Inlägg

Inlägg som Rillsarn har skrivit i forumet
Av Rillsarn

Jag bor i Sthlm och har en Der8auer Delid Mate 2 om du vill låna. Kan även bistå med min otroliga expertis om så önskas (100% success rate (1 av 1, ;') )). Har liquid metal och silikon för att fästa tillbaka IHSen.

Av Rillsarn

Jag pensionerade precis min gamla C2D e8400 med obligatorisk Zalman.kylare, 4GB DDR2 minne och ett HD4870. Allt på ett Asus P5Q-E. Har mestadels stått avstängd de senaste 6 åren. Är förvisso från 2008, men om det är intressant kan du skicka PM.

Av Rillsarn

https://www.inet.se/kundvagn/bild/11926283

I denna konfig kommer du behöva använda ditt grafikkort då Ryzen 2600 inte har inbyggd grafik. Alternativet skulle vara att skaffa en Ryzen 2400G som har inbyggd grafik (men är "sämre" än Ryzen 2600 på allt annat. Kostar ungefär som Ryzen 2600 som ligger i kudvagnen och det är bara att byta ut dem emot varandra. Det påverkar inte sammansättningen av resten av varorna.

Moderkort kan eventuell också bytas ut emot billigare (Inet verkar ha dåligt på lager för tillfället, tror det är till följd av deras lagerflytt). Chassi/case kan även det bytas emot något annat om så önskas.

Jag valde en 500 GB m2 SSD, mest för att "det är lika bra". Det är inte så mycket dyrare att köpa en sådan jämfört med en 250 GB. Men visst, det går att gå ner till 250 utan större bekymmer om man vill spara lite.

I denna prisklass, för den typen av användning dina föräldrar kommer använda den till skulle jag i dagsläget inte rekommendera Intel. AMD ger mer prestanda för pengarna, då spelande inte är prioriterat.

Denna dator är i mina ögon en bra avvägning mellan pris/prestanda. Med ditt gamla grafikkort kommer den klara det mesta i produktivitetsväg, men spelade bör nog undvikas. Med en 2400G behövs inget grafikkort men processorn är som sagt klenare på allt annat - men troligvis mer framtidssäker, då det gamla GTX-kortet kanske blir utdaterat. Billigaste "uppgraderingen" skulle då vara att skaffa ett GT 1030 eller liknande. Enklast är dock att köra på 2400G.

Alternativ med 2400G och mindre SSD:

https://www.inet.se/kundvagn/bild/11926280

Av Rillsarn

Kan man gissa att något liknande kommer i nästa APU generation? Ersättare till 2200g och 2400g alltså.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Rillsarn

Kolla Sweclockers test av 4770k för referens ang. överklockning:

https://www.sweclockers.com/test/17016-intel-core-i7-4770k-oc...

Skadar inte att googla runt heller, finns många guider där ute som mer eller mindre går igenom alla inställningar.

Angående spänningen så bör upp till 1.3 inte vara några problem, så länge din kylning klarar av. Ett ytterligare alternativ kan vara att delidda - om du känner att du vill/vågar/kan eller känner någon som kan hjälpa dig för att nå bättre temperaturer/högre O.C.

Som jag tolkar det av dina specifikationer så kör du en SSD som systemdisk, men spel från vanlig HDD. Stämmer det?

Som många ovan sagt, uppgradera till ny CPU kommer kräva nytt moderkort och nya minnen. Svårt att rymma det i en budget på 4000. Satsa på att överklocka och eventuellt skaffa en SSD även till spel, samt bättre kylare om du behöver. Sälj ditt 1060 och lägg det plus resterande av din 4000-budget efter köp av SSD/kylare på ett begagnat 1070/1070ti/1080.

Det är vad jag skulle gjort.

Av Rillsarn

Är också intresserad, om du kan skicka. 400 inkl. frakt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Rillsarn

Najs tänkte jag först! Sen blev det lite mer "Meh".

Var är RGB-belysningen liksom?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Rillsarn
Skrivet av loefet:

Två snabba saker att kolla som jag kan tänka på rak arm:
Har du nollställt BIOS mellan?
Har du Uppdaterat BIOS till senaste versionen?

