Inlägg

Inlägg som fragande har skrivit i forumet
Av fragande
Skrivet av LeeVanCleef:

Någon som har koll på kvalitén på den här? Blir väldigt sugen då jag sneglat på en SUP ett tag men det är ju ovärt om det är usel kvalitet.

Samma här. Hittar inte jättemycket om den men finns en del kundomdömen för den mindre storleken. Ev. är det samma tillverkare som Fanatic Pure Air, ser i alla fall förvillande lik ut. Eller så är det bara en rip-off/kopia med samma namn.

I vilket fall verkar det vara en äldre utgående modell. Verkar väl inte helt oäven för en nybörjare.

Vill nog inte veta hur mycket förbjudna ftalater det är i PVC:n på en snorbillig gammal Kina-bräda dock ... Ska väl inte slicka på den men ändå.

Av fragande
Skrivet av Aoana:

Jag skriver nu från min gaming dator så allt har nu gått bra!

Schysst

Håller med om att det inte är helt tydligt och förvirring kan lätt uppstå när kabeln är uppdelad på det sättet. Vore inte helt fel med diskret färgkodning eller något i den stilen så att det framgick tydligare.

Trevlig kväll på dig med och happy gaming

Av fragande

Båda kontakterna som är markerade MB på nätaggregatet är för 24-pinnarskontakten. Den är delat på, i det här fallet, 20+8 på nätaggregatssidan. Kollar du på din kabel så har den 20+4 pinnar på moderkortssidan och 20+8 på nätaggregatssidan.

De två P8-kontakterna är till 8-pinnars EPS12V (eller vad korrekt namn nu är på den numera ...) som du markerat som A på moderkort. Varför den är 10-pinnars på nätaggregatssidan kan jag dock inte svara på, ev. har man två extra ledare för att minska spänningsfall eller för spänningsövervakning?

EDIT För att förtydliga:

Sen det du markerat som C (P8) på nätaggregat till det du markerat som A på moderkortet med 10-pinnars på nätaggregatssidan och 8-pin på moderkortet.

Av fragande
Skrivet av xxargs:

På högkant vilken orientering som helst, på flatan, kretskortsidan nedåt - det har att göra med lagringen och risken för att olja kan hitta ut med tiden av gravimetrisk skäl om den monteras upp och ned (vilket blir kretskortsidan uppåt).

lutning i olika vinklar avråds å det bestämdaste då det kan ge snedlaster i lagringen som den inte är designad för.

lagringen är en speciell form av glidlager med mönster och etsningar på axeln som skapar 'turbinvingar' som trycker olja mot varandra från sidorna som gör att det under drift skapar en hydraulisk centrerad oljering med hög tryck (eller två sådana) och den vägen centrerar spindeln bestämt under drift, Det är också en förklaring varför modern HD-lager kan lätt hålla över 100k timmar utan att glappa upp i spel - så länge oljan är riktigt ren....

Det är alltså fri olja i tunn lager inne i lagret och felvänd så kan något av det till slut hitta väg ut genom spindelns ringar (som håller skivorna) och oljedroppar i nanometerstorlek som centrifugeras ut på skivorna eller att det från gas från oljan¹ kondenserar på ytorna är fatalt för diskens driftsäkerhet. Det fins dokument att leta om detta från bl.a Seagate och vi pratar om oljeskikt och droppar som kan räknas i något tiotal dussin atomer i tjocklek och ändå tillräckligt för att göra skada.

---

¹även om olja har mycket lågt ångtryck så är det fortfarande att det kan flytta sig i form av avdunstning i gasform och sedan sätta av som olja på annan plats igen under vissa situationer (där värme gör att processen går fortare) och får tillräckligt med tid för detta. Att tex. olja luktar är ett bevis på att den fortfarande avger ångor av någon fraktion som näsan kan detektera som doft och som har lite högre ångtryck i blandningen.

Intressant. Hade också en känsla av att uppochner inte är optimalt, men tittar man i random manual från t.ex. WD så står det följande:

Citat:

The drive will operate in all axes (6 directions).

Det betyder ju dock inte att det är optimalt för diskens livslängd eftersom det enda tillverkarna bryr sig om är livslängd inom garantiperiod.

