Inlägg

Inlägg som CardBoard har skrivit i forumet
Av CardBoard

Ny "Kontorsdator"

Sitter i bryderier över nyinköp av dator, vars ändamål i praktiken enbart kommer vara kontorsarbete via fjärr-/webmiljö. Tänker mig i ett sådant fall att flashiga extra grafikkort och sådant är ganska menlöst - de kommer väl aldrig kicka in i det här perspektivet?

Är helt bestämd över att det ska bli en Asus, dels med hänsyn till tidigare erfarenhet av kvalitet, dels med hänsyn till garantier.

Sitter också och funderar över om vad skillnaden i praktiken blir mellan att välja i5- eller i7-processor, för de ändamål som datorn kommer användas till.
Att det sedan är en hel hoper med varianter av de båda processorerna gör inte det hela bättre...

Jag hade tänkt hålla mig inom en budget på 6 000 kr.

Mina två toppkandidater, utifrån min begränsade kunskap, är följande två;

Asus, i7
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2866335

Asus, i5
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2767647

Kanske finns det andra därute som jag jag missar, när jag kikar?
Nämnas bör också att datorn generellt kommer vara kopplad till extern skärm, tangentbord och mus (men måste ändå vara laptop, ett absolut krav). Innebär det att man kanske skulle gå "ner" en storek på dator och få bättre prestanda för samma peng?

Vore jättetacksam för lite råd som kan hjälpa mig i rätt riktning.

Av CardBoard

Raka ordentliga svar! Gillas!

Då var minnena beställda enligt ovan rekommenderad länk, var visst de sista två i lager

Skulle någon nu ha mitt identiska problem med identisk dator så innebär det ju också att jag har 4 gb minne av standardtyp som följer med datorn, som någon vänlig själ skulle kunna få till vrakpris

Tack alla för goda råd!

Av CardBoard

Tack för insatta svar!

Har bara ytterligare en tanke då.
Kommer inom kort att köpa på mig ytterligare en dator som ser ut enligt nedan, ser då att den har 8gb ram från start. Kan jag lika gärna köpa till 2 x 8 gb till den direkt, och använda den 8 gb som sitter däri för att uppgradera min befintliga dator?
För jag har fått uppfattningen att man i te ska blanda olika märken/typer av minnen?

Då får jag ju 1 x 8 gb i min befintliga och 2 x 8 gb av garanterar samma modell i den nya. Kommer det funka? Eller är det andra specs på minnena i de två maskinerna?

http://m.netonnet.se/art/dator/laptop/skarmstorlek/laptop-15-...

Av CardBoard

Ok, så då är det två sådana som jag behöver, så kommer saker och ting rulla lite smidigare sen?
Tack också för infon att mitt tak går vid 8.

Av CardBoard

Råd kring uppgradering av minne

Hej

Är i stort behov av råd kring min ASUS Laptop som jag allt oftare ser ligga på en konstant hög RAM-belastning, i princip alltid uppåt 70%...
Tänker att de 4 GB som suttit i den sedan start kunde få lite hjälp på vägen. För visst är det väl så att byte/uppgradering av RAM-minnen inte kan vara så svårt att fixa till på en bärbar? Kanske inte lika simpelt som på en gammal "miditower" som väl var senaste gången jag rotade med sådant, men väl ändå fullt hanterbart?

Datorn som sådan har specs enligt följande länk, och har alltså kvar sina 4 GB RAM från standardutförandet.

Men min ganska blygsamma kunskap kring de här delarna gör mig dock lite orolig kring vilken typ av minnen jag ska ta och byta upp mig till - och hur jag ska tänka kring alla de roliga sifferkombinationerna som jag får fram på prisjakt när jag är inne och kikar, är det så enkelt som att kika på "DDR3" och "1333 Mhz" så som det står på i specs till datorn ovan? Också lite fundersam kring om det är olika minnestyper till stationära och bärbara - hur ser jag i så fall skillnad på dessa?

Slutligen funderar jag på om jag ska utöka till 8 GB eller kanske lika gärna trycka in 16 GB när jag ändå håller på. Som jag tolkar ovan specs så känns det väl som att det borde finnas två minnesplatser i burken? Har också läst någonstans att det är möjligt att "dra nytta av" 16 GB när man kör Windows Home Premium 64-bitars (vilket jag tycker mig kunna läsa mig till att jag gör).

Så - ni inser att detta blir lite för många frågor för att jag ska våga dra till med ett "skott från höften" kring ett köp och byte här, så om jag kunde få lite vägledning i mina frågor ovan vore jag sanslöst tacksam!

