Inlägg

Inlägg som _Akta har skrivit i forumet
Av _Akta

Ja, det är nog ovanligt att man tjänar pengar på ett nybilsköp jämfört med begagnat. Och det lär antagligen inte vara en lönsam affär för dem att byta till en relativt ny bil även om de köper begagnat.

Då blir det till att försöka uppskatta hur stor kostnadsskillnad det är mellan potentiella alternativ, för att de med det som grund ska kunna ta ställning till hur de ska värdera de praktiska skillnaderna.
Om de till exempel är relativt säkra på vilken typ av bil de vill ha så kanske de tycker att det är värt ett par tusen att slippa leta bland begagnade bilar. Till och med en liten detalj som att de kanske skulle tycka att det vore kul att spendera en stund hos en hos en bilhandlare för beställandet av en ny bil kanske de värderar till en hundring eller två om man vill vara riktigt noga osv, du nämnde själv några av skillnaderna. Kommer man fram till att skilladerna mellan alternativ A och B totalt är värda runt 3, 20, 50, 100, 150, 250, 450 tusen, eller vad man råkar komma fram till så har man något att gå på. Hur nogrann man vill vara är givetvis upp till individen, "alternativ B känns som det i runda slängar är värt hundratusen mer än alternativ A" är ju bättre än ingen åsikt alls.

Sen är skillnaderna mellan en ny bil och en som är 2-3 år gammal till stor del väldigt subjektiva, vilket gör det extrasvårt för utomstående att komma med mer konkreta resonemang. Speciellt om man ska diskutera generellt och inte specifika bilmodeller etc.

Av _Akta
Skrivet av 0LD5K00L:

Jag tillhör väl minoriteten som envist sitter kvar med Windows XP då. Windows 7 känns på tok för bökigt och "krimskramsigt" enligt mig.
Ingen större förlust detta dock, ett nytt CoD klarar jag mig utan.

Jag kör också XP en hel del, datorn jag skriver detta på till exempel. Delvis för att ingenting jag gör på XP-burkarna så vitt jag vet skulle fungera bättre med Windows 7 och delvis för att jag inte är speciellt sugen på att köra piratat eller på att spendera pengar på en massa win7 licencer.
Det är iofs möjligt att det finns argument för att jag borde byta till win7 på alla datorer men om så är fallet är det väl bara att erkänna att jag i skrivande stund inte känner till vad dessa argument skulle kunna tänkas vara.

Av _Akta
Skrivet av Gorion:

Jag kom precis på att det inte var ett youtubeklipp utan något som låg på en lösenordsskyddad hemsida. Länken postades på Helgon.se på deras forum för Genusfrågor & Feminism. Klippet (vilken är en del av en serie) användes som ett argument mot just genusvetenskap och könsroller, men det hör inte till min poäng, poängen jag försökte göra är att det inte verkar finnas en konsensus riktigt över vad som är sociala konstruktioner och vad som är genetik/biologi. Jag ska leta reda bland mina poster, det är en par månader sedan så det kan ta en stund. Jag har själv inte sett hela serien så jag vet inte vad som tillslut konstaterades, jag vet bara att i första avsnittet så frågade man flertalet olika vetenskapsmän/forskare/sociologer osv och de verkade inte riktigt eniga. Men jag återkommer med länken och lösenordet.

Edit: http://vimeo.com/19707588

Nu verkar de ha tagit bort lösenordet, men det kan även vara sparat i min cache så jag postar det i vart fall:hjernevask

Ett av problemen med miljö kontra genetik-debatten är att det är lätt att blanda hej vilt med begreppen beroende på hur man(inte) väljer att definiera vad man pratar om. Till exempel är vi trots allt produkter av evolutionsprocessen(eller exempelvis big bang om man vill gå längre tillbaka) vilket innebär att man relativt korrekt kan påstå att allt mänskligt handlande till 100% har biologska orsaker om man har evolutionen som utgångspunkt. Med andra ord borde påståenden som att "skillnader mellan manliga och kvinliga roller och betenden har absolut ingenting med biologi att göra" i det sammanhanget inte behöva motbevisas eftersom påståendet i sig bör falla på sin egen orimlighet.

Så här är det dock med många resonemang och debatter. I denna fråga har det nog blivit ett känsligt ämne på grund av att den biologiska vinkeln jag nämner gör att många känner att dylika tankegångar betyder alla resonemang runt sociala konstruktioner är totalt irellevanta, vilket tråkigt eftersom den känslan verkar bygga på logiska felslut. Jag kan tycka att "sociala konstruktioner" verkar vara ett ganska användbart begrepp med det blir ju som sagt problematiskt om man felaktigt ser begreppet som en absolut motsats till biologi och genetik. I vilket fall om man inte av någon anledning verkligen vill slåss med väderkvarnarna.

Av _Akta
Skrivet av tatt2d:

landstinget i eskilstuna gör det suck..

Tja, vore väl rätt oansvarigt att spendera pengar på att byta ut saker som fungerar tillfredställande. Ligger nog inte direkt i Landstingets intresse att de anställda ska kunna spela nyare spel på deras datorer.

