Inlägg

Inlägg som aka2 har skrivit i forumet
Av aka2
Skrivet av Saxn:

Hejsan!

Jag håller på med drivrutinerna för Radeon kort på en burk med Xubuntu.
Jag ska installera "AMD-APP-SDK-v2.8-lnx64.tgz" men måste packa upp dem först.

Den linjen jag försöker använda lyder:

sudo -s cd /opt tar xf /home/Saxn/Downloads/AMD-APP-SDK-v2.8-lnx64.tgz

Detta är det som sedan står i terminalen:
"Cannot open: No such file or directory
tar: Error is not recoverable: exiting now"

Jag har inte så stor erfarenhet utav Linux så jag antar att jag har gjort något galet. APP SDK filen ligger kvar i downloads som bilden nedan visar.

All hjälp uppskattas då jag nydligen börjat använda linux.

Är inte alltför bevandrad i linux heller, men kan det vara som så att det räcker att köra "tar xzf" på filen? alltså att bara lägga till ett z.

Av aka2
Skrivet av Tinardirith:

Håller helt med om att SoundMagic är riktigt bra grejer, MEN om man har studentkonto på Dustin så får man storebror E30 för ~280:- Det dras av när man är inloggad, en helt grym deal.

Tackar för tipset! Fick hem mitt par igår och är mäkta nöjd! För mig fungerar de dessutom lika bra att använda som vanliga in-ear (d.v.s. utan att dra sladden över örat). Ska bli intressant att ta med de ut och jogga och se hur de funkar där...

Hur som, tack för tips

Av aka2
Skrivet av mysiskatten:

Undrar om någon har provat använda sin rpi som nedladdnings dator för torrent?
Det jag undrar är om man kan komma upp i sin max hastighet dvs runt 9-10MB/sec (100Mbit uppkoppling)som jag gör på min PC.

Tänkte skaffa mig en usb3 hårdisk som jag kopplar till en rpi som i sin tur kopplas till routern med nätverkskabel.

Någon som har erfarenhet av detta?

Jag får inte igenom mer än MAX 50 Mbps genom nätverksporten på pi'n (trådat på det interna nätverket, 1Gbps kablar + 800 Mbps throughput på routern). Sedan har jag väl hört att processorna ska vara för dålig för att kunna köra torrenter snabbt. Har dock inte provat själv så vet inte hur snabbt det kan tänkas gå.

Av aka2

Notera dock att jag inte är säker på detta, utan mest citerar från en annan tråd (här: http://www.tomshardware.co.uk/forum/265091-29-phenom-temp)

Citat:

If you are not seeing core temps then you may have enabled a core unlocking setting which you don't need on a 955.

Har du någon anledning till att låsa upp kärnorna i BIOS? Borde gå att göra det du vill göra utan att göra det. Vad jag vet med unlocking cores, så gjorde man så med Phenom X2 för att låsa upp en till kärna eller dylikt. Vad jag vet går inte det med 955 BE (som jag också har, och ett asus mobo (m4a88td-v tror jag)). Rätta mig gärna om jag har fel, för det kan jag verkligen ha

Skrivet av Schackmannen:

Hur uppdaterar man bios? Har aldrig gjort det förut, såg att den sist blev uppdaterad 2010 :/

EDIT: För att svara på din fråga; en google-sökning gav detta resultatet; http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20070215223109668&boar....
Notera dock att jag inte har uppdaterat bios och ej tar ansvar för om metoden som sådan fungerar eller inte, det får du undersöka

Av aka2
Skrivet av xxbiker:

Mkv filmer vägrar starta, har rasberryn direkt kopplat till tv,n å tar filmena via nätberket .
Nån inställning jag missat?

Vad händer när du trycker igång filmen??

Av aka2
Skrivet av Schackmannen:

Gick in i bios och där såg jag temperaturerna, dom låg runt 45c tror jag, efter att ha kört bf3 i typ 1timme, processorn belastas tilll 100%, men kan jag alltså inte se temperaturen för cpu:n om alla kärnor är igång?

Jag vet faktiskt inte vad "core unlocker" betyder/gör. Vad jag vet är alla 4 kärnorna igång även om man inte har denna funktion aktiverad. Jag är dock verkligen inte bevandrad där, alla överklocknings-tester avbröts då jag blev för snål för att köpa en eftermarknadsfläkt

Av aka2

När man klockar Raspberry'n, vilken temperatur skall den hålla sig under? När börjar det bli farligt? Ligger just nu kring 51-53C vid filmtittande (vilket är max-load i mitt fall).

