Inlägg

Inlägg som Filip1727 har skrivit i forumet
Av Filip1727

Dokumentärer om teknikbolag/teknik inom elektroteknik/datorteknik

Hej!

Jag letar efter dokumentärer om teknikbolag/tekniska produkter! Om man har några tips så önskas länk eller titel och plattform för tillgänglighet.

Det jag själv specifikt letar efter är dokumentärer om intel, nvidia, AMD, processorarkitektur, datorns historia, signalbehandling, transistorn, Ericsson, olika typer av processorer, elektronik o.s.v

Om du har någon annan intressant dokumentär inom elektroteknik/datorteknik får du gärna länka det med!

Av Filip1727

Nu har det löst sig. En återställning av bios genom att dra ut klockbatteriet hjälpte inte. Då fick jag tanken att om man uppdaterar bios så kanske all nollställs också. Så uppdaterade bios till den senaste varianten vilket också var den jag hade innan. Efter detta så fungerar allt prima.

Av Filip1727

Problem med RAM. Datorn startar första gången, vägrar starta andra tredje o.s.v

Hejsan semesterfirare

Mitt problem är något som jag tror är relaterat till RAM. När jag satt i stickorna i datorn och sedan startar så startar den och fungerar precis som vanligt. Sedan stänger jag av datorn och problemet som uppstår när jag startar datorn är att det inte kommer upp någon bild. Fläktar snurrar på finfint och även moderkortets inbyggda led lyser.

Jag tänkte först att det var något grafikkortsrelaterat vilket det inte var eftersom problemet uppstår även då jag kör på processorns integrerade grafik.

Då gjorde jag det klassiska bytet och flyttade på RAM-stickorna till de två övriga platserna. Vilket resulterar att datorn startar första gången men samma problem uppstår när en andra start av datorn genomförs. Då antog jag att det var problem med en av de två RAM-stickorna och testade då samma metod med en sticka i taget. Testa varje sticka ensam och i samtliga fyra platser. Vilket gav samma resultat.

Då antog jag det var något med bios eller liknande då jag ser att lite skräp är kvar från då jag körde hackingtosh. Testade då med två andra RAM-stickor och datorn fungerar felfritt och kan stängas av och startas om flertalet gånger.

Min slutsats efter dessa tester är då att det har något med de RAM-stickor som satt i burken från början. Då är min fråga till er om ni har några tips på tillvägagångssätt för att finna en lösning. Vill även tilläga att jag har testat både i XMP-läge och Default".

Komponenter kan ni se nedan

MVH

Av Filip1727

Sony original vs Jupio (Den stora batterifrågan)

Tjenare

Har nyligen fått tanken att införskaffa mig extra batterier till min Sony A6300. Jag har kikat på

Sonys originalbatteri: https://www.fotokungen.com/batterier/sony/sony-np-fw50-batter...

och Jupio (tredje part): https://www.cyberphoto.se/info.php?article=cso0024pac https://www.netonnet.se/art/foto/tillbehor/batteriladdare/jup...

Min fråga är till er som har haft tidigare erfarenhet av dessa batterier. Dem ska i princip ha samma kapacitet [mA]. Men av tidigare erfarenhet vet jag att trots att de har samma kapacitet [mA] så presterar inte batterierna lika bra. Det är en dramatisk prisskillnad när man jämför 695kr vs 300kr.

Mitt mål är att hitta pålitliga batterier som inte tar slut snabbare än originalet. Så jag undrar då om dessa batteri från Jupio är jämförbara med originalet?

MVH

Av Filip1727
Skrivet av gustav901:

Ta med och visa hur avståndet mellan fokus och kameran påverkar hur suddig bilden blir och hur olika längder (50mm vs 200mm) på objektivet också gör det.