Även om det kan vara tråkigt att arbeta med omodern utrustning så tycker jag det å andra sidan inte spelar någon större roll om det är XP eller Win7 på arbetsdatorer, kör ju samma program oberoende av det i vilket fall.

Av _Akta
Skrivet av Tarasus:

-Sämre än skolmat? Kvalificerat skitsnack, om du inte snackar om en privatskola då med några hundra laxar i terminsavgift. I övrigt så är det fruktansvärt bra mat (inte överallt men i regel) jämfört med vad som serveras inom kommunala anrättningar.

-11kr mer i timmen än en "hemlös uteliggare", man har begått ett brott. Ska inte ha ett öre i ersättning! Inför straffarbete igen kanske. Och varför skulle det vara gratis att ringa, återigen, man är en dömd brottsling som avtjänar ett STRAFF. Och vill man komma "Bättre ut!" Ja då kan man få mer betalt och sen kan man få räkna på alla kostnader man har som fri människa och kanske börja betala för mat, tvätt och diskmedel, sina kläder samt hyra.... 11:-/Timme = 1760:- per månad. Finns många som jobbar och sliter som INTE har 1760:- kvar per månad efter att räkningar är betalda, maten är inhandlad och kanske är telefonräkningen betald. Så det är riktigt jäkla bra med den inkomsten när man har allt det andra gratis (dessutom är det ingen annan som har begått dina brott).

- Mer friheter än sjuka: Ni (du har uppenbarligen suttit inne) har rätt till att vistas ute minst en timme per dag, hur många sjuka och äldre kan erbjudas den servicen? Bara dom som är friska nog att på egen hand ta sig ut, för det finns inte tillräckligt med resurser inom vården för att kunna hjälpa till. Som dömd kan man inställa sig på vilken anstalt som helst i Sverige och få skjuts till den anstalt man ska sitta på. Man får röka på rökfritt område (sen när blev det en rättighet att röka?)

Jag kan fortsätta ganska länge, för jag snackar fakta från rätt sida, men det verkar onekligen så att inte alla kommer ut bättre och inte ens kan räkna på sina egna fingrar. Att sedan gnälla för att man får sitta några år när man själv gör de val man gör, det låter som småbarn som gnäller och inte vuxna människor som bör inse att alla val man gör i livet har konsekvenser. Lev med det!

Visst maten kan vara okej som jag förstår det men tycker sällan skolmaten verkar vara speciellt dålig heller, men det är iofs möjligt att jag är mindre petig med maten än gensomsnittet. Den naturliga frågan för en mer konkret discussion blir dock: Hur dålig tycker du att maten på anstalterna ska vara?

Samma med betaltgrejen, hur tänker du dig att man ska få de intagna att arbeta utan någon form av ersättning alls om man inte ska ha straffarbete?
Och om man inte ger dem fickpengar på detta sätt, som ändå bara kan användas på anstalten så kan man ju inte ta betalt för telefonsamtal, frimärken etc heller. Speciellt eftersom man så vitt jag vet inte får använda pengar som kommer "utifrån" på Svenska anstalter.

Jag fattar inte heller vad du menar med möjlighet att vistas ute. De intagna lär ju i regel ta sig ut utan hemtjänstpersonal osv så förstår inte jämförelsen. Sen kan jag tycka att det är tråkigt att så många äldre behandlas ovärdigt men majoriteten av skattebetalarna anser uppenbarligen att det duger bra som det är, så det är väl bara att acceptera det demokratiska läget.

Avslutningsvis så undrar jag så klart hur du skulle göra för att de ska komma ut som bättre i stället för sämre personer. Jag är medveten om att många kommer ut som sämre medborgare än innan och det är en otroligt viktig fråga.

För att återgå mer till ämnet så lär han väl vara ute till nästa sommar om utlämningen går fort, så tycker inte fängelsestraffet framstår inte som speciellt hemsk i jämförelse med skadeståndsbeloppet.

Av _Akta
Skrivet av Zotamedu:

Det är faktiskt ett väldigt stort problem med piratkopierad hårdvara. Det kostar industrin mångmiljardbelopp varje år. Större elektronikföretag testar känsliga komponenter som köps in för att kontrollera att de är äkta. Det är till exempel inte ovanligt att äldre kretsar löds bort från skrotad elektronik och tvättas för att säljas som nya. Finns även exempel på när billiga komponenter märks om som dyrare och det behöver inte ens vara samma saker. Såg ett exempel i en tidning när någon kapslar om dioder och sålde dem som IC-kretsar... Sen har vi ju kopior på större saker. Googla på Hiphone så får du se.

Intressant inlägg men de fetade exemplen tycker jag mest framstår som 'helt vanligt' bedrägeri.

Av _Akta
Skrivet av skewgen:

Du överdriver prisskillnaderna och dessutom verkar du missa många av poängerna med en x86 platta. Vid exempelvis skolarbete där att anteckna på föreläsningar ska kombineras med att läsa pdfer på tåget och sedan även köra en del trevliga program tror jag att dessa är väldigt bra. En laptop är helt enkelt inte smidig nog och saknar ofta (iaf i dina prisklasser) touchmöjligheter. Dagens plattor (arm baserade) saknar funktionalitet.

