Inlägg

Inlägg som Sweet_Shadow har skrivit i forumet
Av Sweet_Shadow
Skrivet av snajk:

E-serien är den billigaste och ses av många inte som en "äkta" Thinkpad då den är billigare i konstruktionen, har sämre tangentbord, skärm och kylning och så. Egentligen mer riktad mot privatpersoner än företag. L-serien är budgetvarianten ovanför E och är ganska lik T-serien, som liksom är basmodellerna, bara lite tjockare och tyngre men med Thinkpads bra tangentbord och konstruktion, och alla enterprise-funktioner med dockmöjlighet och sånt. Sen har vi P-serien som är workstations (hette tidigare W-serien) som prioriterar prestanda över vikt och smidighet, och X-serien som är tunna och lätta men fortfarande väldigt tåliga.

Om det är värt ett par tusen för dig kan bara du svara på, men jag hade nog satsat på minst L-serien i alla fall. När jag pluggade körde jag på en X-serie främst för att det var segt att släpa med sig en stor och tung dator varje dag.

Jag tackar för klargöringen!

Av Sweet_Shadow
Skrivet av snajk:

Vilken Thinkpad är det? För det är ganska stor skillnad på de olika modellerna. Angående minnet så tolkar jag det som att 8GB är fastlött på moderkortet och 8GB på en sticka i sloten. Sannolikt har den bara en slot så ska du ha mer i framtiden så kommer du att vara låst till en slot plus 8GB fastlött.

ThinkPad E15 Gen 2-ARE heter modellen.
Då förstår jag, det låter troligt att det är så om man läser specsen nu i efterhand.
Har sneglat lite på ThinkPad L15 AMD Gen1 också, med ganska liknande hårdvara, Ryzen 4500U på den men den kostar mer än 2000kr till, men jag ser inte riktigt vad det är som gör den värd så mycket mer.

Av Sweet_Shadow

Jag sitter och smeker köpknappen och är nära att slå till på en Lenovo Thinkpad med en Ryzen 7 4700U, 512GB SSD osv.
Minnet sitter jag och kliar mig i huvudet lite över, filtrerar 16GB minne och specifikationerna;
8.0GB DDR4-3200 DDR4 SODIMM 3200MHz + 8.0GB DDR4-3200 DDR4 SDRAM Onboard 3200MHz...
står, betyder detta är det sitter två stickor med 8GB vardera? Tycker att datorn känns lite för billig på något sätt, inget OS ingår förvisso + studentrabatt men 6799kr känns som en väldigt bra deal jämfört med annat som jag har kollat på

Av Sweet_Shadow
Skrivet av Kvillen:

Precis som du säger så är det just fastlött direkt på moderkortet, för att spara plats, de slipper ju ha hela den "sloten" som stickan ska in i annars..

Går nog uppgradera men då ska man nog också vara väldigt skicklig med lödpennan 😅

Mvh

Skrivet av Aphex:

alla smala datorer som de du tittar på har fastlött minne eftersom det tar mindre plats. Vill du ha utbytbart ram får du köpa något tjockare. Ingen skillnad mot lenovon alltså.

Fasen, att dom ska hålla på med sådana grejer på bärbara!

Jag vill påstå att jag är ganska skicklig med lödpenna men jag vete tusan om man vill experimentera med en dator i den prisklassen!

Skrivet av lincoln:

Kan inte så mycket om Vivobook, men andra verkar ju ha koll.

Tog själv en titt på webhallen;
https://www.webhallen.com/se/product/321684-Lenovo-IdeaPad-5-...

Om 15.6" är ett krav, och vikten inte är ett problem, finns även denna;
https://www.webhallen.com/se/product/322072-HP-ENVY-x360-15-e...

Det störiga är att Lenovon fanns på Inet att beställa för en tusing mindre, innan jag fick veta att det kommer dröja innan dom är på lager igen! Men det är så att man börjar fundera på om man blir tvungen att hosta upp den extra tusingen för att den datorn är ju lockande...

Av Sweet_Shadow
Skrivet av mille74:

Det du bör tänka på är att Asus kör med "ANSI"-baserade tangentbordslayout. Det gör att nedre vänstra och området runt "return" och "åäö" ser lite "annorlunda" ut mot vad som anses "normalt" (ISO-baserat tgb) historiskt sett i Sverige.

Vad jag kan se så har Vivobooken fastlött minne och inga SO-DIMM-platser, vilket gör att du inte kan byta eller stoppa in mer RAM i burken om behov/önskemål uppstår.

Hmm, hur ser man att minnet är "fastlött", och vad menas med max minne som är 16GB på modellen?
Med andra ord så kan man inte plocka ut stickan som sitter i och ersätta?
Layouten har jag varit i kontakt med tidigare, lite krångligare än nödvändigt enligt mig men något som jag kan vänja mig med

Av Sweet_Shadow

Lenovo har problem vad gäller leverans verkar det som, och jag sitter och kollar på alternativ till deras Ideapad 5 och har fastnat lite för: https://www.inet.se/produkt/1964606/asus-vivobook-s15-m533-15...
Är det någon som har ris eller ros att säga om Asus Vivobooklaptops? En 4500U ska räcka till vad jag kommer att använda datorn till, en eventuell uppgradering av minnet är möjligtvis det som är aktuellt, men annars så är jag rätt så nöjd med vad jag läser. Tankar? Hur står sig denna mot en Ideapad 5 helt enkelt?

Av Sweet_Shadow
Skrivet av lincoln:

Snåla inte på minnet. Det är det som får maskinen att räcka länge. Min gamla laptop som jag köpte 2013 hade 8GB minne. Därför har den kunnat hänga med ända tills nu.