Kan vara intressant att visa storleksskillnaden på ett f/2,8 200mm och f/2,8 50mm (eller liknande)

Visa hur mycket data som finns i RAW bilderna, hur mycket information kan du få ut om kör +5EV i redigeringsprogram i 100 ISO jämfört med hur mycket du kan få ut ur +5EV i 3200 ISO

Du kan snacka om att uttala det I S O mot ISO. (Enligt ISO organisationen så är ISO för kameror inte en förkortning och skall därför uttalas ISO istället för I S O)

Låter riktigt intressant! Tack för tipset! Vet du någonstans när du finns mycket entusiaster gällande DSLR eller foto/video men även artiklar och böcker så skulle det uppskattas med.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Filip1727

Gymnasiearbete om DSLR (ämnen?)

Tjenare

Jag går nu tredje och sista året på teknikprogrammet med inriktning media och informationsteknik (data). Jag har tänkt skriva mitt gymnasiearbete runt DSLR-kameror. Mina tankar går så att jag tänker förklara vad en DSLR-kamera är och hur den fungerar.

Jag tänkte lägga upp det så att jag förklarar sensor, speglarna i kameran, objektiv (glaset och dess funktion även vad F-värde är), shutter (att alla delar av bilden inte är tagna exakt samtidigt och hur det ser ut i slowmotion). Sen tänkte jag ta med vad magic lantern är för något och hur man kan ha nytta av det vid foto/video.

Jag ska göra olika tester också och då har jag två tankar

1. Jag ska visa (med egna bilder) skillnader på olika F-värden. Först grundligt att det är olika hur mycket ljus som släpps igenom men också att bakgrunden blir burrig vid låga F-värden

2 Sedan ska jag också jämföra olika ISO-värden och förklara hur detta går till i den digitala biten.

(Tester med Canon 650D, Sigma 17-50 F 2.8)

Jag undrar då om det är något som ni skulle rekommendera att ta med som jag missat. Undrar även om ni har några bra källor som förklarar lite djupare hur olika saker och ting fungerar. Ni får gärna komma med fler förslag på tester. Övriga tankar är också välkomna då jag gärna tar emot så mycket info som möjligt.

Tackar

Av Filip1727

Node 804

Tjenare

Tänkte ladda upp lite bilder på min maskin. För tillfället är bygget i Fractal Designs Node 804 som jag själv tycker har sätts till lite för lite här på forumet.

Specs
CPU: i7 4790K (stock)
GPU: ASUS DCII GTX 780 (stock)
RAM: 16GB Corsair Vengeance LP (1600MHz)
MOBO: Gigabyte Z97MX-Gaming 5
PSU: Integra R2 (750W)
SSD: Kingston V300 (120GB)
SSD: OCZ Agility 3 (60GB)
HDD: WD Blue (500GB)
CPU Kylning: H100i
Chassi: Node 804

Idle:
CPU: ca 27C*
GPU: ca 28C*

Besök galleriet här

Av Filip1727
Skrivet av WoG:

Har du provat att söka något i forumet?

Finns hur mycket trådar som helst om haswell och prime95 och nya IBT.

Haswell skjuter på extrema mängder spänning för att göra vissa beräkningar i prime95 som är helt onaturliga för den. Skippa helt att testa med prime95 och IBT. Fungerar det bra i andra stresstester som aida och cinebench är det bara att köra.

Jag tänkte om något hade uppdaterats i Prime95 fick svar i min förra tråd (8 månader sedan) att man iallafall inte då rekommenderade Prime95.
Tack för svaret. Den går ju relativt svalt i Cinebench tänkte testa lite Renderingar i 3Ds MAX med ser hur det går där.

Av Filip1727
Skrivet av Maxizor:

Kollat att uppdatera firmware på MK? Testa med originalkylare? Testa med annat benchmarkprogram för CPU?

Uppdaterade tråden lite under tiden du skrev. Efter du läst det nya jag skrev tror du att det kan vara Prime95 som är lustigt då den funkar i andra benchmarks?