Jag skulle nog säga att win8 x86 + smidigt touchformat är värt de extra pengarna i vissa sammanhang, speciellt i mitt då det innebär att jag bara köper en hybrid istället för platta och laptop som den prylnörd jag är.

Skickades från m.sweclockers.com

Ingen kommentar angående priset eftersom jag har dålig koll på vad windowsplattorna är tänkta att kosta men jag tycker inte det framgår varför man borde välja en windowsbaserad i stället för tex android. Sakerna du nämner är väl normala saker som folk redan brukar göra med sina surfplattor?
Jag går lite i köpestankar just nu så jag är genuint intresserad av för och nackdelar med windowsvarianterna, i huvudsak jämfört med androidplattor.

Eftersom jag kört android några år med en uppsjö av program så är jag så klart väldigt orolig för att en massa grejer jag vill använda den till inte skulle gå att göra med en windowsplatta. Det finns många "underhållningprogram" som typ twitchtv som det skulle vara mycket tråkigt att bli av med men att ha en platta utan tex bra gpsplotter är fan helt otänkbart för mig osv.

Vet någon föresten hur x86 står sig mot arm vad gäller strömförbrukning? Tyckte folk brukade säga att x86 var alldeles för bloatat för dessa ändamål för ett par år sedan. Fast några watt hit och dit kanske inte spelar så stor roll jämfört med skärmens energiförbrukning, i vilket fall på enheter med större skärmar. Någon som har bättre koll än jag på detta?

Av _Akta
Skrivet av creativ:

En surfplatta på 7" som nexus känns onödigt om man har en smartphone, ska det vara surfplatta så anser jag iaf att det ska vara 10" eller mer. Men hur man än vrider och vänder på det så är en laptop ett mycket bättre köp, speciellt i dagens läge där man kan få laptops med bra batteritid. Så inte ens där har surfplattor något direkt övertag.
Även 10" är ju för litet för att surfa på, det måste zommas in och hållas på oftast vilket inte är något positivt. Fast en 10":are är ju rätt otymplig att hålla i så där är ju en 7" att föredra.

För äldre/okunniga kan en surfplatta vara ok att köpa om man ska surfa lite samt kolla mailen. Men vuxna människor som har en smartphone/laptop osv ställer jag mig tveksam till om det finns ett behov av en surfplatta.
Majoriteten av dessa köper nog bara en bara för att så att säga, samt imponera på bekantskapskretsen vilket är vanligt om man ser till andra saker som tex bilar osv.

Skulle man få en surfplatta kastad på sig så skulle jag nog valt nexusplattan baserat på pris samt att den är smidigare och hålla i, även fast surf osv blir lidande. Även priset gör den till ett självklart val.

Håller i stort inte med. 7 tum är rejält mycket större än de flestas telefonskärmar och 10+ är lite väl stort för att stoppa i någon ficka.
Visst en hel del vill nog visa upp sina plattor(och telefoner), vilket jag iofs kan tycka är konstigt eftersom de inte är speciellt dyra, och för dessa personer vore det ju till viss del kontraproduktivt att vilja ha en platta som man enkelt "döljer" i en ficka. Men det finns nog även väldigt väldigt många som mig som misshandlar sina enheter med en massa avändande och som är mer oroade över saker som exempelvis hur länge den kommer att fungera i ösregn än hur "häftig" andra kan tänkas tycka den är.

Tittar just nu personligen på alternativ runt 7 tum, kan lista några konkreta punkter:
-3.7-tumskärmen på min telefon är för liten när den är monterad i bilen. 10 tum eller större skulle vara bra men det absolut största jag tycker mig få plats med är alternativen runt 7 tum.
-Jag har ofta händerna fulla med firskeutrustning, matkassar osv när jag går till och från bilen så jag vill inte ha en surfplatta som inte går att stoppa i en ficka.
-Om jag jobbar "ute på fältet" kan jag inte gå runt med en surfplatta i handen så antingen måste den gå att få ned i en ficka eller så måste den stanna i jobbarbilen.
osv

Man kan väl sammanfatta det hela ungefär som det jag inledde med att skriva - att det finns ett antal logiska anledningar till att vilja ha en surfplatta som man relativt obehindrat kan ha med sig, som har så stor skärm som möjligt.
Jag behöver förhoppningsvis inte förklara varför laptops i princip är helt ointressanta alternativ i dessa sammanhang.

Av _Akta

En till funktion som jag misstänker att väldigt många skulle gilla är möjlighet att ändra så metroapparna körs i vanliga/ett vanligt fönster.

Med den möjligheten och startmenysalternativ som detta skulle nog de flesta som är missnöjda tycka att windows 8 var relativt acceptabelt för pcanvändande.

