Inlägg

Inlägg som Matheeeew har skrivit i forumet
Av Matheeeew

800:- med upphämtning.

Av Matheeeew

<återtaget bud>

Av Matheeeew

<återtaget bud>

Av Matheeeew

Jag är inne på att införskaffa mig en Nvidia Shield Pro men funderar om om det är värt att vänta till Black Friday, Nvidia Shield har väl inte direkt varit föremål för stora prissänkningar vid tidigare reor?

Av Matheeeew
Skrivet av Lafa:

Stödjer den här dataskärmen/monitorn Chromecast?

Chromecast via mobilen

Den har ju ingen inbyggd Chromecast om det är det du undrar?

Av Matheeeew
Skrivet av matthiask82:

Använt KeePass i många år och gillar det skarpt. Databasfilen har jag sedan på en Dropbox som jag synkar mellan mina datorer, och på iPhonen har jag KyPass som passande har stöd för Dropbox.

Jag har under våren gått över till den här lösningen också och tycker det fungerar mycket bra, kör KeePassium på iPhonen just nu.

Jag kan även tipsa om pluginet QuickUnlock som tillåter en att öppna databasen med ett enklare lösenord om den redan har öppnats en gång, sedan räcker det att man skriver fel "snabblösenord" en gång för att KeePass ska kräva det fulla lösenordet direkt, går alltså inte att bruteforce'a snabblösenordet.

Detta i kombination med AutoType gör inloggning på hemsidor enkelt, CTRL+ALT+A sedan anger man sitt snabblösenord och är inne. AutoType kräver lite initial konfiguration då vissa hemsidor har unika sätt att logga in men det är helt klart värt det.

Lägga alla mina lösenord i molnet hos en random provider är inte ett alternativ för mig.

Av Matheeeew

Vilka protokoll använder ni för att flytta över data som känner behov av snabbare nät än 1Gbit/s?

Av Matheeeew

För att bryta av trådens negativa aura så måste jag hylla Oneplus för deras Oneplus Bullets Wireless 2, stört prisvärda lurar!

Av Matheeeew

Bra artikel, tack för att ni dök djupare inom ämnet. Jag har använt OVPN sedan starten och är sjukligt nöjd med tjänsten och hoppas att det här reder ut sig. Skulle det sluta med att OVPN blir skyldiga att betala skadestånd för otillgängliga uppgifter så uppmanar jag David att starta en insamling via hemsidan, jag hade skickat iväg ett par hundringar utan att tveka.

Av Matheeeew

Djupt ledsamt att läsa sånt här, även om informationen inte finns tillgänglig i det här fallet så blir väl nästa steg att ta fram en lag som tvingar VPN-leverantörer att spara loggar likt ISP:er och då är det godnatt.

Av Matheeeew
Skrivet av harlemhenke:

Räknar med att OpenVPN körs som server då (för åtkomst utanför hemmet), samt extern VPN tjänst typ NordVPN körs som client VPN i pfsense för anslutning av pfsense brandvägg utåt internet? Och om jag fattar dig korrekt så när jag är uppkopplad mot mitt lokala nätverk utan för hemmet så går VPN trafiken via min OpenVPN server och inte via NordVPN?

Korrekt uppfattat, det är två helt skilda trafikflöden. När du kopplar upp dig mot NordVPN kommer pfSense skapa ett virtuellt interface som används för att skicka trafik mot NordVPN. Då har du möjlighet att tillämpa policy routing om du vill, det innebär att du kan ha en klient som går ut via din vanliga ISP och en klient som går ut via NordVPN, även om dessa ligger i samma subnät. Det går att göra mycket roligt med pfSense!

Av Matheeeew

Det är inga problem att köra pfSense både som en OpenVPN Server och en OpenVPN client, det gör jag själv just nu. Min pfSense är alltid uppkopplad till OVPN och jag har även konfat den som server så att jag kan ansluta med SSLVPN från Internet.

Det som kan vara värt att tänka på är att om du ska göra inpekningar till interna IP-adresser via ditt VPN-NIC så måste du se till att att regler under OpenVPN-tabben i Firewall-vyn (som sköter vilken trafik som får gå till och från SSLVPN-klienter) INTE matchar trafik som ska gå mot din interna servrar över VPN-kopplingen från din VPN provider. Om trafiken matchar så routas inte svarstrafiken korrekt.

Mer info om det under "Filtering with OpenVPN" här:
https://docs.netgate.com/pfsense/en/latest/book/openvpn/assig...

Av Matheeeew
Skrivet av pv2b:

En massa text om att VPN-leverantörer nodvändigtvis inte är mer pålitliga än ISPs

En VPN-leverantör är bättre än en ISP pga. det enka skälet att om en ISP ger ut loggar till en myndighet så händer ingenting (de är tom skyldiga att göra det) medan en VPN-leverantör går i konkurs direkt om de lämnar ut information om sina slutanvändare.