Av Filip1727

4790K dör vid test av Prime95 (Problem med volt?)

Tjenare. Jag har nu haft min 4790K i 8 månader och har inte stött på några problem, för 1-2 månader sedan så satte jag ditt en Corsair H100i för att kyla den. Jag har som sagt inte stött på några problem innan, men idag när jag skulle testköra med Prime95 så kraschar datorn efter 2-3 sekunder. Jag läser av hur många Watt hela datorn drar och det går strax under 300 sen dör den (PSU = 750W). Jag kollar temps dem stiger upp till runt 85 grader och sedan dör den.

Det jag har kommit fram till är antingen är det att temperaturen blir så hög att den dör och mjukvaran för att mäta temperaturen inte hänger med. Eller så är det som jag tror något med volt inställningarna på CPU:n. Jag har inte överklockat och inte rört något i bios. Jag bifogar några bilder nedan som är i från mitt bios. Jag att när jag först installerade cpun var man tvungen att ställa in några Volt inställningar innan jag kunde köra på 100%. Detta har jag också fått hjälp med här på forumet. Då var det att jag fick uppdatera bios och sen funkade det. Sen har jag också hört att Prime95 och haswell inte hör ihop.

Idle temp = 25-30C (Svalaste respektive varmaste kärna)
När jag kör Gpu test som Cpun används lite i så ser jag inte häller att temperaturen stiger något speciellt mycket.
Updattering: I Cinebench R15 på cpu renderings testet ligger den på 57-65C. Ska jag tolka det som att det är Prime95 som är lustigt?

http://i.imgur.com/AHeWisZ.jpg

http://i.imgur.com/b1xCc0c.jpg

http://i.imgur.com/ShxB3la.jpg

Av Filip1727
Skrivet av ph33r:

Jag har visserligen win 8.1, men jag hade samma problem och löste det genom att gå in på, "screen resolution"->"advanced settings"->"color management" och sedan add och sRBG profilen

Tackar tackar. Hjälpte väldigt mycket.

Trevlig helg på er

Av Filip1727

Fotovisaren vsar allt i rödtonat?

Tjenare formaterade SSDn för ett tag sedan och gjorde en ren installation av windows 7. All har fungerat perfekt förutom fotovisaren som visar alla bilder med en stark rödton. Jag vet inte varför och har inte heller hittat några inställningar. Någon som känner igen problemet? Det är inte bara bilden som blir röd utan hela vita området utanför får en rödton med. Men om man öppnar bilden i paint/photoshop så blir bilden som den ska. Någon som vet hur man fixar fotovisaren eller om det finns något alternativ program man kan använda för att kolla igenom sina bilder?

MVH

Av Filip1727
Skrivet av Krillezz:

Hur fungerar det där styrprogrammet till datorn. Det känns spontant ganska farligt, tänk att råka få något virus eller fel där och bränna cpu. Är mindre chans att detta händer i BIOS iaf.

Om du menar corsair link så tyckte jag det var värdelöst så avinstallerade det och satte in alla fläktar i vanliga kontakter på moderkortet. Dem som blev över sattes in i en fläktkontroll.

Har bara fractal design r2 fläktar men funderar på att byta ut dem till noctua och sedan sätta i lite mer ljuddämpande material

Av Filip1727
Skrivet av sebbe605:

Det ska inte hända utan att du inte pilar med sakerna. Vissa moderkort har möjlighet att stänga av strömmen till usb ifall du har pillat inne i bios. Kolla även så att du eventuellt inte har några lösa kablar till moderkortet.

Enda jag kan tänka mig ha påverkat är USB-kabeln till h100i som kan ha påverkat då den går rakt in i moderkortet. Annars har jag inte ens varit inne i bios innan att problemet uppstod.

ps datorn var avstängd när jag drog ut sata-kableln

Av Filip1727
Skrivet av sebbe605:

Precis, den jag menade. Va länge sen jag använde den.

