Inlägg

Inlägg som Helllodar har skrivit i forumet
Av Helllodar

200,000 döda Amerikanare av Corona, Ekonomin helt kollapsad: I sleep
En efterbliven polis som agerar felaktigt: DELAY, DELAY, DELAY IMPORTANT EVENT, MUST PROTEST.

Av Helllodar
Skrivet av sKRUVARN:

Inte riktigt så enkelt, beror på vilken disktyp som används, och att jämföra Netflix genomsnittliga bandbredd med peak för UHD-BD känns oärligt.

Maxvärdet för TS-strömmen för UHD-BD är allt från 64 Mbps till 127.9 Mbps, varav 109 Mbps är vad jag tror är den vanligaste sorten. Genomsnittlig datamängd är runt 40-60Mbps från vad jag sett iaf. Och maxvärde för HEVC video är 100Mbps oavsett disktyp.

http://www.blu-raydisc.com/assets/Downloadablefile/BD-ROM_Par...

Inte så bra koll på ljudformat, men DTS-HD kan väl nå så högt som 25Mbps (192kHz/24 lossless 5.1), men tror inte det är så vanligt, runt 4-5Mbps är nog vanligare för DTS-HD spåren på UHD-BD filmer.

Stämmer inte alls, finns UHD-BD som går upp till 80Mbps i genomsnitt för videoströmmen bara, är det med Dolby Vision är det ännu högre då det är två videoströmmar på samma gång.
Fler UHD-BD släpps nuförtiden med triple layer 100GB storlek, och de kan nå 128Mbps.

https://i.gyazo.com/1d23d61b8ebde408b0aece30919e7c94.png

Av Helllodar

15Mb/s är "full" 4k HDR
Meanwhile 4k Blurays har 128Mb/s, nice joke Netflix.

Av Helllodar
Skrivet av Implor:

@lillaankan_i_dammen: Absolut. Tror stora skillnaden lite är att 90% av "ny matte" kommer från mattekurserna och sedan används kunskapen i andra kurser. Mattematik utan praktiska tillämpningar känns lite onödigt i alla program förutom kanske Teknisk Fysik.

Vi hade faktiskt ett kapitel i våran Linjär algebra bok där man bara hade räkneexempel baserad på problem från riktiga världen. Ämnen varierade från Mekanik/elektronik/datorteknik och mera. Känns nästa som man ska trycka hårdare på hur man använder mattematiken än att sitta lösa uppgift efter uppgift i en bok. Tror det ger mera för att höja kunskaps nivån hos studenterna än bara mera matte. Då blir det något man pluggar in och helt glömt bort om 2 månader.

Tanken med mera "matte", iaf på Civ.ing KTH är masterprogrammen vilket har behörighetskrav på flertal mattekurser, annars använder man knappt inget mer än envariabel, linjär algebra och enkel diskret matematik på alla andra D kurser.

Personligen skulle jag påstå att D är lite flummig då de vill nästan trycka in allt som arbetsmarknaden kräver i samma program + tillgång till så många masterprogram som möjligt. Te x så kan vi ansöka till Indeks Masterprogram då vi läser några Indek kurser, vilket känns helt irrelevant till datalogi, lol.

Det mest renodlade naturvetenskapliga programmet utan "flum" så att säga verkar vara Teknisk Fysik.

Av Helllodar

Tror vi har 7 på de tre första åren på Civ.Ing Data KTH. Första året är Num Analyis, Linjär, Diskret matematik baskurs, Envariabelanalys. Andra året är Flervariabel, Sannolikhet och Statistik. Tredje året är Diskret matematik fortsättning.

Dock så inkräktar matematiken i många kurser, Algoritmer och Datastrukturer (Ettan & Trean) innehåller Matematik, speciellt den i trean. Logik kursen i tvåan är i princip en ren mattekurs, men räknas som en Datalog kurs.

Matten bör dock inte ses skrämmande om man gillar programmering, anledningen man läser dem är för att öppna upp dörrarna senare vad jag förstått, Maskinlärning kräver till exempel en hel del bra kunskap om Sannolikhet & Linjär algebra.