Av _Akta
Skrivet av OSkar000:

De flesta skärmar på marknaden tycker väldigt illa om att vikas. Ställer man upp motsvarande 150 cm bildskärm rakt framför sig blir det ganska stor avståndsskillnad mellan rakt fram och höger/vänster kant. Ergonomiskt sett, mindre lyckat ned andra ord.
Men visst, fixa fram skärmar med lagom rundning så kan det säkert bli okej. Bara möjligheten till flexibilitet och att fokusera på en skärm som försvinner då.

Ps. Bristen på höjd är i många fall större, långa rader blir väldigt svåra att fokusera på vilket gör att ökad bredd är ganska meningslöst i många fall.

Skickades från m.sweclockers.com

Jo, detta verkar vara ett halvignorerad grej som dock är en central fråga.

Det går(rimligtvis) inte att ersätta till exempel tre 24-tums 16:9/16:10-skärmar med en plan skärm som är lika bred eftersom perspektivet blir otroligt skevt om man har skärmen på i närheten av dagens normalanvändaravstånd. Det behövs med andra ord som du påpekar rundade skärmar om 1 skärm ska vara ett alternativ till de vanliga flerskärmslösningarna.

När vi ändå är inne på ergonomi i tråden så känns det värt att påpeka att en hyggligt ergonomisk arbetsställning framför en skärm brukar lämna rätt mycket outnyttjad plats vertikalt, vanligen mest nedåt, med till och med 30-tums 16:10-skärmar. Och vertikalt har vi ju inte samma grad av perspektivproblem som horisontalt för närvarande.
Om jag var gjord av pengar skulle jag nog prova 3 skärmar på bredden och 2 på höjden med den nedersta skärmraden neddragen hela vägen mot skrivbordet eller tom lägre än skrivbordsnivån. Men det blir ju väldigt stora glipor med vinklade skärmar på det sättet vilket kanske skulle vara för störande i spel, för att inte tala om centreringsproblem i fullskärmsprogram som spel i allmänhet och det begränsade urvalet av grafikkort etc.

Av _Akta
Skrivet av astrob0y:

Mjoh, det är ett karaktärsmord men ett snällt sådant förstås (ingen vill vara oartig).
Och hur kan du få det till att läkemedel som enbart testas på män, kommer ut på marknaden, inte är dumt?
De är ekonomer, de skriver det i texten. De nämner även att Pär Ström sniffar på deras område. Står i förtexten.

Snabbt svar. Det kommer så vitt jag vet ALDRIG ut läkemedel på marknaden som enbart testats på män, om nu inte läkemedlet råkar vara för någon åkomma som endast drabbar män. Och jag är även relativt säker på att i princip samtliga läkemedel testas minst lika rigoröst för både kvinnor som män innan de kommer ut på marknaden.

Vet inte var ryktet kommer från men så vitt jag vet så stämmer det som sagt inte överhuvudtaget.

Av _Akta
Skrivet av astrob0y:

Det finns löneskillnader mellan man och kvinna. Hur mycket kan vi säkert diskutera utifrån SCB men det går inte att frångå att män får mer pengar för sitt utförda arbete. Oavsett om man kollar i den privata eller offentliga sektor. Oavsett om man håller sig på nationell nivå eller internationell nivå. Varför är det så? Vilken betendeskillnad syftar du på? Egenskaperna du listade kommer ifrån var? Varför värderas dem som de gör? Vilka strukturer finns som understödjer löneskillnaden? Om det är en komplex fråga, hur ska man göra? Vilka former av analyser ska man använda sig av? Varför kommer utredning på utrednning med diverse komplexa uträkningsmodeller (som jag inte förstår mig på) som pekar på att lika lön inte är ett faktum? Finns det något i vår värderingsnorm som säger att vi ska acceptera att kvinna ens ska få 0.5% mindre lön för samma arbete som män? Det känns som om det här är en klassik "enklare att sitta och klaga på ett faktiskt görande än att skapa något".

Har inte tid att svara speciellt utförligt men försöker med lite snabba repliker.

Som jag skrev längst ned så hittade jag ingenting som tyder på att det som du säger " det går inte att frångå att män får mer pengar för sitt utförda arbete" skulle stämma i Sverige.

Det mänskliga betendet skiljer sig en del mellan män och kvinnor som grupper. De mänskliga egenskaperna och betendet skulle kunna härstamma från "the big bang" men vi kan för enkelhetens skull säga att de härstammar ur evolutionen. Och det forskas redan mycket på området.

Skrivet av astrob0y:

Så hur kommer det sig att trots att vi har mer välutbildade kvinnor i vårt land så är chefspositionerna dominerade såpass av män? Vad är det för egenskaper du tänker på som korrelerar mellan mäns egenskap som man och chefspositoner? Varför är pojkars misslyckande i skolan viktigare? Varför är det upprörande att skriva om en sak som denna? Menar du att vi inte ska diskutera denna typ av frågor innan världssvälten är botad och världsfred råder?

Jag tror inte det finns fler äldre välutbildade kvinnor än män och jag antar att chefspositioner vanligen innehas av älder personer.

