Inlägg

Inlägg som tomten har skrivit i forumet
Av tomten

Intressant med lite feedback. En polare jag frågade gillade att lägga allt hårdvarustöd i kärnan så långt det var möjligt, vilket tydligen en del andra anser också. Någon hävdade att kärnan växer i storlek, men spelar det verkligen någon roll? Genkerneln ligger på 1,8 MB i storlek och jag provkomplierade en kärna med större delen av hårdvarustödet inbyggt och landa på 2,5 MB. Huvudsaken är väl att kärnan hamnar under 32MB, då min bootpartition inte är större, även om jag har svårt att se hur kärnan skulle växa så pass mycket. Kärnan blir väl inläst till primärminnet sen och då jag har 1024 MB i ram borde det väl vara rätt lugnt.

En stor kärna med mycket inkompilerat blir väl inte "slöare" än en mindre kärna med basfunktionerna med tillhörande moduler, eller? Som NaturMackan nämde kan man ju ladda modulerna automatiskt. När jag valde Genkerneln tidigare såg jag i dokumentationen att man även kunde köra nåt som hette "coldplug" som autodetektar hårdvaran och laddar lämpliga moduler vid uppstart, vilket kan vara rätt bekvämt om man är lat eller är en färsking.

Av tomten

Kompilera in i kärnan eller köra som modul? Vad är bäst?

För en tid sedan gjorde jag en stage3 installation av Gentoo och då mina skills var begränsade valde jag att köra på Genkerneln. Nu är jag dock sugen på att kompliera en kärna och har några frågor.

Finns det några tumregler på vad man bör lägga i kärnan respektive köra som moduler? Jag läste någonstans att stöd för SATA-kontrollern kan vara vettigt att lägga direkt i kärnan och har fått för mig att ljud- och nätverksdrivrutiner körs normalt som moduler.

Är det någon vits att lägga in allt hårdvarustöd direkt i kärnan, som att det exempelvis skulle gå något snabbare än att behöva ladda moduler lite då och då? Eller är detta försumbart?

Vad jag har förstått är stora fördelen med moduler att man kan ladda om dem utan att behöva starta om hela systemet.

Det skulle vara intressant och höra hur ni andra har löst det hela och gärna en liten motivering varför.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av east_lake
Jag har inte sett skymten av människan sedan dess. Men vissa kvällar sitter jag i fönster som vetter ut mot vägen med huvudet stött mot mina händer och hoppas att jag skall se ett par ljus från hans bil, detta händer dock inte. Ibland drömmer jag om att han ringer på min dörr för att ge mig en klapp på axeln och kasta åt mig en låda öl eller en fin flaska whiskey som tack för hjälpen. Men det är ju såklart bara i min dröm.

Jag tror han är lite sur eftersom alla filer hamnade i en och samma mapp och han fick spendera tid med att sortera dem.

Haha, det är ju bara för komiskt om han är sne för att filerna hamnade i samma mapp. Han ska för fan vara tacksam över att han har några filer överhuvudtaget.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av east_lake
Jag ska fan börja vägra hjälpa folk. Det värsta är att folk tror att man tycker det är så förbannat roligt att fixa deras datorer. Vet inte hur många som ringer och ber om hjälp att få ordning på datorerna.

Det värsta hittills: En bekant som har allt som rör sitt företag, bilder på familjen osv osv på datorn, ringer och säger att datorn inte fungerade så han satte in Windows-skivan och formaterade hårddisken och nu var allt borta (!!!?!??!?!?!). Han frågar om det går att få tillbaka det som nu är borta. Jag svarade med att jag ”skulle undersöka möjligheterna”. Jag började undersöka och hittade ett bra program som jag läste in mig på.

När jag väl fick hans dator började jag greja med att installera Windows på en ny disk som jag kunde köra recover-programet från. Efter ca 6 timmar hade jag återställt exakt alla filer som var viktiga för honom och hans företag. Allt som allt tog det ca 8 timmar att fixa detta misstag. Vad tror ni jag fick för det? INGET. Fatta? Inget, nada, faktum är att jag fick betala för att hjälpa honom då jag tog min egen bil för att åka och köpa en ny hårddisk till människan.

Hur i helvete fungerar folk? Att man inte frågar ”Vad är jag skyldig” eller liknande? Det är precis som om jag skulle åka till min lokala svartmekaniker när min bil går sönder. Det tar honom en arbetsdag att laga bilen, och man bara åker utan att fundera på om han vill ha betalt.

Blir så jävla arg när jag sitter och skriver detta så jag skakar.

Men vad i h*elvete! Det var det snålaste jag läst hittills i den här tråden. För så pass mycket jobb samt vikten av det du utförde, dvs återskapa data som rör hans företag, fattar jag att inte att han inte skäms. Hoppas verkligen du fick ersättning på annat sätt. Personligen hade jag minst tagit 500kr för ett sånt jobb, förmodligen mer.

