Inlägg

Inlägg som KTHare har skrivit i forumet
Av KTHare

Jag skulle gärna vilja få in lite fler svar. Så har ni inte gjort enkäten så hade jag varit tacksam om ni kunde göra den.

Av KTHare
Skrivet av m1n1h0p:

Ok så om jag låter utorrent ligga på fastän jag inte ens tänker på att ladda ned något så fildelar jag 7 dagar i veckan? (hypotetiskt)

cool

Absolut, förutsatt att någon laddar hem från dig då. Det är ju du i grund och botten som tillhandhåller filerna till resten av världen, vare sig du tänker på det för tillfället eller inte.

Skrivet av Ramblemoe:

Dåligt formulerade frågor och inga svarsalternativ som egentligen passade mig.

När du ställt frågorna så har du ett väldigt svartvitt synsätt. Till exempel denna fråga: "Tror du att streamingtjänster kan komma att ersätta din fildelning inom video och ljud inom kommande 3 år?".
Där svarade jag nej, betyder det att jag inte är intresserad av streamingtjänster? Nej, det betyder att jag inte tror att streamingtjänsterna kommer att ha utvecklats till den punkt där jag som sällananvändare skulle ha ett prisvärt alternativ. Det finns många anledningar till att jag hoppat av alla streamingtjänster, men det är långtifrån svartvitt.

För min del, när det gäller musik och film. Då handlar det om att tjänsterna inte tillhandahåller tillräcklig kvalité på sina tjänster. Inte heller utbudet finner jag tillfredsställande. Sedan har vi det faktum att jag inte konsumerar tillräckligt för att lägga ut 100kr i månaden på det. Ett bättre alternativ för mig är att köpa det jag verkligen vill ha, DRM-fritt, i hög kvalité.

Det jag ville komma fram till var att dina frågor insinuerar att om man svarar nej så är man helt emot att betala eller göra rätt för sig. Något som kanske inte speglar verkligheten.

När jag utformade enkäten var målet att den skulle vara så neutral som möjligt och inte spegla värderingar i frågorna. Frågan du tog upp är helt enkelt ett sätt för mig att ta redo på om du tror att du kommer att använda streamingtjänster istället för att fildela (inte hur vida du ska "göra rätt för dig" eller inte). Den inkluderar saker som att man själv tror att tjänsterna inte kommer att vara mogna, eller att man har egna värderingar om hur vida man ska använda dem eller inte.

Skulle alla t.ex. svara "nej" av vilket skäl de nu kan komma på, så kan jag dra slutsatsen att streamintjänster inte är en faktor som nämnvärt kommer att leda till att fildelningen minskar.

Av KTHare
Skrivet av m1n1h0p:

Tycker första frågan var lite flummig, hur ofta jag fildelar? Menar du hur många filer jag laddar ned per vecka? Och räknar du uppladdning också (om man seedar massa grejer i tre veckor men inte laddar ned nåt)?

Hur ofta fildelar du i genomsnitt under en vanlig vecka?
aldrig
1-2 dagar i veckan
2-3 dagar i veckan

Laddar du upp eller ned med filer så är det fildelning. Har du laddat ned/upp något någon gång under tiden 00:01 till 24:00 på en dag så har du fildelat under den dagen.

Skrivet av compaqoffer:

Jag anar att du är ute efter "illegal fildelning". KTH? Skärpning!

Absolut, det står även i början innan enkäten startar.

Av KTHare

Fildelning en ökande eller nedåtgående trend?

Hej,

Jag skriver ett kandidatarbete på KTH i datalogi där jag har som uppgift att undersöka om fildelning är en ökande eller nedåtgående trend.

För att kunna dra några slutsatser om detta så har jag skapat en enkät. Jag hade varit väldigt tacksam om ni kunde ta 5 min och besvara mina frågor. Allting görs självklart anonymt.

Ju fler svar jag kan få desto bättre blir grunden för undersökningen så varje medverkande gör skillnad.

Enkäten finner ni här:https://docs.google.com/forms/d/1I6N_y_qtZzsM1LjdtPZlgi9SxLmNUk9K_Ie4p6AfJNY/viewform

Vad tror ni själva, är fildelning en ökande eller nedåtgående trend?