Av Helllodar

Pluggar själv just nu Civ.Ing Datateknik på KTH (första året), än så länge är det mycket matte, men det jobbiga är att hänga med snarare än att vara duktig.

Av Helllodar
Skrivet av anon5930:

"Conclusion

Between the different types of TVs, OLED TVs trump LED TVs in almost every aspect. Picture quality and motion blur are especially far ahead on OLEDs. Unfortunately, Samsung's QLEDs did not do much to bridge the gap between the two technologies and in some ways even regressed in performance. For most people, our advice remains: if you have budget limitations, LED TVs will have excellent value for money and can be found in a vast array of sizes. If you don't mind paying a premium, OLED TVs will almost always perform best."

Finns ingen vits att köpa QLED. Vill man inte ha OLED så är en bra LCD/LED ett bra val. Upp till var och en att göra som den vill med sina pengar men att köpa QLED och tro man får OLED när man i själva verket bara får en LCD/LED men till ett högt pris.

Jag har undrat ett par gånger varför inte OLED tillverkarna stämmer skiten ur Samsung.

Det finns flera anledningar varför Q90R > OLED, men jag tänker inte ta upp det i detalj, har skrivit om det i andra trådar och man kan likaväl googla. Kortfattat om du planerar att titta på HDR filmer / HDR spel så är Q90R bättre, detta beror på flera faktorer som peak brightness, ABL, mm som präglar OLED. I alla andra katogorier så vinner OLED, (men inte överlägset som mot flesta andra LCDs), där OLED vinner som störst är när man kollar på SDR filmer, på grund av infinite contrast. Men om du köper OLEDs eller Q90s så hoppas jag verkligen att du inte kollar på gammal komprimerad SDR content. Helst ska man se på 4k BD50 Blurays om man vill se rejäl skillnad, annars "duger" 4k Netflix.

Av Helllodar
Skrivet av The Kristoffer:

En Samsung för under 20k... Att köpa en LCD-tv för över 10k känns magstarkt idag. Hur mycket de än vill ha betalt, över 10k för en LCD är på gränsen till lurendrejeri

Skickades från m.sweclockers.com

Det är en Q90R modell...

Av Helllodar

D3 var ett ActiVision spel, det märktes med Auction House. Det sista "äkta" Blizzardspelet var nog Starcraft 2, vilket de sakta förstörde med tiden, SC2 var kungen av esporten tills omkring 2012. Det finns ingen modern titel i händerna av Blizzard som just nu skulle rankeras världsbäst eller brilliant. Så fort Activision tog över försökte de bara skapa trending spel, te x i Moba genren med HotS, det var väldigt tydligt att spelet inte har samma Blizzard kvalite man förväntade sig och var underlägsen av andra Mobas.

Seriöst talat så analysera bara spelen de har.

WoW - Folk blir mer irriterade med varje release och antal subscribers är rekordlågt.

Diablo 3 - I princip dött.

Overwatch - I princip dött.

Starcraft 2 - dött.

Hots - dött.

Av Helllodar
Skrivet av Icegrin:

Det ursprungliga Blizzard? Du menar det som såldes till Davidson & Associates 1994, CUC International 1996, Havas 1998, konglomeratet Vivendi 1998, eller innan Activision köpte det 2008?

Innan ActiVision så hade Blizzard kontroll över sin utveckling, jag antar det var för att dessa företag insåg att Blizzard inte skulle vara Blizzard om de inte skapade perfektion, det var just så de blev världskända då Blizzard stämpeln var typ den högsta stämpeln man kunde få inom spelindustrin. När ActiVision "mergades" så blev Blizz mer eller mindre sakta ActiVision. Dagens Blizzard är inte Blizzard som skapade Warcraft 3, SC, ursprungliga WoW eller Diablo spelen, alla dessa personer som gjorde dessa spel är långt borta ifrån företaget.

Det närmsta företag som kommer nära ursprungliga Blizzard är CDPR, möjligtvis Naughty Dog eller Rockstar,, men även Rockstar har börjat drifta åt fel håll.

Av Helllodar

Jaha, nytt moderkort. Blir väl AMD för mig i framtiden, har Z370 Aorus Gaming 7 vilket skulle orka om man matade den med 500W, jag accepterar verkligen inte ursäktet att de har lagt till fler pins när folk överklockade LGA 1151 processorer till 200W.