Av fragande

De rekommendationer jag sett från tillverkare är att alltid montera i 90-gradig vinkel, vilken orientering spelar nog mindre roll (normal, stående upp/ned, på sidan, uppochner osv.). 45 grader rekommenderas däremot inte.

Eller ja, om den är stående bör man ju kunna vrida hur man vill 360° längs samma X-axel, det viktiga är att plattorna är monterade 90° (eller 0°) i förhållande mot gravitationens riktning.

Av fragande
Skrivet av HKBY:

Det handlar inte om "hot" utan om att butiken måste informera kunden om att det kan tillkomma serviceavgifter.

Därav inom citationstecken.

Felsökningen som butikerna gör initialt är troligen extremt begränsad; är det inget helt uppenbart fel (typ att TV:n inte startar) så skickar de flesta butikerna direkt vidare till serviceverkstad och skickar ut mejl om att "inget fel kan återskapas", "serviceavgifter kan tillkomma", "kan skicka tillbaka utan kostnad" osv. Man informerar inte om hur begränsad deras initiala felsökning är och att den egentligen är helt irrelevant.

Det gör att många, inkl. OP, drar öronen åt sig och väljer att ta tillbaka produkten trots uppenbart fel. Har en känsla av att det är medveten taktik från butikernas sida och de har egentligen inget att förlora på att göra så. Har flera personliga erfarenheter i stil med:

  • TV med uppenbart defekt panel. Skickade med både USB-sticka och URL med testklipp som tydligt visade felet. Trots det kunde butiken inte återskapa problemet utan skickade ut mejl enligt liknande mall. Hade krävts typ 5 minuters felsökning på sin höjd, helt uppenbart att de knappt felsökt alls. Hos serviceverkstad konstaterades felet direkt.

  • Hörlurar med defekt brusreducering. Beskrev noga under vilka omständigheter det uppstod och skickade in. Samma sak: butiken kunde inte konstatera något fel, servicekostnad kan tillkomma osv. trots fel som på sin höjd krävde några minuters felsökning. Felet konstaterades direkt hos serviceverkstad.

Rent juridiskt har de säkert sitt på det torra, men sättet kedjan är utformad på och hur man formulerar sig är ruttet.

Av fragande

Tyvärr verkar det vara ganska vanligt att butiker kör med den här typen av skrämseltaktik där man "hotar" med att det kan bli tal om serviceavgifter m.m. Du har ju dokumenterat felet väl och bevisbördan ligger på säljaren om det skulle bli tal om att det är fysisk åverkan.

Stå på dig bara. Tyvärr gör butikerna så här med förhoppning om att köparen inte ska orka, eller våga, gå vidare.

Citat:

(...) om vår servicepartner bedömer att problemet är utanför garanti.

Garanti är inte relevant så länge den inte ger bättre villkor än reklamationsrätten. Garanti är frivilligt och kan bestå av vilka villkor som helst i stort sett medan reklamationsrätten är lagstadgad. Det är en reklamation av ett ursprungsfel du har gjort.

Av fragande

Som en kronisk hoarder i alla spel är jag frestad att rösta "Nej", men i ärlighetens namn så tycker jag att det (oftast) fyller en funktion I många spel finns det ju dessutom möjlighet att utöka bärkapaciteten genom perks eller stats (t.ex. STR i BG3), så man får välja om det ska vara en prioritet eller inte.

Annars tycker jag att det blir ett spelmoment helt enkelt; att man får göra vissa prioriteringar och bedöma vad som ska sparas/plockas med och inte.

Av fragande
Skrivet av Methanol:

Tack för svar! Hittade inte mina minnen som är köpta på tomahawks qvl, men den är inte köpt, så såg att ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI t.ex passar processor och har mina ram på qvl-listan.
Men är Asus B650E-F att föredra, inte stenkoll som sagt

QVL är ingen end-all utan i 95% av fallen eller något i den stilen fungerar det ändå utan problem. Moderkortstillverkarna kan inte prova varenda RAM-kit på marknaden. Vill man vara 101% säker på att det ska fungera kan man väl kolla på QVL men jag har aldrig brytt mig om det.

