Inlägg

Inlägg som tobijoh har skrivit i forumet
Av tobijoh

Annonsen är avslutad

Av tobijoh

Hej!
Tyvärr är datorn såld nu.

Av tobijoh
Skrivet av grönanskansen:

600. Hämtar

Jag såg nu att Exocet är avstängd, så om du fortfarande är intresserad får du gärna köpa den

Av tobijoh
Skrivet av Exocet:

650:- hämtar imorgon på dagen om du kan

Mvh David

Hej!
Ursäkta sent svar.
Om du kan komma innan 13:30 så är den din 😊 Annars får det bli sen i veckan.

Av tobijoh

Dator utan chassi, grafikkort eller lagring

Säljer en gammal trotjänare som har några år på nacken. Har köpt in alla delar själv för ett antal år sen, jag är enda ägaren. Finns i Solna, Ulriksdal.

Moderkort: Gigabyte GA-Z87X-D3H
CPU: Intel i5 4670K
RAM: Kingston HyperX Savage DDR3 2400MHz 2x8GB (HX324C11SRK2/16)
CPU-kylare: Cooler Master Hyper 212 Evo
Nätaggregat: be quiet! Pure Power L7 730W 80+ Bronze

Observera att varken chassi, grafikkort eller lagring ingår.

Läs hela annonsen här

Av tobijoh

Hej,
Jag började min karriär på produktbolag, där jag jobbade i tre år innan jag valde att bli konsult på ett konsultbolag (då var det väl medelstort, nu har det växt till modell större). Där var jag konsult i några år innan jag till slut beslutade mig för att bli egenkonsult i stället, hösten 2020. Kan rekommendera att börja på konsultbolag om man är lite sugen på att veta hur det är att vara konsult, det är ju inte för alla liksom. Men om man sen känner att det är rätt steg i karriären så kan jag rekommendera att starta eget.

Man är en arbetsmyra i mängden med stort fokus på att fakturera timmar eller riskera att uppsagd.
Det beror nog lite på konsultbolag skulle jag säga. Vissa bolag fungerar precis så medan andra har andra upplägg, t.ex. att du får behålla en viss del av det du fakturerar och gör vad du vill med de pengarna (lön, arbetsredskap etc). Som egenkonsult har jag ju inte den pressen från ett konsultbolag, utan det hänger mest på vad som funkar för kunden. Om kunden tycker det är Ok att man tar sex veckors semester på sommaren så är det upp till en själv om man tycker det är värt det osv

Man tvingas gå på arbetsintervjuer och hoppa mellan kontrakt där man kan bli placerad på saker ingen annan utvecklare vill göra.
Gå på konsultintervjuer får man vara beredd på, ja. Jag tycker dock oftast de brukar gå bra, jag ser det mer som ett sätt att kolla ifall det är en kund som jag vill jobba hos. Jobbar man hos konsultbolag kan det vara mer press på att tacka ja till uppdrag som man egentligen kanske inte är intresserad av, det hände mig på ett av mina uppdrag via konsultbolaget. Ju mer senior du är desto mer mandat brukar man kunna ha att tacka nej till uppdrag, men generellt så kan konsultsäljarna vara lite påstridiga och försöka övertala dig om att det verkligen är ett uppdrag för dig. Då får man stå på sig. Man får tänka på att det ändå är en själv som ska sitta åtta timmar per dag på uppdraget och jobba, då måste man trivas också. Återigen så har jag som egenkonsult stor frihet i att kunna välja vilka uppdrag jag tackar ja till.

Man blir låst till att anpassa sig till kunden och kundens arbetsregler.
Jo, men så är det ju om man jobbar på produktbolag också. Man är ju där för att hjälpa kunden med deras affärsproblem, då får man anpassa sig till deras miljö också Men det brukar inte vara några problem, man får vara lite anpassningsbar bara.

Sämre gemenskap med företaget och kollegor då alla arbetar hos olika kunder.
Ja, det här kände jag absolut när jag jobbade på konsultbolag. Vissa uppdrag så satt det fler konsulter från bolaget, men på nåt uppdrag var jag ensam. Det var större "press" på en själv att försöka lära känna folk på konsultbolaget för att inte känna sig utanför, det var jag inte jätteförtjust över. Oftast så kände jag folket hos kunderna mycket bättre än hos konsultbolaget.

Lönen kan variera beroende på om man har uppdrag eller inte (skiljer sig mellan företag).
Det här varierar mellan företag, som du säger. På det företaget jag jobbade så hade man en fast lön och en rörlig del. Den rörliga delen berodde på hela företagets beläggningsgrad, och föll typ alltid ut med 100%. Om min lön hade berott på ifall jag hade uppdrag eller inte hade jag nog krävt ett upplägg som så att jag fick behålla en viss procent av det jag fakturerade.