När jag var yngre hjälpte jag ofta släkt och bekanta till familjen med diverse datorproblem, ofta till ingen kostnad alls alternativt om betalning kom på fråga var lönen för mödan rätt låg med tanke på utfört arbete. Efter ett tag började det bli jävligt tröttsamt att hjälpa folk då det framför allt tog mycket tid i anspråk för att fixa deras problem och med tanke på lönen kände jag att jag gott kunde klara mig utan småslantarna.

Det som störde mig mest var de som ALDRIG lärde sig något. Om man formaterade burken och fixade iordning den var den precis lika seg och jävlig efter ett par månader igen då personen tankat ner allt möjligt skit och klickar på allt som rör sig och öppnar alla mail utan att fundera. Då var det dags för en ny rensning igen.

Till slut tappade jag lusten och orkade inte donera flera timmar av min tid till att hjälpa nån gratis eller nästan gratis, vad är nöjet med det? Om någon har något litet problem som tar någon minut att avhjälpa eller ett par frågor hjälper jag givetvis till utan betalning, men så fort det rör som om jobb som tar tid att lösa slår jag på taxametern direkt, inget snack! Passar det inte personen i fråga kan vederbörande hyra in en tekniker alternativt lämna in datorn på ett serviceställe där notan troligtvis kommer bli betydligt högre än om jag utför jobbet. Rent allmänt kör jag med principen, ju mer jobb ju mer betalt. För att formatera och fixa ordning en burk tar jag minst 400kr. Ge ett prisförlag innan du utför jobbet så bägge är med på noterna.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av blue berry
Hej Tomten,

Kör jag utan routern blir hastigheten 1,53 Mbyte/s! Det går m a o mycket fortare
utan router. OBS! jag talar inte om trådlös överföring. Jag
kör trådlöst, över routern, på en äldre bärbar Toshiba.
Då begränsas tp testet till ca 11 mbit/s (TCP)

Om du har en risig router är det möjligt att den har dålig throughput, dvs den pallar inte shyffla data tillräckligt snabbt mellan WAN-LAN. Jag har en NetGear FVS338 och den ska palla 90Mbit i throughput och när jag kör TPTEST märker jag inte skillnad med eller utan router. Däremot hade jag en gammal D-Link DI-804 innan som gav betydligt sämre resultat, just pga av den dåliga throughputen.

I övrigt har jag tänkt att köra Telias digital-tv över linan. De sänker då "taket" för hur fort man kan tanka och sätter en övre gräns på 14 Mbit, om man har 24 Mbit. Utöver detta ändrar de en parameter som kallas "interleave delay" vilket gör att man får något högre pingtid. Tidigare låg jag på runt 6-8 ms i snitt när jag pingade "ping.sunet.se" och nu ligger den siffran på 17-19 ms. Detta görs för att säkerställa att digital-tv:n flyter på utan några avbrott och hack. Dock nu när jag kör TPTEST ligger jag på 11,5 Mbit mot tidigare 16,5 Mbit. Jag har inte fått digitaltv-boxen än, men utöver detta drar väl tvdelen ca 4-5 Mbit när den används.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kickmen
www.tptest.se

Jag har 24 mbit.. dock får jag bara ut 16 :(.. men det blir ca 2 mb/s..

Hur mycket du får ut beror till stor del på avståndet till basstationen (ledningsvägen) samt kvalitén på ledningarna. Själv har jag 1450 meter till stationen och med Telia 24 får jag ut ca 16,5-16,8 Mbit. Tankar jag ner en ISO från Sunet ligger jag som bäst på ca 2000 kb/s och det kan jag leva med.

Jag vet inte om 16,5 Mbit är pissigt med tanke på mitt avstånd till station, så det skulle vara rätt intressant och veta hur många meter ni andra har till er stationen. Ni som har ADSL från Telia, gör följande för att ta reda på avståndet:

1. Klicka på denna länk som leder till Telias sida för folk som vill uppgradera sitt bredband. Klicka sedan på knappen "beställ" längst ner i högra hörnet.

2. Mata in ditt telefonnummer och klicka på "kontrollera".

3. Nu kommer vi till det roliga. På denna sida listas ett gäng olika hastigheter som man kan "uppgradera" till, men skit i detta. Det viktiga här är att fiska fram HTML-koden för sidan. I FireFox kör man höger musknapp och klickar "This Frame" --> "View Frame Source".

4. Sök nu efter en fras som heter "cul". När ni hittar den kommer det stå exempelvis "cul=1450", vilket betyder att ert avstånd är 1450 meter.