Apropå vilken PCI-e standard som körs, så skall det inte spela någon roll då hela standarden är framåt/bakåtkompatibel.
Du har ingen kompis du kan testa ditt GTX1070TI i, för att verifiera så att det inte är fel på grafikkortet?

Jag har resetat BIOS med clear CMOS och sedan uppdaterat till senaste versionen. Har rensat drivrutiner med diverse program som ska ta bort alla spår av det och sedan installerat om nyaste drivrutiner från nVidia.

Provade kortet i en grannes dator innan sommaren. Det var dock med en i5 760, så ännu äldre än min. Minns att i hans dator kördes kortet i x8 eller om det var x4, i PCI-e port 2. Sen har jag för mig att han hade ett trådlöst nätverkskort i ett av PCI-e x1 slotsen. Inget perfekt test för att se om kortet verkligen funkade... Dock fick han en högre poäng än jag, trots en oklockad i5 760 och långsammare minnen (1333Mhz jmf. med mina 1866). Men, helt klart skulle det vara bättre att testa på en nyare plattform. Har dessvärre inga vänner i närheten som sitter på en sådan...

Av Rillsarn

Mystiskt kompatibilitetsproblem? 1070ti, 2700k, Sabertooth Z77

Hej,

Har stött på ett väldigt frustrerande problem. Skaffade mig ett 1070 Ti för en tid sedan. Monterade in det i datorn, men upptäckte att något inte riktigt stod rätt till. Fick nämligen inte ut den prestandan jag förväntat mig. Lade det projektet åt sidan över sommaren, men återtog det nu.

Innan uppgraderingen satt jag på:
Asus Sabertooth Z77, senaste BIOS.
Intel i7 2700k @ 4,6 GHz.
Asus HD7970 DC2 @1175/6600 MHz

Bytte alltså bara ut grafikkortet till:
Colorful iGame GeForce GTX1070Ti Vulcan U Top.

Här uppstår problemet. 7970 rapporteras som att det körs i PCI-e x16 2.0. Inga problem där. 1070 Ti däremot körs endast i i PCI-e x1 2.0. Har testat båda korten i alla (3) PCI-e x16 platser jag har på moderkortet. Problemet kvarstår.

Körde några rundor Unigine Valley 1.0 för att illustrera;

http://forumbilder.se/H8CF9/gfx.JPG?width=150

Jag får inte ut full prestanda ur mitt 1070. Har varit i kontakt med både ASUS och Colorful. Svaret där blir att "det kan vara kompatibilitetsproblem med gamla plattformar och 10-serien från nVidia. Mer hjälp än så får jag inte. Samtidigt ser jag ju flertalet som lyckas köra 10-serien på sina 2600k/2700k - t.ex. Sweclockers test med 2600k och 1080 Ti.

Jag vet att plattformen är gammal, men känns trist att behöva byta ut allt (MB, Minne, CPU) för att dra nytta av prestandan från mitt 1070 Ti (Visst, jag kommer inte få ut full prestanda om man jämför med en ny plattform, men borde få bra mycket mer än som det ser ut nu).

Kan det vara så att problemet uppstår för att jag kör en 2700k, som enbart har stöd för PCI-e 2.0, på ett Z77 moderkort som har stöd för PCI-e 3.0? Är det någon som kan verifiera detta?

Har funderar på om det är värt att skaffa en 3770k för att se om det löser problemet.

Blev en lång post, men avslutningsvis:
- Är det någon som stött på liknande problem?
- Någon idé på lösningar på problemet?

Av Rillsarn

Skulle vara relevant om Thomas också tog upp kvaliteten på t.ex. SVTplay och andra streamingtjänser (många bolag har ju nu sin egna "streama dina kanaler till alla dina enheter"). Jag började att streama Brasilienmatchen igår via SVTplay, men det gick verkligen inte att titta. Kändes dessutom som att det "laggade" i bilden. Bytte till att streama SVT 1 HD via ComhemPlay istället vilket såg bättre ut - men denna stream låg typ 1.5 minut efter! Bilden kunde även sett bättre ut.

Comhem tryckte ju tydligen ut 1,6 Tbit under Dreamhack. Man kan ju tycka att de borde lägga det engagemanget på att få upp en fungerande fotbollsstream i 1080p 120Hz, "live", utan att komprimera sönder bilden.

