Inlägg

Inlägg som Raza har skrivit i forumet
Av Raza

@peckapecan
Jag ska ha det i åtanke den dag han börjar prata om att uppgradera, men annars tror jag han är nöjd med den IPTV-tjänst han har i dagsläget. Tack!

@joalin
Ja men vad fint, då ska jag ha det i åtanke för mina egna framtida behov. Har rekommenderat honom att införskaffa en sådan. Tack för hjälpen!

Av Raza

Ja, det borde gå och det är sättet jag hade utforskat vidare om det var min egen setup. Men jag bor i en annan stad så kan enbart vara till hjälp över telefonen, och känner han att den vägen är undersökt men inte fungerar så kan jag inte annat än att föreslå nästa alternativ för honom, vilket i detta fall är en brygga.

Tack alla som har tagit sig tid att dela med sig av sin vishet i frågan, det uppskattas verkligen!

Av Raza
Skrivet av TANDEMCYKELN:

Har inte den TVIP wifi? Kanske bara 2.4 GHz men om du bara kör 1080p så bör det räcka. Du kan ju alltid testa om det fungerar innan du köper något.

Hej, jo jag försökte guida gubben genom TVIP:ens gränssnitt för att koppla upp till routern, men det var något som inte klaffade. Vet inte ifall han gjorde något fel eller om boxen och routern helt enkelt inte ville kommunicera. Hans plan nu är istället att köpa en brygga och hoppas att den är lättare att koppla till routern, även om det medför en extra punkt i vilket det kan uppstå problem.

Av Raza
Skrivet av joalin:

Precis, det där är en box som levererar IPTV "illegalt" och den funkar via vanlig surftrafik. Räcker alltså att koppla den mot wifi via en brygga.

Ja men vad fint att det är den lättare versionen att ha att göra med. Nu finns inte behovet till mer än IPTV:n vad jag vet, men visst vore det tekniskt sett möjligt att koppla in en switch i det ethernetuttag som sitter på bryggan för att på så vis koppla in fler trådbundna enheter till en och samma brygga? Detta är som sagt inget behov jag tror gubben ha utan mer för att stilla min egen nyfikenhet.

För enbart TV-tittandet bör då rimligen denna produkt fungera väl, korrekt? Stödjer 5GHz-frekvensen från routern och kan diska ut upp till 100 Mb/s via ethernetuttaget, vilket då är mer än tillräckligt för att driva IPTV:n bara signalen från routern är stark nog.
https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/tradlost-natverk/repeater-for-tradlost-natverk/tp-link-re305-wifi-repeater-ac1200-p61644

Av Raza

Routern tillhandahålls av Comhem, men IPTV:n verkar vara en helt separat produkt, tillhandahållen som jag förstår det av företaget TVIP. IPTV-boxen är av modell TVIP S-Box v.412. Rör det sig då om den version som inte är "vanlig/riktg IPTV"? Räcker det då med vanlig surftrafik och en brygga/extender eller krävs utrustningen för multicasting? Jag såg att boxen i sig tillhandahåller Wifi-tjänst via 2.4 GHz-bandbredden, men det var inget jag lyckades via telefon hjälpa fader att ansluta till routern. Ifall detta beror på att han gjorde fel någonstans längsmed vägen eller ifall boxen och routern inte ville samsas kan jag inte sia om.

@giplet
Ja, kabeln är inkopplad från TVIP-boxen direkt till routern, men utifrån vad övriga skrivit kan det vara att ordet IPTV nyttjas lättvindigt.

Av Raza
Skrivet av mrqaffe:

Är det "ríktig iptv" eller app/playt-jänster ? Riktig iptv brukar använda vlan och multicast och bör inte blandas med vanlig wifi, playtänster går över internet och går att blanda med vanlig wifi.

Jag tror att det är "riktig iptv", men har inte stenkoll. Det kommer med separat hårdvara och verkar ha ett stort internationellt utbud av alla möjliga tv-kanaler. Försöker hjälpa till på distans och har inte suttit med uppsättningen mycket själv, men vet att jag hittat bioaktuella filmer med arabisk undertext och annat spännande under den korta tid jag har lekt med det tidigare.

Med förmodan att det är riktig iptv, finns det då något alternativ?

EDIT1:
Jag inser att modellnamn på router och IPTV är relevanta i detta scenario, men har bara namnet på routern just nu.
Routern är en Sagemcom F@ST 3686 V3 CH, tillhandahållen av Com Hem.
Jag återkommer kring modell på IPTV-boxen under dagen.

EDIT2:
IPTV-boxen är av modell TVIP S-Box v.412.

Av Raza

Ansluta IPTV trådlöst till router

Hej!