Jag nämnde tänkbara egenskaper i inlägget. En klassisk egenskap som oftas tas upp som betydande i sammanhanget är risktagande vilket generellt verkar vara en kraftigare representerad egenskap hos män än kvinnor.

Oehört få personer någonsin kommer att inneha högre chefspositioner medans i princip ALLA går i skolan. Därför tycker jag att det känns ganska självklart vilket problem av de två som är viktgast.
Sedan håller jag med om att det inte är produktivt att förminska ett problem med ett annat men när det där med den kraftigt minskande andelen pojkar på högskolorna tas upp hela tiden i chefspositionsperspektivet och nästan aldrig som ett viktigt(till och med mycket viktigare enligt min åsikt) problem från en rörelse som åtminstone brukade handla om jämställdhet så tycker jag faktiskt att det är upprörande.

Skrivet av astrob0y:

Lägre krav på kvinnor? Du tror inte att det ställs ganska mycket hårdare krav på kvinna än man i vårt samhälle?

Nej jag tror inte det generellt ställs mycket hårdare krav på kvinnor, jag har inte hört talas om något som talar för att så skulle vara fallet. Däremot är jag givetvis öppen för att det skulle kunna vara så och det är säkert hårdare krav på kvinnor och män på ett antal områden. Dock tror jag definitivt inte att så är fallet när det gäller så kallade chefspositioner.

Skrivet av astrob0y:

Så vad ska vi arbeta med då du misstänker att det sker någon konspiration på SCB? Du tror inte att mycket måste få lämnas ute då tid/pengar inte räcker till.

Jag konstaterade bara att jag inte lyckades hitta någon statistik alls från SCB angående samma lön för samma arbete trots vad jag uppfattade som ett mycket stort arbete lagts ned gällande kvinnors och mäns löner. Jag hittade inte heller något referat till SCB angående detta. Om SCB inte utrett detta så framstår det, som jag skrev, som mycket besynnerligt.

Skrivet av astrob0y:

Vilka sökningar har du gjort?

Jag sökte på saker som löneskillander mellan män och kvinnor, lönediskriminering osv. Om du känner till några bra siffror är jag givetvis intresserad, min nyfikenhet blev ju inte direkt stillad, snarare motsatsen.

Skrivet av astrob0y:

Visst är det hemskt att en man på ett datorforum bekänner sig för att vara feminist. Så konstigt att du tom måste påpeka mitt sätt att presentera min syn på feminism på ett enkelt sätt genom att synliggöra mitt bias. Men jag håller med dig om att alla rörelser har sina galningar. Vad består dagens feminism om enligt dig? Så som jag tolkar dig, och jag misstänker att jag har helt fel, är feminismen en onödigt ting som har spelat ut sin roll samtidigt som det är en rörelse med en agenda som inte gynnar någon i samhället.

Tyckte jag endast beskrev min egen bias, hela stycket gick ju ut på att "mitt perpektiv är nog kraftigt färgat av detta".

Om feminismen spelat ut sin roll lär väl bero på vilken typ av feminism man menar. "Jämnställdhetsfeminism" skulle säker vara nyttig men mitt intryck är, som borde framgå av inlägget att den typen av feminism verkar börja bli relativt ovanlig.

Skrivet av astrob0y:

Jag blir också förbannad när barn far illa. Ingen kan argumentera mot barns välmående, så varför skriver du om just pojkar? Varför inte generellt om barn? Varifrån kommer tanken om att pojkar inte ska vara känsliga utan mer vinnarskalle? Tror du inte att flickor även får väldigt skeva saker berättade om sitt jag?
Vilka säger att kvinnor ska in på attraktiva områden? Den feministiska analysen har tydligt pekat på att så fort ett yrke blir kvinnodominerat så sker en lönedumpning i vårt land och andra länder. Ändring på det är lite mer intressant. Så jag tror inte att någon feminist säger 50/50 eller kvinnan in i välbetalda yrken.

Jag skrev om pojkarna dels för att det är relaterat till sammanhanget och dels för det med rätta inte snackas skit om barn av kvinnligt kön på detta sätt.
Och jag tror flickor får skeva saker berättade för sig och det säkert ett minst lika stort problem. Men till skillnad från det som sägs om pojkar verkar det inte vara accepterat någonstans, speciellt inte i den feministiska rörelsen.

Och jag tror jag vågar påstå ett en grupp som vill att kvinnor ska in på attraktiva områden är den femimistiska rörelsen.

Det du säger om att en övergång från mansdominerat/blandat yrke till kvinnodominerat leder till relativ lönenedgång är väldigt intressant. Jag har hört det förut och vet inte om det är vetenskapligt belagt men jag kan mycket väl tänka mig att det kan vara så. Igen så kommer man tillbaka till hur kvinnor och män som grupper fungerar i relation till detta. Om män exempelvis generellt bryr sig mer om att tjäna mycket pengar än kvinnor så borde det logiskt sett få precis effekten du nämner.