Som utvecklare behöver man ofta mycket minne. Speciellt om man kör en tyngre IDE, som Eclipse eller Visual Studio.

Kollade, och min arbetsstation, nyss omstartad, med bara Visual Studio igång, käkade 14,7GB.

Ska du dessutom köra en lokal databasserver, och/eller lokal webserver, och några flikar chrome, blir det givetvis mer.

Nu har min burk rätt mycket minne, och den skulle säkert kunna swappa ut en stor del av de där 14.7GB om det behövdes, men det är ändå dumt att snåla.

Det låter som att jag gjorde rätt val när jag nu i eftermiddags istället klickade hem Lenovos ideapad 5 med Ryzens 4700u och viktigast av allt: 16GB ram! Känns mycket tryggare nu, satt och funderade lite på om man skulle vänta på att en av Lenovos Yoga med 16GB som jag har haft ögonen på, skulle bli tillgänglig nånstans inom dom närmsta dagarna då den verkar ha bättre skärm. Men jag ska ju inte hålla på med bildredigering eller liknande så att jag hoppas att denna duger!

Av Sweet_Shadow
Skrivet av Olegh:

Att lära sig programmeringskoncept och metoder är ingenting som kräver enorma beräkningsresurser så det är en extremt svårtolkad rekommendation.

Kanske är det en uppmaning till eget experimenterande som kanske skulle kunna dra fördel av mera systemresurser?
Kanske har det faktiskt något med utbildningen att göra, kanske förväntas ni att köra någon slags virtualiseringsprogramvara som tar stora resurser i anspråk?
Kanske är tjommen som skrev rekommendationen mest som den genomsnittlige Sweclockaren, hårdvarutintresserad och gillar att ha en rapp användarupplevelse med mycket "svängrum"?

När jag utbildade mig (för drygt fem år sedan) så behövde man inte en laptop överhuvudtaget, det var valfritt. Resurserna för att fullfölja utbildningen tillhandahölls av universitet vilket gjorde att den här märkliga situationen du finner dig i aldrig uppstod.

Man läser mycket blandade åsikter från forum, vissa programmerare/utvecklare skulle aldrig köpa en dator under 32GB ram, samtidigt som vissa andra tycker att det räcker gott och väl med 8GB.

Jag är inte ute efter en dator som jag kan använda under min förhoppningsvis långa karriär som utvecklare, utan en dator som jag klarar mig med att skriva kod på helt enkelt under dom kommande två åren. Det kanske skiljer sig en del vilka krav man har på en dator när man har jobbat i flera år och gillar att ha många bollar i luften kontra vad man faktiskt behöver och klarar sig med som student.

Av Sweet_Shadow
Skrivet av danova:

16GB definitivt. Ryzen har 2GB dedikerad ram till Vega och då lämnar bara 6GB användbart, Windows själv använder nästan halva av det för sina egna processer.

Jag tackar för inputen, jag lämnar tillbaka datorn och kollar vidare!

Av Sweet_Shadow

Hoppas på hjälp här, istället för en helt ny tråd.
Jag var och köpte denna igår:
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14...
Jag ska utbilda mig till systemutvecklare, och skolan rekommenderar MINST 8 gb ram, helst 16.
Kommer man att klara sig på 8 gb eller är det värt att lägga dom extra tusenlapparna och få en med 16?
Finns det folk med erfarenhet som antingen kan lugna mig eller som kan se till att jag inte kommer att sitta där och ångra mig?

Av Sweet_Shadow

Har ec2 och det är den bästa musen som jag har haft, och jag har provat en hel del möss. För mig är hur musen ligger i handen det viktigaste, och med handen på hjärtat så skulle jag önskat att man kunde ställa i färg på scrollhjulet, och jag skulle kanske vilja att val av DPI var lite friare än det är.
Men jag har aldrig varit så bekväm i mitt spelande som jag är nu, rekommenderas.

Av Sweet_Shadow

Ni som har varit på event likt det i Barkarby nu i helgen, brukar det vara helt smällpackat med folk redan vid öppning och på förmiddagen?

Av Sweet_Shadow

Vet inte om du är en av dom som inte gillar Koss Porta Pro, annars så tycker jag att det är svårt att hitta liknande ljud för samma pengar. Har haft samma par i snart 10 år och har aldrig haft några problem med dom!

Av Sweet_Shadow

Första datorn jag köpte med egna pengar var en vanlig surfdator och kostade 6500 kr, tröttnade efter nåt år och köpte en speldator som jag fick betala 8500 kr för.

Av Sweet_Shadow

300kr för Deathadder

Av Sweet_Shadow
Skrivet av Fantality:

Absolut! Varför vill du bli av med den?

Den är för liten för mina händer, gillar större möss och denna var mycket mindre än vad jag trodde, men då har jag rätt stora händer också.

Av Sweet_Shadow

Jag har en sparsamt använd Mionix Castor, om det skulle vara av intresse

Av Sweet_Shadow

James May har väl sagt i intervjuer att nya programmet förmodligen kommer att dra igång i höst.
Att Leblanc är med i Top Gear bryr jag mig inte det minsta om, då den showen är slut i mina ögon, kan inte komma på en enda person som skulle "värvas" som skulle kunna få mig att kanske se nåt avsnitt.

Av Sweet_Shadow

Måste fråga, ni som har Z5:an, hur pass krångligt till tycker ni att volymknapparna sitter, något som går att vänja sig med eller är det något ni stör er på varje gång?

Av Sweet_Shadow

Astronomi, har nyligen köpt mig en bra setup för astrofotografi som jag kan ta lite finare bilder med på allt som natthimlen har att erbjuda.