Personligen skulle jag antingen köpa ett billigare B650 i 1500-2000kr-klassen eller hoppa upp till B650E för PCIe 5.0. VRM-design är inte speciellt relevant för 7800x3d eftersom den är så energieffektiv och drar så lite, så den går utmärkt att köra även på de billigaste brädorna.

Av fragande

Ser väl generellt bra ut. För en hundring extra får du dock ett Asus B650E-F istället med PCIe 5.0 (översta 16x och en M.2) om du vill framtidssäkra lite för ev. snabbare lagring och grafikkort. Nätverkskrets från Intel istället för Realtek också.

Tror också att Seasonics Vertex-serie är snäppet upp i kvalitet och även där kostar 850W-varianten inte mer någon hundring extra.

Aningen tightare RAM som redan nämnts är väl inte fel heller.

Av fragande

Har allvarlig "The Expanse"-abstinens och snubblade över Beacon 23.

Lågbudget så det förslår och trots sci-fi-tema i rymdmiljö så utspelar sig nästan allt på en futuristisk "rymdfyr" längs en farled. Ska vara baserad på en novell men det känns som att manuset till TV-serien skrivits på en kafferast.

Storyn är väldigt vag och tämligen ointressant. Trots det lite småcharmig emellanåt och funkar att slötitta på om man är i desperat behov av ny sci-fi, men mer än 5/10 skulle jag inte ge den.

Av fragande
Skrivet av Jonas79:

Tänkte på moderkortet fabriks inställning om man väljer denna istället för xmp inställning.

2666 är en "safe" JEDEC-spec som garanterar boot i 99,9% av fallen (med stickor som är ≥2666 då, default är troligen 2133 om du sätter i långsammare RAM) och det finns ingen direkt anledning till att default ska vara högre.

Skulle det t.ex. vara 3200 istället och det medför att systemet inte bootar så kommer man ju inte in i BIOS för att göra inställningar. Det är "by design" att man får ladda XMP eller ställa in manuellt.

Av fragande

Med tanke på hur mycket dyrare allt annat blivit p.g.a. inflation och energipriser kan jag inte påstå att en tia hit eller dit extra i månaden är någon deal breaker. Låter dock som en bra idé att dela upp tjänsten i två, med eller utan tillgång till ljudböcker (om det nu lanseras här ...), så att man slipper betala för något man inte nyttjar.

Personligen lyssnar jag på Spotify flera timmar varje dag på både dator och mobil. Tycker deras algoritmer för att hitta ny musik genom t.ex. Discover Weekly och "optimering" är schyssta. Release Radar är också uppskattat då jag inte pallar hålla koll på nya releaser själv.

Det enda jag ogillar starkt (som många andra) är desktopappen och "mobilifieringen" av den. Hade gärna sett en återgång till ett mer minimalt gränssnitt, alternativt att de tillät tredjepartsgränssnitt. Vet inte riktigt varför den ska behöva ligga och tugga 600-700MB RAM heller.

Av fragande
Skrivet av JoOngle:

Yup.

Har en "Exit skylt" från en Skola ovanför min sovrumsdörr för skojs skull, den blir rejält glödande när Philips Ambilight (ljus från Teven bakifrån) är igång, även bara för en liten stund.

Har hemmaknåpad Ambiligt (WS2812B) och några RGBWW-längder (bakom skrivbordet m.m.) som jag brukar köra som stämningsbelysning. Drar jag på med 0,0,255 så är det en hel del prylar som kan reagera och lysa upp, kläder med vitt tryck t.ex.

Det är väl en del av ljuset från de blåa dioderna som är och nosar runt 400 nm-strecket.

Skrivet av Bengt-Arne:

Även ett ASUS GTX 1080Ti är drabbat.

Frågan är nog vem som tillverkar bakstyckena till grafikkorten i Taiwan, då dom verkar använda en färg som är aningen för ljuskänslig.

https://cdn.videocardz.com/1/2024/04/ASUS-GTX-1080Ti.jpg
Källa: https://videocardz.com/newz/gamers-report-memory-rgb-lights-a...