Men om det inte forskats seriöst på releventa orsaker så går det inte heller att påstå att det med säkerhet beror på eller är ens är relaterat till någon form av diskrimisering överhuvudtaget, och jag hoppas verkligen att genusforskningen inte begår det grundläggande misstaget. Här SKULLE genusforskningen kunna göra en stor insats men jag har ärligt talat inte ens hört talas om något arbete som genusforskningen producerat som håller en acceptabel vetenskaplig standard, i vilket fall inte i Sverige. Jag har inte heller intrycket att den Svenska genusforskningen är genuint intresserade av seriösa vetenskapliga förklaringar vilket jag tycker är väldigt väldigt synd.

Och jag håller med om att de flesta feminister inte verkar anse att det ska vara 50/50 i samtliga välbetalda yrken.

Av _Akta
Skrivet av astrob0y:

Haha, tack för att jag fick en av två.

Hela hans utgångspunkt är galen. Kritiken som han fick för sitt arbete "Sex femnisitiska myter eller hur man kan missbruka ordet sanning" är rolig läsning som sammanfattar hela hans knasiga världsbild om en s a n n i n g. Kritiken går bla att läsa här: http://www2.ne.su.se/ed/pdf/39-7-abammpmp.pdf
Jag tycker att du ska läsa den, visar på problemet att använda sig av statistik när man inte har tillräckligt goda verktyg :).

Nu har jag ingen bra koll på vem Per Stöm är och jag har inte heller läst boken men jag läste det länkade dokumentet. Som relativt van läsare av vetenskaplig kritik framstod inte dokumentet som direkt kritiskt, var ju mest en massa konstateranden och medhåll med tillägg att det finns mer forskning än den som refereras i boken.

Så tycker inte att dokumentet framstod som ett speciellt bra karaktärsmord på personen i fråga. Snarare motsattsen men det kan ju bero på att jag tack vare denna tråd hade låga förväntningar på Per Ströms vetenskaplighet.

Punkt 6 tycker jag dock framstår som underlig. Per Ström sägs i boken påstå att kvinnor inte får sämre sjukvård än män och i denna så kallade kritik av det påståendet ser jag absolut ingenting som ens antyder att påståendet på något sätt skulle kunna vara felaktigt.
De skriver mest om hur läkemedel provas på människor men undviker att nämna att anledningen till att man i bland testar på i huvudsak män i riskablare stadier av läkemedelstester är för att män inte kan bli gravida. Och hur detta skulle kunna vara en nackdel för kvinnor har jag faktiskt aldrig förstått.

Förövrigt verkar de fyra författarna vara ekonomer vilket är en experkunskap som är egentligen bara är direkt relaterad till en av de sex punkterna de tar upp. Men de utgav sig inte för att nödvändigtvis vara experter på alla punkter så jag såg ingen tydlig oärlighet heller.

Av _Akta
Skrivet av astrob0y:

Det kanske stämmer det du skriver. Kan du utveckla då jag inte helt förstår vad du menar med andra meningen.

Japp, feminism försöker förstå och förklara. Precis som många andra samhällsvetenskapliga tankeströmningar. Inga faktiska påståenden om det sociala som något statiskt eller objektiva sanningar försöker upptäckas via samhällsvetenskapen som feminismen ligger i.

Antar att det är "ointresserad av hur människor fungerar" som du menar med frågan.

Om det finns löneskillnader mellan människor, vilket det obestridligen gör och man vill förstå varför så lär man vara tvungen att börja med att reda ut vad lönernivåer baseras på och på vilket sätt folk skiljer sig åt i relation till detta. Ska man förstå generella löneskillnader mellan grupperna kvinnor och män så måste man med andra ord reda ut hur gruppernas betende och egenskaper skiljer sig åt. En av betendeskillnaderna verkar till exempel vara hur mycket grupperna arbetar. Exempel på betydande egenskaper kan vara risktagande, empati, motivationskänslor och så vidare.

Det är en komplex fråga men verkar den feministiska rörelsen vara genuint intresserad av detta? Som jag upplever det är den definitivt inte det, vilket jag tror jag vågar påstå är motsatsen till att vilja förstå och förklara.

Skrivet av astrob0y:

Att chefspositioner hamnar hos män i störst utsträckning är inget nytt fenomen. Förstår inte ens din tanke att nyexaminerade personer ska hamna på chefsposition eller varför du ens nämner det då det är mest troligt att en person först måste bygga sig ett namn och sen hamnar man på olika positioner.

Du skrev: "Feminismen försöker även förstå varför män hamnar i chefspositioner i högre utsträckning än kvinnor- trots att det sen 10 år tillbaka är fler kvinnor som tar sin (högskole)examen". Jag svarade att det vore konstigt om så pass nyexaminareade människor skulle ha någon betydande effekt på i vilket fall antalet högre chefspositioner.

Skrivet av astrob0y:

Hur kommer det sig att chefpositionerna som oftast faller på män? Varför är det ett viktigare samhällsproblem att män i mindre utsträckning finns i Sveriges högskolor samtidigt som det finns tydliga tendenser att kvinnas utbildning påverkar karriär mindre? Tror du inte att det kan vara strukturer från tidigare skeenden i vår historia som fortfarande ligger och påverkar?