Jag kan inte garantera att denna mätning är på millimetern korrekt, men eftersom Telia utgår från den när man lägger sin beställning borde det bara hyffsat tillförlitligt. Glöm inte att posta avståndet sen!

Av tomten

Hmm, hade lite problem förut då mina TwinMos PC3200 minnen endast ville köras i 333MHz men efter att jag ändra i bios till "By SPD" så löstes problemet. Jag undrar bara, hur vet man om man kör osynkat eller synkat? Jag har hört att synkat ska bara bäst och undrar även hur man ställer in det. Jag har ett NF7-S Rev 2.0 mobo med två TwinMos-Winbond PC3200-stickor som körs i Dual DDR.

Av tomten

Bästa timings för TwinMos-Winbond PC3200 CH-5?

Jag har två stycken stickor av typen Twinmos-Winbond PC3200 512MB med CH-5 kretsar. Jag kör dessa i Dual DDR.

Nu undrar jag vilka timings man kan köra som bäst med dessa minnen.

Minnena sitter på ett NF7-S Rev 2.0 moderkort.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av braincooler
Har haft liknande issues men efter att ha testat.. vänta nu det här blir upprepning, jag klipper in mitt tidigare svar för liknande tråd:

Tjosan Hejsan ALLA!!

Har haft så mycket problem med alla instabilitetsproblem som ovan beskrivs:

- Ologiska omstarter med brandkårsutryckning do-du-do-du (ni hajjar?)
- Prestandaförsämringar (långsam boottid o allmänt trög dator)
- Knastrigt ljud sporadiskt
- onormalt varm hd

Testat:
Alla ovan nämda bios intälln.(+ fler) utan framgång.
Alla biosdrivisar u framgång.

Lösning:
Laddade hem nForce_3.13_WinXP2K_WHQL_english

Min dator går som en dröm, suuupersnabb, stabil fantastisk

Mitt system:
NF7-S 2.0
Xp 3000+
OCZ dual ch kit pc 3200
Hitachi 120 mb hd (8mb cache)
ATI Radeon 9700 pro
Bios rev 19

BC

Bran föreslår följande länk:

Bra drivers till nForce (länk)
Här kommer en liten länk till nforcershq, där Morpheus1 har satt ihop ett rackarns bra driver-paket till nforce, framförallt med tanke på ljudet.

http://www.nforcershq.com/forum/vie...asc&start=0

__________________
Good luck

The BC

Tack för tipset, men jag har löst problemet nu! Det låter jävligt löjligt nu i efterhand, men jag hade vänt cpukylaren åt fel håll när jag monterade den. Jag vände den åt rätt håll, smeta på lite mer kylpasta och såg till att kopparkärnan hamna rakt på cpukärnan. Tempen sjönk med 10-12 grader!

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nebe
vad har du för agg & grafikkort ?? kan inte va agget som är för klent ??

Har en Antec Sonata-låda och tror agget är ett True Power 380 Watt. Grafikkortet är ett Sapphire Atlantis Radeon 9800 Pro 128 MB.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Seize
Din tempsensor är antingen fel eller så har du satt max tempen i BIOS för låg. Kolla i BIOS om du hittar något om MAX temperaturer. finns både under soft menu och PC health. Du kan också stänga av CPU disconnect function under advanced bios settings typ, då hänger sig datorn istället för å stänga av sig å låta som en ambulans men det är inte alla ggr man får den att gå igång igen utan att boota om den. Hoppas de där hjälpte.

Har redan kollat det och allt är avstängt. Max tempen för cpun är 90 grader.

Jag provade att lira flygsimulatorn igen och skiten däckade! Fan, vad irriterad jag blir. Typiskt att skräpet inte funkar.

Av tomten

Mitt NF7-s och Barton 2800+ slocknar vid hög belastning. Låter även som en ambulans!

Jag har lite problem. Jag spikade nyligen ihop en ny burk med ett NF7-s Rev 2.0, Barton 2800+ samt 2st TwinMos 512 PC3200 minnen.

Datorn går perfekt FÖRUTOM vid vissa tillfällen då den utsätts för hög belastning. Första gången jag upptäckte detta var när jag körde Prime95. Då hann Prime köras i ca 30-45 sekunder innan datorn helt sonika bara slog av sig själv och börja tjuta som en ambulans. Jag vart lite orolig, men det verkar inte inträffa normalt sett, trodde jag.

Här om dan körde jag lite flygsimulator med alla inställningar på max i 1600x1200, så maskinen belastats en hel del. Helt plöstsligt, la maskinen av och började tjuta som en jävla amublans så nu börjar jag bli lite oroad. Jag ska prova att spela lite till för att se om de inträffar någon mer gång, men kör jag prime däckar den garanterat.

