Inlägg

Inlägg som ippa har skrivit i forumet
Av ippa

@Cyne: Blir det inte bättre att köra 2 pumpar parallell-kopplade, då kan ju en gå sönder/slamma igen medans den andra driver vidare + blir lättare att byta? Tänker mig att slangen delas upp med en V-splitter till 2 pumpar.. och direkt efter de 2 pumparna går slangen ihop till en igen, borde väl funka?

@DrSwizz: Shyssta tips... försökte maila www.aquatuning.se via deras mailform .. men den funkade dåligt, hittade en annan email som jag skrev till. Blev osäker på om de förstod svenska eller bara tyska, så skrev en introduktion på engelska och attachade frågor på svenska.

Slutade med att jag pratade på telefon med ägaren till www.coolingstuff.se idag. Han kunde svara på väldigt många frågor. Seriell koppling av kylblock (jag sa 30 cpu'er till honom) ska inte vara nåt problem så länge man kör med CPU-block som har bra genomflöde. Dessutom verkade det inte krävas nån monster-pump.. han sa att han hade en för ~700:- som kunde driva systemet jag beskrev. Själva kylningen var det meckiga.. man måste anpassa storlek på radiatorer eller värmeväxlare till det.

Han tyckte jag skulle köra 2 pumpar iaf... så har man en backup. De var spezade för 50.000 timmars körning.. vilket jag tyckte lät lite lite. Såna där elektriska magnetmotorer trodde jag var extremt robusta/tåliga. Så ska nog försöka hitta nåt som håller längre när det kommer till pumpar.

Frågade om hållbarheten på själva slangen (han hade en slags mjuk PVC-slang, 10mm innerdiameter, 16mm ytterdiameter). Han sa att de flesta läckor är att användaren har skruvat åt saker dåligt och liknande... har nån nånsin haft en slang som gått sönder? Kanske för man böjt den för snävt? Server-racket jag tänker bygga blir mkt datordelar på liten plats.... så vill inte ha det vått

Av ippa

Kul med så många svar!

@Alpha77: vanligt vatten blir nog kass ja.. kommer behöva mycket "kylarväska".. om det blir dyrt kanske det går att blanda själv dock? Köpa destillerat/avjoniserat vatten och blanda i nåt på slutet?

@Elghinnarisa: ska se vad jag kan göra! misstänker att det ligger några veckor bort dock, speciellt med sommaren runt hörnet också.

@lanbonden: "Tester från multi gpu byggen visar att parallella systemet inte är the way to go så kör parallellt. "... du menade "Tester från multi gpu byggen visar att parallella systemet inte är the way to go så kör seriellt. " eller?
Soft med några riktvärden då jag är helt grön på vattenkylning.

@Inveramsay: Just nu lutar det åt ett gäng AMDs 8150FX 8-core då jag tänkte köra virtualisering med KVM. Specen på den säger "termisk avledningseffekt: 120W". www.martinsliquidlab.com ser bra ut också, ska rota vidare där.

Vart köper man bäst grejer? Jag kan inte nog köpa ett färdigt kit för en workstation.. och måste nog köpa separata delar för att pussla ihop detta.. typ. 5m slang, 10 cpu-block av typ 123, en rejäl pump osv.

Det jag känner att jag saknar lite är ett generellt sätt att räkna på detta... typ, slänga in antal CPUs och Watt de drar och få ut hur stort vattenflöde jag måste ha för en seriekoppling. Och i sin tur hur stark pump det kräver beroende på slang-loop-längd. Kanske är nåt en vettig butik kan hjälpa mig med.

Jag trodde seriell koppling var dödsdömt.. soft att höra att det kanske kan gå med rätt utrustning, varje CPU behöver inte adda Så mkt värme totalt sett. Seriekoppling blir mkt lättare än min skiss på ett parallellt system. Frågan är hur det skalar. Tror ni det är möjligt att kyla... säg, 30+ st 120W CPUer bara man har en kraftig pump, rätt tjocklek på slangen och rätt motstånd i CPU-blocken?

Av ippa

Vattenkylning för 10+ CPU'er i serverrack

Jag håller på och konstruerar ett budget-serverrack där jag behöver kyla multipla CPUs (~5-10st) och vattenkylning hade varit perfekt.
Att ha ett vattenkylnings-system per moderkort/cpu känns lite wastefull... så jag hoppas kunna köra ett kraftigare system som kan kyla allt.

Har googlat runt mycket men hittar mest system som är tänkta för en workstation/desktop, så jag antar att jag måste bygga nåt eget, jag har nu två spår:

1) Seriekopplat system... en pump, en slang, 10 cpu-block. Finns det en möjlighet att detta kan fungera med en kraftigt pump/slang? Problemet är såklart att de sista CPU'erna i systemet kommer få varmare vatten än de första. Det är såklart inte ultimat men kanske kan fungera ändå.

2) En parallellt system, har en enklare skiss här: http://minus.com/mbn9Nc0mX9/1f .. tror ni ett sånt bygge kan fungera? Känns som ett möjligt problem blir att hålla trycket uppe i slangen så även sista CPUn i kedjan får tillräckligt mycket kallvatten.

Nån har erfarenhet av nåt liknande eller ideer om hur jag ska lösa detta bäst?