Varför beror gissningsvis i huvudsak på att det finns fler män än kvinnor med egenskaper som korrelerar med vad som generellt leder till högre chefspositioner.
Och nu var det som skrevs chefspositioner, vilket väldigt få människor innehar och jag tycker ärligt talat att det är upprörande om du i detta sammangang tycker att det är en viktigare fråga än den ökande andelen pojkar som misslyckas i skolan.

Sjävklart påverkar strukturer från tidigare skeeneden eftersom det som skett tidigare är basen för vårt sätt att leva i dag, på grund av dessa strukturer lever tex de flesta i Sverige inte i små stammar i skogen. Då borde strukturer från tidigare skeenden även ha betydelse för könsfördelningen inom chefspositioner eftersom dagens chefspositioner inte skulle existera i ett annorlunda samhälle. Den viktigaste följdfrågan borde då vara: Vill vi ändra på detta och om så är fallet, hur då?

För övrigt så tycker jag så klart att det är viktigt att samhället inte ställer högre krav på kvinnor än män men jag gissar å andra sidan att det generellt faktiskt ställs lägre krav på kvinnor än män när det gäller det omtalade chefspositionsexemplet.
Med det sagt så bör jag kanske påpeka att det så vitt jag förstår antagligen finns massor med situationer där kvinnor generellt missgynnas även om jag inte nödvändigtvis skulle våga påstå att det är ett större problem för kvinnor än män.

Skrivet av astrob0y:

Var någonstans har du läst det?

Kommer tyvärr inte ihåg men reserverade mig som sagt för att jag kan komma ihåg fel. . På grund av din fråga och min egen nyfikenhet så letade jag runt lite och jag hittade faktiskt otroligt nog absolut ingenting som försöker reda ut om det är lika lön för lika arbete mellan grupperna män och kvinnor.

SCB verkar kategoriskt undvika att kontrollera för bla arbetad tid och eftersom jag tycker det känns befogat att anta att arbetstid troligvis är den största enskilda faktorn för lönekillnader inom specifika yrkesroller och att SCB antagligen är väl medvetna om detta så framstår situationen som oerhört besynnerlig. Varför verkar de medvetet undvika frågan om lika lön för lika arbete? För att vara ärlig så ligger det ju nära till hands att tänka att det är för att det är för små skillnader(eller att det är fel kön som missgynnas) för att passa det nuvarande politiska klimatet.

Hur som helst så måste jag lägga in en stor reservation om att jag bara kikade igenom ett fåtal SCB rapporter som på det ena eller andra sättet berörde ämnet så jag kan givetvis ha fått helt fel uppfattning.

Efter mitt sökande och läsande så stärktes dock min känsla av att 10-12% lönediskriminering mellan kvinnor och män inte framstår som troligt. Till exempel verkar fallen av konstaterad lönediskriminering vid stickprovskontroller vara alldeles för ovanliga för att en sådan gigantisk diskriminering skulle kunna existera.

Eftersom du öppet verkar identifiera dig med feminismen så kan jag försöka förklara hur jag ser på det. Jag är nog lite äldre än snittet här på forumet och jag växte upp med en mor som var engagerad i förra generationens feminism, mitt perpektiv är nog kraftigt färgat av detta. Förra generationes feminism hade också sina brister och galningar(som de flesta rörelser har) men jämfört med de feministiska värderingarna som jag växte upp med så framstår ärligt talat mycket av dagens feminism som väldigt empatilös och korkad.

Jag blir fan förbannad när jag läser att små pojkar som beter sig helt normal framställs som ett jäkla problem nu för tiden tex. För att ta ett till exempel ur mängden så är det av någon anledning från feminismens håll ofta snack om att killar ska våga vara svaga och visa känslor(är det någon som egentligen vet varför?) samtidigt som jag aldrig hört en enda tjej, femminist eller inte, säga sig vilja ha en kille som inte är självsäker osv, för att inte tala om hur extremt föraktat manlig svaghet är rent generellt i samhället. Pojkar får höra att de ska vara på ett sätt, verkligheten vill att de ska vara tvärt om. Hur troligt är det att de lyckas navigera genom denna sörja av tvetydighet på ett bra sätt på egen hand när de växer upp?
Och det ska in fler kvinnor på attraktiva områden men inte i de mansdominarade "skitjobben", ingen tanke på hur det går ihop matematisk med någon form av jämställdhet etc. Kort sagt kan man väl säga att dagens feminism inte bryr sig speciellt mycket om jämställdhet, vilket i princip var ett "jesusord" i feminismen jag växte upp med.