Av Rillsarn

Hur viktigt är det att köpa nytt?

I dagsläget skulle jag nog hellre tipsa om att köpa begagnat. En dator med något år på nacken presterar ofta fortfarande bra! Viktigt är dock att ha en bra processor, gärna en Intel i7 eller i5 med "K"-suffixet då dessa går att överklocka (modeller från 4xxx, t.ex i5 4670K eller i7 4790K, och uppåt i första hand. Vid behov kan man sedan byta grafikkort (då de troligtvis är det som "ger vika" först). Köpa begagnat kan också öka grabbens intresse för komponenter - kul hobby.

Av Rillsarn

Letade själv runt kring detta för några dagar sedan. Landade på https://www.evofilm.se/solskyddsfilm/solskyddsfilm-fonster

Verkar vara en vettig lösning - den som heter "25% Ice". Reflekterar 85% värmestrålning men endast 25% ljus. Så blir ju inte natten inne på dagarna. Detta förutsatt att det är kompatibelt med dina fönster. Funkar tydligen inte så bra på gasfyllda fönster, då dessa kan bli alldeles för varma och gå sönder. I sådana fall måste filmen monteras på utsidan, men den är inte gjord för utomhusbruk. Så.. ja.

Har du däremot äldre "öppningsbara" två-eller-fler-glasfönster så lär det funka.

Av Rillsarn
Skrivet av emilakered:

Kolla in på siten igen runt 21:50 ikväll..

Skrivet av Flamso:

Lian Li visar upp lite på Computex. Så det är lägligt att längta efter! Jag är personligen hemskt sugen.

Tänkte mer på att själva sleevningen skulle vara RGB-belyst, inte nån grej att fästa utanpå. Som att säga att Noctua kommer i massvis med olika färger efter att de lanserade ChromaX.

Nä, bättre än så här kan de! Detta kändes lite halvdant.

(Jag är självklart aningen sarkastisk. Men ja, det är lite kul med hur RGB-utvecklingen går framåt. Var själv väldigt anti till en början, men tycker ändå att det är okej nu. Det går ju att stänga av om man inte vill ha det, samtidigt som man kan leka, trixa och individualisera efter tycke och smak)

Av Rillsarn

Blev besviken. När kommer RGB-sleevade kablar?

Av Rillsarn

Bjuder 2000 för nedanstående (kan hämta).

1. CPU: Intel Core i7 4770K 3,5 GHz (socket 1150). Pris: 1'000 SEK eller bud.
2. Mobo: Asus Maximus VI Hero ATX (Z87). Pris: 600 SEK eller bud.
3. Ram: Corsair Vengeance LP 16GB DDR3 1600Mhz. Pris: 600 SEK eller bud.

Är minnena 4*4GB eller 2*8GB?

Av Rillsarn

RGB-kablar!

Av Rillsarn

2100 + frakt

Skickades från m.sweclockers.com

Av Rillsarn

Hjälp med värdering; Syster ska köpa min dator.

Ja, som rubriken säger; min syster (och hennes kids) ska eventuellt köpa min dator när jag uppgraderar.

Jag är därför intresserad av vad detta kan vara värt på dagens marknad (sen kommer jag dock troligtvis inte ta "fullt betalt") för att få nån idé om priset.

Sakerna som ingår är:

Asus Sabertooth Z77.
2x8 GB Crucial Ballistix Tactical DDR3 CL8 1600MHz.
2x8 GB Corsair Vengaence DDR3 CL9 1600MHz (kör minnes-kiten ihop nu, så 32 GB minne, körs i CL9, 1600MHz).
Intel i7 2700k (@ 4,6 GHz, 1.3V)
Noctua NH-D14 (har suttit på sen CPU var ny).
Samsung Evo 850, 250 GB.
Asus HD7970 DC2 (Ena bios flashat för högre volt och körs då i 1175 MHz på 1.225V)
Fractal Design Newton R2 1000W 80+.
Fractal Design XL Black Pearl (inkl. 4 fläktar).
DVD-läsare/brännare.
Windows 10.
Manuell fläktkontroller.

Av Rillsarn

@notorios: Du har PM!

Av Rillsarn

Är intresserad av DDR3 minnena. Vad tänker du dig för pris?