Mvh
/C

Av CardBoard

Lönt att fundera på byte?

Hej

Har en drygt två år gammal bärbar historia som fungerar alldeles utmärkt. Har också en gammal stationär häck som det är dags att pensionera...

Det känns då naturligt att nu köpa något som är "bättre" en den två år gamla ASUS X53SC - SX496V som jag redan har.

Hade velat ha något för omkring 6 000 kr och är fast besluten om att det återigen ska bli en ASUS.
När jag kikar på specs för min två år gamla ASUS, så har den en Intel I7. Många datorer jag kikar på i nämnd prisklass har I5.
Är det så att de I5-or som säljs idag är rappare än min "gamla" I7:a?

Det här med antal kärnor är ju också en djungel, min "gamla" har fyra kärnor - de flesta jag kikar på har två.
Har varit inne och kikat på olika benchmark-test, men blir inte riktigt klok på om jag tittar/tolkar rätt...

Det hela kokar ganska snart ner till frågan - "får jag en bättre dator än den jag redan har?" om jag exempelvis skulle satsa på någon av följande varianter som jag ser som de främsta alternativen, i fallande ordning.

Info om användning
x Datorn ska användas till en del krävande fjärruppkopplat arbete, där den behöver kunna "leverera", kommer inte förekomma något spelande alls på den.
x Kommer finnas en extern skärm kopplad till, så intern skärm kommer att användas sparsamt. Datorn behöver dock vara bärbar.

1. http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/skarmstorlek/laptop-15---16-tum/ASUS-K550LA-XO172H/199313.3003/
* En I7:a, men "bara" två kärnor jämfört med mina dagens fyra. Hur ser prestandaglappet ut?

2. https://www.komplett.se/asus-f550ln-156-fhd-matt/808888
* En I5:a med två kärnor, är denna verkligen bättre än den jag redan har?

Med hopp om lite vägledning från någon/några som förstår sig bättre på de här krångliga grejorna...
/CardBoard

Av CardBoard

Ack å ve - nej det är inte en Core 2 duo, utan en Intel Celeron D

Innebär det att jag ska ta mig en tur till tippen istället för att lägga några hundringar på nytt kort och mer minne?

Av CardBoard
Skrivet av fax110:

vet helt ärligt inte vad man ska tro om det är max 2 eller 4, men visst vet du att det är ddr2 minnen va? du kommer behöva söka lite extra för att hitta ddr2 minnen och dom brukar vara ganska dyra,

Ja, ddr2 behöver det ju vara, verkar springa lös på runt 200 pix, beroende på om det är en etta eller tvåa jag ska ha. Skrivit en liten fråga till leverantören som förhoppningsvis kan svara på om det är max 2 eller 4 som gäller för burken.

Skrivet av fantomsmurfen:

Ett 7750 skulle nog göra susen, ger riktigt bra prestanda för lite äldre spel. Jag är rätt säker på att 250W räcker bra till för ett 7750.

Undrar om jag inte snålar på det där, datorn kommer ju inte köra några spel att tala om, handlar mest om on-line-historier på bolibompa och sånt

En polare sa också att det är menlöst att köpa 2 GB minne på grafikkortet, 1 GB ger precis samma prestanda när det gäller sådana här kort. Sant eller ej?

En sista fråga (förhoppningsvis sista i vart fall...) på grafikkortet. Med tanke på observandumet ovan om minnet, behöver jag då oroa mig över att 610-kortet har "ddr3-minne"? Det kan väl inte spela någon roll för själva burken som har ddr2-minne, eller? Det måste väl vara två fristående saker i sammanhanget?

Av CardBoard

Vi pratar om en gammal historia som mest kidsen har att klicka runt på, men den har blivit så väldigt trött så jag tänkte att lite mer RAM och ett lite vassare grafikkort skulle göra susen. Några spel i klass med BF3 eller BO2 lär inte komma i närheten av denna burken

Men klarar datorn ett 7750 skulle man ju absolut kunna tänka sig ett sådant - om det inte är fullkomligt slöser på burken vill säga. Annars tar jag tacksamt emot förlslag på vettiga "mellanting"

Datorn som sådan ser ut så här Acer-stationär. Hur strömkrävande de prylarna som sitter i är skulle vara lite grekiska för en annan, men ni ser säkert utan bekymmer om det känns aktuellt att stoppa in ett nytt grafikkort i en sådan här gammal trött sak.