Av _Akta
Skrivet av astrob0y:

Feminismen försöker förstå och förklara, samhällsvetenskapen som det perspektiv kommer ifrån är reflexiv i sin natur, varför män begår mer brott och varför män dör oftare på sin yrkesplats i skador än kvinnor. Feminismen försöker även förstå varför män hamnar i chefspositioner i högre utsträckning än kvinnor- trots att det sen 10 år tillbaka är fler kvinnor som tar sin (högskole)examen*. Feminismen försöker inte skapa ett 50/50 samhälle. Det finns däremot ideer om att 50/50 är ett bra politiskt verktyg för att uppmärksamma visa sociala problem. Varifrån har du fått det ifrån?
En feministisk tanke är att lön påverkas av kön. En tolkning av färsk lönestatisk från SCB görs och någon kommer fram till att könet kvinna ger sämre lön än könet man. Det innebär att kvinna arbetar gratis den sista timmen, eller det kanske var sista 53 minutrarna, på sin arbetsplats här i Sverige.

Jag tror inte feminismen generellt kan påstås vilja objektivt förstå något av det du nämner i citatet. Den skulle givetvis kunna ha den viljan men i praktiken verkar dagens feminism vara ointresserad av hur människor fungerar vilket får "försöker förstå och förklara" att framstå som en felaktig beskrivning. Du skriver till exempel att en feministisk tanke är att lön påverkas av kön, verkar den feministiska rörelsen vilja förstå och förklara varför?

Angående det du skriver om chefspositioner så vore det ju ganska konstigt om så pass nyexaminerade personer som du nämner skulle ha någon betydande effekt på i vilket fall högre chefspositioner. Sen kan jag undra varför i huvudsak chefspositioner verkar lyftas fram av både feminister och media i det sammanhanget när den sjunkande andelen pojkar på högskolorna rimligsvis borde vara ett viktigare jämställdhetsproblem.

När det gäller lönebiten har jag för mig att jag läst någonstans att den oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män är runt 1-2% vilket skulle göra 53-minutersgrejen matematiskt omöjlig. Nu vet jag inte om jag minns fel eller om 1-2% är korrekt men en timme eller 53 minuter gratis låter verkligen inte troligt om jag ska vara ärligt.

Av _Akta
Skrivet av Jojje03:

Tack för svar. Ska nog ta 7950 ändå. Bättre klockning osv

Nu vet jag iofs inte om tex Asus kommer att köra högre "turbo" osv på deras eftermarknadsmodeller av 7950 framöver än den testade nya referensmodellen. Men tycker det verkar som att eftermarknadsmodellerna av 660ti generellt är ungefär likvärdiga eller något bättre än 7950 om man väger in energiförbrukningen och inte överklockar och att 7950 antagligen är bättre om man överklockar.

Så om man inte prioriterar något speciellt spel som typ bf3 eller metro skulle jag nog välja den som är billigare, i vilket fall om jag inte känner för att överklocka själv och eftermarknadsmodellerna av 7950 inte kommer vara snabbare än den nya referensmodellen.

Skrivet av Mooter:

Tycker inte man ska bortse från att 7970 kom för 8 månader sen heller. Det är mer än halvvägs till nästa generation med GPU-språk.

Fast det är väl rätt ointressant vad som kom när om man inte känner för att vänta på exempelvis AMD's nästa modellserie. Om man ska köpa grafikkort är ju det enda som egentligen spelar någon roll vilka kort som för tillfället går att köpa.

Av _Akta
Skrivet av Dumsnuten:

Du behöver inte ha igång youtube fliken samt VLC (det kan vara pausat).

Vågar inte påstår att nvidia är sämre för det verkar de inte vara. Däremot fungerar inte mina nvidiakort felfritt i liknande situationer, jag får alltid artifakter i vlc med båda mina nvidiakort om jag har tex youtubeklipp öppna i firefox och ibland verkar det göra att drivrutinerna ballar ur totalt så jag blir tvungen att starta om datorn. När jag spelar med flashvideos i gång toklåser det sig ibland och om jag skiter i att trycka på resetknappen så poppar det up ett felmeddelande som säger typ att skärmdrivrutinen slutat svara efter 15-30 minuter.

Av _Akta

Nu påverkar det tråkigt nog inte mig personligen eftersom jag redan har ett 7950dc2 top, får ju inte ens plats med ett till för crossfire, men tycker det här verkar lovande.

Kommer förhoppningsvis att dra ner priserna en bit då den verkar vara en väldigt bra konkurrent till 7950, vågar man hoppas på under 2400 för låt oss säga asus dc2 modeller(eftersom referensmodellerna verkar bli ovanliga) av 660ti och 7950 om en månad eller två(och att 7870 går ner ett par hundringar)?

Av _Akta

Nu hade jag iofs antagligen inte angivit över 100hk men mitt första förslag till köparen skulle nog varit ett prisavdrag. Men jag vet å andra sidan inte hur mycket båten såldes för, om det var en relativt låg summa kanske återköp passar bättre än några tusen i avdrag.

Av _Akta

Har halvdålig koll på facken för tillfället men brukar inte kollektivavtalen i regel handla om lägastanivåer och med andra ord inte att man inte får ge bättre villkor om man vill?

Om så är fallet med Transport och det du säger är korrekt så tycker jag åkaren eller du borde höra av dig till någon högre instans så att den där "transportkillen" inte får möjlighet att förstöra för fler personer.