CPU:n ligger vid 50 grader idle och 62-63 grader när jag spelar. Jag är medveten om att detta är något varmt men cpun ska ju garanterat palla dessa temperaturer.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nect
för klent nätagg?

en kompis till mig hade samma problem (dok inte samma moderkort som dig), men han köpte ett nytt nätagg (han hade bara ett klent jevla skit före) och sedan funka det prima.

Har en Antec Sonata-låda och tror att nätagget är ett True Power 380W så det borde inte vara några problem.

Av tomten

Mitt NF7-s VÄGRAR att installera WinXP!

Jag sökte efter trådar där folk haft liknande problem med installationen av WinXP, men jag blev fan inte klokare för det.

Detta börjar bli minst sagt irriterande. Problemet yttrar sig på följande sätt:

Först bootar jag från XP-skivan och trycker F6 i början för att ladda drivruterna, som jag har på diskett, till SATA-controllern. När det är klart så fortsätter den ladda lite drivrutiner och sen SKA man ju komma vidare så man kan partitionera disken osv... men så långt kommer inte jag. När den laddat drivruter ett tag så blir skärmen plötsligt svart och den verkar bara stanna upp.

Jag har provat att både flasha till den nyaste biosen men det blev ingen skillnad. Jag körde med disketten som följde med moderkortet, men tankade även ner den senaste versionen från Abit:s site. Det kanske bör tilläggas att jag har en Seagate SATA 160 giggare, som det förövrigt gick prima att formatera med Seagates diskprogram. Det är just WinXP installtionen som jävlas.

Någon som har en susning? Har aldrig kört fast så här förut, men nu har jag ingen aning om hur jag ska få igång skräpet. Mycket tacksam för lite tips!

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nilsrock
Ja om du ska köra dom i standardhastighet så var det ett bra val.

Ok, det var precis det jag skulle göra. Jag var bara lite nyfiken om man körde båda minnena i Dual DDR 400, om Winbond då var snabbare trots att båda minnena är DDR 400-minnen (PC3200).

Av tomten

Någon skillnad på Twinmos Orginal och Winnbond om man ej ska klocka?

Jag har just beställt lite grejor b la två st TwinMos Orginal 512 PC3200-stickor. Jag undrar om det var ett dumt val, och om jag istället borde ha valt Winbond? Jag ska INTE överklocka men är lite nyfiken på om jag hade fått bättre prestanda med Winbond minnena?

Winbond är väl främst bättre om man ska klocka, vilket jag inte ska så därför tog jag Orginal då de var billigare.

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CerpA
Lookkee
Volcano11 är inte tyst, skiten låter som ett jetplan om den ska kyla som den ska..
Om du kan överväga att köpa en produkt från ett annat ställe så får du en bättre kylare som e tyst ( http://www.gtek.se/index.php?mode=item&id=1124&session=5711c3... )
Mycket bra och tyst.

Den finns även på Datorbutiken. Det som är tråkigt bara är att den är inkompatibel med Abit NF7-S, kolla här. Det kanske finns någon som provat att spika dit den på ett "NF7-S Rev 2.0"-moderkort?

Av tomten

Tystaste cpukylaren på Datorbutiken?

Jag ska bygga en ny burk hade jag tänkt och ska beställa allt från Datorbutiken. Grejen är att jag vill att den är så tyst som möjligt så jag kör med ett "Antec Sonata"-chassi, men jag vet ej vilken cpukylare jag ska välja. Kravet är att den ska kyla bra, men framför allt TYST. Jag funderar på dessa två:

Zalman CNPS5100-CU Copper SocketA/FCPGA

Spire WhisperRock IV 21dBA SocketA (max XP3200+)

Jag kanske bör nämna att jag tänk köra med ett "Abit NF7-S"-moderkort samt Barton 2800+.

Vad tror ni?

Av tomten
Citat:

Ursprungligen inskrivet av crazydog
2st 256 om du vill utnyttja Dual Channel DDR. Men om du senare vill byta till 1GB, alltså 2 st 512 så köp en 512 först.

Hur funkar Dual Channel DDR? Är det någon dramtisk prestandaökning jämfört om man bara kör med en sticka?

Av tomten

Vad är viktigast för hyffsad prestanda i spel? En grym cpu eller grymt grafikkort?

Jag funderar på att spika ihop en ny burk, men har lite funderingar. Allra helst skulle man ju vilja ha det värsta av allting, men då inte pengarna räcker får man prioritera lite.

Jag vill ha rätt rätt hyffsad prestanda i spel och vet inte riktigt vad jag ska satsa på. Detta är alternativen:

1. Barton 2500+ med ett Radeon 9800 Pro eller

2. En snabbare CPU med ett Radeon 9600 Pro eller liknande

Vad bör man satsa på? Är inte en Barton 2500+ tillräckligt snabb och krutet bör satsas på ett grafikkort? Eller har jag fel?