Jag försöker hjälpa farsgubben med en nätverkslösning men vet själv inte vad som behövs. Han har sin router ståendes i ett skåp i ena änden av vardagsrummet och önskar i andra änden av rummet nyttja IPTV som kopplas via ethernetkabel, utan att behöva dra en ethernet-kabel genom rummet. Jag har lånat och modifierat en bild från Kjell o Co. som är tänkt att illustrera vad jag är ute efter.

https://i.postimg.cc/282VHVJX/n-tverk.png

Min första tanke var att koppla IPTV:n in i en switch som kommunicerar trådlöst med routern, men efter att ha kikat runt vet jag inte ifall det är en grej. Andra termer som kommit upp är accesspunkter och bridges, men jag har inte lyckats bilda mig en bra nog bild av hur dessa är kopplade i nätverket för att veta ifall de är vad jag söker eller ej. Vilka möjligheter finns det och vilken produkttyp är det jag söker?

Tack på förhand!

EDIT1:
Routern är en Sagemcom F@ST 3686 V3 CH, tillhandahållen av Com Hem.
Jag återkommer kring modell på IPTV-boxen.

EDIT2:
IPTV-boxen är av modell TVIP S-Box v.412.

Av Raza
Skrivet av KAN1N:

Överlag har wifi 6 mycket lägre latency. Det kommer du se med din ping om du skulle spela över trådlöst.
Några intressanta funktioner är ex:

Mu-mimo för både upp och nedladdning som gör att routern kan prata med flera enheter samtidigt istället för att ta en i taget. Som att ha 8 filer på motorvägen istället för en.

En underskattad är 1024 QAM som ökar datan i paketen som skickas till din enhet med 25%. Det gör hastigheten märkbart snabbare. Testat före och efter med en iPhone med AX och det var snabbare varje gång.

OFDMA delar upp sändningar i olika delar så att det går att kommunicera med fler enheter samtidigt.

Hittade en bra lite kortare läsning här:
https://www.tomshardware.com/amp/features/wi-fi-6-and-6e-expl...

Hej!

Först och främst vil jag be om ursäkt för mitt sena svar. Jag såg redan i helgen att du hade varit snäll och svarat men hittade inte tiden förrän nu att faktiskt läsa vad du hade skrivit.

Därefter, tack så mycket för ditt svar! Mu-mimo lät som en rätt intressant finess. Jag läste igenom den artikel du länkade också och det verkar finnas mycket nyttigt däri, inte minst ett ökat skyddsprotokoll med WPA3. Min Decepticon-liknande router har anlänt med posten idag och jag ska testa den här under kvällen. Det ska bli intressant att se ifall jag märker någon skillnad.

Av Raza

Ja, att det är framtidssäkert känns ju som en klar fördel. Förhoppningsvis nyttjar jag routern så pass lång tid att WiFi 6 hunnit bli standard i övrig teknik, om det nu visar sig vara rätt väg att gå. Du får gärna skriva mer! Jag uppskattar att ha lite koll på vad som händer i teknikvärlden, men kommer inte alltid över tröskeln att sätta mig och djupdyka själv.

Av Raza

Skönt att det verkar gå vägen för dig TS!

Hade även jag en dålig upplevelse med deras kundservice sist jag hörde av mig. Ville nyttja prisgarantin de erbjuder men då kassören inte hade lyckats registrera köpet till mitt medlemskap var de helt omöjliga med att låta mig nyttja garantin inom de utökade 90 dagar som kundhyllemedlemmar erbjuds. Det gällde bara ett par hundralappar, men fick mig helt att tappa tillit till företaget.

Av Raza
Skrivet av KAN1N:

https://www.webhallen.com/se/product/336179-Asus-TUF-AX5400-G...
Bäst pris prestanda. Upp till 1000/1000 är den lika bra för dig som en router för 6000 kr.

Okej! Jag tog en titt och den verkar ju mycket riktigt ha blivit lovordad. Av ren nyfikenhet, är det stor skillnad mellan WiFi-protokoll? Ser att AX5400 har upp till och med WiFi6-protokollet medan exempelvis ASUS RT-AC86U "enbart" har upp till och med WiFi5. Vill minnas att jag sett RT-AC86U nämnas tidigare som ett stabilt val, men då den lanserades 2017 kan teknikutvecklingen såklart gått framåt. Alltid kul att lära sig något nytt i samband med nya teknikinköp.

Av Raza

Hejsan!