Har 1,5 GB RAM i, tänkte lägga upp det till 3,0 GB, för visst säger specen att man kan ha max 2,0 per "slot"?

PS. Vad som kanske inte framgår i specifikationen av datorn överst är att det integrerade grafikkortet har ett minne på 320 MB varav 256 MB dedikerat.

Av CardBoard

Räcker 250 W till ett ASUS GeForce GT 610?

Med hopp om att ni har lite överseende med en novis på området, hur är det med krav på nätaggregat om man skulle vilja plocka in exempelvis ett sådant här grafikkort i en lite äldre burk. Nätaggregatet ger ju bara standard 250 W, är sådana här saker inte att tänka på då?

Av CardBoard

Ok, jorå, ett sådant slot har jag ledigt. Tack för den förklarande bilden
Lite osäker dock på vad för kort det är lönt att slänga i?

Också lite fundersam kring det här med strömtillförsel som nämns lite runt om i forumet, är det något jag behöver tänka på? Vill minnas att de få gånger jag tryckt in extra grejor i burkar så har det gått fint utan att jag haft koll på det där med hur starkt aggregat jag har. Eller är det mer en fråga för proffsbyggare som har riktiga vassa och strömkrävande hårdvara?

Tacksam för kloka förslag på ett "lagom" kort som inte ger mig några bekymmer med aggregatet...

Av CardBoard

Tips och råd kring "lagom" grafikkort?

Har en inte pinfärsk Acer-stationär som av förklarliga skäl inte blir piggare med åren. Tycker att processorn (eller kanske är det fläkten jag hör - nåväl, sannolikt samma "skäl" till vilketdera) på senaste tiden varvar upp till max mest hela tiden.
När jag kikar i det där "Windows-experience-betyget" så är det ju grafikkortet som ligger på en pinsamt låg nivå - 2,0. Värden som inte har med grafik att göra ligger dock åtminstone över 4, vilket jag tycker känns helt ok med tanke på åldern på datorn - och vad jag använder den till.
Tänker att processorn får jobba ihjäl sig i och med att grafikkortet är så uselt - exempelvis när man är ute på en vanlig websida. Är det fel tänkt?

Ok, nu funderar jag i vart fall på att slänga in ett nytt grafikkort i den, för det lär väl fungera trots att det redan sitter ett integrerat i?
Behöver jag i så fall vara bekymrad över att ett grafikkort av idag "inte passar" i den här typen av burk?

Som lekman har jag kikat lite på några grafikkort som givetvis inte behöver vara några värstingar - utan bara få upp den generella standarden på burken lite grann. Jag funderar då exempelvis på Asus GeForce ENGT520 SL/DI/2GD3(LP) 2GB eller är det bara att "ta i för mycket"?

PS. Vad som kanske inte framgår i specifikationen av datorn överst är att det integrerade grafikkortet har ett minne på 320 MB varav 256 MB dedikerat.

Av CardBoard

Funkar fint nu i alla fall...

Tänkte bara göra ett snyggt avslut på den här tråden.

Har haft Telias Thompson-historia i drift ett halvår nu och - kanske mot alla odds - så funkar den faktiskt fint för mig. God täckning och i mina ögon ganska stabil uppkoppling. Visst har jag tappat nät några gånger när jag lirat trådlöst över PS3 men det är inget jag har belägg för att jag kan klandra Modemet/Routern för.

Så för mig funkar det i vart fall utan större bekymmer

Av CardBoard
Skrivet av foppson:

Eller kanske inte...
Rotade fram en tråd men den är inte den enda.
http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?t=1046124

Många har stora klagomål på Thompson gateways, både tele2 och telia-kunder, jag hade ett helvete med min TG585V7, hängde sig och startade helt plötsligt om mellan 1 - 35ggr i månaden, fick den utbytt och fortfarande klater, kastade skiten längst in i förrådet och rotade fram ett gammalt Zyxel 660 trippleplay och beställde en WNR3500L, har aldrig haft stabilare internet. Hoppas att det kommer att fungera för dig...

Ouch, låter inte alltför kul. Får väl ge det en chans och se om det lyckas hantera de burkarna jag vill ha inkopplade. Om inte så tänker jag utan tvekan åberopa ångerrätt och återgå till det gamla trogna Zyxel.
Aldrig får man vara riktigt nöjd

Av CardBoard

Problem löst...