Av aka2
Skrivet av Schackmannen:

ja, alla 4kärnor är upplåsta

Prova att låsa de igen och se om du får temperatur-avläsning. Sedan vet jag faktiskt inte om det hjälper att uppdatera BIOS eller inte. Jag hade precis det problemet, att när kärnorna var upplåsta tappade jag temperatur-avläsningen. Jag hade aldrig ro att försöka uppdatera BIOS'en.

/Andreas

Av aka2

Har du låst upp alla kärnor? Tror det blir knas med temperatur-avläsningen då. Så har jag haft det iallafall. Prova "lås" kärnorna igen (jag provade att återställa hela bios för att låsa de)

Av aka2
Skrivet av Hardware guy:

Jag skulle tippa på att raspberry pi är den begränsande faktorn, inte kabeln.

Hittade mycket riktigt många forumsinlägg som klagade på dålig throughput till pi'n. Jag tror jag nöjer mig där, alla mina 1080p-rullar som jag provat (inte kollat hela filmer än) verkar lira utan att buffra - vilket var målet! Blev bara konfunderad när hastigheten från wifi -> kabel bara ökade med ca 10 Mbps, men det vara ju vara nog för mig

Tack för svar!

Av aka2

Kan tillägga att kabeln i fråga är: http://online.netpoint.nu/kablar-adaptrar-2/natverksablar/15-.... Är medveten om att den är brutalt billig. Är väl helt enkelt som så, är man dumsnål så är man :> Men trodde nog att den skulle leverera mer än 30-40 Mbps..

Av aka2

Väcker denna tråd lite då jag köpt en nätverkskabel som jag inte riktigt är helt nöjd med prestandan med. Är det stor skillnad mellan kabel och kabel? Jag menar, om man jämför två kablar som är märkta med CAT 5E, hur mycket kan man märka skillnad i fråga om hastigheter? Om man som jag köpt en riktigt billig kabel, är det rimligt att bara få ut ca 30 Mbps internt mellan stationär dator till raspberry pi? (Gigabit-kort -> router Asus rt-n66u -> pi med lan-port på 100 Mbps)

Av aka2
Skrivet av Scoped:

Har ganska bra omständigheter hemma. Inga tjocka väggar eller liknande. Det mesta hänger på routern antar jag. Jag har haft ett trådlöst nätverkskort till en Windows dator och det fungerade bra att streama film med. Vet dock inte hur det gick med 1080p då det mest är filmer av "standard DVD" kvalité.

Kanon, då kommer det nog funka galant.

Skrivet av Scoped:

Är det någon speciell USB WiFi sak man behöver för just Raspberry? Eller fungerar det med vilken som helst? Har du lust att länka den som du använder?

Skrivet av Mr.Azum:

Har för mig jag läste något om vilka som var kompatibla och inte. men vet inte vart.
jag kör med tråd. enklast plus att jag vill kunna använda usb-portarna till tangentbord och usb minnen

Jag kör inte med wifi-sticka i raspberry'n så jag vet ej så mycket, men hittade denna länken över verifierad hårdvara:
http://elinux.org/RPi_VerifiedPeripherals#USB_Wi-Fi_Adapters
Där borde det stå listat vilka som är kompatibla med pi'n. @Mr.Azum, är det den sidan du tänkte på?

Av aka2
Skrivet av MrGangBanger:

Perfekt, då kör jag på det. Tackar för hjälpen!

Ett förslag på Class10 8GB SD-kort: http://www.dustinhome.se/product/5010400508/transcend-secure-..., 20 kr dyrare och då slipper du fråga dig om "hade det gått bättre med ett class 10 kort". Kortet är listat som "ok" på http://elinux.org/RPi_SD_cards

Av aka2
Skrivet av MrGangBanger:

Tackar för svaret, men vad är skillnaden mellan klass 4 och ett klass 10 kort? Använder du din raspberry för XBMC?

Klass 10 läser och skriver snabbare till sd-kortet, men detta TROR jag spelar minimal skillnad vid film-tittande genom XBMC. Rätta mig någon om jag har fel. Klass 4 ska funka kanon med XBMC. Men däremot finns det användningsområden där ett klass 10 är bättre, men om man verkligen bara ska köra XBMC är klass 4 fullt acceptabelt.