Jag går i tankar kring ny router nu när reapriserna flödar, men har ingen insikt i marknaden och hoppas därmed få lite vägledning. Min förhoppning med en ny router är att få en högre trådlös hastighet här hemma, speciellt till TV:n som inte lyckas upprätthålla 4K-streaming konsekvent. I nuläget ska routern fungera väl i en etta på 45 kvm, men om den är stark nog att tillhandahålla trådlöst i en framtida tvåa eller trea desto bättre.
Det jag idag sitter på är en Asus RT-N12D1, och min lekmannagissning är att dess största svaghet är avsaknaden av 5GHz-bandbredden. Nyttjar i dagsläget inte routern för mer än att tillhandahålla internetanslutning till mina apparater här hemma samt sporadiskt öppna en port eller två, så extra funktionalitet kan vara roligt men är i dagsläget inget krav.

Rekommendationer och bakomliggande motiveringar uppskattas!

EDIT: Har en 100/100-lina och lär inte gå ner på lägre hastigheter på sikt, möjligen högre.

Av Raza
Skrivet av evil penguin:

Överlag en bra summering, tycker jag.

Bortsett från de rent tekniska problemen så upplever jag att inställningen till spelet mycket handlar om i vilken utsträckning man åkt med det skenande hajptåget.

Sedan att det samtidigt funnits både tekniska problem (allra mest så för lastgen-konsolerna) och att själva innehållet inte levt upp till förväntningarna (som varierat kraftigt från person till person) har väl inneburit en allmänt dysfunktionell konversation kring spelet.

Personligen hade jag kul med storyn och är överlag tillfreds med spelet, men då tappade jag också mycket av hajpen långt innan släpp när de började visa gameplay, så gick nog in med mer realistiska förväntningar.

Jag själv lär inhandla spelet på sikt när det är färdigpatchat och priset har sjunkit en del, och misstänker att jag kommer få mig en okej till trevlig spelupplevelse. Men visst finner jag det tråkigt att drömmen om vad Cyberpunk 2077 hade kunnat bli under bättre ledning aldrig kommer gå i uppfyllelse. Fram till det förhastade släppdatumet och de efterföljande förseningsuttalandena så var ju deras marknadsföring av spelet fenomenal. Hade allt innehåll som lovades funnits vid release och i kombination med den grafik och intensitet som de visade i sin första gameplay hade spelet säkerligen konkurrerat om decenniets bästa spel.

Av Raza
Skrivet av Starric:

Tyckte det flöt på finfint på PC. Visst nån bugg här eller där stötte jag på under mina 150-200 timmar, men inget spelförstörande och inte värre än några andra storspel som typ Assassin's Creed. Baserat på min upplevelse förstår jag inte hur spelet kan ha fått så mycket skit som det fått. Som jag förstått var versionerna till gamla konsoler under all kritik, men resten?

Jag har inte spelat spelet så kan inte uttala mig om slutprodukten från någon personlig erfarenhet. Det jag vet att folk har varit upprörda över, utöver spelupplevelsen på de äldre konsolerna, är hur CDPR kommunicerat inför lanseringen. Jag har sett många vara missnöjda över hur liten inverkan deras in-game-beslut har haft på berättelsen och att den tunga beslutsdrivna världen som utlovades helt enkelt inte levererades. Det ska tydligen vara många saker som lovades kring innehållet som på pappret fick spelet att låta som ett superambitiöst steg in i vad framtidens rollspel kan vara, bara för att sedan inse att mycket av det som lovats enbart var tomma ord och en slutprodukt som känns likt mycket annat som redan finns på marknaden. Utöver det lät det ju från de publika personerna hos CDPR som att utvecklingen flöt på felfritt och att de verkligen var redo att lansera när de gjorde. Att detta var lögner blev ju väldigt tydligt utifrån hur vissa versioner av spelet i princip var ospelbara. Lanseringen följdes upp med ursäkter och bortförklaringar som enligt Jason Schreiers intervjuer då var än fler lögner. Jag förmodar att många konsumenter känner sig förrådda efter att ha blivit ljugna för, speciellt då CDPR innan denna lansering var den AAA-studion som gjorde mycket rätt, och framförallt gjorde rätt gentemot sina konsumenter. Att redan 2013 när första teasern släpptes sälja in mantrat "Releases - When it's ready" ser ju nu med facit i hand inte bra ut.

Av Raza
Skrivet av Shudnawz:

Rakar varje gång jag duschar, ungefär varannan dag skulle jag säga. Ibland duschar jag oftare om det har varit fysisk aktivitet på schemat, men jag rakar inte huvudet oftare än varannan dag åtminstone.
Inget knepigt direkt, man känner där man missar och det är lätt nog att komma åt om man inte har några rejäla besvär med leder eller muskler tänker jag.

Har lyckats snitta mig i örat ett par gånger, men det handlar nog mer om att hyvlarna jag använder (Gillette Fusion Power) har nåt jävla detaljblad på baksidan som är lite mer oskyddat än huvudbladen.

Kör för övrigt på Proraso både balsam och skäggolja, så det harmoniserar doftmässigt.