Kollektivavtal saknas i många fall (på gott och ont).
Stämmer, men inte ens hos produktbolaget jag jobbade hos först fanns det kollektivavtal.

Jobbar hos någon kund men får inte vara med på något event hos kunden, så man känner sig utanför.
Kan hända. På ett uppdrag så var det jag och en annan konsult som var de enda icke-anställda. När de andra gick iväg och hade glöggmingel i köket fick vi sitta kvar och jobba, kändes otroligt konstigt. Men på typ alla andra uppdrag så har jag blivit behandlad precis som en anställd. Till och med fått följa med på resor osv. Så det beror ju helt på vilken kund det är.

Jobbar bara med att leverera, sen hoppas man på nästa projekt. D.v.s. man får aldrig ta hand om skiten man byggde. Detta gör också att man bara bryr sig om att få saker att fungera, inte bygga förvaltningsbart. (Detta har jag själv upplevt från konsulter vi haft hos oss).
Det beror på uppdrag. Ibland kan det vara en ren förstärkning inför Go-live, och kontraktet sträcker sig tills dess, ibland kan det vara mer av en extraresurs till ett team. Ofta innehåller uppdragen en mix av nyutveckling och förvaltning, och om man visar intresse för det man gör brukar det inte vara några konstigheter att stanna kvar och hjälpa till att förvalta det man har gjort (givet att kundens budget tillåter det förstås). Personligen känner jag ju lite yrkesstolthet i det jag gör, och gör mitt yttersta för att skapa bra lösningar. Jag skulle tycka att det var pinsamt att leverera nåt som "funkade" men som inte gick att underhålla, men tyvärr så vet jag att det är så mycket genomförs idag

Hoppas att det gav lite mer klarhet i hur det kan vara att jobba som konsult

Av tobijoh
Skrivet av JonkenPonken:

Är det nån oskriven regel du har eller vad.

Är man intresserad av nånting så är det upp till en själv att leta rätt på info man söker. Konstigare än så är det faktiskt inte.

Vad har antalet invånare med saken att göra då koldioxiden är global.

Nej, det är så bevisbörda fungerar. Om du hävdar någonting så ligger bevisbördan på dig. Du kan inte bara slänga ur dig saker och säga att de stämmer och sen uppmana alla andra att leta reda på källorna. Det här är liksom argumentation och debatt på skolnivå, alla bör veta att bevisbördan ligger på den som hävdar någonting.

Av tobijoh

Jag tror att många i den här tråden skulle gynnas av att ta ett steg tillbaka från tangentbordet och läsa på lite om retorik och hur man formulerar sig i text. Det är ju helt otroligt vilken låg nivå det är på många av inläggen här (med övervägande del från folk från "ena" sidan...). Pratar ni så här till folk i verkligheten också? Ibland känner jag att retorik skulle vara ett viktigare ämne i skolan så man får det inpräntat från tidig ålder.

OnT: Jag har aldrig investerat i Bitcoin, och blir ju ännu mindre sugen nu kan jag ju säga. Ju förr vi kan montera ner kolkraftverken desto bättre, satsa på mer grön energi

Av tobijoh
Skrivet av cyklonen:

Jag har Comhem i huset, och kan se TV "på TV", men när jag försökte aktivera nåt grundutbud på Comhem Play får jag bara upp dyra betalalternativ. Inget kostnadsfritt. Så det gäller inte alla.

Skumt, jag klickade bara på "Se om du kan beställa" och skrev in mitt postnummer och adress och då fanns alternativet för 0 kr. Kanske inte funkar för alla då

Av tobijoh

Om du bor i en förening som är ansluten till ComHems TV så ska du kunna registrera dig gratis för ComHem Play: https://www.tele2.se/tv/play-grundutbud

Sen är det bara att streama live-kanalerna därifrån. Dock är det inte HD-kanalerna i grundutbudet tyvärr, men kanske en nödlösning för den som behöver det

Av tobijoh

Jag kan flika in och säga att jag har en CalDigit TS3 Plus (som du blev tipsad om högst upp) till min MacBook Pro 15" från 2018, och den funkar jättebra. Laddar datorn som den ska, och inga problem med varken externa skärmar eller USB-tillbehör Så om du hittar den nånstans och är osäker inför ett köp kan jag i alla fall tipsa om att den fungerar.

Av tobijoh
Skrivet av twit:

Absolut, över 2% dödlighet baserat på antalet testade och verifierat smittade, inte det totala antalet smittade som är vad dödligheten för säsongsinfluensa baseras på.