Skrivet av OldComputer:

Prova på kontakten som sitter på I/O-plattan på baksidan det borde fungera där.

Skrivet av sebbe605:

Har du testat ett annat uttag? Vissa äldre modeller av moderkort har inte ström i usb:n direkt utan man får gå på den äldre kontakten, va dock minst 8 år sedan jag va tvungen att köra via den.

Testade alla olika USB-uttag. Min lösning blev att dra ut satakabeln till os-disken och då kommer man in i bios automatiskt. Underligt att det blir så helt plötsligt bara

Av Filip1727

Kan inte komma in i bios (tangentbord startar försent)

Tjenare köpte ny cpukylare (H100i) och efter installationen tänkte jag gå in i bios och ändra lite fläktinställningar. Då upptäcker jag att jag inte kan komma in i bios. Jag försöker med ett annat USB-tangentbord. Inget funkar och jag har kommit in i bios med mitt första tangentbord innan. Har det något med att jag kopplade in USB kabel till pumpen? Det verkar som att tangentbordet startar efter att windows har börjat laddas då inga LEDs lyser på v knappar eller capslock knapparna lyser. Någon som vet hur jag fixar detta?

Tackar

Av Filip1727
Skrivet av rhalla:

Tänk på att hastigheten som anges på korten är teoretisk och inte praktisk. Vet att många har haft problem med SanDisks kort på 48 MB/s när de spelar in i 4K så jag skulle gått på något vassare som de andra skriver.

Duger detta? http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2048323

Ni kan gärna länka alternativ både 32 och 64gb för känner att jag är rätt så borta angående detta.

Av Filip1727
Skrivet av DaBone:

Hittade denna länken...
http://havecamerawilltravel.com/photographer/gopro-4-memory-c...

Själv har jag Sandisk Extreme PRO till alla mina kameror, då jag vill ha en snabb överföringshastighet till datorn.

Tackar tackar. Intressant läsning. Min fråga är då 45 mb/s tillräckligt för 4K?

Av Filip1727
Skrivet av giplet:

Ert problem är att 20/1 inte räcker till. Telias Smart klarar utmärkt av att en 100/10 uppkoppling här.

Alltså det jag menade är väll att det är så många enheter kopplade och den trådlös enheten inte orkar puscha till alla enheter. Som jag sa alla används inte alla samtidigt. Utan Max 5 enheter samtidigt.

Grejen är den att det gick utmärkt att streama bara ifrån ipaden och betala räkningar samtidigt men så fort Apple tvn kom in i bilden så blev allt segare. Så tvivlar på att det är hastigheten vi har 20/1 utan att det är modemet som inte orkar med det trådlösa jobbet.

Av Filip1727

Koppla in ny router för att få upp hastigheten i Wifi

Tjenare.
Nu i juletid är många familjemedlemmar hemma och det märks på hemma nätverket.
Vi har 8 anslutna enheter samtidigt och internet börjar segas ned. Alla kanske inte används samtidigt men det märks på hastigheten.
Exempel är när vi skulle streama film från en iPad till en Apple TV och samtidigt skulle räkningar betalas. Vi kunde bara genomföra en av dessa uppgifter samtidigt. av 8 enheter så är 3st anslutna via tråd.
Våran hastighet är 20 ned och 1 upp. Behöver varken mer eller mindre.
Men jag antar att vårdat modem blir rätt så lätt belastat då vi har Telias smart modem.
Min fråga är då om jag köper en http://www.netonnet.se/art/dator/natverk/router/trdlsa-n-dual...
Kommer min hastighet att öka då?
Hur ska jag då koppla? Är det bara att koppla ifrån en av dem gula lan portarna ifrån Telias modem in till WAN porten på asusen?
För jag antar att det är modemets trådlösa enhet som Inter orkar med.

Tackar
Telia smart: https://www.telia.se/foretag/support/teliakontorbas/kopplains...