Av Matheeeew

Verkar ju dock inte ha handlat om någon vitlistning av IP-adress för att nå web-guit då OS:et inte ens verkade lyssna på port 1234 över IPv4?

Av ren nyfikenhet, vill du verkligen köra en seedbox på en RPI? Eller det kanske bara är för labb?

Av Matheeeew

Jag kör en Phillips BDM4065UC 40"@2160p hemma och har gjort sen 2015 och har varit mycket nöjd med den. Den införskaffades när användningsområdet skiftade från spel till poker och för det ändamålet har den varit perfekt. Nu spelas det ingen poker längre men skärmen är fortfarande kanon för det jag håller på med i Windows (surf, film, nätverk mm). Det enda jag saknar med skärmen är inbyggd funktion att splitta 4K-skärmen till 4st FHD-skärmar, men finns ju tredjepartsapplikationer för sånt.

Skulle den här skärmen gå sönder så skulle jag få ta mig en riktig funderare på vad jag skulle gå över till, formfaktorn fungerar perfekt för mig men tyvärr har skärmens efterföljare inte varit några höjdare.

På jobbet kör jag 2st 24" FHD-skärmar, inget spännande alls mao.

Av Matheeeew

Höll på lite med Phillips Hue men varken jag eller sambon fastnade för det, enklare att bara trycka på strömbrytaren när man går ur badrummet än att behöva be någon släcka. Ja, jag vet att man kan installera "smarta" brytare.

Av Matheeeew

Skönt att det verkar ha löst sig för er med problem. Jag har kört XF9005 med en Denton DHT-S516H i ett par månader och det har fungerat hur bra som helst, både före och efter uppgraderingen.

Av Matheeeew
Skrivet av kaput:

Gen 8 var betydligt dyrare än 2500:- i början, vill minnas nånstans i häraden 4500-5000:-. Man kanske kan våga hoppas på liknande prisras på Gen 10+ också?

Det är ju också lite lätt orättvist att jämföra ett ihopplock delvis bestående av förmodat begagnade grejer från utlandet/Ebay, med en splejs ny server som säljs av en svensk detaljhandlare med svenska kostnader och svensk moms på priset.

Det är väl en fråga om alternativens prissättning, Gen 8 betraktade åtminstone jag som nästan löjligt billig för en bortsett från lagringen komplett server med enterprisefeatures, när den landade där runt 2500:-. Hade blivit svårt att sätta ihop något liknande till samma pris ens om man gick på budgetdelar, typ.

Det är en delvis orättvis jämförelse absolut, det skrev jag ju också i inlägget. Precis som du säger så verkar det ju snarare vara så att Gen 8 var otroligt prisvärd, i synnerhet med expansionsmöjligheter i åtanke. Jag personligen skulle i varje fall inte betala 9000:- med svensk återförsäljare och iLO-port som främsta försäljningsargument.

Av Matheeeew
Skrivet av Laxpudding:

YCbCr 4:4:4 eller RGB är viktigt om du sitter med text och grafik i Windowsmiljön och är då kanske mer viktigt på en skärm på skrivbordet snarare än en TV. För spel kan man väldigt ofta köra 4:2:0 eftersom det är ganska lite som kräver den precisionen. Möjligt att strategispel eller liknande med hög informationstäthet kan kräva 4:4:4 men annars brukar rörlig spelgrafik och rörlig bild överlag vara problemfritt med 4:2:0-subsampling.

Thomas to the rescue i vanlig ordning! Tusen tack för en enkel förklaring, då kör jag vidare på kabeln jag har och uppgraderar i framtiden om jag känner behovet.

Skrivet av sKRUVARN:

Står ju dock i texten att det inte fungerar på 7.5m så lär väl knappast kommit som en shock?

"Längder upp t.o.m. 5 m kan överföra upp till 18 Gb/s"

Jag har ytterst begränsad kunskap inom det här området och ville bara spela Hollow Knight på min TV, 4K 60Hz trodde jag var allt som behövde specas men så insåg jag ju inte var fallet när jag kom hem och kopplade in.

Skrivet av sKRUVARN:

Som skrivit tidigare, Supra har nog den längsta passiva kablen som klarar 18 Gb/s, på 6m https://www.kjell.com/se/produkter/dator/kablar-adaptrar/hdmi... Ska man över 6m så är det aktiv kabel som gäller.

Tack för tipset, typiskt att 6m kommer vara preciiis för kort. Får kolla på om jag kan flytta datorn lite grann.

Av Matheeeew
Skrivet av anon301768:

Jag skulle valt Supra istället.

Supras aktiva HDMI-kablar verkar ju vara 15m som kortast och kosta en förmögenhet.