Av Helllodar
Skrivet av ggustavsson:

Själv kör jag TV inbyggda player den klarar utan problem 4k HDR 10Bit HVEC filer osv och utan lagg, störningar och med bättre bild än när man kör från extern källa som uppspelare (en LG OLED C7). Samt en vanlig dator med hjälp av Windows 10 inbyggda media server, alt NAS.
Eller så kör man en Nvidia Shield, köra HTPC för media spelning är så 2014 idag

Hursom lägsta grafikkort som klarar av 4k HDR 10Bit HVEC osv är 1050ti CPU bör inte vara för klen heller då grafikkortet inte klarar alla format, i3/i5 fyrkärningt eller motsvarande nyare AMD.

Inbyggda spelaren är alltid det bästa att köra (om den faktiskt funkar). Tyvärr är oftast den inbyggda mediaspelaren usel (det beror på TV), flesta stödjer te x inte passthrough av Dolby TrueHD, DTS-HD osv, detta kan förhoppningsvis fixas med eARC i framtiden. Sen finns annat skit, te x min TV laggar efter 80Mb/s bitrate (enligt Samsung specs), UIn är dessutom hemsk och långsam, vill man spola fram / tillbaka är det lika uselt.
Mediaspelaren stödjer dessutom inte externa undertexter. Sen finns problemet i att flesta TVn har 100Mb/s begränsning av nätverksporten om man lagrar sina filmer i te x en NAS, därav är WiFi enda vägen och förhoppningsvis orkar den mer en 128Mb/s vilket är var BD50 4k toppar.
Det finns inbyggda apps som PLEX, men samma problem finns där när det gäller ljud och stutter problem.

Hade den inbyggda mediaspelaren faktiskt fungerat så hade externa mediaspelare som te x Nvidia Shield inte behövt existera.

Av Helllodar
Skrivet av pacc:

Alla skithögar som är chefer...

Ursprungliga cheferna är väl borta? Morhaime lämnade ett tag sen...

Av Helllodar

Finns det något kvar av ursprungliga Blizzard som alla älskade?

Av Helllodar
Skrivet av KroesusSork:

Är det någon mening att hålla på med sådant rappel när det bara är att köpa en Nvidia Shield TV Pro 2019?

Om man spelar upp Originella 4k BluRay Rips(Remuxes) som jag gör så finns det ingen mening alls. Enda fördelen med MadVR kanske är lite bättre Chroma upplösning vilket ger typ 0% skillnad.
Däremot om man tänker skala upp eller spela upp komprimerade videos så kan MadVR hjälpa en del med kvaliten då den kan uttnyttja dedikerade grafikkort för algoritmer som SHIELD te x aldrig skulle klara av.

Dock så tycker jag att om man siktar på 4k "HDR" Filmer så är nog tanken att spela upp högkvalite HDR filmer/videos och därav blir MadVR meningslöst, vilket är varför jag rekommenderar Shield till trådskaparen, speciellt då HDR på Win10 är buggig och problematisk. Kortare sagt, det är alltid bättre att ha en bra källa istället för att artificellt förbättra videon/filmen med tunga grafik algoritmer.

Istället för att lägga pengar massvis av pengar på MadVR rendering så köp en NAS med 16TB utrymme, fyll den med 100GB BluRay 4k rips, spela upp det på Nvidia Shield och njut av det bästa.

Av Helllodar

Skulle rekommendera Nvidia Shield 2019 med KODI installerat. Har själv kört Win10 HTPC och HDR är inget vidare på Win10.

Av Helllodar
Skrivet av Hagge:

Vad gör spelet så dåligt? Tänkte köpa med men missat allt, jobbat som en dåre

Det värsta är nog att Blizzard visar sådan respektlöshet för det spelet som just gjorde dem just till Blizzard genom att outsourca hela spelet och släppa det i en Alpha fas. WoW var en fortsättning av WC3 lore och massvis med assets togs ifrån WC3, samt så var WC3 just grunden för custom games vilket skulle utvecklas till dagens indie spel och i vissa fall store succeer som Dota.

Om du ignorerar detta så finns det ändå minst 20 mer anledningar till att inte köpa Reforged. Bara att googla.

