik, motsvarande funktion hos konkurrenten Windows är ju en standardlösning.

Av Matheeeew
Skrivet av SAFA:

Samba är ju främst för Linux -> Windows men funkar ju även för Linux-Linux men man tappar viss kompatibilitet. För Linux-Linux så är ju NFS klassikern. Den har en viss säkerhetsproblematik man bör ha koll på, se t.ex. http://www.tldp.org/HOWTO/NFS-HOWTO/security.htm, är kompatibel med det mesta inom Unix/Linux och brukar komma med som standard i de flesta distar.

Andra alternativ är OpenAFS, Ceph, GlusterFS och Lustre. Har inte testat de senare, men man får bara beredd att läsa på en del om man ska köra nåt av dem.

Men det kan ju inte vara ett helt främmande scenario att man vill dela ut filer över nätet från Linux -> Linux med möjlighet att sätta rättigheter baserade på användare. Det är ju piece of cake att göra detta med en Windows-share med NTFS-rättigheter såväl på folders som subfolders.

Jag är okunnig inom NFS men efter snabb eftersökning så har jag förstått att man autentiserar sig med IP-adress och inte user/pass (mecka med Kerberos-lösning för detta enkla ändamål känns bara nej) vilket verkligen inte gör det möjligt att åstadkomma det jag vill. Har ni/du aldrig haft detta scenario?

Skrivet av Meto:

Har du prövat noperm eller perm?

Jag ska testa detta när jag kommer hem. Jag hittade även en forumtråd där en användare hade i princip samma frågeställning som jag, alltså att begränsa läsrättigheter på subfolders. Då hade det löst sig genom att lägga till raden hide unreadable = yes i sambakonfigen, fungerade dock inte för mig.

Av Matheeeew
Skrivet av noMad17:

Nu vet vi åtminstone att felet ligger i själva Samba och ingen annanstans. Om jag inte är helt ute och cyklar så använder Ubuntu 16.04 Smb 4.3 medan Ubuntu 19.04 använder Smb 4.10, så du borde också kunna ändra i fstab så att du sätter vers=4.3 istället för 1.0 som jag skrev i det första inlägget.

Om det är en bugg eller en feature att permissions fungerar som det gör nu vet jag inte. Det är möjligt att de har gjort en medveten ändring och att du måste konfigurera annorlunda om du ska använda en senare version.

Det gick inte att byta till 4.3, enl. "man mount.cifs" kan man byta till 3.11, 3.0, 2.1, 2.0, 1.0. Jag testade samtliga och hade samma problem med alla versioner förutom 1.0, som vad jag förstår inte är önskvärd att bruka. Hur återskapar man då min funktion med det nya tänket? Det går ju inte att helt sonika sätta permissions på mapparna efter att man har mountat dem.

Av Matheeeew
Skrivet av noMad17:

En gissning är att något har ändrats i Samba-paketet. Du skulle kanske kunna testa att specificera att t.ex. version 1 ska användas istället och se om det gör någon skillnad.

//192.168.1.30/V4 /mnt/seedboxshares/V4 cifs credentials=/root/.smbcredentials,vers=1.0 0 0

Vilken hjälte alltså... Nu fungerar det exakt som på server B. Det här väcker ju dock följdfrågor, varför har man implementerat den här förändringen? Det är väl önskvärt att de unix-rättigheter som återfinns på server A respekteras när man mountar sin share? Är det en hållbar lösning att köra på en gammal version?

För en linux-amatör; är det Samba man använder sig av när man mountar sharesen? Jag var tvungen att installera paketet cifs-utils för att kunna göra detta.

Av Matheeeew
Skrivet av Adoby:

Vill du vara snäll och posta de två olika fstab-raderna. Från B (där det fungerar) respektive C (där det inte fungerar).

Den är identisk på båda servrarna:

Server B:
//192.168.1.30/V4 /mnt/seedboxshares/V4 cifs credentials=/root/.smbcredentials 0 0

Server C:
//192.168.1.30/V4 /mnt/seedboxshares/V4 cifs credentials=/root/.smbcredentials 0 0

Observera att server C är Ubuntu Server 19.04, inte 16.04 som det stod i startinlägget innan jag redigerade det, my bad.

Av Matheeeew

[Hjälp sökes!] Unix Permissions med Samba?

Tjenare, behöver hjälp med ett problem jag stött på. Nuvarande scenario ser ut som följande:

Server A - Ubuntu Server 16.04, delar ut shares med Samba
Server B - Ubuntu Server 16.04 mountar sharesen från server A via fstab
Server C - Ubuntu Server 19.04, nyuppsatt och ska ersätta server B.

I dag när jag mountar A-sharesen på B-servern så "ärver/respekterar" B-servern de unix-rättigheter som finns på filerna på A-servern, precis som jag vill att det ska vara. Det innebär att om Mapp 1 har 755 och Mapp 2 som ligger i Mapp 1 har 770 på server A så kommer rättigheterna i filträdet vara identiska som mountade shares på server B, capish?

Problemet uppstår när jag ska mounta A-serverns shares på C-servern. Det som inträffar då är att sharesen på C-servern får alla rättigheterna 755 root root, såväl parents som childs. Det innebär att en användare som tillhör "other" har inga möjligheter att komma åt Mapp2 på Server A och B men kommer åt mappen utan problem på server C då mappen likt alla andra har 755, vilket är helt åt helvete.

Jag har googlat lite och det enda jag hittat är typ att man ska mounta i fstab som en användare, det enda det gav var att rättigheter ändrades till 755 user root. Det har uppenbarligen skett en förändring kring detta i hoppet mellan 16.04 -> 19.04, någon linuxguru som kan rädda mig här?