Billigast möjliga anodisering är nog svaret. I normala fall spelar ju inte ljuskänslighet och hållfasthet någon större roll i datorer. Efter lite snabb googling verkar det vara typiskt att svart anodisering av lägre kvalitet blir just brun/brons/guldfärgad vid långvarig UV-exponering.

Av fragande

Det beror ju knappast på värmestrålning i alla fall (kan inte tänka mig att det handlar om mer än någon enstaka watt) så teorin om near-UV i kombination med en ljuskänslig beläggning/färg är sannolikt förklaringen. Värmen som grafikkortet överför till backplate:n lär ju vara många storleksordningar större dessutom.

De flesta som har pillat med LED-belysning har nog märkt att UV-reaktiva material ofta synligt reagerar på blått ljus t.ex.

Av fragande

Noosa Heads - Basis (Patrick Lindsey Remix)
1996, Soap Records
Techno/tech house

Tidlöst sound IMO.

Av fragande

Var väl någon vecka efter lanseringen, lirade CS på den tiden. Minns vad häftigt det var att flytta Half Life-nyckeln till Steam Good times men fasen vad åren går.

Av fragande

Vill du ha specifika mått är väl det enklaste och åka till ett byggvaruhus som erbjuder tillsågning i samband med köp. Här tror jag Optimera tar 50kr snittet t.ex. Att måttbeställa ett komplett skrivbord blir nog omotiverat dyrt.

Ben går alltid att fixa löst. Att ställa på två hurtsar är också poppis och det går ju alltid att lösa med distanser om man vill ha högre. Behöver ju inte vara exakt samma djup på hurtsarna som på skivan. Skulle det skilja så pass mycket att det blir problem går det ju att lösa med ett par justerbara "extraben" bakom hurtsarna.

Ta en titt på den stora visa-ditt-skrivbords-tråden, finns en hel del inspiration där.

Av fragande
Skrivet av glemmy:

... dock verkar det som att 5.3 krävs för LE --> "Bluetooth 5.3 introduces Low Energy (LE) Audio"
Men som du påpekade är det ändå inget som nuvarande hörlurar klarar.

Ja jag misstänkte det, det handlar väl om förändringar i protokollet. Vill du framtidssäkra är det väl lika bra ett lägga en hundring extra eller så på 5.3 eller nyare.

Vet inte vad för typ av enhet som ger bäst räckvidd men det finns ju också PCIe-kort som t.ex. Intel AX1675 om man vill gå den vägen. Eller "förstärkare" som t.ex. Fiio BTA30 Pro om man vill ha något med DAC.

Enda enheten jag har som stödjer LDAC är LinkBuds S så räckviddsproblematiken kan ha med det att göra också (eller Alternative A2DP Driver). Det är dock märkbart sämre räckvidd med USB-adapter gentemot min Pixel 7A. Med mina Bose QC45 (AAC) kan jag traska runt i lägenheten obehindrat.

Av fragande

Min begränsande erfarenhet är att det oftast sitter samma BT-kretsar i oavsett tillverkare på själva adaptern. Har tre stycken från olika tillverkare (Logilink, Ugreen och No-name) som alla använder Realtek RTL8761 om jag inte minns fel t.ex. De presterar identiskt för mina användningsområden.

Jag är inte helt hemma på hur BT fungerar men som jag förstått det kräver codecs inget specifikt hårdvarustöd utan är bara mjukvara. Vet inte hur det är med nya BLE-standarden dock, där kanske det krävs hårdvarustöd.

Dina XM3:or är ju BT 4.2 så du klarar dig med en äldre 5.0 utan problem, t.ex. den här. Har inte haft några problem att få LDAC att rulla på i Windows 10 med Alternative A2DP Driver med den i alla fall.

Vill du framtidssäkra lite är det väl vettigare med 5.3 eller nyare men tror inte det spelar så stor roll vad du väljer, kanske skulle skippa no-name dock. Kan vara si och så med drivrutinsstödet för vissa mer obskyra kretsar.

Räckvidden på de små USB-pluggarna är inte dunder heller kanske ska nämnas. Kör man hög bandbredd och LDAC får det inte finnas mycket mellan. Har själv beställt den här med antenn som jag hoppas ska ge lite bättre täckning i lägenheten.