Ok, har nu fixat ett tillfälligt Zyxel-modem i väntan på att nya kitet från Telia kommer, när jag bytte modem började allt fungera fint igen...
Valde dock samtidigt att gå över till Telias "smart-lösning" där man istället köper en tjänst där modem+trådlös router är del av tjänsten och jag behöver med andra ord inte köpa något nytt modem på egen hand (har bara ett till låns till dess att det nya kitet kommer)...
Framtida blixtnedslag (som jag gissar tagit knäcken på mitt gamla Zyxel-modem) är därmed inte längre mitt problem

Fick samtidigt bytt upp mig till 12-30 abb då jag låg tillräckligt nära telestationen för att komma i åtnjutande av lite högre hastighet i och med byte av modem.

Inget ont som inte för något gott med sig kanske...

Av CardBoard
Skrivet av foppson:

Den ska inte blinka när det inte finns någon trafik... Inte funderat på DD-WRT, jag testade nog inte ens routern med original FW innan jag bytte. Funka kanon.

Lampan med I:et blinkar samtidigt som någon av 1-4 lamporna eller "antennen" blinkar, blinkar inte dessa så lyser i:et med fast sken. Att I.et blinkar konstant kan bero på felaktigt modem, jag råkade ut för det en gång, en bekant hade telia med ett silverfärgat Zyxel 660 modem, funkade med sladden direkt till datorn men ej med routern inkopplad, bytte router och det fungerade i ett dygn, lampan blinkar som besatt och internet är trögare än sirap. Bytte modem till ett likadant fast fungerande och problemen löste sig.

Ok, tack för att jag fick reda på det där med blinket. Problemet din bekant råkade ut för verkar ha klonat sig till mitt modem, har samma modem - också Telia - och en router som blinkar som om det har fått fnatt. På måndag blir det till att inhandla ett nytt modem nere i stan och provköra. Nu har jag ganska gott hopp om att det hela då löser sig.

Tack så länge, lovar att återkomma med resultatet efter modembyte...

Edit: Och att byta till DD-WRT är mest något jag skjutit upp och skjutit upp, kanske lika bra att ta tag i den saken... Vill minnas att jag såg lite info om hur man gick tillväga i någon av de andra trådarna här...

Av CardBoard

Netgear WNR3500L - favorit i repris?

Har nu nära på blivit gråhårig på min WNR3500L som bråkar med mig något fruktansvärt!
Har kikat igenom forumet och kan konstatera att det finns bra mycket bättre svar här än hos leverantörens support - så jag tänkte chansa på att få lite hjälp här. Lite bakgrund:

Har haft routern i drygt tre månader, fungerade klockrent i början och har haft en hastighet på ca. 20 mbps ingående och 2 mbps utgående. Goda resultat med tanke på 12-24 ADSL abonnemanget från Telia. Plötsligt damp hastigheten ner till 5 ingående men oförändrat utgående.
Körde reset på router, modem och det mesta - känns det som. Utan framgång, uppdaterade firmware i router på supportens inrådan (standard fw) - ingen bättring. Fick sedan routern utdömd av supporten och har nu fått en ny router hemskickad.
Skulle man ju kunna tro skulle lösa problemet - icke!
...och jo - jag körde test med att dra datorn rakt in i modemet, utan router, då hade jag åter de trevliga gamla hastigheterna på 20/2...

Sitter nu med router åter kopplad, den nyanlända hade senaste fw redan installerad, och har en hastighet på 1 mbps ingående och 2 utgående. What to do?!?!?!?
Har även testat att koppla min äldre netgear-router (utan trådlöst, RP614) för att se om det gav någon info om problemet - men den går som en dans, nästan samma hastighet som när jag kopplar rakt via modemet.

Mina senaste funderingar börjar dra sig åt att modemet har fått någon knäpp och inte är bra kompis med just den här typen av router, men kan sådana frostiga relationer - hårdvaror emellan - verkligen uppstå spontant?!

Har bytt runt nätverkskablar också för att förvissa mig om att inte någon av dem hade fått spel - inget resultat...

Sen har jag en sista bit information som också är intressant, men som jag inte kan göra något med på egen hand. Lampan på min router för internetanslutning (den andra lampan uppifrån, I-et med cirkel under) blinkar konstant, spelar ingen roll om dator är på eller ej. Så länge modemet är anslutet så blinkar denna lampan. Jag vill minnas att den inte gjort det alltid, men den gör det nu. Vore väldigt snällt om någon ville bekräfta/dementera om så är fallet för alla dessa routrar eller om det är något jag borde sluta fundera över.

Med hopp om hjälp...
Hälsningar
/C