Okej, det är del av vardagsrutinen i princip. Ja då hålls det ju himla jämnt och kort! Tack för varningen rörande hyvlarna.

Skrivet av griid:

Kammar har alltid följt med till de trimmers jag köpt.

Alright. Jag såg att den Moser som finns på Netonnet hade 4 mm som lägsta kamlängd, så jag tänkte ifall du hade köpt extra kammar för att komma ner på 2 mm. Men det kan ju variera mellan modeller inom märket såklart.

Av Raza
Skrivet av griid:

Jag kör moser hårklippare med distanskammar av plast. Då slipper du irritation.
Dock går de aldrig ned till 0,5mm. 2-3mm är kortaste jag hittat och använder.

Jag kan tänka mig att en distanskam gör stor skillnad. Det tråkiga är ju att jag finner det som snyggast där när det är som kortast, så det blir ju en nedgradering utseendemässigt, om än ett lyft irritationsmässigt. Men det är en tanke. Har du då köpt extra kammar än de som medföljde med trimmern för att komma ner på den längden?

Skrivet av Shudnawz:

Jag körde samma som du i många år, men gav till slut upp och kör numer hyvel på skalpen, och kör sen en sväng med rakbalsam för att återfukta och lugna huden. Känns riktigt bra, förutom de dagar jag glömmer solskyddskräm och bränner huvet.

Men eftersom jag numer kan använda balsam tycker jag att hårbotten mår bättre av att vara helt rakad än att ha "stubb" vilket alltid kliade lite grann och jag pillare mer än nödvändigt på huvet.

Okej! Jag är inte riktigt där att jag vill och vågar ta till en hyvel i skallen ännu, men det är bra att veta och jag ska ta med det i beaktning framöver om jag inte rår bot på situationen. Jag brukar själv smörja in med ett medel mot torr hårbotten som eftervård och det brukar underlätta återhämtningen åtminstone. Hur ofta rakar du skalpen och vad är det mest knepiga med processen?

Av Raza

Söker tips på hårtrimmer som är skonsam för hårbotten

Hallå!

Likt många andra har även jag fallit offer för hårtunnheten och har sedan ett tag tillbaka kört på kortast möjliga snagg som min hårfrisyr. Jag trivs som tur är bra i frisyren och passar i det, så ingen större katastrof där.

I dagsläget kör jag med en OBH Nordica 5593 och brukar klippa med 0,5 mm inställt. Problemet jag upplever är att hårtrimmern skadar/irriterar hårbotten rätt mycket, och effekten blir då inte bättre av att jag oftast klipper mig själv och således blir mer begränsad i finessen kring hur jag kommer åt med apparaten. Är det skillnad mellan trimmer och trimmer i hur mycket de river i hårbotten inställda på kortaste längden? Har ni tips på hårtrimrar som ger en skonsam hårbottenupplevelse?

Tack på förhand!
Raza

Av Raza
Skrivet av Thomas:

Någon större skillnad är det nog inte; du lär inte i normal användning märka av det, egentligen. Jag skulle nog klona över, men jag gillar att mecka också. Gör det om du känner likadant, annars är det nog inte riktigt värt jobbet.

250 GB som system och 500 GB till spel (antar jag?) låter bättre än 500 GB till system+spel och 250 GB till spel också.

Jag håller med om att det finns en charm i att mecka, även om jag också föredrar ett gynnsamt resultat efter meckandet är färdigt. Men du tror att kloning är ett rimligt tillvägagångssätt vid byte, i relation till att installera om allting?

Haha, ja det låter ju mer trevligt i teorin att prata om separata system- och underhållnings-SSD:er, även om jag misstänker att distinktionen både känns, märks och tänkes på mindre i praktiken. Mår systemet märkvärt bättre av att ha OS på den snabbare disken är det självklart där OS ska ligga. Om det gör detsamma är en dedikerad media-disk likt du säger ett trevligt koncept.

Av Raza

Hej igen!
Jag har fått hem den nya disken och nu återstår att montera den. Är det värt att göra den nya SSD:n till primärdisk i och med att den har en högre läshastighet än den gamla? Finns där några andra faktorer värda att ha i åtanke i denna fråga, utöver hastigheter? Ifall det är värt att byta primärdisk, hur bra blir resultatet av att kopiera hela den gamla diskens innehåll, OS och allt, till den nya istället för att manuellt ominstallera allting?

Av Raza

Det blir en 500 GB NVMe-disk denna gång. @Thomas här ovan rekommenderade Kingston A2000 500 GB vilket verkar vara ett gott budgetalternativ. Finns det någon konkurrent i samma storlek och liknande prisklass som är värd att överväga, eller är Kingston-disken rakt av det bästa alternativet?