Vi säger inte att dödligheten i COVID-19 är 0.1%, vi säger att du inte kan jämföra dessa två nummer med varandra och dra slutsatsen att "COVID-19 är 20 gånger dödligare än säsongsbaserad influensa", då dessa två nummer (0.1% respektive 2%) mäter två olika saker.

Tack för att du tar fighten och förklarar detta. Det känns som om alldeles för många som kommenterar här inte riktigt förstår siffrorna som cirkulerar

Varför är det alltid som så att så fort nåt sånt här händer så blir alla internetexperter över en natt och vet bättre än välutbildade människor? Alltid lika intressant (och oroande). Det skulle vara så mycket skönare om man kunde ge lite tillit till utbildade experter, varför har vi annars dem?

Av tobijoh
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag förstår inte hur insiderbrott fungerar när det gäller aktiemarknaden. Är man en hög uppsatt chef inom ett bolag så självklart har man tillgång till information som andra inte har.
Om man köper aktier i detta bolag så självklart använder man sig utav den information man har, detsamma gäller att sälja aktier. Detta leder till mig att det blir en otydligt moralisk regel, där ingen vet vad man får göra. Men någon kan hävda att man gjorde fel och man kan åka dit.
Det är hur mycket pengar man tjänade eller ej förlorade på en aktieaffär inom ett bolag man har kännedom om som på kort tid som framförallt avgör hur olagligt det är?

Problemet blir ifall du som högt uppsatt chef sitter på information som kan påverka aktiepriset (både positivt och negativt). Då kan du utnyttja den informationen till att köpa eller sälja aktier för egen vinnings skull innan informationen blir publik. Det är därför vi har lagar om insiderinformation och så vidare. Innan du får köpa/sälja aktier så måste all sån information publiceras.

Av tobijoh

Om man menar kommentarer i kod så tycker jag det är viktigast att fokusera på vad din kommentar har för nytta i koden. Precis som flera redan har nämnt är det för mig helt onödigt att kommentera VAD din kod gör, det som är intressant för en som läser din kod är VARFÖR den gör som den gör.
Om man känner att man måste lägga in en kommentar som förklarar VAD ens kod gör så bör man nog fundera på om man inte kan beskriva det på ett bättre sätt, förslagsvis genom att använda bättre namn på klasser/funktioner/variabler. Med detta i åtanke brukar jag ytterst sällan kommentera i koden över huvud taget. Undantagsfallet här skulle vara ifall jag behöver göra nån väldigt konstig work-around runt ett externt bibliotek eller liknande som jag inte har kontroll över. Då kan det vara bra att skriva några ord om varför jag gör en så konstig sak så att den som kommer efter (eller jag själv för den delen) inte råkar förstöra nåt senare.

Om man menar kommentarer som dokumentation för funktioner/metoder som beskriver vad en funktion gör, samt in- och utparametrar så skriver jag endast dessa för funktioner som kommer användas publikt av andra tjänster. Annars försöker jag (precis som jag skrev ovan) att hålla mig till bra namnkonventioner, då dessa förklarar koden på ett mycket bättre sätt. Det är även lättare att underhålla kod än kommentarer. Kommentarer blir väldigt lätt utdaterade.

Av tobijoh

Dag 2

Del 1 i C#:

public class Program { public static async Task Main(string[] args) { var input = await File.ReadAllTextAsync("input.txt"); var opCodes = input .Split(',') .Select((code, index) => new { index, opCode = int.Parse(code) }) .ToDictionary(x => x.index, x => x.opCode); var result = PerformOperation(opCodes, 0); Console.WriteLine($"Result: {string.Join(',', result)}"); } private static IEnumerable<int> PerformOperation(Dictionary<int, int> opCodes, int index) { var operation = (Operation)opCodes[index]; if (operation == Operation.Stop) { return opCodes.Values; } var firstPosition = opCodes[index + 1]; var secondPosition = opCodes[index + 2]; var resultPosition = opCodes[index + 3]; var firstNumber = opCodes[firstPosition]; var secondNumber = opCodes[secondPosition]; switch (operation) { case Operation.Add: opCodes[resultPosition] = firstNumber + secondNumber; break; case Operation.Multiply: opCodes[resultPosition] = firstNumber * secondNumber; break; } return PerformOperation(opCodes, index + 4); } public enum Operation { Add = 1, Multiply = 2, Stop = 99 }