Av aka2
Skrivet av MrGangBanger:

Har lagt ihop en lista på lite saker som jag ska köpa och undrar om detta fungerar tillsammans.

http://www.dustinhome.se/Favorites.aspx?list=34a701fd8d134e33...

Ser inte ut att vara några problem alls! Det enda är väl att man kanske skall överväga att ha ett class 10 SD-kort om du ändå skall beställa, men detta är väl inget direkt krav. Jag kör själv på ett class 4 kort på 4 GB utan några problem, men det kortet kör jag mest för att jag hade det hemma

Av aka2

Ska du streama 1080p-material bör du ha goda förutsättningar för att lyckas streama det över trådlösa nätverket. Jag har inte lyckats med det (N300 nätverkskort + N900 router), men jag har inte de bästa förutsättningarna med bl.a. betongvägg mellan dator och router och nätverkskortet i datorn stödjer ej 5GHz bandet. Men kan ju vara bra att ha det i åtanke iallafall, d.v.s. att trådlösa nätverket _kan_ vara för klent för typ 1080p. För mig funkar 720p klanderfritt. Hur som haver, det är olika för alla om det lyckas med trådlös streaming. Jag lyckades inte och har beställt 20m nätverkskabel istället.

Av aka2
Skrivet av gz:

Hjälpte dessa tips? Blev det mindre buffrande med wifi?

Tyvärr inte! Kan inte uttala mig om hur mycket de hjälpte eller inte hjälpte, men jag såg ingen jätteskillnad. Jag har gett upp wifi, har helt enkelt inte förutsättningar för att få det fungerande över wifi, så jag får styra upp kabel alternativt köpa en stor usb-disk att koppla in i routern.
EDIT: har inte hunnit kolla på jättemånga 1080p filmer, men alla jag provat har buffrat typ lika mycket som innan.

Av aka2
Skrivet av Robsch:

Såg att du inte var så sugen på att dra kabel men kan definitivt tipsa om denna. Billig, väldigt tunn, grymt följsam och smidig och enkel att dra vid listerna (har dragit några sådana bara genom att lägga dem på ovankanten av golvlisten och satt dubbelhäftande punktvis imellan). http://www.discatonce.se/se/kablar-kabelsortering/natverkskablar/cat6/utp-cat6-tunn-patchkabel-6mm-bred-och-1-4mm-tjock-10m-vit.php

Tack för länken, den såg faktiskt riktigt intressant ut! Synd att den inte fanns som 15m, ungefär så långt den skulle behöva dras. Men den såg onekligen väldigt smidig ut.

Skrivet av Pan.Pan:

Du kommer nästan aldrig få en lika stabil och snabb lina över wifi som via kabel. Men eftersom du inte vill ha en kabel så blir ju wifi enda alternativet.

Du kan göra så att du skaffar en AP (wifi router som du dödar dhcp servern i (enkel config) och kan då också leka lite mer med set-up's och lan alternativ, tex att ha ap'n som dedikerad media router.

Är din PI datorn som du har ritat på bilden?

Tycker att 35Mbit/s är ganska högt. Prova att ladda ner en stor fil från sunet.ftp och flytta runt måldatorn för att se vart det kan finnas störningar?

Lister ska inte vara något problem att sätta upp som hyresgäst.

Min pi ligger ca 0.5m från routern och är ansluten med kabel. Vill inte gärna sätta upp några lister, däremot har jag en list som löper i taket (förlängning av fiber etc) som går in till routern i stort sett. Så ett alternativ hade nog varit att gå upp och fästa en kabel i/utanför den listen. Tror den är fullsmetad men kanske kan få plats om den är så liten och nätt som länken ovan. Känns nog som om jag struntar i wifi och satsar på att försöka dra en kabel. Känns meningslöst med wifi.

Tack för alla svar!

Av aka2
Skrivet av jonatan80:

testa att sätta routern i mitten av lägenheten bara för testa. din hastighet kommer att gå upp

Jo, det är också ett alternativ, men då tillkommer kablar till tv-bänken där routern står idag. Och jag har egentligen bara vardagsrummet jag kan ha routern i, och då kvarstår alla betongväggar som den skall ta sig igenom. Men det kan ju vara värt att testa och se om det ökar en del iallafall..