Av Matheeeew

Intel Celeron G1610T

Köparen betalar frakt.

Läs hela annonsen här

Av Matheeeew
Skrivet av anon246659:

Klassikern är ju ett IBM M1015(200kr på Ebay) eller modernade flashat till IT-mode(vilket är enkelt). Behöver bara en SAS till SATA kabel splitter. 2st SAS portar varav varje port blir 4st SATA 6gb/s.

Här kommer ett sent tack för det här tipset, jag tog mig i kragen och beställde ett sådant på Ebay idag!

Jag tänkte uppgradera servern lite, dels med det här kontrollerkortet med även med nya fräscha diskar. Jag har haft problem med korrupt filsystem vid strömavbrott, så jag är inne på att köpa en UPS som klarar av att stänga ner ESXI om strömmen går.

Det verkar ju inte vara det enklaste men har hittat typ den här guiden, men tänkte köra med en RPI istället:

http://www.designervisuals.com/Shutdown_ESXi_and_VMs_During_a...

Om man gör en graceful shutdown av ESXI så kommer väl inte Microservern hoppa igång igen bara för att strömmen är tillbaka? Servern kan ju inte veta det? Problematiken för min del är att jag har routen virtualiserad i Microservern så jag kan inte SSH:a in till min desktop och starta servern via iLO. Kan man på något sätt få RPI:n att skicka en Wake on LAN när huvudströmmen är tillbaka igen?

Någon som har labbat med detta?

Av Matheeeew

10/10 med lite logik och uteslutningsmetod, det trodde jag aldrig att jag skulle få på ett Sweclockers-quiz.

Av Matheeeew

Hade ett HD6970 i min burk, över 100c var ju standard.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Matheeeew
Skrivet av [Qvist]:

Eftersom jag kommer hem först fredag eftermiddag så är det nog ingen idé att jag bjuder över.

Ursäkta om jag var otydlig, men det är alltså mon-tors nästa vecka som gäller.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Matheeeew
Skrivet av [Qvist]:

1000kr kan hämta i Falköping på lördag/söndag.

Hej!

Upphätmning i Falköping är möjligt sent på måndag eller på tisdagskvällen. Duce2000 var dock före så du får bjuda över 1000:- i sådana fall!

Skrivet av Duce2000:

Falköping passar ju utmärkt. Jobbar i Falköping och kan hämta när som egentligen. Har du några tider att förhålla dig till?

Lysande, kvällstid är det som gäller. Antingen sent på måndag (vid 21) eller på tis-tors kl 18 och framåt!

Av Matheeeew
Skrivet av Can0n:

Hur länge har lamporna lyst?

Jag vet ej, jag köpte dem begagnat på Blocket, men den säljaren hade använt dem under en kortare tid.

Skrivet av Digiboy:

Är intresserad men samma fråga som tidigare användare..?

Skickades från m.sweclockers.com

Se ovan.

Skrivet av Duce2000:

Jag tar dom om du kan mötas upp i Alingsås imorgon runt lunch.

Tyvärr är grejerna i Jönköping just nu och jag kommer inte till Jönköping förrän i helgen, så då är det upphämtning i Alingsås först på måndag som gäller. Jag ser att du bor i Falköping enl. profil, där bor jag också för tillfället så där kan upphätmning ske om intressant.

Skrivet av minefrost:

Bjuder 250kr + frakt för Google Home Mini om du kan tänka dig skicka.

Inget säljs separat om det finns intresse att köpa allt tillsammans.

OBS: Tror ej jag har några kvitton, får titta i påsen när jag har får möjlighet.

Av Matheeeew

Paket: Hue | Google Mini | Ikea Trådfri

Tjena,

Säljer ett paket för smart belysning som innehåller följande:

- 1 x Google Home Mini
- 1 x Philips Hue Bridge
- 1 x Philips Hue E14 RGB
- 2 x Ikea Trådfri E27 RGB
- 3 x Ikea Trådfri E14, tror dessa endast är vitt ljus, inte säker dock

Originalkartong finns för Google Mini, Hue Bridge, Hue E14.

Finns i Jönköping, skickas helst inte. Kan även mötas upp i Alingsås.

1000:- för allt eller högst bjudande.

Ha det gött!

Läs hela annonsen här

Av Matheeeew

Det här har väl frågats tusen gånger i tråden, jag sökte dock och hittade inget vettigt...

Jag kör med RDM just nu för att ge en utav mina VM's direktaccess till mina diskar. De har börjat bete sig lite konstigt dock med läsfel och lite annat, troligtvis är det för att de helt enkelt är gamla mekaniska diskar, jag vill dock utsluta RDM (som är lite sådär enl. vissa källor) och köra ordentlig pass-through istället.

Om jag kör pass-through på B120i-controllern så tappar jag ju min SSD tillika datastore... Har ni några tips på vilket kort jag behöver köpa för att använda för mina mekaniska diskar? Behöver ingen raid, vill komma undan så billigt som möjligt.

Tack!

Av Matheeeew

Hur stor är risken att man råkar ut för en "riktig" inbränning på en OLED-TV då? Kan det uppstå under "normalt användande"? Det känns ju trist om man köper en tv för 25k sen glömmer man TV:n på när man åker iväg över helgen och kommer tillbaka med en TV-logga som blir kvar permanent.

Av Matheeeew

Helt otroligt vackert - hatten av!

Av Matheeeew

Borde kunna fixas genom att du skapar en grupp (och placerar användaren i denna) och chrootar gruppen till /var/www/sajten/ och ordnar rättigheter därefter, antingen genom ägare/grupp eller setfacl.