Dold text

Och en liten bruteforce-lösning till del 2:

public class Program { public static async Task Main(string[] args) { var input = await File.ReadAllTextAsync("input.txt"); var opCodes = input .Split(',') .Select((code, index) => new { index, opCode = int.Parse(code) }) .ToDictionary(x => x.index, x => x.opCode); var (noun, verb) = FindNounAndVerb(opCodes); Console.WriteLine($"Result: {100 * noun + verb}"); } private static (int noun, int verb) FindNounAndVerb(Dictionary<int, int> opCodes) { const int target = 19690720; for (int noun = 0; noun <= 99; noun++) { for (int verb = 0; verb <= 99; verb++) { var opCodesCopy = opCodes.ToDictionary(x => x.Key, x => x.Value); opCodesCopy[1] = noun; opCodesCopy[2] = verb; if (PerformOperation(opCodesCopy, 0).First() == target) { return (noun, verb); } } } return (int.MinValue, int.MinValue); } private static IEnumerable<int> PerformOperation(Dictionary<int, int> opCodes, int index) { var operation = (Operation)opCodes[index]; if (operation == Operation.Stop) { return opCodes.Values; } var firstPosition = opCodes[index + 1]; var secondPosition = opCodes[index + 2]; var resultPosition = opCodes[index + 3]; var firstNumber = opCodes[firstPosition]; var secondNumber = opCodes[secondPosition]; switch (operation) { case Operation.Add: opCodes[resultPosition] = firstNumber + secondNumber; break; case Operation.Multiply: opCodes[resultPosition] = firstNumber * secondNumber; break; } return PerformOperation(opCodes, index + 4); } public enum Operation { Add = 1, Multiply = 2, Stop = 99 }

Dold text
Av tobijoh

En enkel naiv lösning i C#

public class Program { public async static Task Main(string[] args) { var input = await File.ReadAllLinesAsync("input.txt"); var fuelRequirement = input .Select(double.Parse) .Select(CalculateFuel) .Sum(); Console.WriteLine($"Fuel requirement: {fuelRequirement}"); } private static double CalculateFuel(double mass) { double fuelRequirement = 0; var fuelSubMass = mass; do { fuelSubMass = CalculateFuelPart(fuelSubMass); fuelRequirement += fuelSubMass; } while (fuelSubMass != 0); return fuelRequirement; } private static double CalculateFuelPart(double mass) => Math.Max(0, Math.Floor(mass / 3) - 2); }

Dold text
Av tobijoh
Skrivet av Ness:

Det är inte konkurrens att köpa upp exklusiva rättigheter till ett spel. Nä det är fulspel som tvingar konsumenten till en plattform de annars hade undvikit. Riktig konkurrens är att erbjuda samma tjänst, men med en fördel som lockar dit konsumenten. Bättre pris, smidigare plattform, fler funktioner etc. Jag är allt för konkurrens i normala fall, men det här är ett skämt.

Det känns som om många inte förstår det här. Jag håller helt med dig, konkurrens och exklusivitet är två helt skilda saker. Den ena är bra (gynnar konsumenterna), och den andra inte.

Av tobijoh

En HTML-tabell kan själv inte sortera sig, eftersom den bara är statisk och inte innehåller nån logik.
Dina alternativ är att antingen sortera ditt data-set på servern innan du renderar sidan, eller att du implementerar en enkel sortering i JavaScript så att det sorteras i browsern när sidan laddats

Av tobijoh
Skrivet av snebulan:

Varför inte ha dem med från början och dölja dem? Sen när du trycker så expanderar du dem?
Eller har jag missat "grundfunktionaliteten"?

Jag hade också gjort så här, då det inte verkar som om det kommer vara så mycket data. Om man har väldigt långa listor kan det vara bra att ladda den datan man behöver bara dock

Till trådskaparen: Angular är ju trevligt på så sätt att du bara databinder din vy till en lista i controllern. Så när du ändrar i listan i bakgrunden så ändras vyn automatiskt. Så skapa en lista i din controller med den strukturen du vill ha och databind till din vy så kommer strukturen funka som du vill. Så får du lägga på ytterligare lite kod för att få expand/collapse-funkionalitet

Av tobijoh

Föredrar IDEn framför textredigerare då man får mycket mer på köpet (framför allt bättre debugging-möjligheter).
På jobbet arbetar vi i .NET så då är det Visual Studio som används. Annars om jag programmerar Java så kör jag IntelliJ, för Android är det Android Studio och för webbutveckling (så länge det inte är i ASP.NET) PHPStorm. Jag gillar Jetbrains IDEn
Om jag bara ska öppna nån Xml-fil eller liknande och ändra nån rad så använder jag nån enkel textredigerare, typ Notepad++.

Om jag behöver ändra nån config-fil eller göra nån lättare programmering på min Ubuntu-server (som saknar GUI) så använder jag Vim eftersom det funkar out of the box i terminalen över SSH.