Av Helllodar
Skrivet av Bejje:

Något som är märkligt dock är att det ska vara så svårt att hitta info om ljusstyrka på olika TV-modeller.

Kollar jag t.ex. på NetOnNet som jag brukar handla på så har jag nu kollat på några modellers tekniska specifikation, men står inget alls om ljusstyrka. Har också kollat på några modeller på prisjakt, men även där saknas info om ljusstyrka. Mycket märkligt....

Undersök modellerna på rtings https://www.rtings.com/
De modeller med starkast ljusstyrka är Sony X950G, Sony Z9F, Samsung Q90 och Q950R. Z9F är den som har högst peak och kan nå upp till 1800 nits. Den bästa all-aroundern är Q90, men priset är att ifrågasätta, mest prisvärda är nog X950G. Jag hade personligen tagit OLED framför dessa modeller, OLED har vissa nackdelar men också många fördelar man ger upp om man väljer te x Q90. I alla scenarion förutom HDR vinner OLED.

När det kommer till priser så vinner i nuvarande läget OLED utan tvekan, 65tum B9 går just nu för runt 16990-18990 kr menas den enda LCD TVn i samma prisläge som står en chans mot OLEDs är X950G som går för 14990-17990 kr. Q90 Går vanligtvis för 25000+ kr, bara under Black Friday var den 19990kr. Q950R / Z9F är flaggskepsmodeller och har ockerpriser på 40000+ Kr.

Av Helllodar
Skrivet av Bejje:

Tack för info! Låter ändå som att OLED räcker för vem som helst som använder den inomhus förutom på solstark sommar utan möjlighet att dra ner, men då jag haft problem att se på sommaren på nuvarande TV så har jag köpt rullgardiner till alla fönster så det är inga problem. Dessutom sitter jag idag på vad som betraktas som en budget LCD, så högst troligt är en ny OLED ljusstarkare i vilket fall som helst.

Problemet med ABL är HDR, ska du kolla på vanlig SDR så räcker t o m 150nits om det inte är en väldigt solstark dag. SDR har ett färgomfång som försöker hålla sig konstant vid 100 nits. Vid HDR så är ljusstyrkan dynamisk då DCI-P3 färgomfånget används vilket är mer eller mindre färger som kan nå upp till 10000 nits, den största skillnaden är vid djupa färger som HDR gör en skillnad med högre ljusstyrka. Ljusstyrka mellan SDR och HDR är annorlunda, skulle du kolla på SDR format i 10000 nits skulle det vara som att kolla rakt på solen.

Av Helllodar
Skrivet av Bejje:

Som sagt, jag vill gärna ha Ambilight och Philips är enda tillverkaren som har det. Antar att de har patent på det eftersom ingen annan har det.

Men vad menar du med att OLED inte kan lysa upp hela skärmen? Hur ser det i så fall ut om bakgrunden är ett snölandskap med mest nyanser av vitt? Borde väl se ut som de ska kan jag tycka? Ingen skulle ju acceptera att delar av bilden inte lyser. Antar att jag missförstår dig?

Har kollat i butik på både OLED och QLED, men inte jämfört dom sida vid sida eller ens under samma besök så har svårt att säga vilket som är bättre, men när man läser om det så låter ju OLED överlägset då QLED verkar vara en vidareutveckling av LCD LED, men filter för att få det att närma sig OLED?

Swec gick igenom ABL nyligen.

https://www.sweclockers.com/artikel/28703-teknikstund-svag-lj...

tl;dr versionen är att OLED har ett tak för max ljussenergi. Därav så kan alla pixlar inte arbeta vid 100% ljusstyrka på samma gång.
Enligt RTings för LG C9 så börjar detta ske när runt 25% av skärmen belyses till max och vid 100% så går skärmen inte ens över 150 nits. Som tur finns det väldigt få HDR filmer där mer än 50% av skärmen belyses till max på samma gång, det är mestadels runt 0-25%. 4k Bluray versionen av The Matrix där Neo & Morpheus är i ett program med vit bakgrund är den enda scenen jag kan komma på som använder 100%.

https://i.gyazo.com/da6b9858fde61a8e2e4645036af7581c.png